“Žalgiris” antrą kartą parklupdė vilniečius, „Kauno diena“ 0

Romas PODERYS

Pajėgiausių Lietuvos krepšinio komandų dvikovą “Siemens” arenoje stebėjo rekordinis žiūrovų skaičius

Mačas, vertas bet kurio turnyro finalo – tokia buvo trečioji šį sezoną Kauno “Žalgirio” ir Vilniaus “Lietuvos ryto” dvikova.
Žalgiriečiai sostinės “Siemens” arenoje, stebint 11 tūkstančių žiūrovų, tarp jų – ir keliems tūkstančiams aistruolių iš Kauno, po permainingo žaidimo palaužė vilniečius 81:75 (18:17, 14:16, 21:19, 28:23) bei įsitvirtino Baltijos krepšinio lygos (BBL) 1-ojo diviziono lyderių pozicijoje.
Be to, kauniečiai sustiprino savo galimybes tapti ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliariųjų varžybų nugalėtojais.

Įtampa sutrikdė net patyrusius žaidėjus

“Žalgiris” ir “Lietuvos rytas” atkakliai susiklosčiusiose rungtynėse po keliolika kartų keitėsi lyderių vaidmenimis.
Pirmajame kėlinyje vilniečiai pirmavo 14:10, tačiau kauniečiai netrukus perėmė iniciatyvą – 17:14.
Antrajame kėlinyje buvęs žalgirietis Gintaras Einikis vėl išvedė į priekį “Lietuvos rytą” – 22:18, bet po tritaškį pataikė Vidas Ginevičius bei Mindaugas Timinskas, ir “Žalgiris” vėl persvėrė rezultatą savo naudai – 24:23.
Baigiantis trečiajam kėliniui 53:49 pirmavo LKL čempionai, tačiau Vilniaus ekipos legionierius Robertas Štelmaheris tritaškiu sušvelnino skirtumą iki minimalaus. Iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus pusketvirtos minutės, žalgirietis Dainius Šalenga blokavo varžovo metimą bei pats įmetė tritaškį, dar du taškus pridėjo Paulius Jankūnas, ir “Žalgiris” įgijo lemtingą persvarą – 72:65.
Šiuo momentu įtampa buvo tokia, kad sutriko net vienas labiausiai patyrusių “Lietuvos ryto” žaidėjų Andrius Šležas, nepataikęs iš po krepšio, o visą mačą ypač atidžiai gynęsi žalgiriečiai nesuteikė progų pasireikšti ir R.Štelmaheriui bei privertė jį blaškytis, klysti.
Šį kartą “Žalgirio” legionieriai (Robertas Pekas, Tanoka Berdas ir Ainaras Bagatskis), visi kartu pelnę 27 taškus, nusileido rezultatyvumu “Lietuvos ryto” užsieniečiams (R.Štelmaheriui, Hariui Mujezinovičiui bei Taironiui Nesbiui), surinkusiems 41 tašką, bet pranašesni buvo Kauno ekipos lietuviai – atitinkamai 54 ir 34 tšk. Beje, T.Berdas atkovojo 14 kamuolių – daugiau nei abu jo oponentai G.Einikis ir Robertas Javtokas (13).
Kaip žinoma, BBL rungtynių rezultatai įrašomi ir į LKL čempionato įskaitą, todėl nacionalinėse pirmenybėse “Žalgirį” nuo “Lietuvos ryto” skiria jau tik vienas žingsnis. Jei per likusias varžybas nebus netikėtumų, dar viena pergalė prieš vilniečius užtikrintų Kauno krepšininkams LKL reguliariojo sezono nugalėtojų titulą.
Pirmąsias kauniečių ir vilniečių rungtynes “Siemens” arenoje pernai lapkričio mėnesį stebėjo 10500 žiūrovų, antrąsias Kaune – 4000 krepšinio aistruolių, tad trečiojo susitikimo auditorija Vilniuje – 11000 – naujas LKL lankomumo rekordas.

