Auksinės žuvelės paieškos 0

Eurolygos TOP 16 varžybos neatleidžia tiem, kurie neatiduoda visų jėgų, nekovoja iki paskutinio prakaito lašo ar per daug dažnai klysta. Lemiamų mačų sėkmė yra tarsi auksinės žuvelės paieškos – laimi patys atkakliausi, tie, kurie tiki savo sėkme. Tą sėkmę bent jau kol kas iš rankų paleido ir aišku stengsis ją susigrąžinti penkios komandos, kurios neturi dar nei vienos pergalės. Tarp jų yra reguliaraus Eurolygos sezono nugalėtojai Malagos „Unicaja“, vienas iš šios turnyro favoritų Atėnų „Panathinaikos“, Kauno „Žalgiris“, Stambulo „Ulker“ ir debiutantai Bambergo „Bamberg GHP“.

Praėjusią savaitę savo tinklus su laimikiu jau antrą kartą ištraukė Barselonos „Barcelona“, Pirėjo „Olympiacos“, Maskvos „CSKA“ ir Zagrebo „Cibona“, pateikusi turbūt didžiausią siurprizą TOP 16 turnyre. Kroatai, pirmajame ture šokiravę „Panathinaikos“, antrajame nepagailėjo ir Stambulo „Efes Pilsen“. Ž.Obradovičiaus vadovaujamą armiją antrą kartą nuskriaudė Trevizo „Benetton“. „Aš nežinau kas nutiko, mano komanda puikiai žaidė visą reguliarųjį sezoną, tačiau atkrintamosiose varžybose demonstruojame prastą krepšinį. Komandai, kuri savo varžovams įmesdavo po 90 taškų, šiandien įmesti tik 69 ir 70 praėjusią savaitę, yra gėda. Ar yra šansų atsirevanšuoti? Liko dar ketverios rungtynės, viskas yra įmanoma“ – po mačo su Trevizo ekipa sakė Ž.Obradovičius. Serbų krepšinio specialistas toliau suka galvą kaip išbristi iš pastaruoju metu Graikijos čempionus kamuojančios krizės, kuri persekioja Atėnų klubą ne tik Eurolygoje, bet ir šalies čempionate.Tituluoto serbo auklėtiniai, anksčiau triuškinę savo priešininkus, šeštadienį savo aikštelėje tik per plauką išvengė pralaimėjimo, vos dviem taškais palaužę Salonikų „Aris“ komandą.

Optimizmo dar nestokoja ir Malagos „Unicaja“ strategas.

Sergio Scariolo, po antrojo pralaimėjimo, kurį „išrašė“ Barselonos komanda, teigė, jog D grupė yra labai subalansuota, patekti į kitą etapą gali užtekti trijų ar keturių pergalių. Tiesa, katalonai taip pat neišlipo visiškai sausi iš ispaniškos balos. Šiose rungtynėse traumą gavo amerikietis gynėjas B.Thorntonas, krepšininkui pilvo srityje įtrūko raumenys ir jis tikrai nerungtyniaus dvejose Eurolygos rungtynėse, kuomet Barselonos komanda namuose žais su Pirėjo „Olympiacos“ ir Kauno „Žalgiriu“.
Tikimasi, jog M.Thorntonas į aikštelę grįš rungtynėse Graikijoje, tačiau viskas priklausys nuo to kaip seksis gydyti traumą.

Tokioje pačioje situacijoje kaip ir Malagos „Unicaja“ D grupėje yra ir Kauno „Žalgiris“ – jau ketvirtadienį šių abiejų komandų laukia neišvengiama akistata.

„Unicaja“ komandą reikia priimti su tokiu pat optimizmu, kokį išsaugojo Malagos ekipa. Kiekviena abejonė ar baimės trupinėlis yra žingsnis atgal, o reikia eiti pirmyn. Juolab, kad Lietuvos čempionai savo varžovus priims savo tvirtovėje – todėl žalgiriečiams prireiks neįkainuojamos visų komandos aistruolių pagalbos ir tikėjimo.

“Trūko užsidegimo, noro laimėti. Graikai atvirkščiai, degė ryžtu, kovingumu ir tai atsispindėjo visur – jų akyse, jų žaidime.” – pagrindinę žalgiriečių pralaimėjimo priežastį “Olympiacos” klubui įvardijo olimpinis čempionas M.Paulauskas. Vadinasi, problemos yra išsprendžiamos, draskyti „Olympiacos“ padarytos žaizdos nereikia, geriau jau susitelkti ir sužaisti taip, kaip žalgiriečiai gali iš tikrųjų. Tai supranta ir visi Kauno klubo krepšininkai, nes laukia išlikimo rungtynės.

Po vieną pergalę TOP 16 turnyre jau iškovojo šešios komandos.

Praėjusią savaitę savo arenoje triumfavo Eurolygos čempionai Tel Avivo „Maccabi“, dešimties taškų skirtumu įveikė Stambulo „Ulker“. Nors šios rungtynės „geltoniesiems“ taip pat buvo gana komplikuotos, mat per du pirmuosius kėlinius „Maccabi“ buvo priversti vytis savo varžovus ir tik puikiai sužaistas paskutinis ketvirtis žydų klubui garantavo sėkmingą baigtį.

Vilniuje, Eurolygos debiutantų derbyje, pranašesni buvo „Lietuvos ryto“ krepšininkai. Tačiau ši pergalė neturėtų labai džiuginti, nes visi supranta, kad Lietuvos vicečempionų likimas spręsis Vitorijoje. F grupėje „CSKA“ jau tvirtai sėdi pirmoje pozicijoje, todėl pagrindinė kova vyks tik dėl antrosios vietos.

