A.Sabonis šventė mokyklos jubiliejų ir įkurtuves, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas didžiuojasi savo įkurta jaunųjų talentų kalve

Arvydas Sabonis šeštadienio vakarą švytėjo, nepaisant to, kad “Žalgiris” tą dieną pralaimėjo Sopoto “Prokom Trefl” komandai Sankt Peterburge vykusiame turnyre. Sabas turėjo kuo džiaugtis – jo įkurta krepšinio mokykla šventė ir dešimtąjį jubiliejų, ir įkurtuves.

Šventėje svečių netrūko

A.Sabonis savo krepšinio mokyklos jubiliejų šventė naujajame sporto komplekse Pašilės gatvėje, kur vietoje Oranžinio teniso centro įrengtos keturios krepšinio aikštės. Čia įsikūrė ir mokyklos administracija, A.Sabonio paramos fondas. Baigiamos įrengti treniruoklių, kompiuterių, konferencijų salės.
Į iškilmes atvyko Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas, Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Vytas Nėnius, ekspremjeras Gediminas Vagnorius, daugybė krepšinio mokyklos rėmėjų, A.Sabonio bičiulių ir jo artimieji.
Sveikinimo telegramą A.Saboniui atsiuntė ir Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) Europos padalinio vadovai.
Šventė įgavo tarptautinį mastą, nes šeštadienį baigėsi 8 komandų 15-mečių berniukų turnyras, kuriame dalyvavo Lietuvos, Italijos, Švedijos, Kanados, Rusijos, Čekijos, Lenkijos ir Turkijos valstybių krepšininkai.

Čempioniškas dešimtmetis

Jubiliejaus šventė prasidėjo filmu “Čempioniškas dešimtmetis”, kuriame peržvelgti visi 10 mokyklos gyvavimo metų. Filme pasakojama, jog A.Saboniui pirmoji mintis įkurti krepšinio mokyklą kilo 1992 metais, po Barselonos olimpinių žaidynių. Arvydo idėja suteikti vaikams galimybę žaisti ir tobulėti buvo įgyvendinta 1994 metais.
Paklaustas, kuo skirsis jo mokykla nuo Vilniuje veikiančios Šarūno Marčiulionio, Arvydas tuomet atsakė: “Mano bus geresnė”.
Filme pristatytos mokyklos absolventų laidos, žaidėjų pergalės, jų mintys, mokyklos vystymasis ir A.Sabonio požiūris į savo kūrinį.
Simboliška, kad A.Sabonio krepšinio mokykla tarsi perėmė pergalių estafetę iš ne vieną dešimtmetį gyvuojančios Kauno krepšinio mokyklos, kurią yra baigęs ir pats A.Sabonis, ir daugelis kitų garsiausių Kauno krepšininkų.

Sukurta daina ir talismanas

Naujos mokyklos simbolinę juostą A.Sabonis perkirpo kartu su šalies premjeru A.Brazausku. Ją palaiminęs Šiaulių vyskupas E.Bartulis dėkojo Mildai ir Andriui Saboniams, padovanojusiems Lietuvai nuostabų žmogų, krepšinio žvaigždę Arvydą.
Naują areną rekonstravusios bendrovės vadovas A.Ruokis jos šeimininkui įteikė simbolinį raktą.
Naujasis saboniukų talismanas – briedis, kol kas dar neturintis vardo. Mokykla turi ir savo dainą, kurią šeštadienio vakare pirmą kartą atliko Kęstutis Jablonskis. Ši daina – Lietuvos estrados žvaigždžių dovana A.Sabonio mokyklai.
Mokyklos direktorius Aleksas Zakis dėkojo A.Saboniui už naują bazę, teigdamas, jog tokios mokyklos neturi nė viena Baltijos valstybė. Ateityje ketinama kreiptis į FIBA-Europą, kad būtų suteikta teisė rengti Europos jaunių arba kadetų čempionatą, nes kompleksas atitinka visus tarptautinius reikalavimus.
Per 10 metų A.Sabonio mokyklos komandos 20 kartų tapo Lietuvos čempionėmis, 17 kartų – vicečempionėmis, 10 kartų iškovojo bronzos medalius.
14 mokyklos auklėtinių šiuo metu žaidžia Lietuvos krepšinio lygos komandose, visa ekipa rungtyniauja šalies krepšinio A lygoje, nemažai žaidėjų atstovauja Europos klubams. Keliolika “saboniukų” rungtyniauja ir studijuoja JAV universitetuose bei koledžuose.

