„Man panorėjus…” būna tik pasakose 0

Praėjusią savaitę aštuoni Eurolygos titanai pradėjo tarpusavio kovas, kurios lems, kas šiemet bus pačiame aukščiausiame stipriausiųjų Europos klubų olimpe.

Pamiršti kas buvo“

 Į  klausimus savo atsakymų ilgai neieškojo vienintelė ekipa – Maskvos vyrai tarsi uraganas nušlavė turkus nuo savo kelio – paliko juos tarsi vienišus dykumų klajoklius. 13 – tokiu bendru skirtumu rusai buvo stipresni už savo varžovus.

Po antrojo Maskvos CSKA ir Stambulo „Efes Pilsen“ mačo, po maskviečių pergalės krepšinio profesorius E.Messina prisipažino, kad šis pasiekimas (asmeninis iš viso jau šeštas toks ) jį nudžiugino taip, kaip joks kitas  per visą trenerio karjerą. 

„Mūsų užduotis dabar – ištrinti iš kiekvieno atminties tai, kas buvo paskutiniame finaliniame ketverte Maskvoje. Ir aš manau, komanda yra tam pasiruošusi“ – tikino italų krepšinio specialistas.

 Visai kitaip tarpusavio dvikovos susiklostė tarp kitų aštuntfinalio porų, kurių stiprybė slypėjo namų arenose, savų žiūrovų akivaizdoje.

 Ispaniškoji korida

 „El Clasico“ mače favoritais buvo laikomi Barselonos „Winterthur FCB“ krepšininkai. Pirmose rungtynėse savo seną ir gerai pažįstamą priešą katalonai įveikė net keturiolikos taškų skirtumu – tačiau ne taip, kaip tradicinėje ispaniškoje koridoje. Barselonos Torero tik paerzino bulių, bet nenudūrė jo vienu smūgiu į širdį – sužeidė, bet paliko kraujuojantį gyventi. Madridiečiai tokiu šansu suskubo pasinaudoti ir jau kitoje akistatoje išplėšė pergalę. Dabar „El Clasico“ vyrauja pusiausvyra, tačiau baltų vėliavų čia neišvysime. Jau kitą savaitę čia vėl bus korida, tik įdomu, kas šį kart bus Torero vaidmens atlikėjas ir ar jam, ar buliui publika plos.

 „Jau laikas baigti visas šitas nesąmones“

 Eurolygos čempiono ir Graikijos išsišokėlio dvikovoje aiškiais  favoritais buvo laikomi “Maccabi” . Nugalėtojų titulą ginantys žydai savo šventovėje iškovojo pergalę, tačiau atsakomajame mače turbūt jau tinkamai nebeįvertino varžovų ir manė, jog  tiesiausiu keliu į ketvirtfinalį nukeliaus ir taip. Tačiau taip nemanė J.Kazlauskas su “Olympiacos” komanda. Lietuvis graikus prikėlė ne tam, kad jo darbas  būtų neįvertintas. Po pralaimėjimo Tel Avivo strategas P.Gershonas,  pareiškė, kad “Olympiacos” pergalę lėmė namų arenos krepšiai, kurie “Taikos ir draugystės” aikštėje yra žemesni nei turėtų būti. Nežinia, kiek tai galėjo lemti žydų klubo nesėkmę, tačiau, kad „Maccabi“ treneris sakė tiesą, gali patvirtinti ir žalgiriečiai, kurie Pirėjuje taip pat susidūrė su tokiomis pat problemomis ir tik didžiulėmis pastangomis privertė graikus pakelti krepšius į reikiamą aukštį.

“Vienas iš krepšių yra žemesnis? Jau laikas baigti visas šitas nesąmones” – atrėžė J.Kazlauskas, kuris buvo labai nustebęs tokiu “Maccabi” stratego pareiškimu.“Mes gerbiame “Olympiacos”, bet mes esame geresnė komanda” – pridūrė P.Gershonas, įdomu ar tik jis neprisikalbėjo perdaug? 

