Fortūna palankumą parodė “Barcelona” krepšininkams, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

“Žalgiris”, nepaisant nesėkmės, vertas pagyrimo už gerą žaidimą su viena stipriausių Europos komandų

Kauno “Žalgirio” krepšininkams Eurolygos vienuoliktojo turo rungtynėse nepavyko antrą kartą įveikti “Barcelona” komandos. Iki pergalės pritrūko tik vieno metimo – pralaimėta 80:81 (20:22, 17:17, 26:14, 17:28). Negana to, subjurusią žalgiriečių nuotaiką dar labiau sugadino artimiausių kaimynų B grupėje Pezaro “Scavolini” (Italija) laimėjimas prieš Tel Avivo “Maccabi” (Izraelis).
Kitas Eurolygos rungtynes “Žalgiris” taip pat žais Sporto halėje sausio 26 dieną su “Scavolini”.

Atsakomybės nesikrato

Permainingose rungtynėse “Žalgiris” galėjo išplėšti pergalę, tačiau paskutinė beveik po mėnesio pertraukos žaidusio Roberto Peko ataka, kai persivaręs kamuolį per visą aikštelę jis metė iš po krepšio, buvo netaikli.
“Aš mėgstu atakuoti ir nesikratau atsakomybės lemiamais momentais, todėl ir šįkart ryžausi tai daryti. Tokius metimus aš pataikau, deja, šįsyk nepasisekė”, – atsiduso R.Pekas.
“Tai buvo geros rungtynės, galimybes laimėti turėjo abi komandos”, – šie “Barcelona” stratego Choano Monteso žodžiai geriausiai apibūdino įnirtingą “Žalgirio” ir “Barcelona” dvikovą, kurios baigtis buvo svarbi abiem ekipoms, siekiančioms kelialapio į kitą etapą.
Ch.Montesas pagrindine pergalės priežastimi įvardijo gerą gynybą antroje mačo pusėje ir ypač – ketvirtajame kėlinyje: “Iš pradžių mus tempė gerai žaidęs Dejanas Bodiroga, taip pat Devinas Deivisas, vėliau į žaidimą įsitraukė ir daugiau krepšininkų. Tačiau viską nulėmė gynyba”.

Puolėjas nevykdė užduočių

“Vyrai kovojo kiek galėjo, bet pabaigoje pritrūko jėgų. Kai pirmavome, “Barcelona”, reikia pripažinti, pradėjo labai gerai gintis, o mums pritrūko ramybės, – kalbėjo “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika. – Rengiant paskutinę ataką, manau, atsiliepė tai, kad Robertas Pekas beveik mėnesį nesportavo. Ir šiaip jis per daug klydo, nors tai ir nėra vien tik jo kaltė. Tiesiog Fortūna nusigręžė nuo mūsų, paskutinė ataka galėjo būti kitokia”.
A.Sireika gyrė Dainiaus Šalengos, Mindaugo Timinsko žaidimą ir pripažino, kad problemų buvo su “dideliais žmonėmis”.
Darjušo Lavrinovičiaus treneris antrą kartą nebeišleido į aikštelę dėl to, kad jis nesilaikė susitarimo: “Darjušas stengėsi mesti į krepšį vos tik gavęs kamuolį, nors buvo akcentuota kova po krepšiu, buvome sutarę, kad žaisime aštriai, veržliai. Nesinorėjo visiems gadinti nuotaikos”.
Į kovą su daug nemalonumų pridariusiu 221 cm ūgio Robertu Duenjasu treneris metė Paulių Jankūną, nes tikėjosi, kad šis fiziškai tvirtas žaidėjas susitvarkys geriau nei aukštesnis, bet fiziškai silpnesnis Martynas Andriuškevičius.
“Tačiau Duenjasas mums labai daug nemalonumų padarė, galbūt tai ir buvo lemiamas lūžis, – pripažino A.Sireika. – Kai komanda kyla į mūšį, viskas gerai einasi, tai ir gynyboje visi dirba sutelkę jėgas. Tik kelis kartus neužpuolėme varžovų krepšio, dar kelis kartus negalėjome atkovoti kamuolio, kai Duenjasas kartojo metimus, ir bendra nuotaika krito. Nors kurį laiką dar atsakydavome į jo metimus, baigiantis mačui nesugebėjome patys įmesti”.

