„Kauno „Žalgiris“ atsirevanšavo Atėnų „AEK“ 0

 Šiandien Kauno „Žalgiris“, dešimtojo turo Eurolygos rungtynėse,  savų žiūrovų akivaizdoje, rezultatu 87:70, nugalėjo  Atėnų „AEK“ krepšininkus iš Graikijos.

Pirmajame kėlinyje sėkmingiau startavo Kauno „Žalgiris“. Pirmuosius tris taškus savo komandai pelnė R.Freemanas. Dviem taškais netrukus atsakė „AEK“ legionierius S.Rimacas. Mačo pradžia buvo gana nerezultatyvi, per daugiau nei dvi minutes komandos pelnė penkis taškus. Po S.Serapino tolimo metimo, sužaidus beveik pusę kėlinio, rezultatu 9:4 pirmavo šeimininkai. Žalgiriečiai agresyviai atakavo ir gana sėkmingai gynėsi, tačiau koją Lietuvos čempionams pakišdavo klaidos, kurios leido priartėti svečiams. Po R.Freemano dviejų taškų su varžovo pražanga, „Žalgiris“ pirmavo šešiais taškais. Iki pat pirmojo kėlinio pabaigos šeimininkai išsaugojo persvarą savo rankose – po dešimties mačo minučių 15:10 pirmavo Kauno klubas. Rezultatyviausias žalgiriečių gretose buvo R.Freemanas, kuris pelnė 8 taškus.

Antrasis kėlinys prasidėjo abiejų komandų netaikliais metimais. Per daugiau nei dvi minutes akipos nepelnė nei vieno taško. Pirmasis savo taškų sąskaitą atidarė „Žalgiris“, P.Jankūno mestas dvitaškis buvo taiklus. Lietubos čempionai patikimai kovojo dėl atšokusių kamuolių ir taip susikurdavo „antruosius šansus“, kuriuos dažnai pavykdavo realizuoti. Po įspūdingo J.Mačiulio dėjimo į krepšį, žalgiriečiai jau turėjo 13 taškų pranašumą. Mačo šeimininkai ir toliau nemažino tempo ir įpusėjus kėliniui padidino savo persvarą iki 15 taškų. Tačiau baigiantis kėliniui graikai pelnė keletą taškų be atsako ir neleido kauniečiams nutolti. Likus žaisti tris minutes, šeimininkų persvara buvo devyni taškai. Iki didžiosios pertraukos Kauno klubo krepšininkai mobilizavosi ir neleido „AEK“ perimti mačo iniciatyvos. Antrasis kėlinys baigėsi 14 taškų Lietuvos čempionų pranašumu. Rezultatyviausias Kauo klubo gretose ir toliau buvo R.Freemanas, pelnęs 14 taškų. Graikijos ekipoje po šešis taškus pelnė S.Rimacas ir T.Coppenrathas.

Po didžiosios pertraukos komandos pasikeitė taikliais metimais. Po D.Lavrinovičiaus dėjimo, sužaidus kiek daugiau nei tris minutes, žalgiriečiai pirmavo  – 39:24. Kiek vėliau „Žalgirio“ aukštaūgis pridėjo dar tris taškus ir padidino šeimininkų persvarą iki 16 taškų. Prabėgus dar keliomis minutėms, Kauno  „Žalgiris“ spurtavo ir likus žaisti kiek daugiau nei tris minutes, nuo varžovų nutolo 19 taškų skirtumu. „AEK“ gretose įsisiautėjo amerikietis L.Chalmersas, su kuriuo nemažai problemų turėjo Kauno klubo gynėjai. Legionierius iki ketvirtojo kėlinio jau buvo pelnęs 12 taškų. Iki trečiojo ketvirčio pabaigos šeimininkai padarė keletą  klaidų, met4 kelet1 skubotų, neparuoštų metimų  ir leido Atėnų „AEK“ krepšininkams priartėti iki aštuonių taškų – 51:43.

