“Žalgiriui” pritrūko noro įveikti nuolatinius skriaudikus, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Liublianos “Olimpija” pranoko Kauno komandą kovingumu

Liublianos “Olimpija” tapo užkeiktu barjeru Kauno “Žalgirio” komandai, nesvarbu, kas joje žaidžia ir kas ją treniruoja. Užvakar Slovėnijoje Lietuvos čempionai 73:86 dar kartą turėjo pripažinti Liublianos klubo pranašumą. Eurolygos varžybose nuo 2001 metų tai buvo šeštoji iš eilės “Žalgirio” nesėkmė kovojant su “Olimpija”, o įskaičiuojant ir FIBA varžybas – jau aštuntoji.
Vis dėlto šis pralaimėjimas dar nesužlugdė “Žalgirio” vilčių patekti į kitą Eurolygos etapą. Kitas B grupės rungtynes Kauno ekipa sausio 20 dieną žais Sporto halėje su “Barcelona” (Ispanija).

Pergalės viltis žlugdė klaidos

Nors “Olimpija” pirmavo nuo rungtynių pradžios, “Žalgiris” daugiau kaip 20 minučių lipo varžovams ant kulnų. Tačiau lūžis įvyko baigiantis trečiajam kėliniui, kai Marino Baždaričius tritaškių serija padidino atotrūkį iki 11 taškų (65:54). Pagauti įkvėpimo aikštės šeimininkai, skirtingai nei svečių ekipa, rungtyniavo ir paskutiniajame ketvirtyje. Kai jie įgijo 13 taškų pranašumą (79:66), mačo baigtis jau nekėlė abejonių.
“Žalgirio” strategas Antanas Sireika pripažino varžovų pranašumą ir pažymėjo, jog kauniečiams trūko noro laimėti.
“Šeimininkai žaidė kaip pasiutę ir nusipelnė pergalės, – sakė A.Sireika. – Mūsų žaidėjai neklausė nurodymų, o, svarbiausia, jie nenorėjo taip laimėti, kaip norėjo “Olimpija”. Žinojome, kad rungtynės bus sunkios. Varžovai nustebino mus tolimais metimais, pataikę 12 sykių, o mes nepataikėme net būdami laisvi. Ir per 40 minučių padarėme pernelyg daug klaidų, kad galėtume galvoti apie pergalę”, – po rungtynių spaudos konferencijoje kalbėjo A.Sireika.
“Jei mes taip žaisime ir kitas rungtynes, turėsime daug problemų”, – pastebėjo ir Tanoka Berdas.

Atidavė širdį ir sielą

Liublianos ekipos treneris Sašo Filipovskis gyrė savo auklėtinius už kovingumą.
“Sveikinu savo žaidėjus iškovojus puikią pergalę. Jie pademonstravo, kaip reikia žaisti atsidūrus sudėtingoje padėtyje. Paskutiniajame ketvirtyje aikštėje jie atidavė ir širdį, ir sielą, – sakė treneris. – Pergalė labai svarbi siekiant patekimo tarp 16 geriausių Eurolygos komandų”.
“Jei taip žaistume visas Eurolygos rungtynes, manau, būtume jau arti šešioliktuko”, – teigė 29 taškus pelnęs ir tolimais metimais “Žalgirį” pralaimėjimui pasmerkęs M.Baždaričius.

