Autsaideriai svajoja sutramdyti “Žalgirį”, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ,
Romas PODERYS

Prancūzijos komandai pergalė prieš kauniečius būtų lyg gelbėjimosi ratas skęstančiajam

Kauno “Žalgirio” krepšininkai šįvakar baigs Eurolygos pirmojo rato kovas. Jų varžovais Prancūzijoje bus B grupės autsaideris Vilerbano ASVEL klubas. “Žalgiris” po šešių turų turi tris pergales ir yra penktas grupėje, o aštuntoje vietoje esančio ASVEL sąskaitoje – tik vienas laimėjimas.

Nelaukia lengvos kovos

Pirmą kartą šį sezoną su komanda į Eurolygos rungtynes išskrido ir 25 metų 212 cm ūgio puolėjas Darjušas Lavrinovičius, baigęs gydyti sunkią kelio raiščių traumą. Savaitgalį jis jau buvo trumpam išbėgęs į aikštę Lietuvos krepšinio lygos čempionato rungtynėse su “Šiauliais”.
Nors būsimi šio vakaro varžovai yra grupės autsaideriai, “Žalgirio” komandos vyriausiojo trenerio Antano Sireikos asistentas Gintaras Krapikas teigė anaiptol nesijaučiąs ramus.
“Po kelių įtemptų savaičių, kai visas krūvis teko septyniems žaidėjams, jie pradėjo jausti nuovargį, todėl ir nepavykusiose rungtynėse su “Šiauliais” vyrai buvo tarsi nervų kamuoliai. Todėl dvikovos su ASVEL laukiame neramiai”, – sakė treneris.
Tačiau, pasak G.Krapiko, komandai netrūks stimulo kovoti, nes labai reikalingi taškai turnyro lentelėje, be to, skatins noras reabilituotis po pralaimėjimo “Šiauliams”.
“Žaidėjai mums, treneriams, patys sakė, kad tos pralaimėtos rungtynės – jau praeitis, todėl dabar reikia nesigraužti, o susitelkti Eurolygos dvikovai”, – pasakojo apie komandoje tvyrančias kovingas nuotaikas G.Krapikas.

Pagrindinis ginklas – protingas žaidimas

G.Krapikas džiaugėsi, jog pagaliau į rikiuotę sugrįžo D.Lavrinovičius: “Jis mums labai reikalingas. Kol kas nežinome, kiek laiko jis galės praleisti aikštėje, bet kiek padės komandai, tiek ir gerai. Negalime jį iškart išleisti 40 minučių, reikia po truputį jį vėl pratinti prie kovos, kad nelaimė nepasikartotų ir žaidėjo karjerai neiškiltų grėsmė”.
Trenerio teigimu, ASVEL ekipa, nepaisant to, kad užima aštuntąją vietą grupėje, nėra tik taškų dalytoja.
“Ši komanda verta pagarbos vien dėl to, kad sugebėjo įveikti Liublianos “Union Olimpija”, o mes to nesugebame padaryti jau ne vienerius metus. Ir “Maccabi” ekipai pralaimėjo tik 5 taškais. Todėl nereikia tikėtis, kad su prancūzų klubu bus lengviau kovoti nei su kuriuo nors kitu – dėl pergalės teks kovoti iš visų jėgų”, – kalbėjo G.Krapikas.
ASVEL krepšininkai, kurių dauguma yra juodaodžiai, žaidžia agresyvų, individualiais žaidėjų veiksmais paremtą krepšinį, jie yra stiprūs fiziškai, puikiai kovoja po krepšiu.
“Privalėsime sustabdyti greitą jų puolimą, nes taip žaisdami jie jaučiasi tarsi žuvys vandenyje, – aiškino G.Krapikas. – Mūsų pranašumas turėtų būti pozicinis, protingas žaidimas”.

Varžovai žada kietą gynybą

Tai, kad ASVEL komanda, užspeista į Eurolygos kampą, gali bet kuriam varžovui pateikti nemalonių staigmenų, liudija ir trenerio Ermano Kuntero pastabos.
“Mačas su kauniečiais mums yra paskutinė galimybė neprarasti vilties žaisti antrajame turnyro etape – aštuntfinalyje. Jei pralaimėtume, likusios antrojo rato rungtynės tebūtų formalumas, nes jos mums nieko nelemtų.
“Žalgiris” – gerai sukomplektuota ekipa, išsiskirianti rezultatyviu puolimu. Vis dėlto manau, kad pagrindinis Lietuvos čempionų trūkumas – žaidimas baudos aikštelėje. Todėl mes stengsimės pademonstruoti ypač kietą gynybą, nes tik taip galima atremti kauniečių atakas”, – samprotavo ASVEL strategas.
Vilerbano klubo puolėjas Makamas Diumasi mano, jog svarbiausia užduotis – sulaikyti žalgiriečius Tanoką Berdą ir Robertą Peką, nes “Tanoka yra vienas geriausių Eurolygos vidurio puolėjų, o Robertas puikiai vadovauja Kauno komandai ir sugeba ją sutelkti kovai”, – tvirtino krepšininkas.
Eurolygos statistika liudija, kad ASVEL veltui nesišvaisto žodžiais apie ketinimus sutramdyti žalgiriečius savo baudos aikštelėje.

Lyderiai ne visada naudingi

Vilerbano atstovai pranoksta “Žalgirį” pagal blokuotus metimus (atitinkamai vid. 2 ir 0,8 per rungtynes). Be to, Prancūzijos ekipa užima trečiąją vietą pagal atkovotus kamuolius prie savo krepšio (vid. 25,3), tuo tarpu “Žalgiris” yra tik 20-ojoje pozicijoje (vid. 19).
Lietuvos čempionai rezultatyvesni už šiandieninius savo konkurentus (vid. 85,5 tšk. ir 67,7 tšk.), tačiau varžovai mūsiškiams įmeta daugiau (vid. 87,7 tšk.) nei E.Kuntero vadovaujamai komandai (vid. 78,2 tšk.).
Kurie iš ASVEL žaidėjų galėtų supančioti T.Berdą? Galbūt patyręs turkas Huseinas Besokas (ūgis 212 cm), kamerūnietis Stefanas Pelė (205 cm) arba kroatas Tomislavas Ružičius (204 cm)?
Įdomios turėtų būti įžaidėjų R.Peko ir naudingiausio Villerbano ekipos žaidėjo Terelo Laidėjaus (191 cm), tritaškininkų Ainaro Bagatskio ir šveicaro Haroldo Mrazeko (192 cm), puolėjų Mindaugo Timinsko, Dainiaus Šalengos ir M.Diumasi (198 cm) bei Karimo Sošu (198 cm) dvikovos.
Per vieninteles laimėtas Eurolygos rungtynes, kai ASVEL netikėtai palaužė “Union Olimpija” (61:54), blykstelėjo ne vien T.Laidėjus ir H.Besokas, bet ir Italijos pilietybę turintis puolėjas Denis Mileris (201 cm), tačiau jis, kaip ir T.Laidėjus, buvo neatpažįstami praėjusią savaitę per pralaimėtą dvikovą ispanų “Barcelona” komandai (59:73).
Būtent pagrindinių žaidėjų (išskyrus galbūt tik H.Besoką) nestabilus žaidimas gali paversti niekais visas E.Kuntero svajones apie pergalę prieš “Žalgirį”.

Komentarai