Savo pažymį pažadame taisyti 0

 Eurolyga praėjusią savaitę sužinojo aštuonis laiminguosius, kurie tęs kovą dėl kiekvieno taško, dėl kiekvieno aikštės centimetro, negailės paskutinio prakaito lašo – dėl paties svarbiausio trofėjaus –  nugalėtojo vardo.

 Aštuoni titanai

Jau nebeliko mįslių ir nebaigtų kovų – šio sezono Eurolygos elitas arba didysis aštuonetas padėtas kaip ant delno.

 Du Ispanijos grandai

D grupėje, kurioje rungtyniavo Kauno „Žalgiris“, padėtis aiški buvo jau gana seniai. Barselonos „Barcelona“ ir Pirėjo „Olympiacos“  – šie klubai buvo stipriausi ir pelnytai pateko į tolimesnį etapą bei sužinojo būsimuosius savo varžovus. Ketvirtfinalyje katalonams iki dviejų pergalių teks susitikti su gerai pažįstamu oponentu, su kuriuo mūšis visuomet būna principinis ir be jokių išlygų – Barselonos krepšininkus jau netrukus pasveikins karališkasis Madridas, senas priešas, tačiau jau seniai užsitarnavęs didžiulę pagarbą ir tuo pačiu didžiulį norą juos pačius nugalėti.

„Geltonieji“ prieš „raudonuosius“

Pirėjo „Olympiacos“ laukia dar sunkesnis kelias – ambicijų nestokojantis, čempionų titulą ginantis Tel Avivo „Maccabi“. Žydų klubui kelias link ketvirtfinalio nebuvo rožėmis klotas, tačiau geriausiai Izraelio komandai garbės reikalas buvo užimti E grupėje pirmąją vietą, dabar garbės reikalas yra patekti į finalinio ketverto varžybas. Gal W.Solomonas yra blogesnis už Š.Jasikevičių, tačiau panašu, kad  „Maccabi“ istorija vėl kartojasi…

Graikijos ekipa su įvairiausiomis problemomis susidūrė jau nuo pat sezono pradžios arba jam dar neprasidėjus.

„Iš pradžių buvo labai aktyvus darbas vasarą. Tačiau ne viskas sekėsi, buvo norėta sukurti labai stiprią komandą, bet nepavyko pasirašyti kontraktų su keliais gerais žaidėjais. Tuomet buvo žengtas kitas žingsnis  – surinkti jauni, gabūs  žaidėjai, dabar „Olympiacos“ komandoje yra net penki dvidešimtmečiai.  Sezono pradžioje  klubo galimybės buvo vertinamos skeptiškai, tuo labiau, kad dar neprasidėjus sezonui, mus taip pat lydėjo nesėkmės. Komandą būrėme aplink tris žaidėjus – T.Edney, E. Žukauską ir M. Rančiką. Neprasidėjus sezonui, netekome M.Rančiko, o sužaidus vos dvejas rungtynes ir E.Žukausko, taigi iš trijų pagrindinių žaidėjų liko tik vienas T.Edney.” – sakė “Olympiacos” vyriausiasis treneris J.Kazlauskas. Tačiau talentingas krepšinio specialistas iš Lietuvos sugebėjo reanimuoti Graikijos klubą ir prikelti jį antram gyvenimui. „Pirėjaus komandai pradžia buvo sunki, o ekipos kilimas  yra didelis trenerio nuopelnas – jo indėlis ir darbas subalansavo komandą ir mes  pradėjome žaisti vis geriau.“ – pripažino E.Žukauskas.

“Jaunimas labai gerai dirbo, stengėsi, įdėjo daug energijos, kartais ta energija kompensuodavo jų trūkumas ir dabar mes visai neblogai atrodome. Kai žaidžiame kaip komanda,  galime nugalėti bet ką – įveikėme tokias komandas kaip „Maccabi“, „Unicaja“, „Barcelona“ namie.” – šiuos savo žodžius J.Kazlauskas turės progą vėl pakartoti – “Olympiacos” Graikijoje jau yra pavykę nulinčiuoti Tel Avivo komandą. Bet dabar viskas prasideda iš naujo.

Maskvos fiasko nebepasikartos?

