Šešių savaičių drama 0

Jau netrukus prasidės šešių savaičių Europos krepšinio drama. Praėjusią savaitę šešiolika stipriausių Eurolygos klubų buvo suskirstyti į keturis pogrupius  – jie kovos dėl vietos po saule.

TOP 16  burtai lėmė, kad  Kauno „Žalgiris“ pateko į D grupę ir dėl išlikimo turės grumtis  su Barselonos „Winterthur FCB“, Malagos „Unicaja“ ir Pirėjo „Olympiacos“ krepšininkais.  Sunku išskirti, kuris priešininkas bus daugiau ar mažiau pavojingas

Jau pirmajame mače teks priimti tituluotąjį Katalonijos klubą – komandą, kuri retai pralaimi lemiamas kovas, ekipa, kuri savo gretose turi daug skambių pavardžių, tokių kaip G.Basile, J.C Navarro, G.Fucka, D.Marconato.

 Tiesa, ispanai sezono pradžioje rungtyniavo gana banguotai ir reguliarųjį sezoną katalonai baigė su pergalių ir pralaimėjimų balansu.

Kauno „Žalgiris“ anaiptol, baudė savo varžovus kaip niekad dažnai ir pasiekė savo pergalių rekordą. Tik dabar šios pergalės jau nieko nebereiškia – viską teks pradėti nuo pradžių. Šią savaitę žalgiriečiams kaip reikės tvirtų namų sienų, triukšmingo gerbėjų palaikymo ir užtikrinto žaidimo, nes, kaip sako lietuvių tautos išmintis – gera pradžia – pusė darbo.

 Antrasis varžovas – Malagos „Unicaja“ – reguliaraus Eurolygos sezono nugalėtojas, nepralaimėjęs nei vienerių rungtynių nuo 2005 metų lapkričio šešioliktos.

Kaip galima laimėti prieš „Unicaja“ šį savaitgalį Ispanijos krepšinio Karaliaus taurės pusfinalyje parodė buvęs žalgirietis M.Timinskas ir Valensijos „Pamesa“. Valensijos klubas uždengė J.Garbajosą, kuris pelnė tik 6 taškus ir atkovojo 3 kamuolius. Garbajosa prametė visus 6 tritaškius. Tuo tarpu Mindaugas Timinskas buvo geriausias rungtynių žaidėjas. Jis pelnė 23 taškus, atkovojo 11 kamuolių, atliko 3 perdavimus.

J.Garbajosos vaidmuo Malagos komandoje yra akivaizdžiai svarbus, tačiau ispanai visuomet turi paruošę slaptų kozirių, kiekviename mače vis kitas ginklas gali tapti mirtinu.

 Pirėjo „Olympiacos“ – Jono Kazlausko treniruojami graikai nebuvo desertu nei vienai komandai reguliariajame sezone, todėl tikėtis, kad TOP 16 varžybose „Olympiacos“ lengvai dalins pergales tikrai neverta. Kauno sporto halėje vėl pamatysime amerikietį T.Edney, tačiau legionierius bus kitoje barikadų pusėje. Todėl jo viešnagė bus maloni tik „Žalgirio“ pergalės atveju.

 Ispanijos spauda D grupę išskyrė kaip pačią stipriausią ir geriausiai subalansuotą, kurioje bet kas gali ir laimėti ir pralaimėti.

Būsimais varžovais nebuvo patenkinti tiek Barselonos, tiek Malagos komandų treneriai. Sužinoję burtų rezultatus, nedžiūgavo ir Lietuvos čempionų strategai. “Viskas priklausys nuo mūsų pačių. Dabar jau žinome prieš ką teks žaisti ir pasiruošime. Atiduosime visas jėgas, kad pasiektume kuo geresnį rezultatą “ – sakė “Žalgirio” treneris G.Krapikas

 E grupėje susirikiavo Eurolygos čempionų titulą ginantis Tel Avivo „Maccabi“, Bolonijos „Climamio“, Madrido „Real“ ir Stambulo „Ulker“. Panašu, kad aršiausia kova dėl pirmųjų dviejų vietų vyks tarp „Maccabi“, Climamio ir Madrido „Real“ ekipų. Didžiausias ambicijas puoselėja žydų ekipa – laimėjusi pastaruosius du turnyrus iš eilės, sukūrusi ilgesingą filmą auksinių pergalių kalviui, savo garbinamas dievukui  iš Lietuvos Šarūnui Jasikevičiui, „Maccabi“ stengiasi sulaikyti fortūną „geltonųjų“ žemėje.   

O Stambulo „Ulker“, tik paskutinę akimirką įšokęs į atkrintamųjų varžybų traukinį, bandys netapti tik bokso kriauše, tačiau turkai yra neabejotinai silpniausia šio pogrupio ekipa.

 F grupėje  kumščius surems du milžinai – Vitorijos „Tau Ceramica“ ir Maskvos „CSKA“.

