Krepšinio zenitas – kylame 0

Didieji šalčiai (bent jau kol kas) paliko Lietuvą, Kinijoje švenčiami Naujieji metai, o mūsų didžiosios kovos krepšinio aikštėse – vis dar laukia. Prie vienuolikos Eurolygos TOP 16 išrinktųjų, po praėjusios savaitės prisijungė dar  dvi ekipos – Madrido „Real“ ir „GHP Bamberg“. Pastaroji komanda buvo Lietuvos čempionų varžovais dvyliktajame Eurolygos ture. „Žalgiris“ net su dvidešimt vieno taško deficitu palydėjo vokiečius namo, tačiau ir toks pralaimėjimas Bambergo klubui nebuvo pasaulio pabaiga. „GHP“ ir taip jau Stovėjo ant atkrintamųjų varžybų slenksčio, o už juos žingsnį žengė Liublijanos „Olimpija“, kuri vadovaujama geležinę ranką turinčio Zmago Zagadino, sugebėjo palaužti Atėnų „AEK“ jų pačių aikštėje. Grįžtant prie praėjusio ketvirtadienio Kaune, „GHP Bamberg“ vyriausiasis treneris Dirkas Bauermanas po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje gyrė „Žalgirį“, o ypač – jaunuosius klubo žaidėjus. Dar prieš mačą D.Bauermanas kartu su „Žalgirio“ treneriu G.Krapiku apsilankė A.Sabonio krepšinio mokykloje, Vokietijos specialistas buvo nustebintas, kiek čia užauginama Lietuvos krepšinio žvaigždžių. Vokietijoje situacija yra kitokia, „Bamberg“  strategas prasitarė, kad jis džiaugiasi, jog „Bamberg“ komandoje žaidžia nors vienas vokišką pavardę turintis žaidėjas. 

 „ Kaip Vokietijos nacionalinės rinktinės treneris, galiu pasakyti –  jeigu turėtume tokius žaidėjus, rungtyniaujančius iš širdies ir tokiu atsidavimu bei talentu, tai būtų labai gerai, tačiau, deja, to neturime. Tokiu atveju, „Žalgirį“ galiu tik pasveikinti. Su tokiais jaunais žaidėjais – puikiai atrodote.“ „Žalgirio“ ekipoje rungtyniauja vienuolika A.Sabonio krepšinio mokyklos auklėtinių (įskaitant Vilniaus „Sakalams“ paskolintą Ž.Kelį ir į Eurolygos sąrašus įtrauktus M.Kalnietį, A.Milaknį ir V.Štimacą)

Ketvirtadienį Lietuvos čempionų ekipoje debiutavo naujasis legionierius, keturiolika sezonų NBA spindėjęs Kenny Andersonas. Patyręs ir labai talentingas įžaidėjas, prieš Eurolygos varžybas turėjęs vos vieną treniruotę, aikštėje buvo šešias minutes ir keturiasdešimt penkias sekundes, per kurias spėjo atlikti rezultatyvų perdavimą, atkovoti vieną kamuolį  bei pademonstruoti gerą bei patikimą kamuolio valdymo techniką.   

O ketvirtadienio herojumi tapo “Žalgirio” kapitonas T.Beardas, kuris kaips savo geriausiais laikais tapo Lietuvos čempionų lyderiu. Legionierius pelnė dvidešimt tris taškus, atkovojo dešimt kamuolių ir atliko penkis rezultatyvius perdavimus – 34  naudingumo balai  – taip įvertintas aukštaūgio pasirodymas. Tanoka  pateko  tarp dvyliktosios savaitės naudingiausių žaidėjų, o tiksliau, užėmė trečiąją vietą. Tačiau po tų rungtynių žiniasklaidoje vis tiek pasirodė  tendencingai neigiamų straipsnių šio legionieriaus atžvilgiu – akcentuojama prasta gynyba ir savanaudiškumas.

Koks gali būti savanaudiškumas jei atlikti penki rezultatyvus perdavimai? Ne kiekvienas įžaidėjas gali pasigirti tokia statistika. Dabar pažvelkime, kiek taškų pelnė tiesioginiai T.Beardo konkurentai – C.Ensmingeris – 3 taškai, U.Helmanis – 7 taškai. T.Beardo indėlis buvo labai svarbus, legionierius buvo taškų darymo mašina, amerikietis pasiaukojamai kovojo dėl atšokusių kamuolių ir gerai gynėsi. Buvo galima pastebėti, kad truputį pasikeitė Kauno klubo braižas, „Žalgirio“ žaidimas labai priklauso nuo komandos kapitono veiksmų, kurie pastaruoju metu darosi vis stabilesni ir sėkmingesni. – sakė buvęs žalgirietis V.Jankauskas. Kas įrodyta darbais, to žodžiais nepaneigsi. Netgi formuojant neigiamą nuomonę apie „Žalgirio“ kapitoną, „Ti“ yra labai mylimas žmonių, krepšinio gerbėjų. Gal tai kažkam yra neparanku?