Svečius pranoko kovingumu

“Kauno dienos” kalbinti krepšinio specialistai vieningai teigė, kad tokiam blogam “Žalgirio” žaidimui įtakos turėjo netinkamas nusiteikimas rungtynėms.
Modestas Paulauskas, 1972 metų olimpinis čempionas: “Akivaizdu, kad su “Olimpija” žalgiriečiai žaidė be nuotaikos. Galbūt juos veikė daugybė pralaimėjimų Liublianos ekipai, tačiau tai gali būti šalutinė, o ne pagrindinė pralaimėjimo priežastis. Manau, “Žalgirio” vyrai tikrųjų pralaimėjimo priežasčių turi ieškoti savyje. Kai žaidėjai būna geriau nusiteikę, jie nugali ir “Maccabi”, ir “Barcelona” ar AEK.
“Žalgiris” neturi teisės per rungtynes daryti 20 klaidų. Įtampa tokiu atveju gali teisintis tik vaikai, o “Žalgirio” žaidėjus tikriausiai veikė psichologiniai dalykai. Dažnai klydo Darjušas Lavrinovičius. Jis neblogai puolė, bet gindamasis darė klaidų, neuždengė Vladimiro Boisos. Labai keista ir nesuvokiama, kaip gali taip svyruoti tokio meistriškumo komandos žaidimas. Tanoka Berdas pelnė taškus, bet nemačiau jo veide ugnies. Visiškai nieko vertas buvo Ainaras Bagatskis, nors praėjusią savaitę jis žaidė puikiai. Be to, žalgiriečiai žaidė ne su pačiais pajėgiausiais varžovais. “Olimpija” – eilinė komanda, joje nėra išskirtinių žaidėjų, bet jie visi degė noru laimėti. Juk kovingumu ir “Žalgiris” šį sezoną iškovojo savo įspūdingiausias pergales.
Nors mače su AEK “Žalgiris” puikiai išsivertė be Roberto Peko, Liublianoje labai trūko šio sprogstama jėga pasižyminčio krepšininko. Tačiau dabar į Kauną atvyks labiau palankesnės komandos, todėl nevilčiai nereikia pasiduoti, nes dar niekas neprarasta”.

Aikštėje priminė džentelmenus

Sergejus Jovaiša, buvęs “Žalgirio” žaidėjas, pasaulio čempionas ir olimpinis prizininkas: “Žalgirio” žaidėjams rungtynes reikėjo pradėti nuo įnirtingos gynybos, tačiau jie visur vėlavo, todėl varžovai į krepšį mesdavo laisvi. Stebint šią dvikovą susidarė įspūdis, kad žaidžia vienos silpniausių Eurolygos komandos. Žalgiriečiai vėl buvo atsipalaidavę, aikštėje tarsi atliko prievolę. Dėl pernelyg lėto, atviro žaidimo pasipylė klaidos, kurios padarė labai didelę įtaką rungtynių baigčiai.
Nuo atsarginių suolelio sunkiai į žaidimą įsitraukė Mindaugas Timinskas. Visur vėlavo Vidas Ginevičius. Žalgiriečiai nesugebėjo apsiginti nei žaidžiant vienas prieš vieną, nei du prieš du. Ir puolimas neblizgėjo – taškus rinko tik priekinės linijos žaidėjai, o ką veikė kiti? Žodžiu, mačas buvo tarsi didelė nesąmonių krūva.
“Olimpija” tikrai neblizgėjo, nieko ypatinga nedemonstravo. Ji tikrai žemesnio meistriškumo komanda už “Žalgirį”, tačiau tai reikėjo įrodyti aikštėje. Slovėnų ekipa laimėjo tik kovingumu, kurio pristigo kauniečiai.
Įdomu, kaip komanda psichologiškai rengėsi kovai su varžovais, kuriems buvo pralaimėta septynis kartus iš eilės? Manau, žaidėjai turėjo išeiti į aikštę kupini sportinio pykčio tiesiog sudraskyti priešininkus, bet jie aikštėje elgėsi tarsi džentelmenai”.

Trūko R.Peko

Algirdas Linkevičius, buvęs “Žalgirio” snaiperis: “Nemanau, kad “Žalgiris” pralaimėjo dėl psichologinių priežasčių. Tiesiog Eurolygos komandai suklysti 20 kartų per rungtynes yra neatleistina. O klysti žalgiriečius vertė aktyvi “Olimpija” gynyba. Pasyviai ginantis varžovų klysti nepriversi. Aikštės šeimininkai ir patikimai gynėsi, ir gerai puolė. Tai buvo Marino Baždaričiaus diena. Tačiau toks “Olimpija” taiklumas mane nustebino, nes jų pataikymo vidurkis yra daug prastesnis.
Žalgiriečiams buvo juoda diena. Nesisekė Simonui Serapinui, Ainarui Bagatskiui, geriau galėjo sužaisti Dainius Šalenga. Dažnai klydo Darjušas Lavrinovičius, tačiau jį galima iš dalies pateisinti – jam dar trūksta žaidybinės patirties, nes ilgai nerungtyniavo. Šįkart labai trūko Roberto Peko. Vien deriniais laimėti sunku, reikia ir individualaus žaidėjų meistriškumo, kuriuo pasižymi amerikietis. Manau, su juo mačo baigtis galėjo būti visai kitokia”.

Komentarai