 Visi esame truputį baskai

 Dėl bilieto į Prahos  Sazka areną pešasi ir Atėnų „Panathinaikos“ bei Vitorijos „Tau Ceramica“, trečiasis Ispanijos delegatas. Graikija, kuri dar vadinama demokratijos lopšiu, tą vakarą matė  „Panathinaikos“ diktatūrą, tačiau toks vaizdas 18 000 susirinkusių graikų   labai patiko. Nes geležinė Ž.Obradovičiaus ranka tąkart smogė baskams. Tačiau neveltui baskai laikomi pačia seniausia iš dabar gyvenančių tautų. Išdidūs ir nepriklausomi jie nepakluso nė vienam užkariautojui. Vitorijoje “Tau Ceramica” buvo tarsi ant sparnų, tačiau tokį pat žygdarbį jiem vėl teks pakartoti. “Nėra ko bijoti, aš tikiu, kad žaidėjai į aikštę žengs  su didele širdimi” – apie lemiamą akistatą sakė V.Perasovičius. Ar baskai pratęs savo istoriją? Žemėje juk esama ir kitų senų tautų, bet baskai – pati seniausia tarp jų. Tokia sena, kad mes visi pagaliau esame truputį baskai.

 Baigėsi Baltijos ir Lietuvos krepšinio lygų reguliarusis sezonas

 Kauno „Žalgiris“ kaip ir dar penkios BBL čempionato komandos velykinius kiaušinius dažys Estijoje. Talino mieste šį savaitgalį paaiškės pajėgiausia Baltijos lygos komanda. Nugalėtojų titulą ginsiantys žalgiriečiai vyks tik su vieninteliu tikslu – išsaugoti čempionų vardą.

„Žalgiris“, grįžęs iš stovyklos Palangoje, šį savaitgalį nesunkiai įveikė savo varžovus – paskutiniame LKL reguliaraus turo mače Panevėžio „Panevėžį“, pastarasis klubas bandys „Žalgiriui pasipriešinti ir LKL ketvirtfinalyje ( tiesa, prie žalgiriečių pergalės prisidėjo ir patys panevėžiečiai, oficialioje klubo internetinėje svetainėje pasirodžiusi apklausa, kurioje buvo teigiama, kad šansų laimėti tas rungtynes daugiau turi „Panevėžys“ tik paskatino įtikinamai, 31 taško, pergalei, kaip sakoma: „žodis žvirbliu išlekia……“ ), o BBL – Talino „Dalkia/Nybit“, beje, net 50 taškų skirtumu.

Turbūt labiausiai netikėtas finalinio šešeto dalyvis yra Kėdainių „Nevėžio“ klubas, kuris tik paskutiniame ture sužinojo, kad turės galimybę savo jėgas išbandyti su pačiais stipriausiais. Silpnai šiemet pasirodė Vilniaus „Sakalai“, kurie BBL pirmenybėse užėmė tik aštuntąją poziciją ir neprasibrovė į finalines rungtynes. Dėl svarbiausių turnyro trofėjų kovos keturios Lietuvos komandos ir dvi iš Latvijos. Dabar galėsime parodyti, ko verta yra mūsų šalies religija ir kiek stiprus yra mūsų tikėjimas ja.

 „Žalgirio“ jaunimas taip pat nesnaudžia

 “Žalgiris – SM” ekipa, prie kurios prisidėjo A.Aleksandrovas ir V.Dilys, pirmadienį išskrido į Portugaliją, kur Aveiro mieste dalyvaus trijų komandų tarptautiniame turnyre. Balandžio 11 – 12 dienomis žalgiriečiai susitiks su  Portugalijos (iki 21 metų) nacionaline rinktine ir vietos „Illiabum“ vyrų komanda.

