Karalius pagaliau užsidėjo karūną 0

Praėjusią savaitę LKL baigė krepšinio sezoną. Ketvirtadienį paaiškėjo naujasis LKL čempionas. Po ketverių metų pertraukos mūsų šalis pagaliau turi geriausius, stipriausius, na tiesiog, nugalėtojus. Iki tol Lietuvoje buvo dvi stipriausios ekipos, du  milžinai. Po „Lietuvos ryto“ pergalės atsiras ir kur kas aiškesnė diferenciacija – su pasimėgavimu bus kartojama „aš čempionas“, „jis- vicečempionas“. Tebūnie, tegu pagaliau Lietuva turi čempionus, trumpam.  

 Jau prieš prasidedant finalinei serijai, žalgiriečiai buvo beveik nurašyti, buvo teigiama kad vilniečiai Kauno ekipos krepšininkus nugalės be didesnio vargo. Tačiau visiems pesimistams ar per daug dideliems optimistams „Žalgiris“ įrodė, kad niekada nebus vien tik patrankų mėsa. Pirmasis mačas tik per stebuklą, antrasis – tąsyk, galima pripažinti, žalgiriečiams tikrai koją kišo labai prastas pataikymas ir bloga kova dėl atšokusio kamuolio – menka koncentracija, įtampa. Trečiajame mūšyje „Žalgiris“pirmavo daugiau nei trisdešimt minučių, o pergalę iš rankų išplėšė tik nesėkmingai sužaistas rungtynių galas.  Ir antrąkart Vilniuje pritrūko sėkmės – kuri, anot A.Bagatskio, šiuolaikiniame sporte yra būtina. Tačiau strategas taip pat yra pasakęs, kad sporte po pralaimėjimų negalima ieškoti pasiteisinimų.

Mes ir nesiteisiname, tačiau iškome logiškų priežaščių, kurios lėmė, kad čempionų titulą teko perleisti. Ko trūko „Žalgiriui“? Ilgesnio žaidėjų suolelio. Traumą gavus D.Lavrinovičiui, Kauno klubas liko tik su šešiais – septynias žaidėjais, kurie rodė pakankamai kokybišką  žaidimą. Nors pats Darjušas pripažino, jog žalgiriečiai dvejas rungtynės Vilniaus klubui pralaimėjo ir kartu su juo, todėl tos spėlionės, kad finalo serija galėjo pasikeisti, jei jis būtų galėjęs padėti komandai ir lieka tik spėlionėmis.

 „Žalgirio“ kapitonas T.Beardas, kuris buvo aiškus kauniečių lyderis, savo pozicijoje neturėjo rimtesnio užnugario.  Anot A.Bagatskio, žaidėjas neturėtų rungtyniauti daugiau nei 30 minučių, o „Žalgiryje“ tokių krepšininkų buvo ne vienas. „Žalgiryje“ septyni žaidėjai yra 22-ejų metų ir jaunesni

Kitas nemažiau svarbus aspektas, kurį „Žalgirio“ strategas paminėjo dar prie prasidedant ketivirtosioms finalo rungtynėms – „Lietuvos ryte“   yra net šeši  užsieniečiai – išskyrus amerikiečius, visi yra  nacionalinių rinktinių žaidėjai. Todėl visai nekeistos buvo „Žalgirio“ gerbėjų skanduotės Vilniuje, kuomet visi Siemens arenoje susirinkę žiūrovai iš žaliai nusidažusios tribūnos dažnai girdėjo ne tik žodį Ž-a-l-g-i-r-i-s,  bet ir  L-i-e-t-u-v-a.  

 “Žalgirio“ lietuviai krepšininkai  talentingi, tačiau svarbu, kad jie nesustotų ties dabartiniu žaidimu, negalvotų, kad gerai yra taip, kaip dabar, o stengtųsi tobulėti. Niekada nebus taip gerai, kad negalėtų būti geriau.“ – sakė A.Bagatskis. „Norėtume turėti visus šį sezoną ekipoje kovojančius lietuvius“ – po finalinės serijos sakė „Žalgirio“ viceprezidentas G.Navikauskas.

Ainaras nepadarė klaidų per LKL finalus – sustiprino ir sulipdė „Žalgirio“ gynybą, pagerino komunikaciją pačiame klube ir ištraukė ekipą iš duobės.

Tai pastebėjo ir ištikimiausi „Žalgirio“ gerbėjai – pavyzdžiui, po trečiųjų pralaimėtų rungtynių, kurios vyko Vilniuje, šalia Kauno klubo autobuso būriavosi Kauno klubo aistruoliai, kurie plojo ir dėkojo komandai ir į krepšininkus bei trenerius žiūrėjo pagarbos pilnais žvilgsniais.  Norime ir mes paploti bei padėkoti tiems, kurie liko ištikimi „Žalgiriui“, kurie neliko abejingi tiek mūsų pergalėms, tiek nesėkmėms, o sunkiu metu nenumojo į mus ranka ir neatsuko nugarų, o ėjo vienu keliu, be pykčio. Neseniai gavome elektroninį laišką vieno gerbėjo, jo vardas yra Andrius, kurį visiems Jums norėčiau pacituoti.

