Kareivis miega, tarnyba eina 0

Praėjusią savaitę pergalingame Lietuvos čempionų kelyje pasitaikė gili duobė, kurią iškasė Atėnų „AEK“ krepšininkai iš Graikijos. Žalgiriečiai ir naujame sezone tęsia keistą ir nemalonią tradiciją pralošti toms komandoms, prieš kurias tikrai gali ir privalo laimėti. Pavyzdžiui, panašiai buvo 2004/05 m. Eurolygos sezone, kai žalgiriečiai, taip pat išvykoje, pralaimėjo vienai iš silpnesnių turnyro ekipų, Prancūzijos Adecco „Asvel“, 2002/03 metais žalgiriečiai, vėl varžovų aikštėje, nesugebėjo įveikti „KK Budučnost“ krepšininkų. Per visą „Žalgirio“ istoriją Eurolygoje, tokių rungtynių būtų galima rasti ir daugiau, tačiau svarbiau išsiaiškinti priežastis, dėl ko taip įvyksta.

Anot Lietuvos krepšinio federacijos prezidento Vlado Garasto, tas „Žalgirio“ komandinis žaidimas, kuris buvo labai išgirtas po rungtynių su „Tau Ceramica“, dvikovoje su „AEK“ visiškai nesiklijavo. Trūko krepšininkų susikaupimo, didesnės koncentracijos, buvo prastas kamuolio įžaidimas

Labai stigo komandos kapitono Tanokos Beardo. Prastai sužaidė priekinės linijos žaidėjai P.Jankūnas ir D.Lavrinovičius, kurie tiek varžovų, tiek savo baudos aikštelėje neatrodė grėsmingai. „Turbūt tik D.Šilinskis paliko gersenį įspūdį, bet tai kolkas ne tas žaidėjas, kuris galėtų ir turėtų temti ekipą link pergalių. Varžybose su „AEK“ nežaidė ne tik priekinės linijos žaidėjai, labai blankiai pasirodė ir žalgiriečių snaiperiai. Buvo pataikyti vos trys tolimi metimai iš dvidešimt vieno. Tai katastrofiškai mažas pataikymas. Juk krepšinyje taip būna – kas įmeta daugiau, tas ir laimi.

Labai didelis priekaištas komandai, kad ji nesikovė iki galo, kad pralošė tokiu dideliu skirtumu. Jeigu jau pralaimėti – visada kuo mažesniu skirtumu. Reikia žiūrėti į ateitį, nes dar laukia daug mačų, po kurių gali tekti skaičiuoti įmestų ir praleistų taškų santykį. Penkiolikos taškų deficitą dabar reikės atidirbti Kauno sporto halėje.“ – reziumavo V.Garastas.

Buvęs Žalgirio“ žaidėjas Virginijus Jankauskas taip pat pripažino, kad „Žalgiris“ su „AEK“ buvo neatpažįstamas. „Susidarė toks įspūdis, kad kauniečiai neįvertino savo varžovų ir galvojo, kad pergalę iškovo dar prieš prasidedant rungtynėms. Mačo pradžia dar nežadėjo nieko blogo, tačiau po pirmojo kėlinio pasipylė tokios klaidos, kurių profesionalūs krepšininkai neturėtų daryti – žingsniai, kamuoliai išmesti į užribį, per daug netaiklių, neparuoštų metimų, visiškai nepastebimi buvo kauniečių snaiperiai. Trūko ugnelės krepšininkų žaidime.

Legionieriai Graikijoje buvo tarsi vaiduokliai. Savojo žaidimo neranda L.Ayuso, kuris turėtų būti komandos ramstis. Jis pastebimas ir naudingas LKL/BBL čempionate, tačiau šis legionierius kur kas reikalingesnis Eurolygoje. Tą patį būtų galima pasakyti ir apie R.Freeman‘ą, kuris šįsyk nerado savo vietos aikštelėje. Labai trūko traumuoto T.Beardo, jo jėgos po krepšiu.Tačiau atsiskleidė D.Šilinskis, kuris sėkmingai kovojo dėl atšokusių kamuolių, neblogai atakavo. Tai bene vienintelis „Žalgirio“ žaidėjas, kurį dar galima nors kiek pagirti.

