Išvargta, bet saldi “Žalgirio” krepšininkų pergalė, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Kauno komandos sėkmę Eurolygos mače su “Scavolini” lėmė ir puikus jaunimo žaidimas

Džiaugsmas ir neviltis, pasigėrėjimo šūksniai ir nusivylimo atodūsiai – tokios sirgalių nuotaikos geriausiai atspindi tai, kas vyko ištisas dvi valandas Kauno sporto halėje per itin svarbias Eurolygos B grupės rungtynes tarp Kauno “Žalgirio” ir Pezaro “Scavolini”. Šio mačo laimėtojui išaiškinti prireikė pratęsimo, kurio metu savo pranašumą įrodė “Žalgiris”, laimėjęs 91:87 (16:27, 18:12, 18:19, 27:21, 12:8).
Kitas Eurolygos rungtynes Kauno ekipa žais vasario 2 dieną išvykoje su Sienos “Montepaschi” (Italija).

Kapitonas gyrė jaunimą

“Žalgirio” ir “Scavolini” pirmoje mačo pusėje atrodė, kad pasikartos Liublianos “Olimpija” istorija. Ypač, kai žalgiriečiai antrajame ketvirtyje atsiliko 23:36. Aikštės šeimininkams pavyko pavyti varžovus tik baigiantis rungtynėms, o pratęsimą išplėšė Tanoka Berdas, pataikęs dvitaškį kartu su sirena.
Pratęsimo metu “Žalgiris” tvirtai perėmė iniciatyvą į savo rankas ir atsirevanšavo už pralaimėjimą išvykoje 82:86. Pergalė itin reikšminga ir dėl vietos turnyro lentelėje, ir dėl to, kad labai svarbų vaidmenį lemiamu metu atliko du jauni žalgiriečiai – Simonas Serapinas ir Martynas Andriuškevičius, tapę slaptaisiais komandos ginklais.
“Pastarosiomis dienomis teko žaisti daug svarbių varžybų, todėl jaučiame nuovargį. Norėčiau pagirti mūsų jaunus žaidėjus. Andriuškevičius puikiai sužaidė per pratęsimą. Jo taiklaus tritaškio dėka įvyko lūžis, po to Martynas blokavo Džeimso Peno metimą. Fantastika, tiesiog trūksta žodžių apibūdinti jo žaidimą.
Puikiai rungtyniavo ir Serapinas, du jo tritaškiai leido mums ketvirtojo kėlinio pabaigoje pavyti “Scavolini”, – dar neatsigavęs po įtampos persirengimo kambaryje įspūdžiais dalijosi “Žalgirio” kapitonas Mindaugas Timinskas.

T.Berdui nusišypsojo sėkmė

S.Serapinas, tarsi jausdamasis nepatogiai dėl savo gero žaidimo, pasistengė kuo greičiau pasislėpti duše, kad nereikėtų rūbinėje žurnalistams pasakoti savo įspūdžių. Net M.Timinsko kalbinamas ateiti pasikalbėti jis nepakluso.
“Žalgirio” aukštaūgis M.Andriuškevičius buvo šnekesnis ir paaiškino savo drąsą: “Kai komanda taip “užsivedusi”, visi taip stengiasi, drąsa atrodo tarsi natūralus dalykas. Pasitaikė proga – mečiau ir pataikiau. Labai džiaugiuosi pergale ir tuo, kad treneris manimi pasitikėjo. Man pavyko visai neblogai sužaisti, – teigė M.Andriuškevičius. – Išėjau į aikštę turėdamas konkrečią užduotį uždengti Haną Motolą, nes gerokai žemesniam Timinskui buvo sunku jį sustabdyti. Manau, kad užduotį įvykdžiau ir dabar galėsiu tikėtis didesnio trenerių pasitikėjimo”.
Kitas mačo didvyris T.Berdas, išplėšęs pratęsimą, kai atakai komanda turėjo tik 2,3 sekundės, pripažino, kad ataka buvo surengta ne taip, kaip planuota: “Tuo momentu stengiausi artėti prie varžovų krepšio ir įmesti. Galima sakyti, man tiesiog pasisekė. Sėkmę lėmė visų krepšininkų nusiteikimas, kovingumas. Mes pademonstravome, kad esame tikrai vieninga komanda”.

