Į pergalę “Žalgirį” vedė ryžto dvasia, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Lietuvos čempionai netikėtai nugalėjo vieną stipriausių Europos klubų – “Barcelona”

Kauno “Žalgirio” krepšininkai padarė, regis, neįmanomą dalyką – svečiuose 102:98 parklupdė tituluotąją “Barcelona” (Ispanija) komandą. Per keturis Eurolygos turus “Žalgiris” iškovojo dvi pergales. Abi jos buvo pasiektos žaidžiant išvykose. Kol kas Kauno ekipai Eurolygos rungtynių nepavyko laimėti tik Sporto halėje.
Kitas Eurolygos rungtynes “Žalgiris” žais gruodžio 2 dieną išvykoje su Pezaro “Scavolini” (Italija).

Pabudo užgautos ambicijos

Permainingai žaidžianti “Žalgirio” komanda Barselonoje sukūrė tikrą krepšinio spektaklį su visais dramos elementais ir laiminga pabaiga.
Geriausias savo rungtynes Eurolygoje sužaidė “Žalgirio” gynėjas Vidas Ginevičius, per 32 minutes pelnęs 24 taškus ir surinkęs 29 naudingumo balus.
“Šios pergalės ištakų reikia ieškoti praėjusio turo rungtynėse, kurias namie pralaimėjome “Olimpijos” ekipai. Vyrai dėl tos nesėkmės labai išgyveno, nors lipdami iš pirmoje pusėje užklupusios krizės parodė, kad gali ir moka kovoti. Po to mačo kalbėjome, jog jeigu nekovosime, tai neįveiksime ne tik “Olimpijos”, bet ir “Neptūno”, – kalbėjo “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika. – Sutarėme, jog su “Barcelona” grumsimės iš visų jėgų, nes nemaža tikimybė, kad varžovai to nesitikės. Rungtynių pradžia parodė, kad taip ir buvo. Vyrai pateisino mano lūkesčius”.
Jau pirmajame kėlinyje tapo aišku, kad Lietuvos čempionai į Barseloną atvyko ne atlikti formalumų, o nusiteikę ryžtingai kovoti. Tritaškių salvė 9-ąją minutę žalgiriečiams leido įgyti 14 taškų persvarą – 26:12.

Nerimą kėlė T.Berdo pražangos

Antrajame ketvirtyje vaizdas pasikeitė, šeimininkai tarsi prabudo, pradėjo vytis varžovus ir 20-ąją minutę persvėrė rezultatą 47:45, o ilsėtis komandos išėjo “Barcelona” pirmaujant 50:45.
Kodėl “Žalgirio” gynyba subyrėjo į šipulius per 10 minučių?
“Iš pradžių žaidėme taip, kaip leido varžovai. Tačiau naivu buvo tikėtis, kad atsilikdami “Barcelona” krepšininkai nesipriešins ir toliau. Jie pradėjo aktyviai gintis, mes praradome keletą kamuolių, be to, ir mūsų jėgos – nebegalinės. Gerai, kad per pertrauką pavyko vyrus nuraminti, nes po tragiškos antrojo kėlinio pabaigos galėjo kilti panika”, – kalbėjo A.Sireika.
Trečiajame ketvirtyje “Barcelona” persvara svyravo nuo 2 iki 9 taškų. Tačiau blogiausia žinia buvo ta, jog 24-ąją minutę ketvirtą kartą prasižengė Tanoka Berdas. Vietoje jo į aikštę išbėgo 18-metis Martynas Andriuškevičius.
“Ir pikta, ir neramu dėl to buvo. Tačiau Martyno žaidimą būtų galima įvertinti visai gerai, jeigu jis būtų įmetęs keliomis baudomis daugiau, o ne 1 iš šešių. Bet kokiu atveju būdamas aikštėje jis padėjo išsaugoti Tanoką lemiamiems įvykiams”, – sakė A.Sireika.

Taktika pasiteisino

32-ąją minutę “Barcelona” įgijo didžiausią persvarą – 80:70. Atrodė, kad visos žalgiriečių viltys žlunga, tačiau jie patys neskubėjo kelti baltos vėliavos ir per dvi atakas pelnyti šeši taškai be atsako vėl sugrąžino intrigą – 80:76. Šis spurtas dar labiau įkvėpė Lietuvos komandą ir 35-ąją minutę Mindaugas Timinskas išlygino rezultatą – 82:82. “Barcelona” keletą minučių išsaugojo kelių taškų pranašumą, tačiau 38-ąją min. vėl po dviejų tritaškių atakų “Žalgiris” persvėrė rezultatą – 90:88. Nuo šios akimirkos jau kauniečiai diktavo savo sąlygas. Aikštės šeimininkai juos stabdė pražangomis, tačiau lemiamu metu Vido Ginevičiaus, Roberto Peko ir Ainaro Bagatskio rankos nedrebėjo, jie pataikė paskutiniąsias 9 baudas. “Žalgiris” išplėšė pergalę 102:98.
“Manau, pergalę nulėmė žaidėjų nusiteikimas, begalinis noras laimėti. Pasiteisino ir mūsų pasirinktas žaidimo planas bei taktika. Buvome įvertinę ir savo, ir priešininkų kozirius bei silpnąsias vietas. Supratome, kad turime žaisti greičiau, todėl starto penkete su Berdu išleidome mažesnius krepšininkus. Įsivaizduoju, kad nemažai skeptikų ir ekspertų, pamatę tokią mūsų sudėtį, griebėsi už galvos, pasibaisėję, jog prieš du 221 cm ir 215 cm ūgio varžovus išleidome Berdą ir Timinską. Tačiau rungtynių eiga parodė, kad elgėmės teisingai”, – kalbėjo A.Sireika.