Praėjusią savaitė nustebino „Lietuvos ryto“ pergalė, kuria, turbūt, nedaug kas tikėjo. Tą dieną vilniečiams sekėsi viskas – tiek tolimi metimai, tiek kova po krepšiu. Rungtynės „Barcelonai“ susiklostė panašiai kaip „Žalgiriui“ su „AEK“. Katalonai, matyt, neįvertino Eurolygos debiutantų, kurių vardas dar mažai žinomas. Ispanai buvo atsipalaidavę, tačiau didžiausias skirtumas tarp varžybų Graikijoje ir Ispanijoje buvo tas, kad pralaiminėdami „Barcelonos“ krepšininkai kovėsi iki pat finalinės sirenos. Žalgiriečiai Graikijoje rungtynių pabaigoje tik vaikščiojo po aikštelę, o tuo tarpu Barselonos mieste vyko tikras mūšis dėl kiekvieno taško, dėl kiekvienos geresnės pozocijos aikštėje.

Šio sezono Eurolygoje taip pat stebina J. Kazlausko Pirėjo „Olimpiacos“, kuris sugebėjo parklupdyti Eurolygos čempionę Tel Avivo „Maccabi“, nedaug trūko, kad jie būtų pasiekę pergalę prieš „Efes Pilsen“, tačiau, apskritai, favoritus išskirti dar anksti, dar reikia palaukti.

“Barcelonos“ taip pat dar nereikia laidoti, nuvertinti negalima ir Maskvos „CSKA“. Nors rusai ir pralaimėjo dvejas rungtynes iš eilės ir tik praėjusią savaitę pasiekė pirmąją sėkmę prieš Malagos „Unicaja“. Iš tikrųjų Eurolygos startas yra labai įdomus ir intriguojantis.

Vakar dienos LKL mačas su „Panevėžiu“ Lietuvos čempionams buvo tarsi lengvas pasivaikščiojimas – ne ta svorio kategorija. Panevėžiečiai žaidė kaip mokėjo, tačiau toli gražu neprilygo „Žalgiriui“. Tokie mačai žagiriečiams yra gera treniruotė, tobulinant susižaidimą, prieš svarbias dvikovas.“ – pripažino V.Jankauskas.

Olimpinis čempionas Modestas Paulauskas: „Žalgiris rungtynėse su „AEK“ atrodė klaikiai, nesinorėjo net žiūrėti tokio kauniečių žaidimo. Pirmasis kėlinys dar buvo sėkmingas, tačiau per likusį laiką išsiderino ir išsibalansavo viskas, kas jau buvo sukurta. Prie to svariai prisidėjo ir Kauno klubo legionieriai. Yra tokia patarlė: „ Kareivis miega, tarnyba eina“. Susidarė įspūdis, kad krepšininkai nori kuo greičiau atsikratyti kamuolio, kuo greičiau išmesti jį, nežiūrint į kurią pusę. Buvo prastas nusiteikimas, panašu, kad komandą, kuri neturi skambių pavardžių, galima nugalėti dar neįžengus į aikštę. Išskirti negaliu nė vieno žaidėjo, gal tik teigiam pažymį būtų galima parašyti D.Šilinskiui. Mažai susikaupė, mažai jėgų atidavė.

„Žalgiriui“ reikia tobulinti komandinį žaidimą, kad jis būtų stabilesnis, nes ekipa, kuri yra vėlai sukomplektuota, maksimalią brandą dažnai pasiekia tik sezono pabaigoje. Žaidimą nuolat gerinti reikia ne tik „Žalgirio“ legionieriams, bet ir S.Serapinui, D. Lavrinovičiui, V.Ginevičiui. Jie nėra tokio lygio žaidėjai, kad gali sau leisti ilsėtis. Per kievienas rungtynes profesionalus krepšininkas privalo save atiduoti maksimaliai.“ – sakė M.Paulauskas.

„Lietuvos ryto“ pergalė prieš „Barceloną“ M.Paulausko nenustebino. „Iš gyvenimo praktikos žinau, kad ir stiprios komandos suklumpa prieš silpnesnius varžovus. Čia vėlgi kaip ir „Žalgirio“ atveju, kaltas nusiteikimas. Ispanijos klubo žaidėjai nebuvo „įkaitę“, galvojo kad su „Lietuvos rytu“ nėra ką veikti, jie nebuvo pasiruošę rimtam vilniečių iššūkiui.

