“Žalgiriui” – ASVEL smūgis, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ,
Valdas KASPERAVIČIUS

Kauno komandos veiksmus išderino keista rungtynių pradžia

Kauno “Žalgirio” krepšininkai Eurolygos paskutinėse pirmojo rato rungtynėse Prancūzijoje 83:85 neatsilaikė prieš Vilerbano ASVEL ir patyrė ketvirtąją nesėkmę. Jau pati mačo pradžia nežadėjo nieko gero – žalgiriečiai startavo iškart turėdami dviejų taškų deficitą. Per apšilimą Paulius Jankūnas nulaužė lanką, dėl to jam buvo skirta techninė pražanga ir dar neprasidėjus rungtynėms Haroldas Mrazekas metė dvi baudas.
Antrąjį Eurolygos ratą “Žalgiris” pradės kitą savaitę. Gruodžio 23 dieną jis Tel Avive kovos su “Maccabi”.

Varžovai greitai atitrūko

Dėl nulaužto lanko dvikova prasidėjo pusvalandžiu vėliau, tai gerokai sutrikdė žalgiriečių apšilimą. Į aikštę jie išbėgo tarsi švininėmis kojomis ir varžovai tuo iškart pasinaudojo – 4-ąją minutę jie pirmavo 12:0, 8-ąją – 25:8. Tik du Vido Ginevičiaus tritaškiai baigiantis pirmajam kėliniui leido truputį sumažinti persvarą – 25:14.
Antrąjį kėlinį “Žalgiris” vėl pradėjo nesėkmingai ir 15-ąją minutę ASVEL pranašumas šoktelėjo iki 18 taškų – 37:19. Tik tuomet “Žalgirio” krepšininkai sujudo – sėkmingai apsigynę surengė keletą greitų atakų, privertė varžovus klysti ir skirtumas ėmė tirpti. Po 20 žaidimo minučių “Žalgiris” atsiliko tik 4 taškais – 37:41.
Kai 24-ąją minutę kauniečiai pirmą kartą išlygino rezultatą (46:46), atrodė, jog iniciatyvos jie nebeišleis iš savo rankų. Tačiau neišnaudotos kelios galimybės išsiveržti į priekį vėl leido šeimininkams atitrūkti – 62:54. 32-ąją minutę ASVEL persvara pasiekė 10 taškų – 72:62.
Likus žaisti truputį daugiau nei minutę, “Žalgiris” pirmą ir paskutinį kartą išsiveržė į priekį – 81:80. Tačiau likusias atakas sėkmingiau rengė šeimininkai, kurie išplėšė pergalę 85:83.

Atsiliepė nevykęs apšilimas

“Rungtynių pradžia buvo tikrai keista, nes pradėjome mačą jau turėdami dviejų taškų deficitą, – sakė “Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos asistentas Gintaras Krapikas. – Rungtynes pradėjome tarsi miegodami. Manome, kad žaidėjams atsiliepė toks nevykęs apšilimas. Vis dėlto viskas galėjo baigtis gerai, jeigu baigiantis mačui Robertas Pekas nebūtų praradęs kamuolio arba mūsų žaidėjai būtų pataikę bent vieną iš kelių metimų, kai atakavo laisvi”.
Susidarė įspūdis, jog R.Pekas neretai piktnaudžiavo individualiais veiksmais. Tačiau treneris dėl to gynėjo nekaltino: “Kai atsilikome 18 taškų ir niekam nesisekė, kažkas turėjo imtis iniciatyvos. Jis tai ir darė, nors ne visada jam sekėsi, dėl to jam negalime priekaištauti”.