Trečioji ketvirtfinalio pora – Maskvos „CSKA“ ir Stambulo „Efes Pilsen“. Šių komandų kelias atkrintamosiose varžybose buvo visiškai skirtingas. Rusai TOP 16 etape nesigręžiojo atgal ir daužė savo varžovus vieną po kito. Sakydamas, kad daužė, neturiu omeny triuškinančio skirtumo, kuris retai kada užfiksuojamas atkrintamosiose varžybose, tačiau kaip ten bebūtų, kiekviena pasiekta pergalė šiame cikle yra didelis smūgis varžovams. Kremliaus komanda, patyrusi fiasko praėjusio sezono finaliniame ketverte, kuriame šeimininkavo,  leido sau pailsėti tik paskutiniame TOP 16 ture ir pralaimėjo baskams.

„Efes Pilsen“ krepšininkams atkrintamųjų varžybų ciklas prasidėjo gana chaotiškai – po pergalės, sekė pralaimėjimai, po to vėl pergalės – taip turkai galėjo ir prisižaisti. Tačiau lemiamose rungtynėse „Efes Pilsen“ įrodė, kad gali stoti šalia galingųjų, pastarieji sugebėjo palaužti Zagrebo „Ciboną“, ekipą, kuri buvo nusitaikiusi pateikti didžiulę sensaciją ir nedaug trūko, kad jai būtų pasisekę.

Du praėjusio sezono finalinio ketverto dalyviai

Antrus metus iš eilės ketvirtfinalį pasiekė ir Vitorijos „Tau Ceramica“. Nors šiemet baskų klubo šansai buvo vertinami kur kas prasčiau – komandą palikus tokiems krepšininkams kaip J.Calderonas ar A.Macijauskas, be temperamentingojo stratego D.Ivanovičiaus, kuris buvo sulipdęs galingąją Ispanijos kavaleriją.  Tačiau baskai, dar neįsibėgėjus sezonui vyriausiuoju strategu paskyrę V.Perasovičių,  praeityje labai žymų krepšininką, išlaikę neabejotiną savo lyderį argentinietį L.Scola, vėl sugrįžo į Europos elitą.

Visgi pakartoti praėjusio sezono pasiekimą Vitorijos krepšininkams bus labai sunku, nes kelią užtverti jiems bandys Atėnų „Panathinaikos“. Graikijos čempionai, po trijų pralaimėjimų iš eilės TOP 16 varžybose nepalūžo, o geležinė Ž.Obradovičiaus ranka tik dar labiau suvienijo komandą, daugiau neklydo ir išlipo iš duobės. 

 100 „Žalgirio“ rungtynių

Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienį sužaidė paskutiniąsias šio sezono ULEB Eurolygos rungtynes, kurios buvo jau šimtosios. Per 100 rungtynių, „Žalgiris“ pelnė 7920-is taškus, o tai yra vidutiniškai truputį daugiau nei po 79-is per rungtynes.

Daugiausia kartų, po aštuonis susitiko su „Olimpija“, „Panathinaikos“ ir „Maccabi“.

Skaudžiausias pralaimėjimas, daugiau nei prieš keturis metus, 34-ių taškų skirtumu, „Kinder“ krepšininkams. Tai buvo ir pačios nerezultatyviausios „Žalgirio“ rungtynės. Įdomiausia, kad didžiausia pergalė taip pat susijusi „Kinder“, tame pačiame sezone, 24-iais taškais.

100-ą ir daugiau taškų „Žalgiris“ surinko šešis kartus, o pačios rezultatyviausios rungtynės su „Skipper“ 2004-ųjų žiemą. „Žalgiris“ pralaimėjo, bet varžovams primetė net 107-ius taškus. Europoje dar niekas nepakartojo tą vakarą užfiksuoto T. Beardo naudingumo koeficiento – 63. Ir nė vienam žalgiriečiui kol kas neįkąstas tada amerikiečio 19-kos atkovotų kamuolių skaičius.

O visa „Žalgirio“ komanda, žaisdama net ir be Tanokos, daugiausia kamuolių, 48-is, atkovojo šį sezoną rungtynėse prieš tą patį klubą, tik jau pakeitusiu pavadinimą – „Climamio“.

Per praleistus šešis sezonus ULEB Eurolygoje, „Žalgiris“ yra du kartus pataikęs po 13-a tritaškių. Po penkis per vieną susitikimą yra įsūdę D.Slanina, A.Jurkūnas, A.Bagatskis ir R.Freemanas.