O „Lietuvos rytui“ trauktis jau nebuvo kur. Vilniaus komanda ėjo „va bank“ ir jiems pasisekė.

Eurolygoje šiemet keičiasi lyderiai – pralaimėjimus patiria tiek „Maccabi“, tiek „CSKA“, neblogą įspūdį palieka „Panathinaikos“. Tačiau reikia palaukti antrojo etapo, kad paaiškėtų tikrieji favoritai.“ – pripažino olimpinis čempionas.

M.Paulauskas taip pat pritarė, kad šio sekmadienio rungtynės buvo dviejų skirtingo kalibro varžovų akistata, apie kurią mažai ką galima pasakyti.

Tačiau kiekviena LKL/BBL komanda stengiasi kuo smarkiau įkąsti stipriausioms Lietuvos komandoms, tiek „Žalgiriui“, tiek „Lietuvos rytui“. Todėl lengvos dvikovos gali turėti nemalonių pasekmių. Kad ir šiuo atveju – rungtynėse su „Panevėžiu“ kojos traumą gavo Simonas Serapinas, pastarasis negalės žalgiriečiams padėti Eurolygos mače su „Benetton“.

Buvęs žalgirietis Mindaugas Arlauskas sakė, kad net ir stipriausioms komandoms būna tokių dienų, tokių rungtynių. Sportas yra toks – turbūt neįmanoma sužaisti visas rungtynes vienodai sėkmingai. Atėnuose vaizdas buvo kontrastingas tam, kurį matėme Kauno sporto halėje, kai žalgiriečiai kovojo su „Tau Ceramica“. Kauno klubui labai trūko T.Beardo, tačiau nereikėtų visą pralaimėjimo kaltę suversti šiai aplinkybei. „Rungtynėse su „AEK“ trūko visų žaidėjų, norisi tikėti, kad šis mačas bus tik išimtis iš taisyklės.

Jei reikiamas išvadas padarys tiek žaidėjai, tiek treneriai, tokio liūdno vaizdo bus galima išvengti. „Žalgiris“ nuvertino savo varžovus ir už tai buvo nubaustas pačiu geriausiu būdu. Nenoriu nei vieno krepšininko suasmeninti, nėra nei vieno, kurį būtų galima pagirti.“ – pripažino M.Arlauskas.

„Lietuvos ryto“ pergalė prieš tituluotąją „Barceloną“ M.Arlauskui pasirodė netikėta. „Vilniečiai demonstravo gerą žaidimą prieš labai rimtą varžovą. Laikas parodys, ar tai buvo tik pirmoji pavasarinė kregždė, ar „Lietuvos rytas“ toliau rodys kokybišką krepšinį. Katalonijos klubo krepšininkai kaip ir žalgiriečiai, per anksti susidarė įspūdį, dar ir klaidingą, apie savo varžovus, todėl ir mačo baigtis buvo jiems nesėkminga. Tiek „Žalgiriui“ tiek „Barcelonai“ toks šaltas dušas išeis į naudą , padės kitaip nusiteikti artėjančioms dvikovoms. Kiekvieną Eurolygos varžovą reikia gerbti, nereikėtų eiti į aikštę per anksti ir per aukštai iškėlus galvas.“ – teigė M.Arlauskas.

Buvęs žalgirietis taip pat minėjo, kad dar sunku įvardinti Eurolygos favoritus. „ Pralaimi tokie Europos krepšinio milžinai kaip „CSKA“ ar „Maccabi“. Tai staigmenos ar dėsningumai? Atsakyti dar anksti, reikia palaukti, kol bent jau įpusės pirmojo rato kovos.“

Anot M.Arlausko, paskutinė Lietuvos čempionų dvikova su „Panevėžiu“ duos naudos kaip gero lygio treniruotė, kurią Kauno klubo treneriai puikiai išnaudos. O nuo traumų nei vienas žaidėjas nėra apsaugotas.

Taigi pergalių negalima iš anksto numatyti, apskaičiuoti ar susapnuoti – visų pirma jas reikia iškovoti – žaidžiant iš širdies ir su širdimi, negailint nei mažiausio prakaito lašo.

Komentarai