Kauno „Žalgiris“ pergale pabaigė 2005 – uosius metus 0

Pasibaigė Eurolygos antrojo turo pirmosios rungtynės, kuriose Lietuvos čempionai po itin daug jėgų kainavusios kovos, palaužė svečius iš Slovėnijos – Liublijanos „Olimpija“ krepšininkus rezultatu 80:79.

Pirmajame kėlinyje sėkmingiau startavo svečiai, po dviejų minučių rezultatu 4:2 pirmavo „Olimpija“. Slovėnijos krepšininkai efektyviai gynėsi ir neleido iš karto įsibėgėti mačo šeimininkams. Lietuvos čempionų puolimas kėlinio pradžioje striginėjo. Sužaidus keturias minutes, „Olimpijos“ persvara padidėjo iki 7 taškų – 4:11. Bagiantis pirmajam kėliniui, žalgiriečių žaidimas pamažu atsigavo, tačiau slovėnai taip pat buvo nusiteikę pakovoti ir agresyvios gynybos dėka bei gana naudingai puldami sugebėjo išlaikyti pranašumą. Likus žaisti dviems minutėms, „Olimpija“ pirmavo rezultatu 12:17. Likus žaisti vieną minutę, „Žalgirio“ kapitono T.Beardo sąskaitoje buvo jau aštuoni taškai. Po S.Serapino tolimo metimo ir išprovokuotos varžovo pražangos, kauniečiai prie savo varžovų priartėjo per plauką – 18:19. Po pastarojo krepšininko dvitaškio, žalgiriečiai pirmą kartą įsiveržė į priekį – 20:19 ir pakiliai užbaigė pirmąją rungtnyių dalį.

Antrajame kėlinyje komandos apsikeitė netaikliais metimais. Pirmasis Lietuvos čempionų sąskaitą įspūdingu dėjimu atidarė D.Šilinskis – 22:19. Žaidimas ir toliau klostėsi apyligiai, likus žaisti keturias minutes „Olimpija“ turėjo vieno taško persvarą. Po V.Ginevičiaus tritaškio metimo, žalgiriečiai įsiveržė į priekį – 34:30. Tačiau daug problemų šeimininkai turėjo stabdydami Y.Halperiną ir J.Oliverį, kurie buvo rezultatyviausi Slovėnijos ekipoje. Likus žaisti dvi minutes, jie buvo pelnę po septynis taškus. Baigiantis kėliniui „Žalgirio“ krepšininkai kelis kartus suklydo ir leido „Olimpijai“ susigrąžinti pranašumą – 36:39. Liublijanos persvarą lėmė ir striginėjantis Lietuvos čempionų puolimas. Iki didžiosios pertraukos „olimpiečiai“ išlaikė trapią trijų taškų persvarą – 42:29.

Trečiajame kėlinyje pirmieji taškus pelnė žalgiriečiai, dvitaškį pataikė T.Beardas. Tačiau vėliau pozicinis „Žalgirio“ puolimas pradėjo strigti, kauniečiai prastai kovojo dėl atšokusių kamuolių ir suteikdavo varžovams „antruosius šansus“. Sužaidus tris minutes, po L.Ayuso tritaškio metimo, Lietuvos čempionai išlygino rezultatą – 47:47.Po įspūdingo D.Lavrinovičiaus dėjimo, šeimininkai įsiveržė į priekį – 49:47. Dvikova ir toliau klostėsi labai atkakliai ir gana nervingai. Ryškesnės persvaros neturėjo nei viena, nei kita komanda. Likus žaisti tris minutes – lygu – 52:52. Per likusį laiką „Žalgiris“ ir „Olimpija“ santykių iki galo neišsiaiškino, trečioji rungtynių dalis baigėsi lygiu rezultatu – 59:59.

Lemiama buvo paskutinė mačo dalis, kuri sėkmingiau prasidėjo žalgiriečiams. Du taškus pirmoje atakoje pelnė P.Jankūnas. Sužaidus dvi minutes, rezultatu 63:64 pirmavo svečiai. Žalgiriečiai ir toliau per daug laisvės po krepšiu palikdavo slovėnams, kurie tas spragas išnaudodavo efektyviai. Kauno klubas darė nemažai klaidų. Įpusėjus kėliniui Lietuvos čempionai turėjo dviejų taškų deficitą. Po gana abejotinų teisėjo sprendimų su penkiomis pražangomis, likus žaisti kiek daugiau nei tris minutes, aikštę turėjo palikti J.Mačiulis. Jis pelnė keturis taškus. Likus žaisti dvi minutes, po E.Cota dvitaškio, minimali „Žalgirio“ persvara – 74:73. Po J.Oliverio tritaškio metimo, likus žaisti 30 sekundžių, „Olimpija“ įsiveržė į priekį – 77:79. Tačiau pačiu svarbiausiu metu tris taškus pelnė E.Cota ir vienu tašku išvedė Lietuvos čempionus. Per likusį laiką varžovai jau nieko nenuveikė ir Kauno „Žalgiris“ šventė sunkią, bet pelnytą pergalę rezultatu 80:79.

