Saldžiausius vaisius ragauja geriausieji 0

Šią savaitę krepšinio įvykių buvo tikrai daug. Pirmiausia norėtųsi pradėti nuo bene svarbiausiojo. Sekmadienį Tokijuje buvo ištraukti 2006 metų pasaulio vyrų krepšinio čempionato, kuris Japonijoje vyks rugpjūčio 19 – rugsėjo 3 dienomis, burtai.

Paaiškėjo, kad A.Sireikos vadovaujama Lietuvos nacionalinė rinktinė turės susikauti su saulėtosios Brazilijos, mums jau gerai pažįstamos Graikijos, kengūrų šalies Australijos ir anot G.Krapiko, su sąlyginai mažai žinoma Kataro ekipa. „Tai ne pageidavimų koncertas, kur galima išsirinkti priešininkus. Manau, kad jeigu nebūtų labai stipraus D pogrupio, su kuriuo tektų žaisti atkrintamosiose varžybose, burtų traukimą vertinčiau labai normaliai.” – sakė G.Krapikas.

Žvilgsnis į kitas  tris grupes.

B grupė yra tarsi saldainiukas čempionato šeimininkei Japonijai, kuri turi šansų patekti į atkrentamąsias varžybas, jei tereikia aplenkti Panamos, Naujosios Zelandijos arba Angolos komandą. O tai padaryti netgi japonams nėra neįmanoma. Mažai tikėtina, kad Ispanija ir  Vokietija pateiks siurprizą. Šių šalių rinktinės yra aiškios B grupės favoritės.

 D grupė yra pajėgiausia  – čia susirikiavo JAV, Puerto Riko, Slovėnijos, Italijos, Kinijos ir Senegalo ekipos. Būtent su viena iš šių komandų teks susitikti Lietuvos rinktinei, (jei) ji pateks į atkrintamąsias varžybas. Ir naivu būtų tikėtis, kad mūsiškių varžovais taps tarkim Senegalas, vieną stipriausių pramonių Vakarų Afrikoje turinti šalis gal ir tapo 2002 metų Pasaulio futbolo (!) čempionato atradimu, tačiau apie jų sugebėjimą žaisti krepšinį dar mažai ką galima pasakyti.

A Grupėje taip pat beveik aišku, kokių šalių rinktinės „atkris“. Prie favoričių neabejotinai galima priskirti Argentiną, Prancūziją, Serbiją ir Juodkalniją, pastaroji gal ir blankiai pasirodė paskutiniame Europos čempionate, tačiau, kaip ten bebūtų, serbų krepšinio mokykla verta pagarbos.  Į ketveriukę gali prasibrauti ir Venesuela, kuriai tokiu atveju reikėtų nugalėti Libaną ir Nigeriją. „Japonijos čempionate žais tik 24 komandos iš viso pasaulio ir tai nėra daug, todėl silpnų varžovų laukti negalima. Tuo labiau jeigu važiuojame pasiekti aukštų rezultatų ir iškovoti pergalių, visiškai nesvarbu koks yra mūsų ar šalia esantis pogrupis, turime laimėti sunkias rungtynes, įveikti psichologiškai sudėtingą pirmąjį atkrintamųjų varžybų etapą. Važiuodami su aukštu tikslu, privalome nugalėti pajėgius priešininkus.” – sakė Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio asistentas G.Krapikas.

Pirmąsias rungtynes Lietuvos rinktinė žais rugpjūčio 20-ąją dieną su Graikijos rinktine.

Dabar nuo nacionalinės svarbos klausimų pereikime prie klubinio krepšinio reikalų.

Praėjusią savaitę po pertraukos kamuolį vėl mėtė moteriškos rankos. “Lietuvos telekomo” krepšininkės moterų Eurolygos turnyre ketvirtadienį namie nugalėjo Krokuvos „Wisla Can-Pack“. Lietuvos čempionės po devintojo turo savo sąskaitoje turi septynias pergales ir C grupėje užima antrąją vietą. Bilietą į atkrintamąsias varžybas Vilniaus krepšininkės užsitikrino jau  anksčiau, tačiau pergalė prieš lenkes yra svarbi – kad įgytų namų aikštės pranašumą atkrintamosiose varžybose, super mergaitėms  buvo būtina laimėti ne tik  dvikovą su priešpaskutinę vietą C grupėje užimančia Krokuvos „Wisla“ ,  bet ir šios savaitės Prancūzijoje vyksiančias paskutinio turo rungtynes su Valansjeno „USVO“. Moterų Eurolygos atkrintamosios dvikovos prasidės jau šį mėnesį. Pirmasis aštuntfinalio mačas bus sužaistas paskutinę sausio mėnesio dieną.