Jūs mano gyvenimo liga (laiško pavadinimas)

„Sveiki,

 Po finalo jau praėjus šiek tiek laiko ir nurimus aistrom, noriu pasakyti, kad Žalgiris, nors ir kainavo man šiemet dvi dėžes alaus, tačiau tai komanda, kuria mylėjau ir mylėsiu…Aš visada būsiu šalia Jūsų…“ .

Gauname ir daugiau tokių ir panašių elektroninių laiškų. Iš tokių gerbėjų žodžių matyti, kad  „Žalgiris“ šiemet laimėjo labai daug. „Žalgiris“ visuomet bus  Lietuvos krepšinio širdis.

Tuo tarpu Europoje verda atkrintamųjų varžybų aistros.

 Ispanijos ACB čempionate Žeronos „Akasvayu“ klubas, kuriame rungtniauja buvęs žalgirietis D.Šalenga namuose įveikė Vitorijos „Tau Ceramicą“ ir išlygino ketvirtfinalio serijos iki trijų pergalių rezultatą – 1:1. Madrido „Adecco Estudiantes“ ir  Malagos „Unicaja“ poroje įtikinamai dominuoja andalūzai (serija 0:2). Badalonos „Juventut“  nepalieka jokių šansų Las Palmo „Gran Canaria Grupo Dunas“ krepšininkams ir pirmauja serijoje 2:0. O „Barcelona“ tokiu pat skirtumu triuškina karališkąjį Madrido „Real (2:0). Katalonams šis rezultatas svarbus ne tik  dėl pozicijos Ispanijos čempionate – nes pralaimėjusi ketvirtfinalyje šios poros komanda neteks ne tik medalių šalies lygoje, bet ir vardinio bilieto į Eurolygą bei teisės žaisti  naujajame šio turnyro sezone.  
 Malagos „Unicaja“ trejų metų Eurolygos bilietą gaus vieninteliu atveju – jei laimės ACB čempionatą, o teisę bent jau ateinantį sezoną žaisti pajėgiausiame Europos klubinių komandų turnyre –  jei ketvirtfinalyje įveiks „Adecco Estudiantes“. Jei „Unicaja“ čempionato nelaimės, vardinį kvietimą gaus „Barcelonos“ ir „Real“ poros nugalėtojas.

Ši situacija dar kartą parodo, kad visos komandos teisę dalyvauti Eurolygos turnyre  gali tik išsikovoti  – čia nėra vietos jokiems slaptiems susitarimams, ekipos savo vertę gali įrodyti tik  sportinių pasiekimų dėka.

„Žalgiris“ taip pat tokią teisę  išsikovojo pagal paskutinių trejų metų sportinius pasiekimus, laimėję dvejus paskutiniuosius LKL čempionatus, o Lietuvoje pastaruoju metu pasigirstantys komentarai apie, neva, neteisingą Eurolygoje galinčių dalyvauti  komandų paskirstymą yra nelogiški ir veikau primena kaprizingo vaiko verkšlenimus.  Kur Jūs buvote tada, kai „Žalgiris“ tris metus kantriai ir atkakaliai rinko ir kaupė Eurolygos reitingo taškus, dabar davusius savo vaisių?

Italijos LEGA krepšinio pirmenybių ketvirtfinalyje išvykoje rungtyniavę, čempionų titulą ginantys  Bolonijos „Climamio“ krepšininkai pralaimėjo „Angelico Biella“ ekipai ir leido varžovams išlyginti serijos iki trijų pergalių rezultatą 1:1. “Lietuviškiems“ italų klubams ketvirtfinalio serija taip pat klostosi atkakliai. Sienos „Montepaschi“ –  Romos „Lottomatica“ – 1:1, Trevizo „Benetton“ – Milano „Armani Jeans“ – 1:1. Kiek saugiau gali jaustis tik Neapolio „Carpisa“ komanda, kuri pirmauja prieš Udinės „Snaidero Cucine“   – 2:0.

Graikijos krepšinio pirmenybių pusfinalio rungtynėse Jono Kazlausko treniruojamas Pirėjo „Olympiacos“ namuose  nugalėjo Atėnų „Maroussi Honda“ ekipą ir  persvėrė serijos iki trijų pergalių rezultatą savo naudai – 2:1. Kitame pusfinalyje Atėnų „Panathinaikos“ vargais negalais įveikė  Salonikų „Aris“ ekipą ir, laimėję seriją iki trijų pergalių 3:0, jau užsitikrino vietą finale.

Rusijos Superlygos finale – derbis – susikaus titulą ginantys, šiemet Eurolygoje triumfavę   Maskvos CSKA, o armiečiams iššūkį bandys mesti to paties miesto „Chimki“ komanda. Dėl trečiosios vietos kovos Sauliaus Štombergo ir Kšyštofo Lavrinovičiaus Kazanės „Unics“ bei Sankt Peterburgo „Dinamo“ klubai. Abi finalo serijos vyks iki trijų pergalių.

O visa Lietuva netrukus pradės sirgti nacionaliniu krepšiniu. Laikrodis jau tiksi. Liko 89 dienos.

 

Komentarai