Išvykose laimintis “Žalgiris” neketina sustoti ir Pezare, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ,
Romas PODERYS

Kauno krepšininkai šįvakar Italijoje žais Eurolygos penktojo turo rungtynes su “Scavolini”

Kauno “Žalgiris” Eurolygos ketvirtojo turo rungtynes šiandien žais Italijoje – šalyje, kurioje lietuvių komandoms laimėti būna labai sunku. “Žalgirio” varžovais bus taip pat dvi pergales turinti Pezaro “Scavolini” ekipa. Abiem B grupės lentelės viduryje esančioms komandoms pergalė tarpusavio dvikovoje yra reikalinga kaip oras.

Kovoja panašiais ginklais

Italų krepšinis “Žalgiriui” susijęs su slogiais prisiminimais. Žaizdas, kurias “Žalgiriui” atvėrė pralaimėjimai italų klubams Eurolygoje, dar labiau pagilino ir itin skaudi Lietuvos rinktinės nesėkmė Atėnų olimpiados pusfinalyje, kai italai lietuviams užtvėrė kelią į finalą.
“Italų komandos ne iš dangaus nukrito, jos visą laiką stiprios buvo. Todėl jų rezultatų negalima vadinti netikėtais, – sakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika. – Ir mūsų pralaimėjimų italams negalėčiau pavadinti sindromu, tiesiog taip susiklostė aplinkybės. Niekada neneigiau, kad tiems skaudiems pralaimėjimams įtakos galėjo turėti žmogiškasis faktorius, pavyzdžiui, kai kurie neteisingi trenerių sprendimai. Bet yra tiesos, kad italų krepšinis mums neparankus, nes jie žaidžia panašiu stiliumi, turi daug snaiperių. Priešininkus, naudojant jų pačių ginklus, lengviau nugalėti. Pavyzdžiui, “Barcelona” žaidžia visai kitokiu stiliumi nei mes, turi galingą priekinę liniją, kuria mes šį sezoną negalime pasigirti, tačiau prieš savaitę išvykoje sugebėjome įveikti ispanų klubą”.

“Scavolini” trūksta stabilumo

A.Sireikos asistentas Gintaras Krapikas pastebėjo, kad “Scavolini” komanda yra neprognozuojama. Anot jo, “Scavolini” turi pakankamai žaidėjų, tačiau jiems trūksta stabilumo.
“Vieną kėlinį “Scavolini” gali sužaisti prastai, kitą – stulbinančiai gerai. Nežinome, kokio žaidimo laukti iš jų. Mums nepalankus veiksnys yra ir užgautos “Scavolini” krepšininkų ambicijos po triuškinamo pralaimėjimo 50 taškų skirtumu Tel Avivo “Maccabi” ekipai praėjusį turą. Neabejoju, kad varžovai su dviguba energija sieks pergalės kovodami su mumis, nes norės reabilituotis, ypač savų žiūrovų akivaizdoje”, – kalbėjo G.Krapikas.
Jo teigimu, labai svarbu, kad žalgiriečiai sugebėtų išlaikyti gerą sportinę formą ir kovinę dvasią, kurią komanda demonstravo ir Eurolygos mače su “Barcelona”, ir savaitgalį vykusiose Lietuvos krepšinio lygos rungtynėse.
“Dabar esame pakilime, tad labai norėtųsi namo parsivežti dar vieną pergalę”, – vylėsi treneris.
“Žalgiris” abi pergales Eurolygoje iškovojo žaisdamas svečiuose, įveikęs Atėnų AEK ir “Barcelona”. Tik Sporto halėje Kauno ekipai kol kas nepavyko laimėti – čia teko pripažinti “Maccabi” ir Liublianos “Olimpija” komandų panašumą.