Lemiama buvo paskutinė rungtynių dalis, kurioje šiek tiek greitesni, agresyvesni buvo žalgiriečiai. Lietuvos čempionai, sužaidus dvi minutes, susigrąžino dvylikos taškų pranašumą – 55:43. Ypač naudingai ir šioje dvikovos dalyje rungtyniavo „Žalgirio“ aukštaūgis D.Lavrinovičius, kuris buvo vienas iš ekipos lyderių. Įpusėjus kėliniui Kauno klubas pirmavo dešimties taškų skirtumu. Toliau tęsė savo įspūdingą pasirodymą  R.Freemanas, po jo  taiklaus tolimo metimo su varžovo pražanga, žalgiriečiai jau turėjo 14 taškų pranašumą. Mačo šeimininkai neatidavė iniciatyvos „AEK“ krepšininkams ir po dar vieno spurto susikrovė solidžią  persvarą – 71:54. Tačiau graikai nenorėjo paleisti pergalės ir bandė gelbėti rungtynes, tačiau svečiams pritrūko ir laiko, ir jėgų. Finalinė šio mačo sirena paskelbė pelnytą Kauno „Žalgirio“ pergalę rezultatu 87:70.

Rezultatyviausiai nugalėtojų gretose žaidė R.Freemanas, pelnęs 20 taškų (4 atk. kam., 4 rez. perd.), P.Jankūnas – 18 (5 atk. kam., 3 blk.), D.Lavrinovičius – 14 (9 atk. kam., 4 rez. perd., 5 blk.), T.Beardas – 12 (11 atk. kam.), J.Mačiulis – 7, V.Ginevičius – 5 (5 klaidos).

AEK ekipoje išsiskyrė L.Chalmersas – 22 taškai, M.Pelekanos – 16, S.Rimacas – 11, T.Coppenrathas – 9 (7 atk. kam.).

Po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje „AEK“ vyr. treneris L.Kakiousis kalbėjo trumpai. Anot stratego, jo komanda labai prastai pradėjo mačą ir tai turėjo lemiamą įtaką visai rungtnynių baigčiai. Graikas pripažino, kad „Žalgiris“ šiandien buvo geresnė komanda ir pelnytai nugalėjo.

„Žalgirio“ vyr. treneris A.Sireika pasidžiaugė, jog komanda įvykdė jai keltą uždavinį – atsirevanšuoti graikams didesniu skirtumu. Strategas buvo patenkintas Kauno klubo gynyba tik septyniolika mačo minučių ir  sakė, kad su tokiu žaidimu Trevize bus neįmanoma laimėti. A.Sireika apgailesavo, kad žalgiriečių žaidime trūksta improvizacijos ir drąsesnio žaidimo. „Vargais negalais įvykdėme uždavinį. Kaip vertinu Edo Cotos žaidimą? Kaip ir visą komandą, manęs nedžiugina, kad nėra polėkio, nėra improvizacijos. Tai liečia ir jį.
Kodėl kai išeina Tanoka, žaidimas gerėja, pradeda suktis? „Gal greitesni pasidarome. Jei žaistų Sabonis irgi žiūrėtume, kur jis yra. Jei Tanokai būtų perduotas kamuolys, jis sužaistų gerai. Šiandien jis nežaidė blogai, nors nesužaidė labai gerai, bet jam nedavė kamuolių. Turime galingą žmogų ir jo neišnaudojame. Kai jo nėra, gal laisviau ar greičiau žaidžiame, todėl kitoks žaidimas.“

Kauno „Žalgiris“ iškovojo septintąją pergalę šio sezono Eurolygos varžybose ir praktiškai užsitikrino kelialapį į kitą turnyro etapą.

Nuotraukos: euroleague.net

Group A W-L +/- TAU 7-3 +78 Zalgiris 7-3 +13 Climamio 6-4 +84 Benetton 6-4 +18 Bamberg 6-4 -27 Strasbourg 3-7 -17 AEK 3-7 -90 Olimpija 2-8 -59

Komentarai