Mačas kėlė pasigėrėjimą

“Kauno dienos” kalbintų specialistų nuomonė buvo vieninga – “Žalgiris”, nepaisant nesėkmės, vertas komplimentų už gerą žaidimą su viena stipriausių Europos komandų. O pergalei pasiekti pritrūko vienintelio Fortūnos šypsnio.
Buvęs “Žalgirio” snaiperis Algirdas Linkevičius: “Tai buvo aukšto lygio, kovingos rungtynės, aikštelėje vyko lygių varžovų dvikova. Nors “Žalgirio” komanda pralaimėjo, ji verta pagyrimo.
Manau, Roberto Peko sprendimas imtis iniciatyvos užbaigti paskutinę ataką buvo drąsus ir logiškas žingsnis. Jam netrūksta pasitikėjimo, be to, amerikiečiai lemiamu metu išlieka ramesni už lietuvius. Ir nereikėtų kaltinti Peko, kad kamuolys neįkrito į krepšį – paprasčiausiai pritrūko sėkmės, be kurios laimėti yra sunku.
Šįkart aukštaūgiai pelnė mažiau taškų, tačiau už juos tai atliko žemesni žaidėjai. Įmesti į “Barcelona” krepšį 80 taškų – geras rezultatas. Pavyzdį, kaip reikia kovoti, rodė komandos kapitonas Mindaugas Timinskas, vis stabiliau rungtyniaujantis Dainius Šalenga sužaidė bene geriausią sezono mačą. Seniai nematėme jo tokio užtikrinto, pasitikinčio savimi. Negana to, jis labai gerai gynėsi.
“Barcelona” žvaigždės atliko savo darbą, ypač kovodamos po krepšiu. Iš pradžių Dejanas Bodiroga, vėliau – ir kiti žaidė aukšto lygio krepšinį. Apskritai abiejų komandų žaidimu buvo galima gėrėtis, rungtynės suteikė didelį malonumą visiems žiūrovams. Nors “Žalgiris” neiškovojo labai svarbaus taško, tačiau svarbiausia, kad komandos žaidimo lygis yra labai pakilęs, krepšininkai įgavę gerokai daugiau pasitikėjimo savo jėgomis. O tai reiškia, kad pergalių dar išvysime”.

Gynėjas elgėsi teisingai

Vilniaus “Sakalų” komandos vyriausiasis treneris Linas Šalkus: “Tai buvo geros, aukšto lygio rungtynės, kuriose nereikia ieškoti kaltų dėl pralaimėjimo. Nemanau, kad galima įžvelgti trenerių klaidų arba kaltinti Robertą Peką, kad nepataikė paskutinio metimo. “Žalgirio” vyrai yra verti komplimentų už kovingumą ir už suteiktą puikų reginį.
Esu tikras, kad Pekas, nutaręs pats atakuoti paskutinėmis sekundėmis, priėmė teisingą sprendimą. Jis yra techniškas, sugeba pelnyti taškus iš sudėtingų situacijų, be to, buvo galima tikėtis, kad priešininkai pražanga sustabdys didžiuliu greičiu į baudos aikštelę įsiveržusį gynėją. Kamuolys nepasiekė tikslo – pritrūko Fortūnos palankumo, tačiau abejoju, ar būtų buvę geriau, jeigu jis būtų atmetęs kamuolį kuriam nors kitam žaidėjui.
Kai antroje žaidimo pusėje “Žalgiris” įgijo dviženklę persvarą, pamatėme, kaip “Barcelona” gali gintis. Kieta ispanų klubo gynyba išmušė iš ritmo žalgiriečius. Paskutinėmis minutėmis abu amerikiečiai keletą kartų pasielgė gal ir ne visai protingai. Tačiau tai yra krepšinis, visko laimėti – neįmanoma. Be to, palyginkime “Barcelona” ir mūsų žaidėjų pavardes. Todėl dar kartą noriu pasakyti, kad negalima nieko kaltinti dėl pralaimėjimo tokiose įtemptose rungtynėse”.

Komentarai