Pavasario drama nepasikartojo, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Įveikti Eurolygos čempionų “Maccabi” klubą “Žalgiriui” padėjo komandinė dvasia ir revanšo troškimas

Geresnės dovanos Kalėdų proga nei sau, nei savo sirgaliams Kauno “Žalgirio” krepšininkai ir negalėjo sugalvoti – jų pergalė 104:102 Eurolygos rungtynėse Tel Avive su čempionų titulą ginančia “Maccabi” ekipa prilygo Kalėdų stebuklui.
Ši dvikova daugeliui priminė pavasarį toje pačioje “Nokia” arenoje vykusį šių komandų mačą dėl patekimo į Eurolygos finalo ketvertą, kuomet sėkmė nusigręžė nuo “Žalgirio”.
Tai buvo ketvirtoji Kauno klubo pergalė iš 8 galimų Eurolygos B grupės varžybose. Net tris kartus žalgiriečiai sėkme džiaugėsi rungtyniaudami išvykoje.
Kitą mačą sausio 6 dieną jie žais Kauno sporto halėje su Atėnų AEK (Graikija).

Pranoko komandine dvasia

“Tai buvo puikios rungtynės, kurių paskutinės minutės priminė garsųjį praėjusio sezono mačą šioje arenoje, – po rungtynių sakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika. – Šįkart mums pakako ir sėkmės”.
“Situacija mūsų grupėje yra sudėtinga ir laimėjimas Tel Avive mums yra dar vienas pliusas kovojant dėl patekimo į kitą etapą. Manau, kad už priešininkus buvome stipresni komandine dvasia. Džiugu, kad 22-ąją minutę penkiskart prasižengusį Tanoką Berdą sėkmingai pakeitė Darjušas Lavrinovičius. Nebuvo staigmena ir rezultatyvus Simono Serapino žaidimas, nes per treniruotes jis demonstravo tikrai gerą sportinę formą, – sakė A.Sireikos asistentas Gintaras Krapikas.
Puikios rungtynės su Vilniaus “Lietuvos rytu” ir “Maccabi” yra geriausia kalėdinė dovana ir mums, ir mūsų sirgaliams”.
Tel Avive “Žalgiriui” reikėjo verstis be taikliausio savo gynėjo Vido Ginevičiaus, kuris atvykęs į Izraelį pasijuto prastai ir negalėjo pagelbėti komandai. Tačiau po dviejų mėnesių pertraukos į rikiuotę sugrįžo snaiperis Simonas Serapinas, kuriam treneriai iškart patikėjo vietą starto penkete.
Nuostolių turėjo ir “Maccabi” – dėl traumos nežaidė pagrindinis komandos “centras” – 211 cm ūgio Nikola Vujčičius.

Jautėsi tarsi žuvis vandenyje

Rezultatyviausias “Žalgirio” žaidėjas Robertas Pekas, pelnęs 26 taškus, neslėpė pasitenkinimo: “Tai buvo mano stiliaus rungtynės – mėgstu, kai žaidimas grindžiamas greitomis atakomis. Be to, pralaimėjimas 27 taškais Kaune buvo gera motyvacija mums sužaisti geriau. Nors Tanoka Berdas dėl baudų turėjo pasitraukti jau trečiojo kėlinio pradžioje, mes žaidėme kaip komanda ir metėme “Maccabi” iššūkį jų žiūrovų akivaizdoje”.
“Kai žiūrėjau rungtynes nuo suolelio, susidarė toks įspūdis, kad jos jau vyko anksčiau. Meldėmės visa širdimi, kad istorija nepasikartotų, – prisimindamas pavasario dramą Tel Avive sakė T.Berdas. – Komandoje yra gera dvasia, bet išvykose mes žaidžiame geriau. Čia būname viena komanda, o namuose žaidėjai rungtyniauja labiau individualiai”.