Pezaro ekipoje – suomių duetas

Pezaro ekipa iš visų Italijos “Serie A” lygos komandų išsiskiria tuo, kad joje yra net du ne krepšiniu, o ledo rituliu bei slidininkais garsėjančios Suomijos atstovai – įžaidėjas Temu Ranikas (ūgis 189 cm) ir vidurio arba krašto puolėjo pozicijoje rungtyniaujantis Hanas Motola (211 cm).
Abu skandinavai – “Scavolini” branduolio žaidėjai, o H.Motola tapo vienu ekipos ramsčių: jis per ketverias Eurolygos rungtynes pelnė 59 taškus (vid. 14,7) ir atkovojo 32 kamuolius (vid. 8). T.Ranikas mėgsta mėtyti tritaškius, nors jo taiklumas (8/22 – 36,3 proc.) prastesnis nei H.Motolos (5/12 – 41,6 proc.).
“Scavolini” lyderis – amerikietis gynėjas Čarlzas Smitas (195 cm). Jis kartu su H.Motola ir slovėnu puolėju Marku Miličiumi (200 cm) yra smogiamoji Pezaro komandos jėga.
Č.Smitas rezultatyvumu (79 tšk., vid. 19,7) Eurolygoje nusileidžia tik Frankfurto “Opel Skyliners” žaidėjui Taironui Eliui (93, vid. 23,25) bei Tel Avivo “Maccabi” legionieriui Entoniui Parkeriui (89, vid. 22,25). M.Miličius nevengia grumtynių dėl kamuolio (22, vid. 5,5) ir dažnai padeda komandos draugams efektyviai užbaigti atakas (rezultatyvūs perdavimai – 12, vid. 3).
Į starto penketą “Scavolini” vyriausiasis treneris Filipas Melilo dar įtraukia vidurio puolėją Alesandrą Frosinį (209 cm) arba gynėją Germaną Skaronę (190 cm). A.Frosinis sėkmingai kovoja dėl kamuolio (20, vid. 5), o G.Skaronė išsiskiria rezultatyviais perdavimais (11, vid. 2,7).

A.Džordževičius grįžo į rikiuotę

Tituluočiausias “Scavolini” krepšininkas – olimpinis vicečempionas, pasaulio bei Europos čempionas, 37-erių metų įžaidėjas Aleksandras Džordževičius (188 cm). Šį serbą Lietuvos sporto mėgėjai turbūt geriausiai prisimena iš 1995 m. Europos čempionato Atėnuose.
Taiklia ranka garsėjančiam žaidėjui šiemet nesiseka – jis dėl traumos praleido keturis “Serie A” čempionato susitikimus ir nedalyvavo nė viename Eurolygos mače. Gali būti, jog A.Džordževičius žais prieš “Žalgirį”, nes jau rungtyniavo lapkričio 28 dieną įvykusioje 12-ojo Italijos čempionato turo dvikovoje su “Sicc Cusine Jesi” ekipa (“Scavolini” laimėjo 85:77) ir pelnė 7 taškus.
Praėjusią savaitę Pezaro klubo gretas papildė naujokas – 211 cm ūgio vidurio puolėjas iš Škotijos Robertas Arčibaldas, prieš tai neįsitvirtinęs Valensijos “Pamesa” (Ispanija) ekipoje. Škotas pakeitė amerikietį puolėją Džeimsą Forestą.
R.Arčibaldas sužaidė dvejas rungtynes: padėjo “Scavolini” įveikti minėtą “Sicc Cusine Jesi” (per 15 min. pelnė 7 taškus ir atkovojo 4 kamuolius), bet neišgelbėjo Italijos komandos nuo žiauraus pralaimėjimo (73:123) Eurolygos mače prieš “Maccabi” (6 taškai, 4 atkovoti kamuoliai ir 3 klaidos per 12 min.).

Mačą stebės NBA atstovai

Eurolygos komandų reitingų lentelėje po keturių turų “Žalgiris” užima 10-ąją vietą (koeficientas 82,8), o “Scavolini” – 16-ąją (69,8). Tačiau B grupėje abi komandos stovi greta – “Žalgiris” yra penktas, “Scavolini” – šeštas.
Pezaro krepšininkai B grupėje 77:68 įveikė Liublianos “Union Olimpija” ir 82:73 – Vilerbano ASVEL bei 62:80 pralaimėjo “Barcelona” ir 73:123 – “Maccabi”.
Žalgiriečiai pranoksta Italijos atstovus taiklumu: dvitaškių – atitinkamai 85 ir 73 proc., tritaškių – 41 ir 27 proc., tačiau nežymiai nusileidžia baudomis – 70 ir 74 proc. “Scavolini” geriau kovoja dėl kamuolių – vid. 33,8 ir 27,8 bei rečiau klysta – vid. 9,8 ir 16,8.
Italijos “Serie A” čempionate Pezaro komanda žengia 6-ojoje vietoje (7 pergalės ir 5 pralaimėjimai).
Tarp svečių, “BPA Palas” arenoje žiūrėsiančių “Žalgirio” ir “Scavolini” susitikimą, bus ir NBA klubų generaliniai vadybininkai – Džimas Paksonas iš “Cleveland Cavaliers” bei Džonas Paksonas iš “Chicago Bulls”, taip pat jų patikėtiniai Europoje. Ar tik ne kauniečius Martyną Andriuškevičių ir Vilmantą Dilį stebės?

Komentarai