Sėkmės žvaigždė – jos vardas „Žalgiris“ 0

Jau įpusėjo pačios gražiausios metų šventės. Gamta pasipuošė akinančiai baltomis it kristalai sniego pusnimis, namai – šypsenomis ir ramybe bei kaip iš pasakų knygų „pavogtomis“ eglutėmis, kurios spindi nuo įvairiausių blizgančių žaisliukų ir vaikų džiaugsmo radus dovaną.

Gaila tik vieno, kad geri dalykai greitai baigiasi, pralekia lyg įsibėgėjęs traukinys, kuris toldamas dar primena apie save signalizuodamas sodriu garsu. Šventinis šurmulys ištuštino ir nutildė krepšinio aikšteles…tačiau tik trumpam.

Jau pirmąją Naujųjų metų savaitę kamuolys vėl skros krepšių tinklelius, vėl girdėsime teisėjų švilpukus ir kurtinančius žiūrovų plojimus.

2005-uosius metus su šešiomis pergalėmis ir tik dviem pralaimėjimais moterų Eurolygoje palydės Lietuvos telekomo super mergaitės. Vilnietės patogiai įsitaisė antroje C grupės pozicijoje ir turi didelį potencialą bei šansus šiame Eurolygos sezone eiti labai ir labai toli.

Vyrų Eurolygoje septynias pergales iš aštuonių galimų turi tik viena komanda – Atėnų Panathinaikos. Dar penkios ekipos, tarp kurių yra du Lietuvos klubai, savo sąskaitoje turi šešis triumfu pažymėtus mačus. C grupėje tiek pergalių turi Maskvos “CSKA” ir Malagos “Unicaja”, būtent šios komandos lipa ant kulnų “Panathinaikosui”. B grupėje šešis kartus rungtynes sėkmingai užbaigė Stambulo “Efes pilsen” ir Vilniaus “Lietuvos rytas”.

O tokie Eurolygos grandai kaip Madrido „Real“ ar Tel Avivo „Maccabi“ gali pasigirti tik penkiomis pergalėmis. Dar blankiau atrodo tituluotoji „Barcelona“, sugebėjusi laimėti tik tris kartus. „Žalgirio“ grupėje didžiausio šių metų kilimo aukštyn nominaciją galėtų gauti Strazbūro „Strasbourg“ ekipa, kuri, po pralaimėjimo „Žalgiriui“, iškovojo dvi iš eilės labai svarbias pergales ir dar neprarado galimybių pakovoti dėl patekimo į Top 16. Panašius stebuklus išdarinėjo ir J.Kazlausko treniruojamas Pirėjo „Olympiacos“ krepšininkai, kurie per paskutinias dvejas rungtynes triumfavo abu kartus (paskutiniame mače sensacingai įveikė „Barceloną“).

Kauno „Žalgiris“ šiuos metus užbaigė pergalingai. Šįkart žaliesiems fortūna šypsojosi labai plačiai – paskutinis E.Cota taiklus tolimas metimas, vėliau sukėlęs nemažai diskusijų, buvo stebuklingas, magiškas. Gal dėl to, kad Kalėdos – stebuklų metas, gal tai grąžinta skola , už prarastą finalinį ketvertą prieš dvejus metus Tel Avive ar kitus paskutinių sekundžių metimus, kurių galėjo ir nebūti…

Kad ir kaip ten bebūtų – „Žalgirio“ pergalės jau niekas nebeatims. Nors kitą dieną po rungtynių žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie tai, kad slovėnai padavė protestą dėl paskutinio E.Cota metimo, tačiau visa tai buvo tik didelis, išpūstas muilo burbulas ir netiesa. Liublijanos klubas iš karto po rungtynių, oficialiame varžybų protokole, galėjo (turėjo tokią teisę) užregistruoti protestą, tačiau to nepadarė. Išanalizavus mačo įrašą tapo aišku, kad Kauno klubo legionierius neperžengė tritaškio linijos ir tie paskutiniai trys taškai buvo teisingai užskaityti.

Rungtynės su „Olimpija“ buvo sunkios ir nervingos – dėl kelių keistų teisėjų sprendimų, dėl kartais gana vangaus žalgiriečių žaidimo, dėl to, kad varžovai buvo kovingi ir įsiutę lyg suerzinti ir alkani liūtai. Gal dėl to, kad mes jau buvome primiršę, jog slovėnai kauniečiams visada buvo itin neparankūs varžovai, kuriuos iki paskutinio mačo Eurolygoje „Žalgiris“ buvo įveikęs tik vieną kartą, iš devynių.

Tokia, iki pat galo įtempta, kova ir toli gražu ne pačiu kokybiškiausiu žaidimu nebuvo patenkinti ir patys Kauno klubo krepšininkai, kurie persirengimo kambaryje dar diskutavo apie dvikovą, o kai kurie dialogai buvo virtę ir tikrais žodžių mūšiais.

Tačiau viskas kas buvo vakar, baigėsi gražiai ir laimingai.O bėdos bėdelės, tokios mielos ir savos, ir būtinos. Reikia tik pasidžiaugti, kad krepšininkai nėra abejingi komandiniams rezultatams ir gali vienas kitą ne tik girti, bet ir pakritikuoti.

Eurolygos turnyre „Žalgiris“ ir toliau lyderiauja atkovotų kamuolių kategorijoje. Pagal šį statistinį rodiklį žalgiriečiams prilygsta tik turnyro čempionas Tel Avivo „Maccabi“ ir Prancūzijos čempionas – Strasbūro „Strasbourg“.

