A.Sireika: „A.Bagatskis – pats geriausias kandidatas“ 0

Dovilė Kamarauskienė, „Kauno diena“

Žadėtų permainų po skaudaus pralaimėjimo Vilniaus “Lietuvos rytui” Kauno “Žalgirio” vyrų krepšinio komandoje ilgai laukti nereikėjo. Vakar vyriausiasis ekipos treneris Antanas Sireika nutarė atsistatydinti. Kartu traukiasi ir ilgametis jo asistentas Gintaras Krapikas. “Žalgirio” krepšinio centro valdybos nariai ir klubo vadovai patenkino A.Sireikos prašymą tuomet, kai rado kam perduoti komandos vairą.

Naujuoju Lietuvos čempionų klubo strategu turėtų tapti dar praėjusį sezoną žalgiriečiu buvęs Ainaras Bagatskis. Pasak Kauno klubo vadovų, tikimybė, kad latvis atvyks dirbti į Kauną, yra 99 proc.

Jo asistentu dirbs “Žalgirio” dublerių vyriausiasis treneris Rimantas Grigas.

“Labai džiaugsiuosi, jeigu mane pakeis Ainaras. Tai – pats geriausias kandidatas”, – sužinojęs savo įpėdinio pavardę sakė A.Sireika.

Ilgiau laukti nenorėjo

A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininko pavaduotojas Gediminas Navikauskas šį sezoną kartą jau buvo sulaikęs atsistatydinti ketinusį A.Sireiką.

“Treneris po rungtynių su Pirėjo “Olympiakos” pasakė, kad galbūt komandai padėtų permainos ir jam reikia pasitraukti. Tuomet aš jį sulaikiau”, – sakė G.Navikauskas, antrą kartą nebeprašęs trenerio pasilikti. Pralaimėjimas Vilniaus komandai 30 taškų skirtumu (68:98) buvo ta riba, kai tapo aišku, kad permainos – neišvengiamos.

A.Sireika “Žalgiryje” dirbo trejus su puse metų, G.Krapikas – beveik šešerius. Apie ketinamą žengti žingsnį A.Sireika intensyviai mąstė maždaug pusantros paros.

“Darbas “Žalgiryje” buvo vienas maloniausių ir įdomiausių mano karjeroje. Todėl jaučiuosi nesmagiai, kad komanda atsidūrė sunkioje situacijoje. Laukti dar kažkiek, viliantis, jog komanda atsities, perdaug rizikinga. Jeigu nepavyktų, psichologinis spaudimas būtų dar didesnis. Labai džiaugiuosi, kad klubo vadovai suprato mano savijautą, išsiskyrėme draugiškai. Jeigu naujajam treneriui reikės kokios nors mano pagalbos, esu pasirengęs ją suteikti, – su aiškiai juntamu palengvėjimu balse kalbėjo A.Sireika. – Kai mąsčiau apie pasitraukimą, galvojau, kas galėtų užimti mano vietą. Pirma mintis buvo – Bagatskis. Kai išgirdau, kad klubo vadovai jį pakvietė, labai apsidžiaugiau. Tik jaučiuosi atsakingas už Gintarą Krapiką, kuris iš darbo pasitraukė per mane”.

A.Sireika pasakojo, kad Rygoje per BBL “Žvaigždžių dieną” kalbėdamas su A.Bagatskiu jam sakė, kad jei galėtų, susigrąžintų jį į komandą. Tuomet Ainaras treneriui atsakė: “Pėsčias ateičiau”.

“Metai, praleisti “Žalgiryje”, Ainarui taip pat buvo patys geriausi. Jis be galo myli šitą komandą, yra krepšinio fanatikas, labai protingas žmogus. Manau, jis tikrai pats tinkamiausias kandidatas. O patirtis ateis dirbant”, – kalbėjo buvęs “Žalgirio” strategas.

Artimiausiu metu A.Sireika žada pailsėti, o po poros mėnesių jau prasidės darbas su Lietuvos vyrų krepšinio rinktine.

Su latviu sieja ilgalaikius planus

– Priėmėte drąsų sprendimą – “Žalgirio” vyriausiuoju treneriu kviečiate dirbti beveik neturintį tokio darbo patirties Ainarą Bagatskį. Kas lėmė Jūsų sprendimą? – “Kauno diena” paklausė G.Navikausko.

– Tai lėmė situacija ir žiūrėjimas į ateitį. Nesitikime, kad naujasis treneris staiga viską iš esmės pakeis. Jis pirmiausia turės atstatyti psichologinę žaidėjų būseną. Prisiminkime, jog panaši situacija komandoje buvo 2002 metų pabaigoje. Tuomet vietoje Algirdo Brazio į “Žalgirį” atėjo Antanas Sireika ir komanda iškart įveikė Tel Avivo “Maccabi”.

Ainaras Bagatskis “Žalgiriui” yra savas žmogus, puikiai pažįstantis komandą ir daugelį jos žaidėjų. Kiek matėme, jam puikiai sekėsi “Barons/LU” ekipoje. Be to, Ainaras dega noru dirbti. Jis per valandą apsisprendė grįžti į “Žalgirį”. Nemanau, kad naujasis treneris taikys griežtos rankos politiką, nesu tikras, kad to būtinai reikia. Bagatskis žino Tanokos Beardo mentalitetą, visą komandos virtuvę, o tai gali būti svarbus veiksnys siekiant sėkmės. Aišku, garantijų, kad jam viskas pasiseks, nėra, tačiau pabandyti reikia.