Nebuvo pasyvių stebėtojų

“Žalgirio” ir “Barcelona” dvikovą komentuoja buvęs ilgametis “Žalgirio” gynėjas Mindaugas Arlauskas: “Labiausiai džiugina, kad po neplanuoto pralaimėjimo “Olimpijos” komandai žalgiriečiai susitelkė ir, parodę charakterį bei kovinę dvasią, sugebėjo nugalėti stiprų priešininką.
“Barcelona”, reikia pripažinti, žaidė silpnai, tačiau tam įtakos turėjo ir darnus “Žalgirio” žaidimas, kuris retkarčiais atrodė tarsi puikiai veikiantis laikrodžio mechanizmas. Labai patiko mūsų krepšininkų puolimas – kiekvienas žaidėjas buvo agresyvus ir pavojingas, nebuvo aikštėje pasyvių stebėtojų. Netgi Martynas Andriuškevičius atliko savo darbą, tik baudas jam reikia mokytis mesti, nes neatrodė, kad nepataiko dėl jaudulio. Bet labai gerai, kad jis gali leisti pailsėti Tanokai Berdui.
Labai veiksminga buvo “Žalgirio” aikštės gynyba – “Barcelona” neturėjo jokių priešnuodžių jai.
Už tokią pergalę verti pagyrimo ne tik visi žaidėjai, bet ir treneriai, kurie sugebėjo pakelti vyrų kovinę dvasią, jie gerai vadovavo rungtynėms, laiku ėmė minutės pertraukėles. Tokia darni visos komandos veikla ir leido džiaugtis pergale Barselonoje”.

Padėjo aikštės gynyba

Buvęs “Žalgirio” vidurio puolėjas Gediminas Budnikas: “Barselonoje iškart buvo galima pastebėti, kad komanda, skirtingai nei mače su “Olimpija”, yra nusiteikusi kovoti. Kovos dvasia bei pasiaukojanti gynyba ir nulėmė žalgiriečių pergalę.
Treneriai teisingai pasirinko žaidimo taktiką, sutankinę gynybą po krepšiu. Aikštės gynyba labai padėjo, nes “Barcelona” krepšininkai sunkiai ją įveikdavo.
Vėl didžiausią meistriškumą demonstravo Tanoka Berdas, puikiai rungtyniavo Vidas Ginevičius. Beje, prieš mačą pagalvojau – jeigu Vidas įmes 6 tritaškius, laimėsime. Bet užteko ir keturių taiklių jo tolimų metimų. Labai patiko stebėti, kaip jis už nugaros palikdavo Dejaną Bodirogą ir įmesdavo iš po krepšio. Serbų žvaigždė puldamas dar yra labai pajėgus, tačiau ginantis, atrodo, jam jau iškyla problemų.
Daugiausia nemalonumų mums padarė “Barcelona” spaudimas antrajame ketvirtyje, tačiau net ir po to žalgiriečiai nepalūžo. Kitas pavojingas momentas buvo trečiojo ketvirčio pradžioje, kai ketvirtą pražangą užsidirbo Berdas. Treneriai rizikavo, išleisdami Andriuškevičių, tačiau šis vaikinas nenuvylė, sakyčiau, prieš Robertą Duenjasą žaidė labai gudriai ir sugebėjo išprovokuoti pražangų. Na, o dėl baudų metimų galima pasakyti, kad jas prameta ir labiau patyrę žaidėjai. Svarbiausia, kad buvo išsaugotas Berdas.
Atmetus žalgiriečių klaidas pirmoje mačo pusėje, jų žaidimą penkių balų sistemoje galima įvertinti penketui”.

Nelaukė tokio pasipriešinimo

Romualdas Venzbergas, buvęs “Žalgirio” puolėjas: “Rezultatą nulėmė prasta “Barcelona” gynyba ir puikus “Žalgirio” pataikymas iš toli. Susidarė įspūdis, jog aikštės šeimininkams toks agresyvus varžovų žaidimas buvo netikėtas, jie nebuvo pasirengę sunkiai kovai ir tikėjosi lengvos pergalės. Todėl “Žalgirio” kovingumas, kurį tarsi patvirtino tik po traumos sportuoti pradėjusio Ainaro Bagatskio pataikytas tritaškis, buvo pagrindinis pergalės veiksnys.
Mano manymu, “Barcelona” krepšininkai paskubėjo nusiraminti, pasiekę 10 taškų persvarą ketvirtajame kėlinyje. Už tai jie buvo nubausti. Kai žaidėjai yra nusiteikę kovoti iki paskutinės sekundės, 10 taškų skirtumas nieko nereiškia.
Aikštėje kovojusiems žalgiriečiams labai padėjo atsarginiai žaidėjai, kaip niekada karštai palaikę ir skatinę komandos draugus.
Taip žaisdamas “Žalgiris” Eurolygoje gali įveikti bet kokius priešininkus, nes neįveikiamų komandų nėra. Tačiau komanda gali ir bet kam pralaimėti, jeigu žais taip, kaip du pirmuosius kėlinius su “Olimpija”.

Komentarai