Gynybą apsunkino pražangos

Tel Avivo ekipos treneris Pini Geršonas buvo linkęs kaltinti teisėjus. Visų rungtynių metu “Maccabi” žaidėjai ir treneris reiškė pretenzijas arbitrams dėl kiekvienos pražangos, nors pagrindo piktintis daugiau turėjo “Žalgiris” – teisėjai baudė kiekvieną arti Entonio Parkerio atsidūrusį žaidėją.
“Jaučiuosi prastai ieškodamas pralaimėjimo priežasčių, – pripažino P.Geršonas. – Dėl pražangų negalėjome gintis prieš lietuvius taip, kaip mačo pradžioje. Sakiau žaidėjams, kad šįkart 90 taškų nepakaks, bet nepakako ir 100. Žaidėme prieš vieną geriausiai atakuojančių komandų Europoje ir ji patvirtino savo reputaciją. Pripažįstu žalgiriečių pranašumą – jie to nusipelnė”.
“Mūsų gynyba nebuvo gera, todėl varžovai pelnė daug lengvų taškų. Nereikėjo tikėtis, kad jie prames baudas. Praėjusį sezoną žaidžiant su “Žalgiriu” mus lydėjo sėkmė, bet kiekgi kartų tai gali atsitikti?” – retoriškai klausė E.Parkeris.
Jis ir Šarūnas Jasikevičius, kartu pelnę 65 taškus, tempė visą “Maccabi” žaidimą, nes kiti komandos žaidėjai šįkart neblizgėjo.

Svari jaunimo pagalba

“Žalgirio” ir “Maccabi” rungtynes komentuoja buvęs žalgirietis Gediminas Budnikas: “Žalgiris” tapo tikru grupės lyderių siaubu. Su “Maccabi” vyrai kovojo labai gerai. Manau, kad galinga žydų ekipa truputį neįvertino varžovų.
Pastebėjau, kad “Žalgiris” moka kovoti prieš tas komandas, kurios geriau puola, bet silpniau ginasi. Būtent toks atakuojantis krepšinis yra labiau būdingas žvaigždžių komandoms. Juk Parkeris, Jasikevičius daugiau dėmesio skiria atakai, o ne gynybai. Nepastebėjau, kad jie lipte priliptų prie varžovo ir pasiaukojamai gintųsi.
Kalbant apie “Žalgirį”, labai nudžiugino ne tik visi pagrindiniai žaidėjai, bet ir jaunimas.
Pagirtinai kovojo po traumos sugrįžęs Simonas Serapinas, lemiamu metu, likus 4 sekundėms, dvi baudas pataikė Paulius Jankūnas. Šįkart silpniau sekėsi Martynui Andriuškevičiui, bet jam dar viskas prieš akis. Netekus Tanokos Berdo, puikiai su savo darbu susitvarkė Darjušas Lavrinovičius, įnešęs daug gyvumo ir tarsi stabilizavęs gynybą.
Apskritai nebuvo nė vieno krepšininko, kuris nesiaukotų aikštelėje ir būtų neaktyvus. Tai komandai ir leido iškovoti sunkią, bet pelnytą pergalę.
Tačiau “Žalgiris” dar neišnaudojo visų potencinių galimybių – komandai reikia gerinti gynybą. Jeigu pagerėtų gynyba, žalgiriečiams nereikėtų skaičiuoti pralaimėjimų “Olimpija” ar ASVEL komandoms”.

Nubaudė už atsainią gynybą

Dar vienas buvęs “Žalgirio” krepšininkas Algirdas Linkevičius teigė nesitikėjęs kauniečių pergalės: “Tai – sensacinga pergalė. Pažiūrėjus į “Maccabi” žaidėjų pavardes atrodė, kad žalgiriečiams juos įveikti jų pačių aikštelėje nėra galimybių. Bet mūsiškiai žaidė drąsiai, pasiaukojamai, sakyčiau, net viršijo savo galimybes.
“Maccabi” krepšininkai nesitikėjo tokio puikaus priešininkų žaidimo. Jie žinojo, ko galima laukti iš Tanokos Berdo, bet tikriausiai nesitikėjo, jog taip sėkmingai žais ir kiti žalgiriečiai. Visi “Žalgirio” vyrai verti didžiausios pagarbos, nenoriu išskirti nė vieno jų.
Izraelio ekipai labai trūko Nikolos Vujčičiaus, kuris yra didelė jėga. Vis dėlto ne tai lėmė “Maccabi” pralaimėjimą – tiesiog ji pernelyg pasitikėjo savo jėgomis ir atsainiai gynėsi”.

Komentarai