Žalgiriečiams rūpesčių kels ne vien D.Bodiroga, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ,
Romas PODERYS

Kauno krepšininkai išmėgins jėgas su Eurolygos favoritais

Kauno “Žalgirio” krepšininkų šįvakar Ispanijoje laukia sunkus išbandymas. Eurolygos ketvirtojo turo rungtynes Lietuvos čempionai šiandien išvykoje žais su viena turnyro favoričių – “Barcelona” ekipa.
Po trijų turų kauniečiai su viena pergale iš trijų galimų yra šeštoje grupės vietoje, o be nuostolių rungtyniaujanti “Barcelona” kartu su Tel Avivo “Maccabi” pirmauja B grupėje.

Išvyko ir A.Bagatskis

Vakar per pietus į Barseloną išskrido dešimt “Žalgirio” krepšininkų – Vidas Ginevičius, Robertas Pekas, Dainius Šalenga, Mindaugas Timinskas, Paulius Jankūnas, Tanoka Berdas, Martynas Andriuškevičius, Gediminas Navickas, Vilmantas Dilys ir Ainaras Bagatskis. Pastarasis žaidėjas, baigiantis gydytis peties traumą, į Barseloną išvyko dėl skaičiaus.
Vis dėlto “Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos asistentas Gintaras Krapikas neneigė, kad, iškilus būtinybei, snaiperis iš Latvijos išbėgtų į aikštę: “Ainaras jau pradėjo treniruotis. Jo valios ir užsispyrimo galima tik pavydėti, jis jau veržiasi kovoti. Būtų gerai, kad visi krepšininkai taip stengtųsi”.
37 metų 198 cm ūgio A.Bagatskis pratybose jau žaidžia vienas prieš vieną, mėto į krepšį. Panašiai treniruojasi ir 25 metų 212 cm ūgio puolėjas Darjušas Lavrinovičius, kuris taip pat netrukus pradės rungtyniauti.

Nusiteikę kovoti

Po savaitgalį vykusių Lietuvos krepšinio lygos mačų dvi dienas dėl nugaros skausmų nesitreniravo įžaidėjas Robertas Pekas, tačiau šįvakar jis galės rungtyniauti.
Į Barseloną žalgiriečiai atvyko vakar po pietų. Vakare viešbutyje treneriai surengė komandai būsimų varžovų rungtynių vaizdo peržiūrą, dar kartą aptarė dvikovos taktiką.
“Žaisime prieš vieną stipriausių ne tik mūsų grupės, bet ir visos Eurolygos komandą. Suprantame, kad nebūsime šio mačo favoritais. Bet tai nėra blogai, nes varžovus dėl to gali slėgti didesnė atsakomybė”, – kalbėjo G.Krapikas.
Pasak trenerio, komanda nusiteikusi kovoti iš paskutiniųjų ir nesirengia atiduoti pergalės varžovams be kovos.

Stengsis primesti greitesnį žaidimą

“Žalgirio” krepšininkai gerokai nusileis “Barcelona” ekipai ūgiu, todėl stengsis išvilioti šios komandos aukštaūgius iš baudos aikštelės.
“Mūsų priešininkai daug žaidžia per savo 221 cm ūgio vidurio puolėją Robertą Duenjasą. Bet jis nėra labai judrus, todėl Tanokai Berdui teks gerokai palakstyti, kad išviliotų jį iš baudos aikštelės. “Barcelona” turi ir 215 cm ūgio Gregorą Fučką, todėl mes būsime priversti kovoti toliau nuo krepšio”, – kalbėjo G.Krapikas.
Jis atkreipė dėmesį, kad Ispanijos ekipa mėgsta taktinį krepšinį, ilgai įžaidžia kamuolį, todėl žalgiriečiai mėgins primesti greitesnį žaidimą.
“Bandysime atlikti ir keletą taktikos naujovių, kurias esame parengę”, – sakė treneris.

Visos grandys turi po lyderį

Kauno komandai rūpesčių kels ne vien R.Duenjasas ar G.Fučka, bet pirmiausia universalusis Dejanas Bodiroga (204 cm), sudėtingais rungtynių momentais neprarandantis savitvardos ir dažnai gelbstintis savo ekipą iš keblių situacijų.
Patyręs serbas yra vienas ryškiausių “Barcelona” lyderių. Jis ir Ispanijos čempionate, ir Eurolygos varžybose išsiskiria rezultatyvumu (atitinkamai vid. 16 ir 13,6 per rungtynes), patikimai kovoja dėl kamuolio (vid. 3,5 ir 4,3).
Žalgiriečiams teks kažkaip sutramdyti ir “Barcelona” žaidimo dirigentą Chuaną Karlosą Navarą (191 cm), per trejas Eurolygos rungtynes pelniusį Ispanijos ekipai daugiausiai taškų (43 arba vid. 14,3) ir dažnai padedantį savo draugams sėkmingai užbaigti atakas.
Pavojingi ir puolėjas Rodrigas De la Fuentė (206 cm) bei gynėjas Vlado Ilijevskis (190 cm): ispanas taikliausiai tarp saviškių mėto dvitaškius (77 proc.), o makedonietis žinomas kaip tritaškių meistras (57 proc.).
Pagrindinius žaidėjus bet kada pasirengę pakeisti puolėjai – Kristijanas Drejeris (203 cm) ar Chordis Trijasas (206 cm), taip pat gynėjai Rodžeris Grimau (194 cm) ar Viktoras Sada (192 cm).

Varžovų gynyba sunkiai įveikiama

Ispanijos ACB lygos pirmenybėse “Barcelona” su Alikantės “Etosa” dalijasi 2-3 vietas (9 pergalės ir 1 pralaimėjimas).
Praėjusį sekmadienį Ch.Navaras (pelnė 26 taškus), V.Ilijevskis (15), D.Bodiroga (12) ir kiti “Barcelona” krepšininkai Vitorijoje palaužė Arvydo Macijausko ekipą “Tau Ceramica”.
Eurolygos klubų reitingų lentelėje “Žalgirį” (koeficientas 76,7) ir “Barcelona” (92,7) skiria didokas atstumas. Kauniečiai yra dažniausiai klystantys (vid. 17,7, o jų šiandieniniai varžovai – vid. 12 kartų), Ispanijos klubas – geriausiai besiginantis (priešininkai jiems įmeta vidutiniškai 62,7 tšk., “Žalgiriui” – 87 tšk.).
Nuo Kauno ir Barselonos komandos ULEB Eurolygos varžybose buvo susitikusios keturis kartus, visas rungtynes laimėjo Ispanijos atstovai: 68:60, 66:64, 90:86 ir 92:72.
“Žalgiris”, kaip ir daugelis Lietuvos komandų, turi gerų savų metikų, kurie puikiai susižaidžia su legionieriais. Robertas Pekas ir Tanoka Berdas yra rungtyniavę Ispanijoje, Kauno ekipoje yra nacionalinės rinktinės žaidėjų ir vienas perspektyviausių Europos krepšininkų – Martynas Andriuškevičius.
Po pergalių prieš “Scavolini” ir “Union Olimpija” esame gerai nusiteikę, tačiau negalime atsipalaiduoti, juolab žaisdami su tokiu varžovu kaip “Žalgiris”, – sakė “Barcelona” vyriausiasis treneris Choanas Montesas.
“Kauno ekipa net be savo žvaigždės Arvydo Sabonio yra pavojinga”, – pridūrė Ch.K.Navaras.

Komentarai