Mokykla turi vedlį ir autoritetą

“Arvydo Sabonio krepšinio mokykla užverčia pirmąjį ir atverčia antrąjį savo istorijos puslapį. Prabėgęs dešimtmetis – tai istorijos tarpsnis, kurio metu vyko sunkūs kūrimosi procesai, savęs ir savo veido ieškojimo metai. Tai metai, kuriems bėgant nebuvo apsieita be karčių ašarų pralaimėjus bei džiaugsmo ašarų tampant geriausiais krepšininkais, geriausiais treneriais ir geriausia mokykla Lietuvoje.
Prabėgę 10 metų Arvydo Sabonio krepšinio mokyklai – tai ne šiaip veiklos metai. Tai – profesionalaus, kryptingo ir nuoseklaus darbo jubiliejus bei rezultatas. 10 metų – laiko tarpas, prabėgęs nuo pirmojo vaiko prisilietimo prie kamuolio iki aukšto profesionalumo lygio.
Visiems žinomas fizikos dėsnis, bylojantis, jog niekas iš niekur neatsiranda ir niekur neprapuola. Šis dėsnis A.Sabonio mokykloje buvo branginamas visus 10 metų ir lydėjo bei, tikiu, lydės dar ne vieną dešimtmetį. Sėkmingam darbui, o vėliau – ir puikiems rezultatams pasiekti visada reikalingas vedlys, kuris keltų uždavinius, apibrėžtų tikslus, telktų, drąsintų ir mokytų bendro rezultato siekiančią komandą. Reikalingas autoritetas, kuris savo profesionalumą, patirtį ir išmintį perteiktų jį supantiems žmonėms. Galų gale reikalinga žvaigždė, kuri šviestų ir trauktų savęs link aukštumų siekiančius jaunuosius krepšininkus.
Ši mokykla gali didžiuotis – ji turi vedlį, turi autoritetą, turi ir tebespindinčią krepšinio žvaigždę Arvydą Sabonį”, – tokiais žodžiais į A.Sabonį kreipėsi Lietuvos moksleivių krepšinio lygos (MKL) vadovas Darius Sarkanas, įteikdamas jam aukščiausiąjį šios lygos apdovanojimą – MKL ordiną už nuopelnus vystant ir populiarinant moksleivių krepšinį Lietuvoje.

Apdovanojimai – iš A.Sabonio rankų

Po daugybės sveikinimų, A.Sabonis pats dėkojo ir teikė dovanas labiausiai prie mokyklos klestėjimo prisidėjusiems žmonėms, pačiam pirmajam mokyklos rėmėjui Valdemarui Mikučioniui.
Iš trenerių A.Sabonio padėkos sulaukė Romualdas Bruneckas, Algimantas Žukauskas, Rolandas Radvilavičius, Raimundas Kairys.
Po iškilmių A.Sabonis gerą pusvalandį fotografavosi su turnyro dalyviais, kurie jį graibstyte graibstė. Jis džiaugsmingai skubėdavo nuo vienos komandos prie kitos ir neatsakė nė vienam prašančiajam nusifotografuoti. Nors tokia fotosesija – ne pats maloniausias Sabo užsiėmimas, jis buvo labai gerai nusiteikęs, dėkojo komandų atstovams už dalyvavimą jo turnyre ir kvietė vėl atvykti.
A.Sabonis “Kauno dienai” sakė, kad krepšinio mokykla jam teikia daug malonumo, nors pats tiesiogiai jos veikloje nedaug dalyvauja.
“Mokyklai neskiriu daug laiko, nes jo neturiu. Bet jos mechanizmas jau puikiai veikia, yra administracija, treneriai, kurie dirba ir viską daro, kad rezultatai būtų kuo geresni”, – sakė A.Sabonis.

Taurė atiteko šeimininkams

A.Sabonio taurę laimėjo šeimininkų komanda, treniruojama R.Kairio. Finale “saboniukai” 102:83 nugalėjo “08 Sodek” ekipą iš Švedijos. Trečioje vietoje liko Varezės “Robus et Fides” komanda (Italija).
Geriausiuoju Kauno komandos žaidėju pripažintas Vytenis Lipkevičius, o naudingiausiuoju turnyro krepšininku tapo taip pat A.Sabonio mokyklos atstovas Adas Juškevičius.
Apdovanojimus ir prizus komandos gavo iš paties A.Sabonio rankų.
Turnyre taip pat dalyvavo Slupsko “Csarni” (Lenkija), Permės “Ural-Great” (Rusija), Kalgario “All Stars” (Kanada), Ostravos “Snakes” (Čekija) ir “Gelisim C.S.C.” (Turkija).
A grupėje rungtyniavusi A.Sabonio KM 78:57 nugalėjo “08 Soder”, 89:48 – “Ural Great”, 71:33 – “Gelisim C.S.C.” ir grupėje užėmė pirmąją vietą. Pusfinalyje turnyro šeimininkai 95:47 sutriuškino kanadiečių ekipą “All stars”, o “08 Soder” 54:47 pranoko italų komandą.

Komentarai