Lietuvos čempionai lengvai taškų nedalys, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Susilpnėjusiai Kauno komandai Eurolygos turnyre siekti pergalių turėtų padėti kovingumas

Situacija – ne pati geriausia, bet tikrai ne beviltiška. Taip apie Kauno “Žalgirio” krepšininkų pasirengimą Eurolygos sezonui ir jų galimybes kalbėjo “Kauno dienos” kalbinti buvę žalgiriečiai. LKL čempionai dėl įvairių priežasčių nespėjo tinkamai pasirengti pirmosioms Eurolygos rungtynėms su Tel Avivo “Maccabi”, tačiau tai turėtų kompensuoti kovingumu ir dideliu noru laimėti.

Varžovams halėje nebus lengva

Mindaugas Arlauskas, buvęs ilgametis “Žalgirio” gynėjas ir kapitonas: “Prieš sezoną “Žalgirio” žaidėjus persekiojusios traumos nenuteikia labai optimistiškai, bet senos sąskaitos su “Maccabi”, sava Sporto halė ir audringi žiūrovai, klubo jubiliejaus šventė turėtų tapti papildomu stimulu siekiant pergalės pirmajame Eurolygos mače. Be to, jau žais Mindaugas Timinskas, Dainius Šalenga, todėl skeptikai neturėtų pirma laiko atiduoti pergalės “Maccabi” klubui. Esu įsitikinęs jeigu žalgiriečiai ir pralaimės, tai garbingai kovodami.
Komandos draugų nesėkmės, ligos labiau sutelkia žaidėjus ir padeda atsiskleisti tiems, iš kurių nesitikima įspūdingo žaidimo. Todėl savo šansą turėtų išnaudoti jaunimas.
Eurolygos nugalėtojų titulą ginantys “Maccabi” žaidėjai yra labai stiprūs, tačiau Sporto halėje niekam, net didžiausioms krepšinio žvaigždėms, nebūna lengva kovoti. Lyginant abiejų komandų žaidėjus pagal atskiras pozicijas, mes nusileidžiame varžovams. Bet tai – tik teoriniai išvedžiojimai. Praktika viską gali apversti aukštyn kojomis, nes žaidėjų kovingumas, psichologinis nusiteikimas siekiant pergalės atlieka labai svarbų vaidmenį.
Po Naujųjų metų, kai įsibėgės neseniai atvykęs Robertas Pekas, kai sugrįš visi traumuoti žaidėjai ir galbūt Arvydas Sabonis, “Žalgiris” gali tapti sunkiai sustabdomas”.

Reikia vidinio nusiteikimo

Algirdas Linkevičius, buvęs “Žalgirio” gynėjas: “Komandos situacija, kiek teko patirti, nėra džiuginanti, nors tikrų jos galimybių šiemet dar nematėme. Nebus Arvydo Sabonio – tai didžiausia problema, nes priekinei linijai bus gerokai sunkiau kovoti ir dėl kamuolio, ir ginantis. Maloniai nuteikia “Žalgirio” jaunimas, komanda yra labai perspektyvi. Tačiau, mano įsitikinimu, kovoti Eurolygoje jauniems žaidėjams yra dar per anksti, pirmiausia jie turėtų įrodyti, ko verti, žaisdami Lietuvos krepšinio lygos čempionate.
Nors “Žalgirio” branduolys šiuo metu yra neblogas, manau, problemų gali kilti, kai nepakaks vieno, o reikės, kad du trys krepšininkai temptų komandą. Dainius Šalenga – nestabilus, Mindaugas Timinskas dažniau padeda kitiems, nei imasi lyderio vaidmens. Tikras lyderis šiuo metu gali būti tik Tanoka Berdas, tad daugiausia žalgiriečiams ir teks juo remtis.
Esant tokiai situacijai, komandą turėtų gelbėti kovingumas, bet tam reikalingas stimulas, motyvacija, treneriai turi sugebėti užvesti žaidėjus, kad jie dirbtų ir už save, ir už draugą. Kartą mūsų laikų “Žalgiris” vos neiškrito iš aukščiausiosios lygos, o kitais metais iškovojome sidabro medalius. Svarbiausia, tai padarėme beveik vien gynėjų pastangomis, neturėdami aukštaūgių – viduryje kovojo vienas Raimundas Čivilis. Bet mes gerai žinojome, dėl ko taip stengiamės – mūsų tikslas buvo įrodyti, ko esame verti, kad mes ne prastesni už Vilniaus “Statybą”, kuri prieš tai čempionate iškovojo bronzos medalius.
Tokia stipri vidinė motyvacija dabar reikalinga ir “Žalgiriui”. Todėl svarbiausia – nepulti į pesimizmą, jeigu iš pradžių ir bus sunku kovoti dėl pergalių, nes pavasarį viskas gali pasikeisti. Komanda – perspektyvi, jaunimui visi keliai atviri tobulėti”.

Būtina ugdyti jaunimą

Gediminas Budnikas, A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro valdybos narys, buvęs žalgirietis: “Visada sakau, kad nėra to blogo, kuris neišeitų į gera. Manau, reikia pasinaudoti situacija ir rengti ateities kovoms jaunimą, juk Modestas Paulauskas į “Žalgirį” atėjo būdamas 17-os, o 19-os jis jau buvo žvaigždė. Ir dabar komanda turi labai perspektyvių žaidėjų – Vilmantą Dilį, Gediminą Navicką, Martyną Andriuškevičių.
Nusipirkti aukšto meistriškumo krepšininkų tampa vis sunkiau dėl rusų iškeltų žaidėjų kainų. Jau ne pirmą kartą sakau, kad Kaune reikia sukurti krepšinio piramidę. Manau, turime puikiausias sąlygas auginti žaidėjus – talentų aruodas yra Arvydo Sabonio mokykla. Perspektyviausieji jos auklėtiniai turėtų žaisti A lygoje, iš ten pereiti į LKL žaidžiantį “Atletą”, o iš šio klubo jau LKL kovose užsigrūdinę žaidėjai – į “Žalgirį”. Nemanau, kad tikslinga “saboniukus” blaškyti po Klaipėdą, Alytų ar Kėdainius.
Dabar pats laikas apie tai galvoti, nes pati situacija siūlo tokią išeitį. Juk daug geriau turėti savo žaidėją, nei pirkti užsienyje vidutinioką. Aišku, nekalbu apie tokius krepšininkus kaip Enisas Votlis, Tajus Ednis ar Edas Kota, kuriuos visi prisimename tik geru žodžiu, tą patį galima pasakyti ir Tanoką Berdą.
Svarstant “Žalgirio” galimybes mače su “Maccabi”, manau, situacija jau nėra tokia prasta, nes grįžo Mindaugas Timinskas, Dainius Šalenga, todėl komanda nebejaus lengvųjų krašto puolėjų stygiaus. Komandoje yra maždaug septyni patikimi krepšininkai, greta – ambicingas jaunimas, todėl nereikia išsigąsti ir iš anksto pasiduoti. O kai žaidėjai negali slėptis už komandos draugo nugaros, jis neretai padaro daugiau, nei gali. Todėl reikia tik nusiteikti ryžtingai kovai.
Jeigu dabar “Žalgiris” pernelyg neišbarstys taškų, pavasarį viskas gali stoti į savo vietas”.

Komentarai