G.Krapikas: „Privalome nugalėti visus priešininkus Japonijoje“ 0

Arijus Žakas, Krepsinis.net

Sekmadienį Tokijuje ištraukti 2006 metų planetos vyrų krepšinio čempionato, kuris Japonijoje vyks rugpjūčio 19 – rugsėjo 3 dienomis, burtai. 24 pirmenybių dalyvės buvo suskirstytos į keturias grupes.

Lietuvos rinktinė pateko į C grupę ir jos varžovėmis Hamamatsu mieste bus Brazilijos, Graikijos, Turkijos, Australijos ir Kataro komandos.

Likusių pasaulio vyrų krepšinio čempionato grupių sudėtys:

A grupė (Sendajus) – Argentina, Venesuela, Prancūzija, Serbija ir
Juodkalnija, Libanas bei Nigerija;
B grupė (Hirošima) – Ispanija, Panama, Vokietija, Japonija, Naujoji
Zelandija ir Angola;
D grupė (Saporas) – JAV, Puerto Rikas, Slovėnija, Italija, Kinija bei
Senegalas.

Į pasaulio krepšinio čempionato aštuntfinalį iškops keturios geriausios kiekvienos grupės komandos.

Finalinis pirmenybių etapas vyks Saitamoje, o planetos čempione tapusi rinktinė iškovos kelialapį į 2008 metų Pekino (Kinija) vasaros olimpines žaidynes.

Lietuvos krepšininkai pasaulio čempionate iki šiol žaidė tik kartą – 1998 metais jie užėmė septintąją vietą.


Lietuvos rinktinė rungtyniaus Hamamatsu mieste, kuris yra 300 km. nuo Japonijos sostinės Tokijo. Šiame mieste pernai vasarą rungtyniavo Lietuvos klubų rinktinė. Patekę į kitą varžybų etapą, lietuviai susikautų su D grupės ekipomis.

Kaip skelbia oficialia Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo svetainė (Rinktine.lt), daugelis krepšinio specialistų, paaiškėjus grupių sudėtims, teigė, kad stipriausia bus C, o antra pagal pajėgumą D grupės.

„Nėra abejonių, kad patekome į stipriausią grupę, „- burtų rezultatus įvertino Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo direktorius Algimantas Pavilonis, kuris kartu su Lietuvos ambasadoriumi Japonijoje Algirdu Kudziu, atstovavo mūsų šalį Tokijuje vykusioje burtų traukimo ceremonijoje.

„Penkios C grupės komandos yra realios pretendentės patekti į kitą varžybų etapą. Tačiau jeigu JAV surinks geriausius žaidėjus ir savo grupėje bus pirmi, vadinasi ir ketvirtoji vieta po grupės varžybų nieko gero nežada,“ – pridūrė A.Pavilonis.

„Manau, kad burtai nebuvo labai teisingi. Sakyčiau, kad A ir B grupėse atsidūrė daugiau silpnesnių rinktinių. C ir D grupėse komandos nepalyginamai stipresnės, o mūsų grupė ypatingai sudėtinga, nes gali būti kaip ir pirmas, taip ir penktas, jau nekalbant apie tai, kad užėmus ketvirtąją vietą, lauktų labai sudėtingos rungtynės aštunfinalyje,“ – burtų rezultatus komentavo vyriausiasis rinktinės treneris A.Sireika.

Dideliu džiaugsmu nešvytėjo ir visi kiti C grupės delegacijų atstovai. Turkijos rinktinės vyriausias treneris Bogdanas Tanjevičius teigė: „Patekome į sunkiausią grupę. Dvi komandos Lietuva ir Graikija yra pastarųjų dviejų Europos čempionato nugalėtojos. Brazilai irgi turi surinkę stiprią rinktinę, todėl net dėl kelialapio į aštunfinalį teks rimtai pakovoti,“ – teigė B.Tanjevičius.

Vienas Australijos krepšinio federacijos vadovų Scottas Dervinas grupės favoritais įvardino lietuvius, bet sakė, kad yra penkios komandos, kurios kovos dėl teisės žaisti kitame etape, todėl jis visai neprieštarautų atsidurti kitose grupėse.

Krepsinis.net pateikia trumpą pokalbį su Lietuvos nacionalinės krepšinio rinktinės vyriausiojo trenerio asistentu Gintaru Krapiku.

– Kaip vertinate ištrauktus burtus?