Jėgų užteko ne visiems

“Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika teigė, kad išplėšti pergalę “Scavolini” padėjo ne tiek komandos lyderiai, kiek daugiau jėgų turėję atsarginiai krepšininkai.
“Rungtynės buvo negražios, belieka džiaugtis, kad laimėjome”, – sakė A.Sireika.
Trenerio teigimu, tokiai mačo eigai įtakos turėjo labai sunki pastaroji savaitė, per kurią teko žaisti ketverias rungtynes. Praėjusį ketvirtadienį “Žalgiris” kovojo su “Barcelona”, šeštadienį – su Vilniaus “Lietuvos rytu”, sekmadienį – su kita sostinės ekipa “Sakalais”, o trečiadienį jau teko susirungti su “Scavolini”.
“Vyrams trūko šviežumo, dėl to toks drumzlinas žaidimas buvo. Tie, kurie buvo šviežesni, tarė lemiamą žodį rungtynėse. Turiu galvoje Serapiną ir Andriuškevičių”, – komentavo “Žalgirio” treneris.
Sulaikyti Italijos komandos aukštaūgį H.Motolą ilgai bandė M.Timinskas, jam turėjo padėti T.Berdas. Tačiau pastarasis ne visada spėdavo laiku atskubėti į pagalbą ir suomis be vargo įveikdavo 11 cm žemesnio M.Timinsko gynybą.
“Tuomet ir nutarėme įleisti daug didesnį žmogų”, – aiškino A.Sireika apie savo sprendimą išleisti M.Andriuškevičių.
“Scavolini” vyriausiasis treneris Markas Krespis teigė, kad M.Andriuškevičiaus žaidimas jam nebuvo staigmena, skautu dirbęs specialistas seniai seka šio aukštaūgio galimybes: “Jis yra labai talentingas, bet dar laukia daug darbo. Norėčiau patarti dar keletą metų jo neišleisti į Ameriką”.

Rungtynės – specialistų akimis

1972 metų olimpinis čempionas, buvęs “Žalgirio” krepšininkas Modestas Paulauskas:
– Sunku pasakyti, kodėl tris kėlinius žalgiriečiai nerado savo žaidimo. Šlubavo gynyba, puolant nebuvo efektyvūs pavieniai veiksmai, stumdymasis. Negalima buvo leisti taip įsimėtyti Motolai. Gerai, kad jį sugebėjo uždengti Andriuškevičius.
Dėl prasto “Žalgirio” žaidimo matau tik vieną logišką paaiškinimą – tai žaidėjų nuovargis. Antra vertus, “Scavolini” taip pat savaitgalį žaidė Italijos čempionato rungtynes ir į Kauną atvyko ne po poilsio savaitės.
Manau, tokį jaunimo indėlį į pergalę, kaip ir lemiamą Berdo metimą, galima pavadinti stebuklu. Per pratęsimą išleisdami Serapiną ir Andriuškevičių treneriai labai rizikavo, tačiau rizika visiškai pasiteisino. Abu šie žaidėjai, taip pat Paulius Jankūnas pastebimai tobulėja ir tai yra labai gera žinia, nes treneriai vis drąsiau galės jais remtis.

Buvęs “Žalgirio” krepšininkas Alvydas Šidlauskas:
– Viskas gerai, kas gerai baigiasi. Toks įspūdis, kad po pirmųjų lengvų atakų žalgiriečiai patikėjo lengva pergale, tačiau greitai atsitokėję varžovai užpuolė “Žalgirio” krepšį dar lengviau. Kauniečiams trūko komandinės gynybos, nepasiteisino aikštės gynyba. Jautėsi nuovargis, bet tai galima pateisinti – juk nuo ketvirtadienio iki trečiadienio “Žalgirio” vyrai žaidė ketverias rungtynes, trejas iš jų – labai svarbias. Vis dėlto dvikovoje su “Scavolini” juos gelbėjo kovingumas ir begalinis noras laimėti. Robertas Pekas truputį piktnaudžiavo individualiais veiksmais, tačiau toks yra jo žaidimo stilius. Jis komandai duoda daugiau naudos, nei padaro klaidų, todėl yra labai reikalingas.
Labai daug padėjo komandai narsiai rungtyniavęs jaunimas – Andriuškevičius ir Serapinas. Manyčiau, kad jais verta daugiau pasitikėti. Kaip visada, kovingumu išsiskyrė Mindaugas Timinskas. Rungtynių viduryje pakeistas Berdas pyko, bet tai buvo geras sprendimas, nes jis išsaugojo daugiau jėgų lemiamoms minutėms.

Komentarai