“Žalgirio” treneriai atspėjo italų stratego gudrybes, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Kauno komandos krepšininkai lemiamu metu išsaugojo ir šaltakraujiškumą, ir taiklumą

Kauno “Žalgirio” pergalė 90:81 Sporto halėje prieš Sienos “Montepaschi” dar kartą patvirtino, kad pasiaukojamai kovodami žalgiriečiai gali parklupdyti bet kurį priešininką. Už kovingumą Lietuvos čempionai nusipelnė audringų sirgalių ovacijų, kurių sukeltas triukšmas Sporto halėje buvo rekordinis – 116,9 decibelo.
Paskutines pirmojo rato rungtynes “Žalgiris” gruodžio 16 dieną žais Prancūzijoje su “Asvel”.

Reikėjo medikų pagalbos

Vaizdas “Žalgirio” rūbinėje po alinančios kovos labiau priminė ką tik pasibaigusį karą, o ne pergalingas nuotaikas. Čia pagrindiniais veikėjais tapo komandos gydytojas Robertas Narkus ir masažuotojas Vygintas Dėmenis, kurie apžiūrinėjo žaizdas ir ruošė ledo kompresus. Robertas Pekas šaldė kelius, Mindaugui Timinskui kompresus teko dėti ant pėdos, Dainiui Šalengui – ant alkūnės.
Kiti svarbiausieji pergalės prieš “Montepaschi” veikėjai sėdėjo nuovargio išsekintais veidais ir sunkiai varstė sportbačius. Tik pradėjus klausinėti apie svarbią pergalę jie tarsi atsigavo ir mintimis sugrįžo į kovos lauką.
“Buvome nusiteikę labai kovingai, nes iki šiol savo aikštėje žaidėme nesėkmingai ir mums dėl to buvo gėda. Į Sporto halę susirinko daug žiūrovų, norėjosi jiems atsidėkoti už audringą palaikymą ir padaryti Kaune šventę. Pagaliau nutraukėme tą nelemtą pralaimėjimų seriją, – kalbėjo “Žalgirio” kapitonas Mindaugas Timinskas. – Įrodėme, kad ir turėdami mažiau krepšininkų galime sėkmingai kovoti. Demonstravome komandinį žaidimą, taškus pelnė ir prisidėjo prie pergalės visi, kurie pabuvojo aikštėje”.

Laimėjo nervų karą

“Šįvakar varžovai žaidė labai kietai, bet išlaikėme, – sakė vienas geriausių savo rungtynių sužaidęs Dainius Šalenga. – Gerai, kad svarbiausiu metu pasisekė keletą kartų apsiginti – tuomet pajutome tarsi pakilimą, vėl privertėme varžovus klysti, perėmėme keletą kamuolių. Vieni kitus labai gerai pažinojome, todėl mačo baigtį lėmė ne tiek taktika, kiek vieno ar kito žaidėjo pasiaukojimas, geresnis individualus žaidimas. Mūsų kovingumą didino begalinis noras pagaliau laimėti namuose”.
Po traumos atsigaunantis Ainaras Bagatskis teigė, kad komanda rungtyniavo kantriai, patikimai, neleido svečiams primesti savo žaidimo. Tai ir davė vaisius: “Ne mes turime bijoti varžovų, o jie mūsų. Šiuolaikiniame krepšinyje viską lemia paskutinis kėlinys, jo pabaiga. Kieno nervai stipresni, tas laimi. Šį kartą stipresni buvo žalgiriečių nervai. Sienos ekipoje yra daug Europos lygio žvaigždžių. Kartais tai padeda, kartais – trukdo, nes kamuolys tik vienas. Jei krepšinį žaistų ne penki, o septyni vaikinai, tai varžovai tikriausiai būtų stipresni. Bet krepšinį, kaip sako mūsų treneris, žaidžia penki vyrai”.

M.Žukauskas jautėsi prislėgtas

“Montepaschi” strategas Karlas Rekalkatis sakė, jog mačas vyko pagal du skirtingus scenarijus: “Pirmoje pusėje kovojome sėkmingai. Nors ir pralaimėjome kovą dėl kamuolio, tačiau sustabdėme varžovų snaiperius, Antroje pusėje sėkmingai žaidėme baudos aikštelėje, tačiau nesugebėjome apsiginti nuo tritaškių metimų ir tai buvo vienas lemiamų veiksnių, nulėmusių “Žalgirio” pergalę.
K.Rekalkatis negalėjo pasinaudoti patyrusio Karltono Majerso pagalba, nes mačo išvakarėse per treniruotę jam atsinaujino trauma.
Žymusis italų krepšinio specialistas pernelyg nepriekaištavo savo auklėtiniui iš Lietuvos Mindaugui Žukauskui, kuris ketvirtajame kėlinyje padarė keletą klaidų: “Mindaugas žaidė labai gerai, jeigu atmestume jo padarytas 7 klaidas”.
M.Žukauskas atrodė prislėgtas: “Kamuolys tiesiog krito iš rankų. Gyvenime nesu tiek klaidų padaręs. Turbūt “Žalgiris” mane užhipnotizavo, nes toks įspūdis, kad žaidžiau už jį, padariau pusę komandos klaidų. Dėl to save labai kaltinu, nes visa kita aikštėje lyg ir dariau taip, kaip reikia”.
Kai M.Žukauskas prisiminė, kad vieną kamuolį į užribį išleido visai prie “Žalgirio” atsarginių žaidėjų suolo, jo pirmasis treneris Antanas Sireika atšovė: “Nepamiršk, kad praėjusiais metais iš tos pačios vietos pataikei lemiamą tritaškį. O dabar pajutai mano įremtą žvilgsnį tau į nugarą ir išleidai kamuolį. Dievas viską išlygina”.