– Tai ne pageidavimų koncertas, kur galima išsirinkti priešininkus. Manau, kad jeigu nebūtų labai stipraus D pogrupio, su kuriuo tektų žaisti atkrintamosiose varžybose, burtų traukimą vertinčiau labai normaliai. Vis dėlto jau pirmojo atkrintamųjų varžybų etape laukia labai pajėgus priešininkas iš D grupės, nepaisant to, su kuria rinktine tektų kovoti. Pirmosios atkrintamosios rungtynės turės didžiulę svarbą.

– Europos čempionate rinktinės buvo panašaus pajėgumo. Ar Japonijoje situacija bus tokia pati?

– Yra nedaug komandų, kurios būtų nežinomos. Net jeigu kalbėtume apie Pietų Amerikos rinktines, kaip Puerto Rikas arba Brazilija, jos yra pažįstamos. Puerto Riko komanda gavo taip vadinamą „žalią kortelę“. Žinome, koks šios komandos žaidimo stilius ir pajėgumas. Nepatekimas į čempionatą dar nereiškia, kad jie yra silpni, tiesiog taip susiklostė situacija. Net ir mažiau žinomos komandos nėra silpnos. Japonijos čempionate žais tik 24 komandos iš viso pasaulio ir tai nėra daug, todėl silpnų varžovų laukti negalima. Tuo labiau jeigu važiuojame pasiekti aukštų rezultatų ir iškovoti pergalių, visiškai nesvarbu koks yra mūsų ar šalia esantis pogrupis, turime laimėti sunkias rungtynes, įveikti psichologiškai sudėtingą pirmąjį atkrintamųjų varžybų etapą. Važiuodami su aukštu tikslu, privalome nugalėti pajėgius priešininkus.

– Grįžkime prie mūsų pogrupio. Mažiausiai pavojinga – Kataro rinktinė?

– Jeigu ši komanda pateko į pasaulio čempionatą, vadinasi žaidė gerai ir nurašyti jokiais būdais negalima. Ši rinktinė yra sąlyginai mažiausiai žinoma. Tarkime mūsų grupėje žaisiančios Australijos rinktinės pasiekimai pastaruoju metu yra labai geri. Australai nėra parankūs jokiai komandai, nes žaidžia fiziškai galingą krepšinį. Turkijos komanda, jeigu surinks visus krepšininkus, kuriuos planuoja, bus labai pavojinga. Jie stengėsi gauti papildomą kvietimą dalyvauti čempionate, nes turi didelių ambicijų. Juk po šio FIBA spendimo buvo kilę daug diskusijų, kodėl „žalią kortelę“ gavo jie, o ne rusai. Tai labai stipri komanda. Dar norėčiau pastebėti, kad komandos, gavusios papildomus kvietimus, bus psichologiškai gerai nusiteikusios, nes gavusios kvietimą, jos turi šansų įrodyti, jog ne veltui buvo pakviesti.

– Kaip manote, ar Lietuvai pavyks surinkti stipriausią sudėtį?

– Sunku pasakyti, tačiau lauksime ir norime, kad komandoje būtų visi pajėgiausi žaidėjai. Kiekvienam krepšininkui bus išsiųstas pakvietimas ir tie, kas į pakvietimus neatsilieps, nė vienas nebus grūdamas į rinktinę prievarta. Norime žaisti su tais vyrais, kurie laiku atvažiuos į stovyklą ir laiku ruošis. Kitokių krepšininkų mums nereikia. Jeigu kažkas negali ar nenori, jų rinktinėje nebus. Be abejo, tikimės, kad surinksime pajėgiausią sudėtį. Dabar dar tik sausio vidurys, o čempionatas vyks rugpjūčio pabaigoje. Dar labai daug laiko, todėl tikimės, kad lietuviai ne tik gerai sužais NBA sezonus, bet ir pailsėję galės atstovauti rinktinei.

– Kvailas klausimas: kaip manote, ar Lietuvai pasiseks gerai pasirodyti Japonijoje?

– Nekvailas klausimas, tik šiek tiek per anskti. Visiškai neaišku, kokių sudėčių bus priešininkų rinktinės. Nežinome, kokios sudėties bus Turkijos rinktinė, galų gale, nežinome, ar patys surinksime pajėgiausią sudėtį. Kai bus daugiau informacijos, galėsime konkrečiau kalbėti apie keliamus uždavinius ir galimybes juos įgyvendinti. Kol kas sudėtinga spręsti. Net nieko nežinome apie amerikiečius. Vieną dieną kažkuri NBA žvaigždė sako, jog žais, kita – atsisako, neaišku ar argentiniečiai surinks visą sudėti, nežinia, ar Serbija ir Juodkalnija užbrauks brūkšnį ir rinktinę formos iš naujo, ar vis dėlto bandys remtis NBA žaidėjais.

Komentarai