Lietuvos čempionų aukštaūgiai yra vieni iš geriausių metimus blokuojančių krepšininkų Europoje. Šioje kategorijoje karaliauja D.Lavrinovičius, kuris per kiekvienas rungtynes blokuoja po 2.62 varžovų metimo ir Eurolygoje yra pirmas. Šis žalgirietis patenka į naudingiausių (8 vieta), daugiausiai taškų pelnančių (4 vieta) Eurolygos žaidėjų dešimtuką. P.Jankūnas, tarp visų Eurolygos žaidėjų, yra dvyliktas pagal atkovotus kamuolius. E.Cota patenka tarp dešimties daugiausiai rezultatyvių perdavimų Eurolygoje atliekančių krepšininkų. „Žalgiris“ šiuo metu yra absoliučiai pirmas A grupėje, aplenkęs tokias komandas kaip Vitorijos „Tau Ceramica“, Trevizo „Benetton“ ar Bolonijos „Climamio“.

Žalgiriečiai LKL/BBL čempionate taip pat dar neturi sau lygių. Rezultatu 74:63 įveikę „Lietuvos rytą“ Kauno kubo krepšininkai dar kartą visiems įrodė, kad yra stipriausia mūsų šalies ekipa, kuri reikiamu momentu sugeba mobilizuotis ir gali paneigti bet kokias neigiamas, pesimistines prognozes.

Pastaruoju metu Eurolyga gauna nemažai laiškų iš Lietuvos, kuriuose klausiama, pagal kokius reikalavimus Lietuvos ekipai yra suteikiama teisė žaisti stipriausiame Europos klubinių komandų turnyre.

Eurolyga dar kartą primena, kad kita trejų metų ciklo licenzija rungtyniauti šiame turnyre bus suteikiama vienam mūsų šalies klubui pagal trejų metų ( 2003/04, 2004/05, 2005/06 m.) pasiekimus nacionaliniame čempionate. Čia viskas kaip ir aišku.

Be to, Kauno „Žalgiris“ yra vienas iš Eurolygos steigėjų ir nuo pat pradžių buvo su tais, kurie kūrė šią organizaciją. Lietuvos čempionai nepabijojo FIBA sankcijų ir grasinimų bei buvo ryžtingi, skirtingai nei tokie klubai kaip Atėnų „Panathinaikos“ ar Tel Avivo „Maccabi“, Maskvos „CSKA“ ar Stambulo „Efes pilsen“, nesimėtė iš vienos lygos į kitą. „Žalgiris“ ėjo vienu keliu – tai buvo didele patirtimi paremta ir toliaregiška strategija. Dabar ne visi gali suprasti, kokį indėlį „Žalgiris“ davė, kuriant šią stipriausią Europos klubinių komandų lygą.

Paskutinis šių metų Eurolygos mačas buvo sunkus ne tik žaidybiniu požiūriu. Varžybų metu atsirado „Precision time system“ aparatūros trikdžių. Ši, oficialiai licenzijuota Eurolygos sistema, kurią, nuo 2005/06 m. sezono, teisėjai naudoja per visas pastarojo turnyro rungtynes, skirta laiko skaičiavimui.Tokią aparatūrą prieš varžybas teisėjai prisisega juosmens srityje. Taigi laiko skaičiavimą visiškai kontroliuoja varžybų teisėjai, kurie rankos paspaudimu sustabdo arba paleidžia rungtynių laiką. Tie nesklandumai, kurie buvo „Žalgirio“ ir „Olimpijos“ mačo metu, tikrai nėra Kauno sporto halės ar Kauno „Žalgirio“ atstovų darbo brokas.

Dosnios Kalėdinės dvasios praėjusią savaitę buvo kupinas ir vienas iš „Lietuvos ryto“ trenerių Gašperas Okornas, kuris Liublijanos „Olimpijai“, o gal „Žalgiriui“ (??) paruošė staigmenėlę. Tačiau apie viską nuo pradžių.

Vilniaus klubo treneris, beje slovėnas, trečiadienį (gruodžio 21 dieną) būsimųjų „Žalgirio“ varžovų iš Liublijanos tykojo Vilniaus oro uoste, tačiau sužinojęs, kad lėktuvas vėluos, nutarė tą „slaptąjį“ siurprizą nunešti į „Olimpijos“ ekipos laukiantį autobusą, kuris „Žalgirio“ svečius turėjo nugabenti į Kauną. Tik Vilniaus klubo strategas nesitikėjo, kad tą dovanėlę, skirtą Slovėnijos komandai, perduos ne kam kitam, o „Žalgirio“ atstovui, kuris atvažiavo pasitikti slovėnų. Turbūt smalsu, kokia gi buvo taip gražiai įpakuota ir su linkėjimais perduota dovana. Gašperas Okornas „Olimpijos“ treneriams, tiksliau, dovana buvo adresuota „Olimpijos“ treneriui Sašo Filipovskiui, perdavė šio sezono „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ rungtynių vaizdo įrašą. Paklausite, iš kur mes tai sužinojome – „Olimpijos“ treneriai visas „Lietuvos ryto“ kortas atidengė tiesiog autobuse –jie išvyniojo dovaną ir išvydę minėtą video kasetę, juokėsi iš tokio „Lietuvos ryto“ dosnumo bei pasiūlė „Žalgirio“ atstovui pasiimti vaizdo įrašą.

Dabar tik kyla vienas klausimas – įdomu, ar„Lietuvos ryto“ trenerių stovykloje yra daugiau akiplėšiškumo ar kvailumo. Panašu, kad nešvarūs žaidimai tęsiasi ir tik per atsitiktinumą iškilo į paviršių.Mes dar bandome juokauti ir stengiamės neišsimušti iš šventinės bei pergalingos nuotaikos. Viskas eina ir praeina.

Poilsis greitai užfrontėje bus baigtas. Reikia vėl pasiruošti. Bet mes žaisime krepšinį.

Komentarai