„Žalgirio“ trenerių ginklas – įtaiga 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ, „Kauno diena“

Naujojo krepšinio sezono išvakarėse nemažai svarstyta, kokį vaidmenį “Žalgiryje” atliks jaunimas – bus statistais ar visaverčiais komandos žaidėjais. Pirmosios dvejos Eurolygos rungtynės parodė, kad šiemet “Žalgirio” treneriams užteks drąsos pasitikėti jaunais krepšininkais.

Žinomas šalies krepšinio specialistas Algis Gedminas įsitikinęs, kad jaunimui atsiskleisti didelės įtakos turėjo Antano Sireikos psichologiniai sugebėjimai.

Svari jaunimo parama

“Eurolygos rungtynėse su labai stipria “Tau Ceramica” komanda “Žalgirio” jaunimas ne tik nieko nesugadino, bet netgi nemažai padėjo komandai kovojant dėl pergalės. Beveik neturintys Eurolygos patirties jauni žaidėjai drąsiai ėmėsi iniciatyvos. Prisiminkime Simono Serapino tolimus metimus ir dalyvavimą greitose atakose, labai svarbų Jono Mačiulio tritaškį ketvirtajame kėlinyje, taip pat Dariaus Šilinskio pastangas. Paulius Jankūnas, nors jam tik 21-eri, žaidžia kaip subrendęs krepšininkas. Drįstu teigti, kad toks jaunimo pasirodymas yra Antano Sireikos taikomos įtaigos pasekmė. Jis sugebėjo parengti žaidėjus psichologiškai”, – tvirtino buvęs garsus treneris A.Gedminas.

Pasak jo, būtent psichologiniai trenerio sugebėjimai labiausiai padėjo atjaunėjusiai Lietuvos rinktinei Europos čempionate.

“Antanas Sireika panaudojo įtaigą ir parengė komandą Europos čempionatui. Būtent dėl to jo vadovavimą rinktinei būtų galima pavadinti idealiu”, – kalbėjo itin retai komplimentus treneriams žarstantis A.Gedminas.

Įtaigos negalima taikyti bet kada

A.Gedminas teigia pats daug metų taikęs įtaigos metodą savo treniruotose komandose.

“Tačiau aš tai dariau greičiau intuityviai, nei sąmoningai. Joks krepšinio vadovėlis nėra rašęs apie įtaigą, nors tai yra labai svarbus dalykas, – aiškino treneris. – Įtaigą į pagalbą anksčiau dažnai pasitelkdavo Vladas Garastas. Europos čempionate pamačiau, kad įtaiga naudotis moka ir Antanas Sireika. Tai yra pavojingas ginklas varžovų atžvilgiu. “Žalgirio” ir “Tau Ceramica” rungtynės tai dar kartą įrodė”.

Anot A.Gedmino, visiškai aišku, kodėl “Žalgiris”, rungtyniaudamas Lietuvos (LKL) ir Baltijos krepšinio lygų (BBL) čempionatuose, žaidžia silpniau nei Eurolygoje: “Šiose varžybose, žaidžiant su silpnesnėmis komandomis, negalima taikyti įtaigos metodo. Tai yra tarsi hipnozė, kurios negalima taikyti bet kada. Ji reikalinga ir veiksminga tik kovojant su stipriausiomis komandomis. Tai žinau ir iš savo ilgametės praktikos. Kovojant LKL ar BBL varžybose, patys žaidėjai turi save nuteikinėti, kad neatsipalaiduotų. Tai irgi nėra lengva”.

Treneris valdo komandą

Įtaigos meno, A.Gedmino teigimu, neišmokys joks vadovėlis – treneriui tai turi būti duota gamtos.

“Įsitikinau, kad Antanas Sireika tai turi. Dirbdamas Šiauliuose jis pasiekė puikių rezultatų, nors niekada toje komandoje neturėjo žvaigždžių, daugiausia remdavosi savo išugdytais jaunais žaidėjais. Neabejoju, kad ir tuomet jo psichologiniai sugebėjimai atliko labai svarbų vaidmenį. Sireika valdo komandas”, – emocingai kalbėjo A.Gedminas.

Jis prisiminė, kaip antroje Tautų spartakiadoje prieš keletą dešimtmečių jo treniruojama Moldovos rinktinė įveikė Maskvos komandą, kurioje žaidė beveik visos pasaulio čempionės: “Tuomet man atrodė, kad labai laiku liepiau gintis aikšte, kad dar kažkas padėjo. Tik vėliau suvokiau, kad mums padėjo įtaiga. Suvokti įtaigos esmę pradėjau perskaitęs garsaus 20-ojo amžiaus septintojo dešimtmečio šuolininko į aukštį Valerijaus Brumelio straipsnį, kuriame jis pasakojo ne tik apie trenerio įtaigą, bet ir apie savitaigą”.

Psichologija domėjosi visą laiką

A.Sireika neslepia, kad visą gyvenimą domėjosi žmogaus psichologija, skaitė su tuo susijusias knygas. Į Serbijoje ir Juodkalnijoje vykusį Europos čempionatą A.Sireika atsivežė Dž.Maksvelo knygą “Kaip svajones paversti tikrove”. Ši knyga atskleidžia vadovavimo esmę, moko ugdyti tas vidines savybes, kurių reikia tikram lyderiui, paskui kurį sektų žmonės.

“Nesu studijavęs psichologijos, tačiau visą laiką, stebėdamas bet kokias sporto varžybas, analizuoju žmogaus elgesį vienoje ar kitoje situacijoje. Nuolat ieškau minčių, žodžių, kuriais galėčiau “užvesti” savo auklėtinius. Prisimenu, kai Europos čempionato rungtynes su Kroatija puikiai sužaidė Mindaugas Lukauskis. Išleisdamas jį į aikštę pasakiau: “Teks dengti NBA žaidėją Zoraną Planiničių. Jeigu liepčiau dengti kurį nors kitą, taip nesusikauptum, o dabar gali pasireikšti”. Mindaugas savo užduotį atliko labai gerai. Juk žmogaus galimybės – beribės”.

A.Sireika teigė, jog turėdamas sunkumų, jis nepuola į paniką, o stengiasi rasti išeitį: “Dar dirbant Šiauliuose, kai rengdavomės kovai su “Žalgiriu” ar “Lietuvos rytu”, palyginęs žaidėjus, matydavau, jog esame silpnesni visais atžvilgiais. Tuomet belikdavo griebtis psichologinių subtilybių. Ir kasmet bent po kartą namuose favoritus įveikdavome”.

“Žalgirio” strategas, psichologiškai rengdamas jaunimą, turi puikų pagalbininką – asistentą Gintarą Krapiką, kuris Lietuvos kūno kultūros akademijoje pasirinko psichologijos magistrantūros studijas.

“Ne veltui sakoma: su kuo sutapsi, toks ir pats tapsi”, – juokėsi A.Sireika.

Komentarai