Nugalėtojai – kovingesni

“Visi mūsiškiai kovojo ir įnešė savo indėlį į pergalę. Pasibaigus rungtynėms, užėjau į rūbinę ir išgirdau, kaip Mindaugas pasakė: “Esu dėkingas visiems, kurie buvote aikštelėje”. Pritariau komandos kapitonui”, – po rungtynių sakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.
Anot kauniečių stratego, mačas buvo toks, kokio ir reikėjo tikėtis.
“Atkakli, principinga kova vyko visas rungtynes. Kodėl laimėjome? Galbūt “Žalgiris” yra labiau užsigrūdinęs, ypač po paskutiniųjų rungtynių su “Barcelona”, – sakė A. Sireika. – Džiaugiuosi, kad vyrai kovėsi iki galo”.
Lietuvos čempionų treneris pabrėžė, jog jo komanda susitelkusi “dirbo gynyboje” ir tai taip pat turėjo didelės įtakos sėkmei.
Pasak Vilniaus ekipos vyriausiojo trenerio Vladės Djurovičiaus, šios rungtynės buvo Eurolygos varžybų lygio.
“Kauno komanda turėjo daugiau žaidėjų, kuriems šeštadienis buvo gera diena, o aš – tik tris tokius krepšininkus. To pergalei prieš “Žalgirį” neužtenka”, – pažymėjo serbas, pagyręs kauniečius už gerą komandinį žaidimą.
Vilniečių stratego nuomone, “Lietuvos ryto” žaidimui labai atsiliepė Frederiko Hauzo netekimas.
“Nežaidėme taip gerai, kaip rungtyniaudavome su Frederiku, – kalbėjo V.Djurovičius. – Jis nėra geriausias žaidėjas pasaulyje, bet aikštelėje atlieka labai daug dalykų, ko kiti nesugeba”.
F.Hauzui per ULEB taurės varžybų rungtynes su Belgrado “Crvena Zvezda” (Serbija ir Juodkalnija) trūko kairiojo kelio kryžminiai raiščiai. Amerikietis šį sezoną aikštelėje nebepasirodys.

Latvijos čempionai tęsia pergalių seriją

Pergalių seriją pratęsė Ventspilio “Ventspils”, laimėjęs dar dvejas BBL rungtynes.
Latvijos čempionai namuose 103:70 (24:20, 24:10, 31:25, 24:15) sutriuškino vieną turnyro autsaiderių Talino “Ehitustooriist” (Estija) komandą. Po 16 taškų nugalėtojams pelnė Brentas Raitas ir Ivaras Timermanis. Talino ekipoje sėkmingiausiai rungtyniavo Heidas Nidas – 16 taškų.
Kitose rungtynėse Ventspilio krepšininkai 106:85 (32:17, 29:27, 24:13, 21:28) parklupdė Estijos čempioną Tartu “Rock”. 13 taškų pelnė, 5 kamuolius atkovojo ir 3 perėmė “Ventspils” puolėjas Kęstutis Šeštokas, o sėkmingiausiai nugalėtojų gretose rungtyniavo Džastinas Lovas – 17 taškų. Estijos ekipoje pasižymėjo po 20 taškų surinkę Valo Alingas bei Marekas Doroninas.
Šiaulių “Šiaulių” ekipa pirmą kartą šį sezoną palaužė Vilniaus “Sakalus” 101:85 (31:23, 27:20, 13:24, 30:18). Šiauliečių gretose rezultatyviu žaidimu išsiskyrė Žydrūnas Urbonas – 18 taškų, o iš vilniečių 22 taškus surinko Rolandas Matulis.
Vakar “Sakalams” sparnus apkarpė ir “Žalgiris”, įveikęs vilniečius jų aikštelėje 100:89 (22:20, 24:27, 32:24, 22:18).
Nugalėtojams 20 taškų pelnė P.Jankūnas, 17 – M.Timinskas, 15 – R.Pekas, 13 – S.Serapinas, 12 – D.Šalenga, 11 – D.Lavrinovičius, 9 – V.Ginevičius, 3 – A.Bagatskis.

Komentarai