Slovėnai nenusiteikę iškelti baltą vėliavą, „Respublika“ 0

A.Sireika teigia, kad turi ateiti metas, kai neparanki "Olimpija" pagaliau bus įveikta

Saulius RAMOŠKA
Gediminas REKLAITIS

Vakar į Lietuvą atskrido Liublianos "Union Olimpija" (Slovėnija) krepšininkai, kurie šiandien Kaune žais Eurolygos trečiojo turo rungtynes su "Žalgiriu". Gerokai pasikeitę daugkartiniai Slovėnijos čempionai Lietuvoje tikisi iškovoti pirmąją pergalę grupės varžybose. O "Žalgirio" vyriausiasis treneris Antanas Sireika pripažino, kad "Olimpija" kauniečiams yra neparankus varžovas.

Lengvos kovos nesitiki

Beveik valandą vėluojančius Slovėnijos čempionus Vilniaus oro uoste pasitiko ne tik žurnalistai, bet ir Vilniaus "Lietuvos ryto" legionierius bosnis Haris Mujezinovičius. Puolėjas prieš kelerius metus atstovavo "Olimpija" klubui ir tada buvo vienas svarbiausių "Žalgirio" duobkasių.
"Smagu vėl grįžti į Lietuvą, tai labai graži šalis, o Kaunas – puikus miestas", – liaupsių mūsų šaliai negailėjo jauniausias Eurolygos klubo treneris 30-metis Saša Filipovskis.
Tiesa, tuoj po to jis surimtėjo ir pripažino, kad lengvos kovos nesitiki. "Mūsų grupė labai sunki. Nors ir pralaimėjome abi pirmąsias dvikovas, nesėkmes daugiausia lėmė patirties stoka – tragiškai rungtyniavome per lemiamą ketvirtį, – sakė S.Filipovskis. – Tačiau atvažiavome čia ne su balta vëliava, atiduosime visas jėgas ir jei bus galimybė laimėti šias rungtynes, mes tai ir padarysime. Svarbiausia – nepalūžti per lemiamą kėlinį".
Kalbėdamas apie "Žalgirį", slovėnų treneris akcentavo kauniečių greitą puolimą ir aikėtės gynybą. "Jie turi labai greitą įžaidėją Peką, taip pat patyrusius Timinską ir Šalengą. "Žalgiriui" nusileidžiame ūgiu, tad reikės gynėjų pagalbos kovojant dėl atšokusių kamuolių, kad neleistume įsisiautėti tokiems vyrukams kaip Berdas, – pavojingiausius "Žalgirio" krepšininkus nurodė "Olimpija" treneris. – Stengsimės gerai gintis ir nedaryti daug klaidų, nes varžovai puikiai jomis naudojasi. Specialiai ruošėmės rungtyniauti ir prieš "Žalgirio" zoninę gynybą".

Varžovai atsinaujinę

Šį sezoną Eurolygoje Slovėnijos čempionai pradėjo gerokai atsinaujinę. Komandą paliko didžioji dalis lyderių: Robertas Štelmaheris, Markas Maravičius, Dejanas Rahimičius. Po praėjusio sezono komandoje liko šeši krepšininkai, keturi iš jų rungtyniavo Eurolygoje. Komandos senbuviai – puolėjas Vladimiras Boisa (206 cm), gynėjai Marinas Bazdaričius (194 cm) ir Saša Ozboltas (188 cm).
"Olimpija" papildė du įžaidėjai – amerikietis Natanas Džonsonas (192 cm) ir Andresas Rodrigesas (184 cm) iš Puerto Riko, taip pat gynėjas Marianas Mancė (198 cm), puolėjai Dušanas Bočevskis (208 cm) ir Dragiša Drobniakas (200 cm). Eurolygoje rungtyniaujantis Trevizo "Benetton" slovėnams paskolino 18-metį gruziną Manucharą Markohišvilį (197 cm), kuris praėjusio sezono pabaigoje kartu su lietuviu Marijonu Petravičiumi rungtyniavo Veisenfelso "Mitteldeutscher" (Vokietija) klube.
"Tai jau ne ta "Olimpija", kuri su "Žalgiriu" žaidė prieš porą metų. Šiemet turime daugiau jaunų ir nepatyrusių krepšininkų. Taip yra dėl to, kad mūsų biudžetas sumažėjo 25 procentais. Bet juk ne pinigai žaidžia krepšinį", – savo komandos nenuvertino S.Filipovskis.
Treneriui pritarė ir komandos senbuvis V.Boisa, kuris nustebino žiniasklaidos atstovus kalbų mokėjimu – siūlė bendrauti rusiškai arba angliškai. "Slovėnijos komandoje žaidžiu jau ketverius metus ir po kiekvieno sezono Liublianą palieka 6-7 žaidėjai, – teigė 206 cm gruzinas. – Adrijos lygoje kol kas žaidžiame gerai ("Olimpija" pirmauja Adrijos lygoje – 9 pergalės ir 2 pralaimėjimai), bet Eurolygoje 30 minučių žaidžiame kaip komanda, o vėliau prasideda problemos".
Pasak V.Boisos, "Olimpija" gerai išstudijavo kauniečių žaidimą ir stengsis laimėti, nors svečiuose tai padaryti bus daug sunkiau.
Apie patekimą į kitą etapą kalbantiems slovėnams pergalė Kaune būtina kaip oras, nes "Olimpija" Eurolygoje pergalių dar neiškovojo. Per pirmas rungtynes išvykoje ji 68:77 nusileido Pezaro "Scavolini" (Italija) ekipai, o antrame ture savo aikštelėje 69:83 turėjo pripažinti "Barcelona" krepšininkų pranašumą.
Per pirmą susitikimą rezultatyviausiai Slovėnijos komandoje, kuriai šis Eurolygos sezonas jau penktasis, žaidė D.Bočevskis (21 tšk.), V.Boisa (15) ir S.Ozboltas (9). Per antrą kovą labiausiai pasižymėjo M.Bazdaričius – 20 tšk., po 15 tąsyk surinko D.Bočevskis ir S.Ozboltas.

