Lyderių dvikova – be intrigos, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Baltijos krepšinio lygos čempionate “Žalgiris” be vargo sutriuškino stipriausią Latvijos klubą

Keli šimtai Ventspilio “Ventspils” (Latvija) vyrų krepšinio komandos sirgalių liko nusivylę. Į Kauną jie atvyko tikėdamiesi įnirtingos jų mylimos ekipos kovos Baltijos krepšinio lygos (BBL) čempionate su Kauno “Žalgiriu”. Pagrindo tokioms viltims buvo pakankamai – žalgiriečiai yra išsekinti fiziškai ir dvasiškai sunkių sausio mėnesio varžybų, o ULEB taurės turnyre sėkmingai kovojantys “Ventspils” žaidėjai Vilniuje prieš kelias savaites sugebėjo palaužti “Lietuvos rytą”, be to, po ULEB taurės varžybų reguliariojo sezono pabaigos jie turėjo pakankamai laiko atsigauti.
Tačiau “Žalgiris” nesunkiai įveikė Latvijos čempionus 104:80 ir įsitvirtino BBL pirmojo diviziono lentelės viršūnėje. Kitos savaitgalį išvykose žaidusios Lietuvos komandos turėjo pripažinti varžovų pranašumą, išskyrus Kauno “Hidruvą-Atletą”, vakar laimėjusį Estijoje.

Iš 36 taškų skirtumo liko 15

“Žalgiris” mačą su “Ventspils” pradėjo keturiomis tritaškėmis atakomis ir iškart atitrūko 12:2. Tris tritaškius pataikė puolėjai – Paulius Jankūnas ir Tanoka Berdas. Nesitikėję tokio varžovų puolimo, “Ventspils” krepšininkai visiškai sutriko, ir 9-ąją minutę šeimininkai pirmavo įspūdingu skirtumu – 30:10.
Latvijos ekipos puolimą pagyvino antrajame ketvirtyje aikštėje pasirodęs lietuvis Kęstutis Šeštokas, kuris per 10 minučių surinko 11 taškų.
Trečiajame kelinyje žalgiriečiai toliau mindė svečius, pirmuosius taškus jiems leidę pelnyti tik sužaidus beveik septynias minutes – 67:37. 29-ąją minutę Kauno komandos pranašumas pasiekė 36 taškus – 75:39.
Paskutiniajame ketvirtyje “Žalgirio” treneriai daugiau leido pasireikšti jaunimui, tačiau, kėliniui įpusėjus, iš didžiulės persvaros liko tik 15 taškų – 89:74. Tuomet Antanas Sireika į aikštę sugrąžino T.Berdą bei Mindaugą Timinską ir “Žalgiris” vėl atitrūko.

“Ventspils” ginklai nesuveikė

“Džiaugiamės, kad įveikėme stiprų priešininką. Atrodo, kad, pasibaigus šioms rungtynėms, nuslūgo mus pastaruoju metu lydėjusi ir gerų, ir blogų emocijų banga. Tiesą sakant, tokios geros pradžios nesitikėjau, – stebėjosi “Žalgirio” strategas A.Sireika. – Žinojau, kad “Ventspils” mėgsta greitą žaidimą, bet mes šįkart bėgome dar greičiau. Tik retkarčiais norėjosi, kad vyrai ne tik bėgtų, bet ir daugiau galva žaistų”.
A.Sireika teigė, kad P.Jankūnas puikiai susitvarkė su pavojingiausiu varžovų puolėju Brendliu Raitu, kuris kol kas yra naudingiausias ULEB taurės turnyro krepšininkas.
“Labiau baiminomės greito varžovų puolimo ir taiklių tolimų metimų, tačiau jiems šįkart nepavyko nei viena, nei kita”, – kalbėjo A.Sireika.

Pribloškė puolėjų tritaškiai

“Nepasisekė mums šios rungtynės, – pripažino “Ventspils” vyriausiasis treneris Karlis Muižniekas. – Manau, to priežastis – Eurolygos komanda “Žalgiris” žaidžia visai kitokio stiliaus krepšinį nei ULEB taurės turnyro komandos, jis kitaip ir puola, ir ginasi, dėl to mūsų žaidėjai jautė įtampą. Mus iš ritmo labai išmušė tai, kad tritaškius metė ne jūsų snaiperiai, o aukštaūgiai. Taip žaisdamas “Žalgiris” įrodė, kad yra labai aukšto lygio komanda ir mums su ja kovoti yra labai sunku”.
Puikiai ULEB taurės turnyro reguliariajame sezone rungtyniavusi “Ventspils” ekipa, laimėjusi 9 dvikovas iš dešimties, rytoj jau žais pirmąsias aštuntfinalio rungtynes su “Rhein Energie” (Vokietija).
Tačiau K.Muižniekas neigė, kad jo auklėtiniai, ypač komandos lyderis amerikietis B.Raitas taupė jėgas šiai itin svarbiai dvikovai: “Brendliui nesisekė kaip ir visai komandai, bet nemanau, kad jis nežaidė visa jėga. Tiesiog taip išėjo”.