Tik pasibaigus šiam turnyrui, „Žalgirio“ dukterinė komanda išvyks į Ispaniją. Vilagarsijos mieste, balandžio 13 – 16 dienomis, kauniečiai dalyvaus tradiciniame velykiniame aštuonių komandų turnyre, kuriame žais ir  keturios ispanų ekipos – jaunieji Barselonos „Barcelona“ krepšininkai, Sevilijos „Caja San Fernando“, Badalonos „Juventud“ ir Madrido „Estudiantes“ bei  Salonikų ‚“Aris“ iš Graikijos, rusų Maskvos „Dinamo“ ir Milano „Armani Jeans“ iš Italijos.

„Komandai labai svarbus  turnyras Vilagarsijoje, į kurį susirenka geriausi Europos krepšininkai iki 20 metų. Jame galima sužinoti komandos pajėgumą, pamatyti kaip atrodo bendraamžiai iš kitų Europos šalių.“ – sakė „Žalgiris – SM“ vyriausiasis treneris R.Samulėnas. „A.Aleksandrovas ir V.Dilys mums bus labai reikalingi Ispanijoje. A.Aleksandrovas žais pirmu  – antru numeriu, nes mūsų silpnoji pusė yra įžaidėjo pozicija, todėl ieškome sprendimų, kaip tą skylę užkaišioti. Šie krepšininkai turėjo mažiau praktikos pagrindinėje komandoje, todėl  turnyras Vilagarsijoje jiems bus labai naudingas. Smogiamoji “Žalgiris – SM” jėga išlieka tokia pat kaip ir nuo pat sezono pradžios – tai yra vidurio puolėjai, dideli mūsų vyrai – V.Štimacas, P.Butkevičius.“

„Pabaigti norisi taip, kaip buvo pradėta“

„Komandos žaidimo braižo nekeisiu,  stengsiuos išlaikyti tai, kas buvo su vyriausiuoju treneriu R.Grigu. Ką nors radikaliai keisti būtų ir visai nelogiška. Komanda yra susižaidusi, nušlifavusi derinius, todėl nieko nereikia griauti.

Reguliariojo sezono rezultatas buvo lauktas ir tikėtas. Ekipa yra labai gerai sukomplektuota. Ši komanda verta medalių.

Lyderis?  V.Jasikevičius turi tokių savybių. Anksčiau aš jį vadindavau „fantastu“, mat jis sugeba pataikyti  lemiamu momentu ir iš neįtikėtinų padėčių. Tai įžaidėjas, kuriam galima patikėti paskutinį metimą. V.Jasikevičius gali palaikyti aikštelėje tvarką, užvesti komandos draugus, būti treneriu aikštėje.“ – pripažino R.Samulėnas.

 “Lydekai paliepus, man panorėjus…nors ne, lydekai net ir neliepus, svarbiausia Man panorėjus..”

 Toliau netyla kalbos apie galimą Eurolygos plėtrą, o garsiausiai savo norus stengiasi išsipildyti Vilniaus “Lietuvos ryto” klubas pareikšdamas, kad jau turi garantiją 2007 metais žaisti šiame turnyre.

Neva tai sostinės ekipos vadovams pažadėjo Eurolygos direktorius Jordi Bertomeu. Kaip jau rašėme, dar trejus metus Eurolygoje Lietuvai atstovaus Kauno „Žalgiris“, išsikovojęs šią teisę pagal trijų sezonų pasiekimus šalies čempionate.

Šansų, jog ateinantį sezoną Eurolygoje atstovautų dvi Lietuvos komandos, nėra, nes bent jau ateinantį sezoną nenumatoma didinti šių varžybų komandų skaičiaus. Lietuvai antrą vietą Eurolygoje gali garantuoti tik šio turnyro plėtra.

 Kol kas plėstis Eurolyga negali, nes FIBA ir ULEB susitarusios, jog ULEB taurėje ir Eurolygos varžybose gali žaisti ne daugiau 48 komandų. Tad pirmiausia ULEB plėtrai reikia naujos sutarties su FIBA.  Tačiau net ir Eurolygos komandų skaičiaus padidinimas dar nieko negarantuoja.