Su viena pergale po antrojo turo liko ir Bolonijos „Climamio“. Italijos čempionai iki didžiosios pertraukos nagais kabinosi ir priešinosi karališkajam Madrido “ Real“ klubui, tačiau per likusius du ketvirčius ispanai atėmė pergalę iš „Climamio“ vyrų, kaip iš vaiko saldainį. „Niekaip neišsprendėme galvosūkio, kaip su Madrido ekipa žaisti antroje mačo dalyje, pastaroji mus tiesiog sulaužė“ – po dvikovos sakė J.Repeša.

Moterų Eurolygoje lietuviški reikalai yra kur kas geresni. Praėjusį trečiadienį super mergaitės parodė, kad Europoje yra vienos stipriausių.

Lemiamose ketvirtfinalio rungtynėse Vengrijoje, Pėčo mieste, Lietuvos čempionės keturiais taškais palaužė „MiZo“ ekipą ir antrus metus iš eilės pateko į finalo ketvertą.

Be Lietuvos čempionių, Eurolygos finalo ketverte žais Samaros VBM-SGAU (Rusija), Valansjeno „Olympic“ iš Prancūzijos ir Brno „Gambrinus“ iš Čekijos.

Vilnietės namo sugrįžo pavargusiais, tačiau laimingais veidais. Nors Pėče vyko šiurkšti kova, tačiau kiekvieną prakaito lašą ar mėlynę ant kūno atpirko pergalės džiaugsmas. Viena komandos lyderių Jurgita Štreimikytė-Virbickienė “Kauno dienai” sakė, kad maloniausias jausmas buvo tuomet, kai paskutinėmis sekundėmis nuščiuvo penki tūkstančiai Vengrijos sirgalių: „Arenoje tapo tylu, tuomet prasidėjo mūsų šventė“.

Krepšinio šventė šį savaitgalį buvo ir Latvijos sostinėje. Ji buvo surengta naujuose Rygos sporto rūmuose, didžiausioje ir moderniausioje arenoje Baltijos šalyse, talpinančioje 12 500 žiūrovų. Visų žvaigždžių dienoje visus apdovanojimus susišlavė šventės šeimininkai latviai, o labiausiai suspindo buvusio žalgiriečio, Ainaro Bagatskio žvaigždė.

Dėjimų konkurse gražiausiai kamuolius “krovė” Liepojos “Livu alus” žaidėjas Klavs Ansons, finale įveikęs “Šiaulių” atstovą Darių Pakamanį.

Snaiperių konkurse taiklią ranką ir užgrūdintus nervus parodė nenuilstantis Rygos „Barons“ veteranas Ainars Bagatskis, finale nugalėjęs savo tautietį Janis Blums iš Venspilio “Venspils”.

”Bagis” sublizgėjo ir “Visų žvaigždžių” mače, po kurio buvo pripažintas naudingiausiu žaidėju.

39-erių metų krepšininkas Baltijos žvaigždžių rinktinei surinko 23 taškus ir padėjo iškovoti pergalę prieš BBL užsieniečius.

Baltijos lygos „Žvaigždžių diena“ parodė, kad šiandien mes gal ir per daug išaukštiname lietuvius krepšininkus kaip latvių ir estų „mokytojus“. Juk mūsiškiai bent jau konkursuose, „paskendo“ Rygos arenoje tarp Latvijos atstovų.

Paskutinį vasario savaitgalį įvyko Estijos „Visų žvaigždžių šventė“ bei vieno geriausių Estijos krepšininkų A.Kuusma atsisveikinimo su didžiuoju sportu diena. Šiame renginyje dalyvavo ir Kazanės „Unics“ ekipoje rungtyniaujantis M.Miuurseppas bei Olandijos lygoje žaidžiantis G.Kullamae, kurie prasitarė, kad gali būti, jog jie sugrįš į Estiją, dės pastangas ir bandys suburti vieną labai pajėgią komandą bei užimti aukštas pozicijas BBL turnyre.

Kaimyninių šalių krepšinis auga – Talino „Kalev“ kitam sezonui planuoja didesnį biudžetą, naujas investicijas, nedidelis Estijos miestas Tartu vasarą baigs naujos, talpinančios 2500 žiūrovų, sporto salės statybą. Didelius tikslus, kuriuos bandys įrodyti ne tik žodžiais, sau kelia Rygos „Barons“ ir Rygos „Riga“ ekipos.Nors šiemet nei viena Estijos komanda nežais finaliniame šešete, tačiau šios varžybos vis tiek bus surengtos Taline, nes estai jau dabar pradeda įrodinėti, kad į krepšinį jie deda dideles viltis, kurios pamažu virs dideliais darbais.

Tuo tarpu kai kurie Lietuvos klubai jau nori žengti žingsnį atgal – grįžti prie ankstesnės formulės – BBL čempionate žaisti nuo gruodžio mėnesio, o iki tol dalyvauti tik nacionalinėse pirmenybėse.

Ar neatsitiks taip, kad ateityje tik Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“ galės tinkamai atstovauti Lietuvos krepšiniui, o kitos komandos „kovos“ tik dėl 6-7 BBL čempionato vietų? Ar nenutiks taip kaip su Lietuvos futbolu – anksčiau buvome visa galva viršesni už savo kaimynus, o dabar esame užnugary – tyliai pavydėjome, kuomet Latvijos nacionalinė vyrų futbolo rinktinė atstovavo savo šaliai 2004-aisiais Europos čempionate Portugalijoje?

Ar toks Lietuvos klubų sąstingis nebus pražūtingas, o reakcija – pavėluota? Šiuos klausimus paliekame viešai diskusijai.

Netrukus vėl bandysime pagauti savąją auksinę žuvelę – tad kiekvienas sugalvokime po norą ir tvirčiau laikykime pergalės tinklus.

Komentarai