Rezultatyviausiai nugalėtojų gretose žaidė Darjušas Lavrinovičius, pelnęs 19 taškų, atkovojęs 6 kamuolius ir blokavęs 3 varžovų metimus. R.Freemanas pridėjo 14 taškų, Tanoka Beardas – 11, S.Serapinas – 8, Vidas Ginevičius ir Paulius Jankūnas (6 atk. kam.) – po 7, E.Cota – 5 (7 rez. perd.), Jonas Mačiulis – 4, L.Ayuso – 3, Darius Šilinskis – 2.
Varžovų ekipoje išsiskyrė J.Oliveris – 21taškas, Y.Halperinas – 17 (5 atk. kam.), T.Rannikko – 10 (6 rez. perd.), Dragiša Drobnjakas – 9.

Po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje „Olimpijos“ vyr. treneris Zmago Sagadinas sakė, kad tai buvo puikios rungtynės, rezultatas beveik visą laiką buvo lygus, laiminėjo tai viena, tai kita komanda. „Didžiąją rungtynių dalį kontroliavome žaidimą, tačiau pritrūkome sėkmės lemiamu momentu. “Žalgiris” pataikė savo paskutinį metimą, o mes – ne. Tai buvo tik vieno metimo klausimas. Nesu tikras, tačiau paskutinis metimas, mano manymu, buvo dvitaškis, o ne tritaškis. Mes peržiūrėsime vaizdajuostę ir patikrinsime. Galiu pasveikinti savo komandą už gerą žaidimą ir palinkėti gero žaidimo ateityje.“

Į klausimą, kaip treneriui pavyko taip greitai atgaivinti komandą, Z.Sagadinas atsakė: „Turiu daug patirties, mes treniruojamės penkias valandas per dieną ir pasiekiame geresnius rezultatus.“

„Žalgirio“ vyr. strategas Antanas Sireika nebuvo labai patenkintas tuo, kaip susiklostė paskutinis šių metų mačas. „Visi žiūrovai ir mes patys buvome pripratę prie Kauno sporto halėje pasiektų pergalių, tikėjomės didelės pergalės, Kalėdinės dovanos, bet vos nepadarėme anti dovanos. Nesužaidėme atsipalaidavę kaip turėtume ir norėtume. Belieka pasidžiaugti iškovotu tašku, išlaviravome rungtynes tiesiogine ta žodžio prasme. Turėsime laiko šiek tiek pasigydyti traumas ir ruošimės kitoms kovoms.

E.Cotos metimas nebuvo planuotas. Žmogus gal jautėsi, kad nelabai ką nuveikė ir ryžosi. Ne vieną kartą yra taip daręs, prieš du metus Malagoje metė paskutinį metimą. Jis yra patyręs žmogus, metė nedrebėdamas, pataikė ir išplėšė pergalę.

Kaip vertinu Eurolygos varžybų atkarpą? Galiu pasidžiaugti tik rezultatu, kad iškovojome tiek pergalių. Mus išmušė iš vėžių, kai neliko Tanokos, tačiau išmokome žaisti be jo. Jis bando prisijungti, bet beveik nedalyvauja treniruotėse. Mažesnis supratimas ir savitvarda. Esu patenkintas, kad bus tarpelis, per kurį reikės susigroti. Tanoka pyksta? Jis visą laiką pyksta. Nemėgstu daryti skubotų išvadų, kol nepamatau vaizdo įrašo. Man atrodė, kad reikia užtikrinčiau gintis ir dėl to jis buvo pakeistas.”

Paklaustas apie E.Cotos banguotą žaidimą, treneris atsakė: “Jis dar prieš atvažiuodamas pasakė, kad vasarą nesportavo. Profesionalas negali nesportuoti tiek ilgai, todėl laikui bėgant jo žaidimas gerėja, jis įgauna sportinę formą. Po trijų mėnesių pertraukos, reikia tris mėnesius atsigauti.

Kalėdų palinkėjimas? Stengsimės suteikti kuo daugiau džiugių ir malonių akimirkų. Ačiū tiems, kas mus palaiko, serga už mus. Linkiu jiems sveikatos ir kantrybės.”

Group A W-L +/- ZALGIRIS 6-2 +17 Climamio 5-3 +72 Benetton 5-3 +32 TAU 5-3 +29 Bamberg 4-4 -32 Strasbourg 3-5 -9 Olimpija 2-6 -29 AEK 2-6 -80

Komentarai