Pastariesiems klubams pagalius į ratus bandys kaišioti Eurolygos debiutantai – Vilniaus Lietuvos rytas ir Bambergo „Bamberg GHP“. Baskų klubas šį savaitgalį iškovojęs Ispanijos krepšinio taurę, savo gretose turintis Eurolygoje daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliekantį italą Pablo Prigioni bei labai naudingai ir stabiliai rungtyniaujantį argentinietį L.Scola, bandys mažų mažiausiai pakartoti praėjusio sezono žygį. Ne ką mažesni tikslai, kurie yra tiesiogiai proporcingi komandos biudžetui, keliami Maskvos „CSKA“ klubui.  Stipriausia Rusijos komanda, net ir netekusi vieno savo lyderių D.Anderseno,  norės reabilituotis po praėjusio sezono fiasko finalinio ketverto varžybose.  

 G grupėje į alkanų liūtų narvą įkrito Zagrebo „Cibona“. Kroatų kaimynais tapo Atėnų „Panathinaikos“, Stambulo „Efes Pilsen“ ir Trevizo „Benetton“. Kas dalins pergales čia? Realu, kad jas pasidalins graikai, turkai ir italai. Zagrebo komanda turės atiduoti paskutinį prakaito lašą,  kad sumaišytų kortas galingiesiems.Narystė šiame klube kainuoja brangiai ir netrukus pamatysime, kaip „Cibona“ išnaudos savąjį šansą.  

Prasideda nauja, įtemto siužeto, krepšinio drama – šešios serijos čia – garantuotos.

Grįžtant prie „Žalgirio“ reikalų LKL/BBL čempionate – čia tarsi sviestu patepta. Lietuvos čempionai sekmadienį iškovojo jau 26 ąją pergalę šiame turnyre. Rungtynėse į Hiustoną (JAV) išvykusį ir  NBA visų žvaigždžių savaitgalį stebėjusį vyriausiąjį trenerį Antaną Sireiką,  pavadavęs Gintaras Krapikas neleido suklupti žalgiriečiams, nors pastarieji su „Valmieros“ ekipa žaidė tinginiaudami.

Šiandien Rygoje vyksta BBL čempionato valdybos posėdis, kuriame sprendžiami du svarbūs klausimai –  kur įvyks šio sezono finalinio šešeto rungtynės (čempionatui dar neprasidėjus, buvo nuspręsta, kad BBL finalai vyks Taline, tačiau tuo atveju, jei šioje turnyro stadijoje neliks Estijos komandos, finalinis šešetas gali būti rengiamas Kaune ) ir kuriuo keliu BBL pasuks naujame sezone – ar tęs šių metų tradiciją ir paliks to paties formato BBL čempionatą, kuomet Latvijos, Estijos ir Lietuvos klubai rungtyniauja nuo pat sezono pradžios tiek nacionaliniame turnyre, tiek Baltijos lygoje (galbūt tik sumažinus dalyvaujančių komandų skaičių) ar grįš prie ankstesnės formulės, kuomet BBL čempionate komandos pradės žaisti tik gruodžio mėnesį, o iki tol dalyvaus tik nacionalinėse pirmenybėse. Iš tikrųjų daug svarstyti gal ir nereikėtų, nes geriausias pavyzdys yra Adrijos lyga, kurioje kelių šalių ekipos sudaro labai pajėgų čempionatą, o nacionaliniuose čempionatuose pastarosios ekipos  pradeda žaisti tik vėlesniuose etapuose. 

Nors šiuo metu latviai ir estai dar nėra labai konkurencingi Lietuvos klubams, tačiau mes galime mokyti varžovus, investuoti savo meistriškumą, kad ateityje turėtume stipresnius varžovus ir tuo pačiu stiprėtume patys.  Ekonominis faktorius čia taip pat yra labai svarbus, nes atskirų šalių rinka yra per maža, rėmėjams daug naudingiau investuoti į viso regiono varžybas.

Dabar daugelis Lietuvos klubų mato tik patį trumpiausią kelią  – jie nori šalies čempionate sužaisti kuo daugiau rungtynių su Kauno „Žalgiriu“ ir Vilniaus „Lietuvos rytu“ ir taip pririnkti pilnas sales žiūrovų. Tačiau  jiems reikėtų pasukti galvą, kaip privilioti žmones ir tuomet, kai atvažiuoja tokios ekipos Gulbenės „Bumerangs“ ar Talino „Pirita“.  Juk į kiekvienas „Žalgirio“ dvikovas LKL/BBL čempionate vidutiniškai susirenka apie 3000 krepšinio gerbėjų, nepaisant to, kokius varžovus tenka priimti Kauno klubo krepšininkams.  Tai daugelio metų sunkaus darbo rezultatas, tačiau mes esame ne ties  finišo linija, o dar tik startuojame. Juk ateityje reikės užpildyti naująją areną, kuri bus daugiau nei perpus talpesnė nei Kauno sporto halė.

Teisingas kelias ne visada yra lengvas ir tiesus, tačiau juo eiti yra būtina, kad nereikėtų grįžti atgal arba sustoti visai.

Komentarai