M.Kalnietis: „Nenorėčiau rungtyniauti kitoje pozicijoje“ 0

Arijus Žakas, Krepsinis.net ir „Sportas“

Paskutinę Lietuvos krepšinio lygos naujų žaidėjų registravimo dieną Kauno „Žalgiris“ įtraukė 195 cm ūgio įžaidėją Mantą Kalnietį į pagrindinę ekipos sudėtį. Jis nuo sezono pradžios yra registruotas ir Eurolygos varžyboms. NKL čempionate M.Kalnietis vidutiniškai pelnydavo po 16,7 taško, atlikdavo 5,6 rezultatyvaus perdavimo, atkovodavo 3,5 ir perimdavo 1,7 kamuolio.

Vytauto Didžiojo universiteto komandos devyniolikmetis krepšininkas M.Kalnietis prieš kelias savaites tapo Lietuvos studentų krepšinio lygos „Oro karaliumi“. Komisijos nariai vienbalsiai visus gynėjo dėjimus vertino maksimaliais įvertinimais, o pats žaidėjas teigė, jog dalyvauti konkurse nusprendė tik atėjęs į sporto halę.

– Ar tikėjaisi, jog „Žalgiris“ pakvies į pagrindinę sudėtį?

– Maniau, kad sezoną pabaigsiu „Žalgirio“ dublerių komandoje ir nelabai tikėjau, kad dar šį sezoną gali įvykti tokių pasikeitimų. Vieną vakarą paskambino dublerių ekipos treneris ir pasakė, kad esu perkeltas į pagrindinę komandą. Tos dienos vakarą paskambino ir Antanas Sireika, kuris pasveikino tapus žalgiriečiu. Kvietimas maloniai nudžiugino, žinau, kad pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje negausiu žaisti tiek daug, kiek dubleriuose, tačiau stengsiuosi dirbti per treniruotes ir tikiuosi, jog man pavyks prasimušti.

– Žinai, kad nebegalėsi grįžti į NKL, ar negaila palikti buvusios komandos?

– Be abejo, gaila palikti buvusią komandą, labai norėjome laimėti Nacionalinės krepšinio lygos čempionatą, bet yra, kaip yra. Žinojau, kad ateis laikas, kai turėsiu palikti dublerių komandą, gali būti, kad pats geriausias laikas yra dabar.

– Praleidai kelias rungtynes dėl traumos, ar dabar viskas gerai?

– Buvau išsisukęs čiurną, bet nuo šios savaitės kojos nebeskauda ir pradėjau treniruotis pilna jėga.

– Prisiminkime dėjimų konkursą, ar skyrei jam papildomo dėmesio?

– Prieš „Žvaigždžių dieną“ nežinojau, ar dalyvausiu dėjimų konkurse, dėl papildomai nesiruošiau. Vienintelis dalykas, kurį esu daręs – per treniruotes pasistačiau kėdę ir bandžiau įdėti per ją. Tą patį pabandžiau ir su ant kėdės sėdinčių žmogumi. Turėjau žinoti, ar galėsiu įdėti persėdintį žmogų, nes priešingu atveju, nebūčiau atlikęs tokio dėjimo konkurso metu. Nesu iš tokių krepšininkų, kurie pasilieka po treniruočių tik tam, kad padėliotų į krepšį.

– Dėti į krepšį išmokai pats, ar kažkas mokino, aiškino?

– Niekada niekas nemokino, dažniausiai į galvą šauna kokia nors mintis ir bandau ją įgyvendinti. Jei nesigauna, stengiesi, kad pavyktų.

– Ar prisimeni savo pirmąjį dėjimą?

– Pirmą kartą pavyko įdėti kamuolį į krepšį rungtynių metų. Atsimenu man buvo penkiolika metų ir žaidžiau „Sabonio“ mokyklos gretose. Vienu metu perėmiau kamuolį ir išsiveržęs į greitą puolimą iš visų jėgų pabandžiau įdėti. Tą kartą mano pasirodymą stebėjo tėtis, su kuriuo prieš rungtynes lažinomės, jog man pavyks įdėti. Pirmąjį dėjimą atlikau dviem rankom, galiu pasakyti – nenusakomas jausmas.

– Pasižymi įspūdingais dėjimais, tačiau rungtyniauji įžaidėjo pozicijoje?

– Taip, tačiau man labai patinka ši pozicija, nenorėčiau rungtyniauti jokioje kitoje pozicijoje. Įžaidėjo darbas yra daug priimtinesnis nei kiti. Man patinka valdyti komandą, atlikti perdavimą. NBA dėjimų konkursą taip pat laimėjo įžaidėjas, tik jo dėjimai buvo daug įspūdingesni. Mano, kaip krepšininko, idealas tarp lietuvių yra Šarūnas Jasikevičius, o pasauliniu mastu – Fynikso „Suns“ įžaidėjas Steve‘as Nashas.

– Studentų lygoje rungtyniauji pirmus metus, kokie įspūdžiai?

– Nors Vytauto Didžiojo universiteto komanda žengia pirmoje vietoje, žaisti nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti. Lygoje rungtyniauja profesionalūs krepšininkai ir meistriškumo lygis yra pakankamai aukštas. Nors anksčiau dar nestudijavau, stebėjau šią lygą ir domėjausi ja. Galiu pasakyti, kad kai prie lygos prisidėjo Rimantas Cibauskas, ji tapo profesionalesne, populiaresne, žmonės ėmė labiau domėtis.

Taip pat rungtyniavau „Žalgirio“ dublerių komandoje Nacionalinėje krepšinio lygoje. Manau, kad ten meistriškumo lygis yra šiek tiek aukštesnis, tačiau studentų lyga per daug neatsilieka, o jei ir toliau tobulės tokiais tempais, netrukus ir pralenks.

– Kaip vertini savo, kaip krepšininko, perspektyvas?

– Sunku pasakyti, nenorėčiau prognozuoti. Galiu pasakyti, kad treniruojuosi ir stengiuosi pasiekti kiek įmanoma daugiau. Tegul vertina kiti žmonės. Žinau, kad noriu susieti savo gyvenimą su krepšiniu. Nors ir studijuoju, daugiausiai dėmesio skiriu krepšiniui.

– Kokia tavo, kaip krepšininko, svajonė?

– Norėčiau per savo karjerą pažaisti Lietuvos nacionalinėje vyrų rinktinėje ir stiprioje Eurolygos komandoje.

Komentarai