TOP 16 odisėja 0

Praėjusią savaitę prasidėjo Eurolygos TOP 16 odisėja. Šešiolika komandų jau bando atrasti savąjį kelią į tolimesnį etapą.

Pirmoje Kauno „Žalgirio“ kelionėje – Barselonos audra. Ispanai, savo denyje priglaudę nemažai žvaigždūnų, puoselėja didelius lūkesčius ir tikslus, o griežtasis kapitonas Duško Ivanovičius savo jūreiviams vadovauja griežta ranka ir neleidžia tinginiauti – prisitinginiavo reguliariajame sezone. Katalonai „Žalgirio“ uostą paliko su pergale, tačiau tik vos ne vos išnešė sveiką kailį. O jų pergalė buvo palydėta piktais šūksniais teisėjų atžvilgiu, nes pastarieji suvaidino tikrai ne epizodinį vaidmenį ketvirtadienio dramoje. Už tokį teisėjų pasirodymą „Žalgirio“ klubui teks dar ir susimokėti, mat vienas rungtynes stebėjęs žiūrovas, nebegalėjęs suvaldyti emocijų, sviedė kamuolį rungtynėse teisėjavusiam arbitrui į veidą. Už šį išpuolį Kauno ekipai skirta 2500 eurų bauda.

“Yra sakoma, kad jei rungtynes pralaimi vieni tašku – kalti teisėjai“ – po mačo sakė „Žalgirio“ vyriausiasis treneris A.Sireika.

Nors taškas atimtas – tai dar ne tragedija. Tik dabar būtina kelti bures dar aukščiau ir jokiu būdu neplevėsuoti baltomis vėliavomis.

Ką galima vadinti tos dvikovos herojais – reikia pripažinti, kad pirmuoju smuiku tą vakarą griežė J.C.Navarro. Ispanas 32 taškų dar nebuvo įmetęs nei vienai Eurolygos komandai. Jis surinko 28 balus ir pateko tarp naudingiausių pirmosios TOP 16 savaitės žaidėjų. Tačiau lygiai taip naudingai pasirodė ir žalgirietis D.Lavrinovičius, kurio pasirodymas, ypač antroje mačo dalyje, buvo išties puikus. Jis buvo rezultatyviausias Lietuvos čempionų gretose, tačiau kuomet komanda pralaimi, žaidėjų asmeniniai rodikliai nėra tokie malonūs. „Žalgirio“ kapitonas T.Beardas buvo pripažintas geriausiu praėjusios savaitės kovotoju dėl kamuolių. Kauno klubo puolėjas mūšyje su katalonais jų sugriebė vienuolika. Daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliko „Tau Ceramicos“ atakų organizatorius P.Priogioni, kuris ir reguliariajame sezone pagal šį rodiklį buvo nepralenkiamas. Nedaug nuo italo atsiliko ir žalgirietis K.Andersonas, kuris, rungtynėse su „Barcelona“, net aštuonis kartus rezultatyviai kamuolį perdavė komandos draugams.

O naudingiausiu pirmojo rato TOP 16 varžybų žaidėjų tapo Tel Avivo Maccabi puolėjas A.Parkeris. Nepaisant to, žydų laivas sulūžo prie Madrido „Real“ krantų. Minus penkiolika taškų buvo ne tai, ko tikėjosi ištikimieji „geltonųjų“ sirgaliai. Tačiau toks rezultatas turbūt nenustebino krepšinio ekspertų. „Maccabi“ šį sezoną dreifuoja, to sunku nepastebėti.

Kitas gana netikėtas rezultatas buvo užfiksuotas Pirėjuje, kur vietos „Olympiacos“ kartu su Lietuvos admirolu J.Kazlausku, sugebėjo nutraukti ilgą Malagos „Unicaja“ pergalių seriją. Su graikais, palaužusiais reguliaraus sezono nugalėtojus, jau netrukus ginklus teks suremti ir žalgiriečiams.

Dar viena sensacija – Zagrebo „Cibonos“ triumfas prieš galingąjį Atėnų „Panathinaikos“. Z.Obradovičius turbūt net savo baisiausiame savo sapne nesapnavo kroatų pergalės.Labiausiai lauktas ir tikėtas buvo Tau „Ceramicos“ ir Bolonijos „Climamio“ krepšininkų pergalingas startas. Baskai susitvarkė su Bambergo „GHP“, o Italijos čempionai savo aikštėje, ten kur šiame sezone dar nei karto neleido varžovams laimėti, nepasigailėjo Stambulo „Ulker“.