– Kuriam laikui ketinate pasirašyti sutartį su naujuoju strategu?

– Su juo siejame ilgalaikius komandos planus, tikrai jį iš Rygos pakvietėme ne dviem mėnesiams.

– Ainaro Bagatskio asistentu dirbsiančiam Rimantui Grigui naujos pareigos bus paaukštinimas ar prievolė?

– Jis yra mūsų klubo darbuotojas, todėl kur prašome, ten jis ir eina dirbti. Šio trenerio sugebėjimais mes neabejojame. Pagrindinėje “Žalgirio” komandoje žaidžia net aštuoni Rimanto Grigo auklėtiniai, kuriuos jis pažįsta nuo vaikystės ir yra jiems didelis autoritetas. Todėl jo žinios ir patirtis labai pravers.

Kauno ekipoje žaidė pusantrų metų

Naujos ir netikėtos pareigos žinomam Latvijos krepšininkui Ainarui Bagatskiui taps puikia dovana gimtadienio proga – rytoj jam sukaks 39 metai. Nuo 2004 metų sausio iki 2005 metų sezono pabaigos “Žalgiryje” žaidęs snaiperis šiemet jau dažniau vilki kostiumą nei sportinę aprangą – jis yra žaidžiantysis Rygos “Barons/LU” komandos treneris.

Kovo pradžioje A.Bagatskis dar dalyvavo Baltijos krepšinio lygos (BBL) “Žvaigždžių dienos” šventėje. Taiklia ranka garsėjantis krepšininkas laimėjo snaiperių konkursą ir buvo pripažintas naudingiausiu “Baltijos krepšinio žvaigždžių” ir “Baltijos užsienio žvaigždžių” rungtynių naudingiausiuoju žaidėju.

A.Bagatskis “Žalgiryje” žaidė ir tą įsimintiną sezoną kartu su A.Saboniu, kai komandą nuo patekimo į Eurolygos finalo ketvertą skyrė tik akimirka.

Keis treniruočių pobūdį

“Žalgirio” treneriai ir vadovai, analizuodami blogo žaidimo priežastis, vienu balsu tvirtino, kad komanda yra pervargusi. Todėl vakar jau prasidėjo atstatomojo pobūdžio treniruotės.

Žalgiriečių fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas įsitikinęs, jog nualinti žaidėjai dar gali spėti atgauti jėgas iki lemiamų BBL ir LKL kovų.

“Krepšininkus galima ir reikia atgaivinti. Pakeitę treniruočių krūvius ir metodiką, stengsimės, kad jie atgautų fizines galias. Reikės daugiau pasportuoti lauke, nes žaidėjams reikia tokio fizinio krūvio, kuris atgaivintų, o ne smukdytų. Daugiau skirsime aerobinio darbo, kad pakeltume organizmo sugebėjimą dirbti greičiui. Tuomet žaidėjai turėtų atgauti greičio savybes”, – kalbėjo A.Kosauskas, nuo vakar jau pradėjęs atstatomąsias treniruotes su žalgiriečiais.

Pasak trenerio, Pauliui Jankūnui ir kitiems žaidėjams, neturėjusiems jokio poilsio vasarą, reikėjo sezono metu mažinti krūvius: “Manau, kad žaidėjams vertėjo taikyti skirtingus krūvius. Tiems krepšininkams, kurie vasarą atstovavo Lietuvos rinktinėms, reikėjo daugiau treniruočių rengti lauke. Kiti žaidėjai dėl amžiaus nebeišlaiko tokių krūvių. Daugelyje LKL ir BBL rungtynių treneriai galėjo remtis tik maždaug 7 žaidėjais, nes kiti buvo traumuoti, o jaunimas – dar nepribrendęs rimtoms kovoms”.

Amerikiečiai nepratę prie krūvių

A.Kosauskas tvirtino, kad žaidėjų fizines jėgas sekino ir nuolatiniai skrydžiai, ir nemiegotos naktys, nes pasitaikė tokių kelionių, kai komanda viešbutį pasiekdavo naktį.

“Kodėl Mantas Kalnietis taip gerai atrodo “Žalgiryje”? Todėl, kad jis nėra pavargęs. Kodėl Kenis Andersonas neatsigauna? Manau, jis į Lietuvą atvyko mažai sportavęs. Pradedu galvoti, kad amerikiečiai visi mažai treniruojasi. Pasikalbu su Arvydu Macijausku – jis tik laukia, kada grįš namo ir galės pradėti sportuoti, nes Amerikoje jam trūksta krūvio”, – kalbėjo A.Kosauskas.

Beje, maždaug prieš dešimtmetį “Žalgiryje” žaidęs Enisas Vuotlis, vadinamas vienu geriausiu komandos legionieriumi, po A.Kosausko treniruočių prisipažino, jog dar niekada per savo karjerą NBA jis nebuvo taip gerai pasirengęs fiziškai.

Komentarai