Į mūšį žalgiriečiai stos po sunkių mokymų, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Naujajam sezonui besirengiantys Kauno “Žalgirio” krepšininkai prakaitą lieja bendrojo fizinio pasirengimo pratybose

Ąžuolyne, šalia esančiame sporto klube arba lengvosios atletikos manieže pastarosiomis dienomis galima dažnai sutikti ir Kauno “Žalgirio” krepšininkus, kurie pluša bendrojo fizinio pasirengimo treniruotėse.
Žaidėjų pratyboms vadovauja bendrojo fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas, todėl komandos strategai Antanas Sireika ir Gintaras Krapikas gali pasimėgauti priėmimais ir keliomis poilsio dienomis po Atėnų olimpinių žaidynių.

Treniruojasi šešiese

A.Kosauskui naujasis sezonas bus 20-asis “Žalgiryje”. Tai – ne vienintelis šio patyrusio specialisto jubiliejus. Rugsėjo 1-ąją jis pradėjo ir 40-uosius pedagoginio darbo metus. A.Kosauskas buvo pirmasis lengvosios atletikos treneris, pradėjęs profesionaliai dirbti su krepšininkais.
Kol kas A.Kosausko treniruotėse dalyvauja šeši žaidėjai – Mindaugas Timinskas, Artūras Javtokas, Paulius Jankūnas, Simonas Serapinas, Ainaras Bagatskis ir Giedrius Gustas. Pastarasis “Žalgiryje” – jau tik laikinai. Kitą sezoną jis atstovaus Rostovo prie Dono “Lokomotiv” (Rusija) klubui.
Pagal individualų planą treniruotis pradėjo ir svarbiausias “Žalgirio” žaidėjas Arvydas Sabonis, gruodį švęsiantis 40-metį.
Nuo pirmadienio žalgiriečiai jau treniruosis ne tik lauke, bet ir sporto salėje. Tuomet prie jų prisijungs amerikietis Tanoka Berdas, Lietuvos olimpinės vyrų rinktinės žaidėjai Dainius Šalenga ir Vidas Ginevičius bei abu treneriai.
“Nei Šalenga, nei Ginevičius nepervargo Atėnuose, bet įtampą jautė. Tad ši savaitė jiems ir buvo skirta psichologiniam poilsiui. Po to matysime, kokių treniruočių jiems labiau reikia”, – sakė A.Kosauskas.

Latviui vertimo nereikia

Žalgiriečiai, kaip ir kasmet, neišvengia sunkaus darbo ant garsiųjų Dainų slėnio laiptų, vedančių į Ąžuolyną.
“Tai – maloniausioji darbo dalis”, – šelmiškai šypsojosi treneris. Iš tiesų pratimai ant laiptų – patys sunkiausi.
Nepaisant sunkių treniruočių, žalgiriečiai nestokojo geros nuotaikos. Bėgimas – pratimai, bėgimas – pratimai, – taip ir prabėgo visa pratybų valanda.
“Atsistojate prie turėklų, keturgalvį”, – tokia lietuviškai pasakyta A.Kosausko komanda buvo aiški net A.Bagatskiui – vertimo jam neprireikė.
“Iš tiesų jau ir praėjusiais metais daug ką suprasdavau lietuviškai, todėl man vertimo nereikia. Tik būtų gerai, kad ir pats pradėčiau kalbėti, nes dabar aš esu kaip tas šuo – supranta, tik pasakyti nieko negali”, – šmaikštavo A.Bagatskis.

Sunkiu darbu nesiskundžia

“Dedame pagrindus būsimam sezonui”, – taip apie fizinio parengimo treniruotes sakė A.Kosauskas.
T.Berdui išsiųstas treniruočių planas į Jutą, tad vidurio puolėjas į Kauną šiomis dienomis turėtų atvykti jau pradėjęs pasirengimą.
“Kai atvažiuos, pažiūrėsime, kokia jo fizinė būklė. Jeigu kas, Berdui pratęsime pasirengimo programą”, – tvirtino A.Kosauskas, pripažinęs, kad visi amerikiečiai ne itin žavisi jo treniruočių metodika.
Daug paprasčiau į A.Kosausko treniruotes žiūri latvis A.Bagatskis: “Man šitos treniruotės patinka. Be to, kaip sakydavo garsusis karvedys Suvorovas: sunku mokymuose, lengva mūšyje. Mes privalome savo kūnus parengti dideliems krūviams, kad sukauptume jėgų atsargas visam sezonui. Todėl turime daug ir sunkiai dirbti parengiamuoju laikotarpiu. Po to jau tobulinsime tik krepšinio specifiką”.
Kiek kuris krepšininkas sportavo vasarą, anot A.Kosausko, parodys testai: “Kai baigsime vieną pasirengimo etapą, atliksime testus, ir daug kas bus aišku”.

Gynėjas palieka “Žalgirį”

Žalgiriečių kapitonas M.Timinskas treniruotėje šnirpštė nosį: “Lietuva mane visą laiką taip sutinka – chroniška sloga”.
Į Kauną po Jungtinėse Amerikos Valstijose praleistos vasaros M.Timinskas grįžo rugpjūčio 23 dieną ir jau kitą dieną kibo į darbą, nors ir atostogų metu jis bėgiodavo, kilnodavo štangas. Į Kauną puolėjas iškart atvyko su šeima – žmona bei dviem dukterimis.
Tylesnis už kitus buvo G.Gustas. Šešerius metus “Žalgiriui” atstovavęs gynėjas palieka gimtojo miesto komandą ir persikelia į Rusiją. Jo kontraktas su “Žalgiriu” galiojo dar metus, tačiau Kauno klubo vadovai nutarė jį perleisti Rostovo “Lokomotiv” ekipai. Kartu su G.Gustu “Lokomotiv” ekipoje žais ir buvęs žalgirietis Artūras Masiulis.
“Klubo sprendimas mane išleisti nebuvo netikėtas, vis tiek ateina toks laikas, kai tenka išbandyti legionieriaus duoną, – sakė G.Gustas. – O kaip seksis Rusijoje, galėsiu pasakyti tik išbandęs gyvenimą šioje šalyje”.
Į Rostovą krepšininkas išvyks, kai tik bus sutvarkyti reikalingi dokumentai. Iš pradžių Rusijoje jis įsikurs vienas, o po kelių mėnesių į Rostovą planuoja atvykti ir krepšininko žmona, kai truputį paaugs rugpjūčio viduryje gimusi poros pirmagimė dukra Danielė.

Komentarai