Vyrų Eurolygoje taip pat paaiškėjo pirmieji Top 16 klubo nariai. Jais tapo devynias pergales iškovojęs Želko Obradovičiaus vadovaujamas Atėnų Panathinaikos ir aštuonias turinti Malagos „Unicaja“.

Ant Top 16 slenksčio stovi dar penkios ekipos, turinčios po septynias pergales. Tarp jų yra ir Kauno „Žalgiris“, kuris paskutiniame ture savo aikštėje privertė kapituliuoti Atėnų „AEK“. Šis revanšas kauniečiams buvo išties saldus ir būtinas. Lietuvos čempionams reikėjo  reabilituotis ir atgauti pasitikėjimą savo jėgomis. Kauniečiai pratęsė gražią namų pergalių tradiciją. Rungtynės su „AEK“ tapo atsisveikinimo maču amerikiečiui E.Cota, kuris buvo atleistas „Žalgirio“ valdybos sprendimu dėl nederamo elgesio. “Drausmė komandoje yra vienas svarbiausių dalykų. – sakė “Žalgirio” strategas A.Sireika.  Gynėjas, apie kurio pašalinimą buvo pranešta šeštadienį,  į Jungtines Amerikos Valstijas išvyks jau trečiadienį.  

 Kaip keisis Kauno klubo braižas Eurolygoje be pagrindinio įžaidėjo, pamatysime jau šį ketvirtadienį, kuomet žalgiriečiai Trevize susitiks su „Benetton“ krepšininkais. Pastarieji A grupėje užima ketvirtąją vietą. Paskutiniame mače, italų derbyje, „Benetton“ triuškinančiai pralaimėjo Bolonijos „Climamio“ ekipai  ir po dešimt rungtynių turi šešias pergales. Vokietijos čempionai „Bamberg“ paskutinėmis minutėmis išsigelbėjo mače su „Strasbourg“ ir šeštą kartą finišavo sėkmingai.  Nors didžiąją dvikovos dalį dominavo Prancūzijos čempionai,  tačiau Vokietijos klubas įrodė, kad Top 16 šiam klubui nėra vien tik svajonė. 

B grupėje dėl kelialapio į šešioliktuką dar turės gerokai pakovoti „Barcelona“, „Cibona“ ir „Olympiacos“, Pirmieji du klubai turi po penkias pergales, o J.Kazlausko treniruojamas Pirėjo klubas tik keturias. Nors vartai į atkrintamąsias varžybas šiai Graikijos ekipai nėra užrakinti, tačiau kiekvienas pralaimėjimas jau būtų pražūtingas.

C grupėje tarp šešiolikos geriausiųjų veikiausiai pateks Maskvos „CSKA“ ir Madrido „Real“, komplikuotoje situacijoje sėdi Sienos „Montepaschi“, sukaupusi vos tris sėkmingai pasibaigusius mačus.

Už Eurolygos atkrintamųjų varžybų borto šį sezoną lieka Slovėnijos čempionai Liublijanos “Olimpija”, Milano “Armani Jeans” ir Belgrado “Partizan” .

Šį savaitgalį Kauno “Žalgiris” sužaidė dvejas BBL čempionato rungtynes. Absoliutus turnyro lyderis savo pergalių kraitį padidino dar dviem taškais. Šeštadienį žalgiriečiai sutriuškino latvių Gulbenės “Bumerangs”, o sekmadienį estų Talino “Pirita”. Per abu mačus buvo įmesta daugiau nei šimtas taškų, per abu mačus aikštėje pasirodė visi Kauno klubo krepšininkai, per abu mačus net penki Kauno klubo krepšinininkai pelnė dvigubą taškų skaičių, abu mačus stebėjo beveik tris tūkstančiai žiūrovų.

BBL čempionato turnyrinė padėtis tarsi “sucementuota” ir staigmenomis čia net nekvepia. Jau išryškėjo dominuojantis pirmasis šešetukas,  kuriame yra keturios mūsų šalies ekipos ir dvi iš Latvijos.

Artėja tas laikas, kai skinsime pirmuosius krepšinio vaisius. O saldžiausius visada ragauja geriausieji.

 

Komentarai