T.Beardas Lietuvoje yra populiariausias ir geidžiamiausias žvaigždžių dienų dalyvis. Jis buvo absoliutus lyderis neseniai pasibaigusiuose LKL žvaigždžių rinkimuose, jis absoliučiai lyderiauja ir BBL “All stars” .

Kam gali atitekti likę trys bilietai į Europos stipriausiųjų šešioliktuką?  Tvirtas kandidatas yra „Olympiacos“, tik likusias rungtynes graikams reikia sužaisti geriau nei kaip jie tai darė Sopote prieš vietos „Prokom Trefl“.  Tiek pat pergalių turi ir Zagrebo „Cibona“, kuri taip pat vis dar gali prasimušti į atkrintamąsias varžybas, tačiau šiai ekipai kitame ture teks susirungti būtent su Pirėjo krepšininkais. Praėjusią savaitę sensacingai mačas baigėsi Forumnet arenoje, kurioje šeimininkauja „Armani Jeans“ klubas. Italai, vadovaujami Lietuvos krepšinio gerbėjų „numylėtinio“ Aleksandro Džordževičiaus, parklupdė Eurolygos čempionus Tel Avivo „Maccabi“. 38 metų profesionalaus krepšininko karjerą baigęs serbas sausio 25 – ąją stojo už Milano ekipos vairo ir savo debiutą paženklino griausminga pergale, nušluodami žydų komandą dvidešimt trijų taškų skirtumu. „Armani Jeans“ savo sąskaitoje turi keturias pergales ir vis dar pretenduoja tapti šešta geriausia ekipa, tačiau tam reikia dar bent jau vienos pergalės – Milano klubui reikia laimėti Barselonoje prieš vietos numylėtinę „Barceloną“ ir (arba) Jono Kazlausko treniruojamą „Olympiacos“.

C grupėje po keturias pergales turi Stambulo „Ulker“ ir „Pou – Orthez“ komandos, tačiau prancūzams savo pergalių kraitį pagausinti bus labai sunku, mat jų laukia pralaimėti nemėgstantys Atėnų „Panathinaikos“ ir absoliutūs grupės lyderiai Malagos „Unicaja“. Turkijos klubui teks susirungti su ne ką pavojingesniais varžovais – nukraujavusiais Maskvos „CSKA“, kurie po paskutinės dvikovos neteko vieno savo lyderių, vidurio puolėjo  Davido Anderseno, legionierius iš rikiuotės iškrito visam likusiam sezonui. Kiek lengvesniu grobiu „Ulker“ krepšininkams gali tapti šiemet gana silpnai atrodančiai Sienos „Montepaschi“, pastarieji taip pat dar neturėtų nuleisti rankų, nes susiklosčius tokiai situacijai, kad geriausiai šeštajai ekipai užteks penkių pergalių, jie dar nėra pasmerkti likti už atkrintamųjų varžybų borto.

 Teorinius šansus patekti į Top 16 vis dar turi „Olimpija“ ir „Strasbourg“, tačiau Slovėnijos čempionams reikia nugalėti Bolonijos „Climamio“ arba Trevizo „Benetton“. Prancūzijos čempionų situacija dar labiau komplikuota – jiems reikia dviejų pergalių – „Strasbourg“ reikia laimėti prieš Kauno „Žalgirį“ ir Vitorijos „Tau Ceramica“ krepšininkus.

Lietuvos čempionai šį savaitgalį sužaidė dvejas LKL/BBL čempionato rungtynes ir iškovojo eilines pergales. Šeštadienį žalgiriečiai, be R.Freemano namuose dvidešimt penkiais taškais sutriuškino Talino „Kalev“, o sekmadienį, be komandos kapitono T.Beardo, dvidešimt trimis įveikė „Atletą“.  Kauno „Žalgiris“ mūsų šalies turnyre žengia su devyniomis, o Baltijos – 22 pergalėmis ir yra absoliutus čempionatų lyderis.

„Žalgirio“ naujokas K.Andersonas debiutinėse BBL rungtynėse per kiek daugiau nei aštuoniolika minučių pelnė septynis taškus, atliko rezultatyvų perdavimą, perėmė vieną ir atkovojo du kamuolius.Dvikovoje su „Atletu“ amerikiečio pasirodymas buvo dar sėkmingesnis – per dvidešimt vieną minutę surinko dešimt taškų, atliko keturis rezultatyvius perdavimus ir atkovojo du kamuolius. K.Andersono naudingumo kreivė kyla aukštyn, amerikietis pripranta prie naujųjų komandos draugų, pratinasi ir prie naujos krepšinio filosofijos – šis žaidėjas bus didelė paspirtis, artėjant lemiamiems iššūkiams.

Krepšinio zenitas pasiekiamas tiems, kurie yra užsispyrę, tiems, kurie pasižymi kovingu charakteriu. Aukščiausio taško sieksime būdami kartu, vienišų vilkų staugimas bus ne barjeras, o tik dar vienas akstinas.  

Komentarai