Mat Eurolygos plėtros prioritetais pirmiausiai laikomi tokie ekonomiškai svarbūs miestai ir regionai kaip Paryžius, Berlynas, Londonas (Birmingemas), Kijevas,neatmetama galimybė padidinti vietas Rusijai.

Eurolygos direktorius J.Bertomeu, kovo 16 dieną viešėjęs Tel Avive ir stebėjęs TOP 16 „Maccabi“ ir Madrido „Real“ dvikovą, spaudos konferencijoje susirinkusiems žurnalistams kalbėjo apie Eurolygos plėtros galimybes Rytų Europoje. „Mano manymu, atėjo laikas įdėmiai išnagrinėti naujas rinkas, regionus ir galimybes su jais bendradarbiauti“ – sakė J.Bertomeu. „Esu įsitikinęs, kad Rytų Europos komandos turi dalyvauti Eurolygoje, ypač iš tokių šalių kaip Rusija ir  Ukraina, kurių klubinis krepšinis labai smarkiai progresuoja.“ – pripažino Eurolygos direktorius.     

 Galimas ir toks variantas, kad FIBA ir ULEB vadovai priims sprendimą, jog FIBA Europos taurės laimėtojas keliaus į ULEB turnyrus. Apie tai prabilo FIBA Europe prezidentas G.Vassilakopoulos ir vienas FIBA Europos taurės finalinio ketverto organizatorių, krepšinio klubo „Kyiv“prezidentas Aleksandras Volkovas, kurio klubas iškovojo šiame turnyre trečiąją vietą.

„Šiandien žiūrovai ir rėmėjai negali įvardinti  to vienintelio klubo, kuris Europoje yra stipriausias. Žinoma, Eurolyga yra prestižas ir patekti į tą patį sąrašą su „Barcelona“, „Maccabi“ ir CSKA brangiai kainuoja. Tačiau šiuo metu minėtų komandų lygis ne taip stipriai skiriasi nuo Sankt Peterburgo „Dinamo“, Badalonos „Juventud“ ar Kijevo „Kyiv“. – pripažino A.Volkovas.

„Mes dabar, net ir nežaisdami ULEB turnyruose, surenkame pilnas sales žiūrovų, rungtynės yra transliuojamos, esame gera komanda ne tik pagal ekonominius rodiklius, bet ir pagal rezultatus krepšinio aikštėje, auga mūsų reitingas.

Taip, jeigu mums dabar atsirastų galimybė žaisti Eurolygoje, mes ja pasinaudotume. Eitume net į ULEB taurę, tačiau tik su garantijomis, kad, jei mes prasimušime į Europos elitą, vėliau neiškrisime automatiškai.

Ir visai įmanoma, kad jau netrukus atsiras ir judėjimas ir  į kitą pusę (iš ULEB į FIBA).“ – sakė praeityje buvęs garsus krepšininkas A.Volkovas.

 Gali būti, jog naujai į Eurolygą atėjusios komandos turės mokėti nemažą mokestį  už dabar esamą Eurolygos įvaizdį, kurį pasidalins Eurolygos senbuvės, komandos, kurios tą įvaizdį kūrė.

Taip pat yra svarstomas variantas, jog ateityje viena vieta būtų skiriama Lietuvai arba Baltijos lygai. Ir kalbama būtų tik apie vietą, o ne konkrečią komandą, kaip kad tikisi „Lietuvos rytas“.

O „optimistinės“ Vilniaus klubo šnekos apie jau  garantuotą vietą Eurolygoje veikiausiai yra kažkam skirtos  – gal žaidėjams, norint juos išlaikyti komandoje, gal klubo sirgaliams, mažiau tikėtina, kad ekipos rėmėjams, kurių pasirinkimą lemia jau kiti dalykai.

 „Man panorėjus…” būna tik pasakose ir Lietuvoje.

Komentarai