K.Šeštoku vėl pasitikima

“Mūsų užduotis buvo labiau susispausti po krepšiu, kad “Žalgirio” priekinės linijos žaidėjai neturėtų laisvės. Tačiau jie puikiai pataikė iš toli ir taip sugriovė visus mūsų planus. Atrodėme išsigandę, pasimetę”, – po mačo sakė “Ventspils” legionierius iš Lietuvos K.Šeštokas.
Po pusmečio pertraukos į “Ventspils” sugrįžęs K.Šeštokas buvo rezultatyviausias ir vienas geriausių komandos žaidėjų. Nors pirmąją sezono pusę “Lietuvos ryto” klube jis tenkinosi atsarginio žaidėjo vaidmeniu, sugrįžęs į Ventspilį kaunietis iškart atsigavo. K.Šeštoką labai teigiamai paveikė ir K.Muižnieko reiškiamas pasitikėjimas.
“Šeštokas neblogai įsijungė į komandą, nors jam trūko laiko pasirengti – su komanda jis treniruojasi tik keletą dienų. Tikiu, kad ateityje Kęstutis mums padės dar daugiau”, – taip apie praėjusio Latvijos čempionato atkrintamųjų varžybų naudingiausią žaidėją atsiliepė K.Muižniekas.

Metimai skriejo pro šalį

Vakar vakare Taline trečiąją pergalę BBL 2-ojo diviziono varžybose iškovojo “Hidruva-Atletas”, 79:75 įveikęs “Audentese Ulikool”.
Netikėtą pralaimėjimą Estijoje patyrė “Šiauliai”, 82:90 nusileidę pirmąją pergalę iškovojusiai Tartu “TU/Rock” ekipai. Neblogai atakavusius šiauliečius pražudė gynyba ir klaidos.
Estijoje neatsilaikė ir “Neptūnas”, kurį 75:66 nugalėjo Talino “Ehitustooriist”. Uostamiesčio krepšininkams koją pakišo netaiklios atakos. Jie pataikė tik 37 proc. (13/35) dvitaškių, 27 proc. tritaškių (9/33), o baudas – tik 43 proc. (13/30). Prasčiausiai atrodė legionieriai – Šeiku Kaba prametė visus 9 tritaškius, O Aleksandras Savenkovas pataikė tik 2 baudas iš 10.
Netaiklūs “Sakalų” tritaškiai leido antrąja pergale džiaugtis ir Rygos “Barons” klubui – 89:73. Vilniečiai įmetė tik 5 tritaškius iš 32.

“Žalgirio” ir “Ventspils” rungtynės specialistų akimis

Modestas PAULAUSKAS, 1972 metų olimpinis čempionas:
– Rungtynės buvo neįdomios, nes “Žalgiris” iš karto pabėgo nuo varžovų. Latvijos komandai žaisti nesisekė. Gal ir gerai, kad kauniečiams nereikėjo plėšytis prieš svarbias Eurolygos rungtynes su Sienos “Montepaschi” komanda.
Ketvirtajame kėlinyje “Ventspils” sumažino skirtumą iki penkiolikos taškų. Taip atsitiko todėl, kad aikštės šeimininkai atsipalaidavo, pradėjo manevruoti sudėtimi. LKL čempionai žaidė atsargiai, saugojosi traumų. Manau, jie norėjo kuo greičiau baigti šias varžybas. Yra meistriškumo skirtumas tarp Eurolygos klubų ir ULEB taurės turnyre dalyvaujančių ekipų. Ar jis didelis? Tai sužinosime po atsakomųjų “Ventspils” ir “Žalgirio” rungtynių Latvijoje.
Kauno klubo aukštaūgis Darjušas Lavrinovičius jau ne pirmą mačą aikštėje praleidžia vos keletą minučių. Jis turi gerą metimą, tačiau tikriausiai nepritampa prie komandinio “Žalgirio” žaidimo.

Henrikas GIEDRAITIS, buvęs “Žalgirio” žaidėjas ir treneris:
– Aš buvau įsitikinęs kauniečių pergale, maniau, kad jie laimės 10 – 15 taškų persvara. “Žalgiris” mano lūkesčius viršijo.
“Ventspils” pirmajame kėlinyje labai nepataikė, todėl aikštės šeimininkai jau po 10 minučių įgijo solidžią persvarą. Kai komanda pirmauja 30 taškų skirtumu, psichologiškai labai sunku nusiteikti kovai, nes stipresnės ekipos krepšininkai pradeda nelabai vertinti varžovų. Tik todėl “Ventspils” sumažino skirtumą.
“Žalgiryje” pagrindinė ašis, apie kurią sukasi visas žaidimas, yra vidurio puolėjas Tanoka Beardas. Per mačą su “Ventspils” tai buvo akivaizdu. Jam gerai talkino Mindaugas Timinskas, Dainius Šalenga, neblogai atrodė Vidas Ginevičius. Žaidimo tikrai negadino jaunieji Martynas Andriuškevičius, Simonas Serapinas.
“Ventspils” komanda Europoje yra vidutiniokė, jai atstovaujantys legionieriai taip pat vidutiniokai. Latvijos klube rungtyniaujantis lietuvis Kęstutis Šeštokas pasirodė neblogai. Jis gali pataikyti, bet ginasi silpnai.
Kodėl taip mažai žaidžia Darjušas Lavrinovičius? Tikrąsias priežastis žino tik “Žalgirio” treneriai. Aukštaūgiu nepasitikima. Gal jis nepritampa prie “Žalgirio” žaidimo stiliaus. Treneris nori pergalės, todėl į aikštę leidžia tuos krepšininkus, kuriais pasitiki. Jo veiksmai pasiteisina.

Kalbėjosi Valdas KASPERAVIČIUS

Komentarai