Bičių avilys

"Susidariau vaizdą, kad tai nėra komanda, žaidimą grindžianti žvaigždėmis ar aukštaūgiais, – vakar "Respublikai" apie varžovus sakė "Žalgirio" vyriausiasis treneris Antanas Sireika. – Tai kovinga ekipa ir visi žaidėjai agresyvūs. Centras Bočevskis per abejas Eurolygos rungtynes metė net 11 tritaškių, pataikė penkis. Ir mažesni žaidėjai – Ozboltas, Rodrigesas, Bazdaričius – agresyviai rungtyniauja vienas prieš vieną. Jų gynyba tarsi bičių avilys – visi subėga į krūvą. Kiek pamenu šią komandą iš anksčiau ir sprendžiant pagal dabartinį žaidimą – jie žaidžia kovingai.
Ši komanda "Žalgiriui" nėra paranki – Kauno klubui nepavyko įveikti "Olimpija" krepšininkų nei 2001-2002 m., nei 2002-2003 m. Eurolygos turnyruose. "Statistika neparanki, – sakë A.Sireika. – Bet mūsų žaidėjų tai neturėtų kaip nors paveikti. Pralaimėjimai buvo anksčiau. O komandos juk keičiasi. Kada nors būna pirmas kartas".

Trūksta aukštaūgių

Treneris vėl sakė, kad "Žalgiriui" trūksta žaidėjų. Ligi šiol komandai stigdavo gynėjų, o dabar atsirado kita problema – aukštaūgių trūkumas. Abipusiu sutarimu komandą paliko puolėjas Artūras Javtokas. Per treniruotę ranką susimušė jaunasis centras Martynas Andriuškevičius.
"Antradienį Martynas nesitreniravo, – liūdnai kalbėjo treneris. – Gydytojas sako, kad ketvirtadienį jis gal ir žais".

Halė sieks triukšmingumo rekordo

Beje, per šiandienos rungtynes sporto halėje "Žalgiris" organizuoja didžiausio sirgalių keliamo triukšmo krepšinio arenoje fiksavimo akciją.
Taip "Žalgiris", jo gerbėjai ir namų aikštė – Sporto halė – meta iššūkį pastatytai "Siemens" arenai, kurioje žaidžia Vilniaus "Lietuvos rytas".
Jau keletą metų per Ispanijos ACB lygos finalus fiksuojami triukšmo rekordai. Absoliutus ACB rekordas yra pasiektas 2003 metais birželio mėnesį per pirmąsias finalo serijos rungtynes tarp "Barcelona" ir Valensijos "Pamesa" ekipų, praneša "sportalas.com". Pergalingą Š.Jasikevičiaus metimą paskutinę rungtynių sekundę "Palau Blaugrana" arenoje palydėjo 115,4 dB triukšmas. Keliolika sekundžių anksčiau Šaro tritaškis sukėlė 114,4 dB triukšmą, o per visas rungtynes triukšmo lygis nebuvo nukritęs žemiau 90 dB.
Po "Žalgirio" ir "Olimpija" rungtynių įvyks abiejų komandų trenerių spaudos konferencija. Po jos bus oficialiai metams pratęsta rėmimo sutartis su vienu iš pagrindinių Kauno "Žalgirio" rėmėjų "LG Electronics Inc."

Komentarai