Daugiausia, 25-is rezultatyvius perdavimus komanda atliko antrojo sezono rungtynėse su London „Towers“. O individualus geriausias pasiekimas -10 perdavimų, kaunantis su „Unicaja“, priklauso Edui Cota.

Su „Montepaschi“ susiję abu perimtų kamuolių rekordai. Prieš dvejus matus, Cota iš italų pavogė šešis kamuolius, o prieš metus, visa komanda 21-ną.

Pačiame pirmajame ULEB Eurolygos sezone, Grigorijaus Khižniako padedami, tuometiniai žalgiriečiai užfiksavo tokį rekordą, kad prie jo ateinančioms kartoms priartėti bus labai sunku. Rungtynėse su „Estudiantes“ pats Grigorijus blokavo net aštuonis varžovų metimus, o visa komanda nupūtė trylika.

Daugiausiai sezonų – 5 ir daugiausiai rungtynių – net 70, vilkėdamas žalią-baltą aprangą, sužaidė Dainius Šalenga. O daugiausiai taškų pelnė Tanoka Beardas – 893-is. Jam ir priklauso žalgiriečių rezultatyvumo rekordas. Per jau minėtas rungtynes su „Skipper“, jis pelnė 35-is taškus. Be T.Beardo trisdešimties taškų ribą yra peržengę tik du žalgiriečiai. Prieš „Budučnost“ Saulius Štombergas surinko 33-is, o prieš „Barceloną“, Donatas Slanina 31-ną.

 Šie skaičiai keliaus į Lietuvos čempionų istoriją.

 Sau rašome nepatenkinamą pažymį

Vertinant šį Eurolygos sezoną, „Žalgiriui“ galima parašyti nepatenkinamą pažymį. Džiugino tik jaunųjų krepšininkų sėkmingas pasirodymas, jau dabar padėtas stiprus pamatas ateičiai.

Po įspūdingo reguliaraus sezono – nykus atkrintamųjų varžybų etapas, pareikalavęs didžiulių permainų. Prieš savaitę atsistatydino „Žalgirio“ trenerių štabas – A.Sireika ir G.Krapikas. Tiek strategai, tiek žaidėjai buvo pavargę ir fiziškai, ir psichologiškai, prisidėjo įtemptas tvarkaraštis ir sprogimas įvyko. Priežasčių buvo daug, teko priimti lemiamus sprendimus.

„Metai praleisti Žalgiryje” buvo vienas maloniausių ir įdomiausių mano karjeroje. Todėl jaučiuosi nesmagiai, kad komanda atsidūrė sunkioje situacijoje“ – jau po pasitraukimo kalbėjo A.Sireika.

A.Sireika gyrė į jo vietą stojusį latvį A.Bagatskį: “Metai, praleisti “Žalgiryje”, Ainarui taip pat buvo patys geriausi. Jis be galo myli šitą komandą, yra krepšinio fanatikas, labai protingas žmogus. Manau, jis tikrai pats tinkamiausias kandidatas. O patirtis ateis dirbant”, – kalbėjo buvęs “Žalgirio” strategas.

 Su A.Bagatskiu “Žalgiris” pasirašė trejų metų sutartį – latvis savo vizijas galės įgyvendinti per ateinantį trejų metų Eurolygos ciklą.  „Žalgiris“ jau dabar žvelgia į ateitį ir bandys ekipoje išsaugoti lietuvius krepšininkus – tiek galiojantį kontraktą dar turintį P.Jankūną, J.Mačiulį, M.Kalnietį, bei  vieną komandos lyderių D.Lavrinovičių, kurio sutartis su Lietuvos čempionais šiemet baigsis. Iškovota ir užsitarnauta vieta Eurolygoje mums garantuoja dar daug kovų ir daug akimirkų, kuomet Europa kartos Lietuvos ir „Žalgirio“ vardą. Nors Lietuvos ryto krepšinio klubo vadovai gana neatsakingai pareiškia, kad Eurolyga gali plėstis ir vilniečiai kitąmet vėl žais šiame turnyre, tačiau šios kalbos yra tik propagandinės ir skirtos nebent rėmėjams. Eurolyga plėstis ketina, tačiau dar ne ateinančiam sezonui, o ir plėstis ketina į didelės rinkos šalis kaip Vokietija, Prancūzija, Rusija ar D.Britanija.

 Savo pažymį pažadame taisyti. Į Eurolygą vėl sugrįšime jau kitą sezoną  ir vėl pradėsime skaičiuoti pergales.  

Komentarai