Praėjusią savaitę pasižymėjo ir Eurolygos debiutantai – Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai.48 savo aikštėje pelnyti taškai ir absoliutus Eurolygos antirekordas. Šitaip išgarsėti vilniečius privertė Maskvos „CSKA“ir, krepšinio profesoriumi vadinamo E.Messinos, gynybos gniaužtai.

Lemiamos ir intriguojančios dvikovos prasidėjo ir moterų Eurolygoje. Čia titaniškai kovoja ir Lietuvos „super mergaitės“.

Šiame sezone „Lietuvos telekomas“ nepralaimėjo nei vienerių rungtynių. Pergalinga serija nenutrūko ir penktadienį. Vilniaus „Lietuvos telekomo“ krepšininkės atsirevanšavo „MiZo-Pecs“ už pralaimėjimą pirmose ketvirtfinalio rungtynėse Vengrijoje ir išsaugojo galimybes patekti į finalinio ketverto varžybas. Vilnietes į priekį vedė nepailstanti lyderė, ekipos mūza Katie Douglas, jos pagalbos vėl labai reikės jau šį trečiadienį, kuomet Vengrijoje spręsis lietuvių likimas. Jose, anot „MiZo-Pecs“ trenerio Laszlo Ratgeberio, paaiškės kas yra svarbiau – „Lietuvos telekomo“ įgytas psichologinis pranašumas ar „MiZo-Pecs“ turima aikštelės persvara.

Kaip ten susiklostytų paskutinysis ketvirtfinalio mačas, Lietuvos čempionėms jau dabar galima sakyti ačiū – už tai, kad ir mūsų šalies moterų krepšinio atstovės yra šalia stipriausiųjų.

Praėjusią krepšinio savaitę vainikavo LKL „Visų Žvaigždžių“ šventė. Vilniuje sugužėjo,suvažiavo visi geriausi, populiariausi krepšininkai, rungtyniaujantys Lietuvos lygoje. Renginys tradiciškai prasidėjo tolimųjų metimų konkursu „LKL Snaiperis“, po kurio paaiškėjo, kad taikliausią ranką LKL turnyre turi Klaipėdos “Neptūno” žaidėjas M.Kasiulevičius. Finale jis nugalėjo jau antrus metus niekaip ant pjedestalo nesugebantį užlipti A.Šležą.

Naują LKL trijulių konkursą, kuriame dalyviai turėjo pataikyti kuo daugiau baudos metimų, laimėjo Kauno „Atleto“ ekipa – pastarajai atstovavo puolėjas Nerijus Varnelis, „Lietuvos telekomo“ krepšininkė Vita Kuktienė bei globos namų auklėtinis – Eimantas Černiauskas. Ši trijulė globos namams laimėjo 4000 litų piniginį prizą.

“Lietuvių” ir Time Team” dvikovoje šiais metais gerokai pranašesni buvo pirmieji.

Rungtynės buvo paįvairintos ir gana netikėtais žaidėjų penketais.

Antrąjį kėlinuką „Lietuvos“ rinktinė pradėjo aukštesniais nei 2 metrai krepšininkais, tuo tarpu „Time team“ rinktinė žaidė „mažiukais“ žaidėjais. Trečiąjį kėlinuką pradėjo dviejų metrų nesiekiantys „Lietuvos“ rinktinės atstovai, o už „Time Team“ komandą kovojo aukštaūgiai. Tačiau nei pirmu nei antru atveju vaizdas aikštėje nesikeitė – dominavo lietuviai, kurie įveikė legionierius bei didesnės intrigos. Naudingiausiu mačo žaidėju buvo paskelbtas S.Jasaitis.

Visi nugalėtojai buvo apdovanoti simbolinėmis žvaigždėmis.

Šventės puošmena tapo dėjimo į krepšį virtuozų iš Prancūzijos pasirodymas, kurie susilaukė daug ovacijų ir pilnų susižavėjimo šypsenų.

Po didelių švenčių – dar didesni darbai. Tegu visos žvaigždės krenta po mūsiškių kojomis.

Komentarai