Atkeršijo ir už Atėnus

“Nors vieną blogą tradiciją sulaužėme – nuvertėme vieną iki šiol nepaimtą sieną. Maža dalelyte kolegai atsilyginom ir už Atėnus. Ir šiaip už visus praėjusius kartus, kai mums nesisekė žaisti su šia komanda”, – sakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika, prisiminęs Italijos rinktinės pergalę Atėnų olimpiados pusfinalyje.
Svarbiausia, jo teigimu, kad žaidėjai patikėjo tuo, jog viskas priklausys tik nuo jų pačių: “Žaidėjų skaičiumi mūsų jėgos nelygios, bet aikštėje žaidžia penkiese prieš penkis ir tos jėgos išsilygina. Buvo ir sunkių momentų, bet nepalūžome, laiku išleidome Ainarą Bagatskį, pataikiusį du tritaškius, kiti gerai sužaidė ir galėjome džiaugtis pergale”.
A.Sireika, paskaitęs, jog K.Rekalkatis neva baiminasi Mindaugo Timinsko, kai jis žaidžia sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, sumanė pagudrauti ir vietoje jo starto penkete išleido 220 cm ūgio Martyną Andriuškevičių: “Supratau, kad kolega nori mus apgauti, todėl išleidau ne Timinską ir net ne Jankūną, o dar didesnį žaidėją. Martynas kovojo pagal savo galimybes, o keletą pražangų už blokus gavo ne dėl to, kad buvo pražanga, o dėl to, kad yra jaunas”.

Žaidė tarsi iš natų

Rungtynes komentuoja olimpinis čempionas, buvęs žalgirietis Modestas Paulauskas: “Po labai gerai sužaistų rungtynių Barselonoje galvojau, kad “Žalgiris” kažin ar dar kada nors sužais taip gerai. Bet ilgai laukti nereikėjo, žalgiriečiai įrodė, kad pergalė Barselonoje nebuvo atsitiktinė. Su “Montepaschi” kauniečiai sužaidė ne blogiau, nors dvikovos metu buvo ir nedidelių duobių. Trečiasis kėlinys nekėlė optimizmo, tačiau ketvirtajame “Žalgiris” žaidė tarsi iš natų. Laiku pataikyti tritaškiai, perimti kamuoliai, gera gynyba tarsi pridėjo žaidėjams sparnus ir jie iškovojo pergalę.
Puikaus įvertinimo nusipelnė ir Antanas Sireika. Pasiteisino jo drąsa starto penkete išleisti Andriuškevičių, labai laiku – nuo ketvirtojo kėlinio pradžios – į aikštę išleido Bagatskį, kuris tuoj pat pataikė du tritaškius, taip pat visų rungtynių metu sėkmingai keitė žaidėjus, sugebėjo išsaugoti žaidėjų jėgas, todėl jie lemiamu metu užtikrintai atakavo iš toli.
Toks “Žalgirio” žaidimas, kai krepšininkų akys dega kovos dvasia, kai nagus pradeda rodyti ir jaunimas, teikia daug vilčių. Manau, taip žaisdamas “Žalgiris” neturėtų bijoti ir “Maccabi”.

Gerai padirbėjo ir treneriai

Buvęs “Žalgirio” gynėjas Algirdas Linkevičius: “Prieš rungtynes atrodė, kad Siena yra galingesnė komanda. Tačiau “Žalgirio” treneriai protingai paskirstė savo turimų žaidėjų jėgas ir jų pakako pergalei. Aiškiai matėsi, kad Antanas Sireika kruopščiai buvo išanalizavęs Sienos ekipos žaidimą, todėl sugebėjo sustyguoti komandos veiksmus kaip puikiai grojantį instrumentą. Komanda žaidė visa, o ne ieškojo vieno gelbėtojo. Savo darbą atliko ir puolėjai, ir gynėjai. Andriuškevičiaus veido išraiška rodė, kad jis įgauna vis daugiau pasitikėjimo savo jėgomis.
Vėl krito į akis nusiteikimas kovai, begalinis noras laimėti. Be to, komanda rečiau klydo, tai rodo, kad atsakomybės našta vis mažiau slegia, žaidėjai užsigrūdina.
Taip žaisdamas “Žalgiris” tikrai yra pajėgus prasibrauti į kitą etapą”.

Komentarai