Prastas legionierių žaidimas

Rungtynes komentuoja Ramūnas Butautas, “Šiaulių” vyriausiasis treneris: “Mačo pradžia “Žalgiriui” susiklostė tragiškai, nes krepšininkai puolė pernelyg individualiai, chaotiškai, o komandos gynyba aiškiai šlubavo. “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika elgėsi teisingai, aš jo vietoje irgi būčiau daręs tą patį. Tačiau lazda kartais iššauna. ASVEL buvo žinoma kaip komanda, nepasižyminti taikliais metimais, o vakar mačo pradžioje aikštės šeimininkai pasižymėjo taiklumu.
Kai kauniečiai pradėjo geriau gintis, rengti kontratakas, prancūzai taiklius metimus greitai “iššaudė”. Tačiau “Žalgiris” nesugebėjo persverti rezultato. Man nepatiko Kauno ekipos legionierių žaidimas, jie rungtyniavo žemiau kritikos. Tanokai Berdui nereikia rodyti nervų, tegul jis juos susikrauna į krepšį ir išsiveža į JAV. Robertas Pekas aiškiai piktnaudžiavo individualiu žaidimu, klydo. Nesisekė ir Dainiui Šalengai, Mindaugui Timinskui.
LKL čempionų komandos aukštaūgis Darjušas Lavrinovičius šį sezoną tik pirmą kartą išbandė jėgas Eurolygoje. Todėl manau, kad jam nereikėjo imtis iniciatyvos, nes dažnai klydo. Darjušui dar vertėjo likti šešėlyje.
Pirmajame rate “Žalgiris” iškovojo tris pergales. Tai – geras rezultatas, nes kauniečiai rungtyniavo be Arvydo Sabonio, iš rikiuotės dėl traumų buvo iškritę daug krepšininkų. Jei vakar žalgiriečiai būtų įveikę ASVEL, komandos pasirodymą pirmajame rate pavadinčiau labai geru”.

Nustebino ASVEL taiklumas

Linas Šalkus, Vilniaus “Sakalų” vyriausiasis treneris: “Ar galima “Žalgirio” pralaimėjimą vadinti netikėtu? Vienareikšmiai atsakyti sunku. Rungtynėms reikia atsakingai rengtis su bet kuriuo varžovu. “Žalgiriui” skausminga buvo mačo pradžia, vėliau komanda “įsivažiavo”.
Su autsaideriais kovoti sunkiausia, jie gali pateikti siurprizų. Taip vakar ir atsitiko. A.Sireika bandė ir vieną gynybos sistemą, ir kitą. Tačiau Vilerbano krepšininkai varžybų pradžioje atakavo fantastiškai. Ekipa, lyg ir nesugebanti taikliai atakuoti, žalgiriečių krepšį atakavo beveik be klaidų.
“Žalgirio” legionierius R.Pekas ėmėsi iniciatyvos. Kartais jam pavykdavo, kartais – ne. Vis dėlto legionierius neturėtų taip klysti, ypač lygioje vietoje. Kam R.Pekui reikėjo mėginti įdėti į krepšį, kai galėjo paprastai įmesti? Tiesiog netelpa galvoje. Atsakingais momentais amerikietis ne kartą neišsaugojo kamuolio.
Visiškai nemačiau D.Šalengos. Jo nesimatė nei puolant, nei ginantis. Jei esi aukšto lygio krepšininkas, negali vieną dieną įmesti 20 taškų, kitą – nė vieno. T.Berdas sužaidė kaip visada. Tanoka pagirtinai kovojo dėl kamuolio, gerai žaidė vienas prieš vieną. Jis gavo nesportinę pražangą. Galima buvo jos išvengti, bet aš suprantu T.Berdą, jis yra kovotojas.
Vertas pagyrimo gynėjas Vidas Ginevičius, neblogą įspūdį paliko D.Lavrinovičius. Pastarasis dėl traumos nerungtyniavo devynis mėnesius, todėl jam buvo sunku. Tačiau Darjušas sugriebdavo kamuolius, išprovokuodavo pražangas. Kai aukštaūgis atsigaus, jis “Žalgiriui” bus labai naudingas”.

Šįvakar – mačas su “Lietuvos rytu”

Į Lietuvą “Žalgirio” krepšininkai sugrįžo vakar vakare, o šiandien 18 val. 45 min. Sporto halėje jų laukia dar vienas svarbus mūšis Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate su Vilniaus “Lietuvos rytu”. Tai bus paskutinė antrojo rato dvikova.
Pirmasis LKL čempionų “Žalgirio” ir šio sezono lyderių “Lietuvos ryto” mačas baigėsi vilniečių pergale 74:59. Vilniaus ekipa yra laimėjusi visas 15 LKL čempionato rungtynių, o “Žalgirio” sąskaitoje yra 12 pergalių iš 15 galimų.

Komentarai