Kai šiurpuliai per kūną eina – tada tai yra krepšinis 0

Lietuviško krepšinio akcijos po praėjusios savaitės dvikovų gerokai pakilo. Visi Lietuvos klubai iškovojo pelnytas pergales ir privertė savo varžovus pagarbiai nulenkti galvas prieš mūsų šalies krepšinio mokyklą.

Sėkmingą žygį pirmieji pradėjo „Šiauliai“, kurie praėjusį antradienį savo aikštelėje negalėjo pralaimėti, nes tokiu atveju būtų netekę šansų pakliūti į antrąjį Europos taurės turnyro etapą. Tačiau šįkart puikiai pasitvirtino jau seniai žinomas posakis – „namie ir sienos padeda“ . „Šiauliai“, tradiciškai pakiliai ir efektyviai rungtyniavę savų žiūrovų akivaizdoje, gana nesvetingai, 16 taškų skirtumu, užbaigė prancūzų viešnagę Šiauliuose ir atsirevanšavo už sutriuškinimą Nancy mieste.

Dabar šiai aukštaitijos komandai teks laužyti nusistovėjusią „ namų komandos“ taisyklę, nes būsima dvikova išvykoje su Kantu „Vertical“ bus nemažiau svarbi, o pergalė būtina kaip oras.

Prancūzija praėjusią savaitę gavo antausį ne tik nuo vyriškos, bet ir nuo moteriškos rankos. Eurolygos favoričių, Valensjeno „Olympic“ krepšininkių apsilankymas Vilniuje baigėsi šeimininkių „benefisu“.

Eurolygos turnyre Lietuva taip pat buvo neparklupdyta. „Lietuvos rytas“ Vilniuje pergyveno graikijos šturmą. Pirėjo „Olympiacos“, tą dieną nebuvo tokie grėsmingi, tokie galingi, todėl pergalės durys svečiams buvo greitai užrakintos. Tačiau net ir po antrosios sėkmės Eurolygoje Vilniaus klubas pradėjo komandos „valymo“ darbus. Į savo tėvynę buvo išsiųstas taip ir nesužibėjęs kroatas Ivanas Tomasas. Ryškėja greitos ekipos komplektacijos spragos. Tačiau didžiausią biudžetą turintis Lietuvos klubas gali leisti sau tokią prabangą – dažnai keisti ne vien tik trenerius, bet ir žaidėjus.

Lietuvos čempionai praėjusią savaitę privertė Kauno sporto halę drebėti nuo pat pamatų – žalgiriečiai pačiu geriausiu būdu reabilitavosi po nesėkmės Graikijoje – stilingai įveikę A grupės lyderius Trevizo „Benneton“ krepšininkus. Italams nepadėjo nei tai, kad vienas „Benetton“ trenerių yra lietuvis, negelbėjo ir trijų „Žalgirio“ žaidėjų traumos. Tiesa, Trevizo ekipai negalėjo padėti R.Šiškauskas, kuris yra vienas svarbiausių Italijos klubo žaidėjų. Tačiau tai nekeičia mums itin malonaus fakto –„Žalgiris“,18 taškų skirtumu, nutraukė „Benetton“ pergalių žygį. Eurolygoje iki tol nepažinę pralaimėjimo kartėlio, italai turėjo jį labai karčiai nuryti. Sausakimša Kauno sporto halė griausmingomis ovacijomis palydėjo Lietuvos čempionų triumfą. „Žalgirio“ sirgalius iš tikrųjų galima pagirti, jų gali pavydėti bet kuris kitas Lietuvos klubas. Jau antras rungtynes iš eilės žalgiriečių gerbėjai lieka ištikimi savo komandai ir Kauno sporto halėje nepalieka nė vienos laisvos vietos, jie ir tik jie sukuria ypatingą šio žaidimo dvasią. Krepšinis yra ne tik žaidimas, bet ir šou. Kauno sporto halė jau trečius metus kiekvienas rungtynes pradeda Lietuvos nacionaliniu himnu, šią tradiciją, kuri į laikinąją Lietuvos sostinę atkeliavo iš už Atlanto, šiais metais perėmė ir „Siemens“ arenos šeimininkai. Nuo šio sezono „Žalgirio“ gerbėjai išbando ir dar vieną naujovę, kartu „mokosi“ ir Lietuvos čempionų himno žodžius.

BBL čempionate žalgiriečiai, galima sakyti, tiesiog atidirba. Šį šeštadienį Gulbenėje Kauno klubas įsirašė eilinę, jau tryliktąją pergalę, pastaroji per pirmuosius du kėlinius dar truputį buksavo, tačiau galiausiai buvo iškovota svariu skirtumu. Didelį Eurolygos ir LKL/BBL čempionato pergalės vertės skirtumą jaučia ne tik krepšinio mėgėjai, bet ir patys krepšininkai.

Eurolygos turnyre liko trys komandos, kurios visus keturis kartus pranoko savo varžovus. Tai B grupės lyderis turkų „Efes Pilsen“, ir C grupės viršūnėje sėdintys Madrido „Real“ bei Atėnų „Panathinaikos“. Būtent šią Graikijos ekipą „Benetton“ vyriausiasis treneris D.Blattas išskyrė kaip vieną stipriausių šio sezono komandų, kuri yra viena iš realių pretendenčių tapti Eurolygos čempione. Be „auksinio Lietuvos berniuko“ striginėja ir galingasis Tel Avivo „Maccabi“ variklis. Net ir ketvirtosios Eurolygos savaitės naudingiausias žaidėjas Maceo Bastonas nesugebėjo išgelbėti savo komandos nuo apmaudaus antrojo pralaimėjimo Stambule, prieš jau anksčiau minėtą „Efes Pilsen“.

Atrodo, kad fortūną susigrąžino Rusijos desantas. Maskvos „CSKA“, pralaimėjęs pirmuosius du Eurolygos mačus, per likusius jau nebetampė likimo už ūsų ir parsivežė pergales. Juk praėjusio sezono Eurolygos finalinio ketverto dalyviai ir šiais metais neslepia ambicijų mažų mažiausiai tokį pasiekimą pakartoti vėl.

Nesklandumus išgyvena „Žalgirio“ priešininkė A grupėje – Vitorijos „Tau Ceramica“. Po trečių iš eilės pralaimėtų rungtynių ACB čempionate, neišlaikė baskų klubo vadovų nervai. Iš vyriausiojo trenerio pareigų buvo nutarta atleisti ispanų krepšinio specialistą Pedro Martinezą. Šis sprendimas buvo priimtas praėjus vos penkioms valandoms, po šio sekmadienio „Tau Ceramicos“ dvikovos su Valensijos „Pamesa“, kurią baskų klubas pralaimėjo namuose. Naujo stratego ieško ir Liublijanos „Olimpija“, kuri per ketverias Eurolygos rungtynes, nesugebėjo nei vienos užbaigti sėkmingai.

Eurolygos byla toli gražu dar nebaigta. Kiekviena Europos krepšinio savaitė darosi vis įdomesnė. Ir žalia šviesa dega vis ryškiau – važiuojam toliau !

Komentarai