Nuo panikos iki manijos 0

Panika – taip vienu žodžiu buvo galima apibūdinti nuotaikas, kurios dar neseniai  tvyrojo krepšinio gerbėjų galvose, kalbant apie „Žalgirį“. Panika, kuri buvo visiškai nemotyvuota ir per daug ankstyva. „Žalgiris“ kiek anksčiau jau buvo pradėtas kalti ant kryžiaus, kad „pramiegos“ gerus pirkinius naujam sezonui, kai iš tikrųjų  krepšinio turgus dar tik dabar  prasidėjo.  Kauno klubas dirba.

 Kaip įveikėme panikos priepuolius

 Prieš dešimt dienų susipažinome, tiesa, dar ne iki galo, su Brazilijos rinktinės lyderiu M. Machado, dabar prie jo prisijungė ir naujasis  „Žalgirio“ vadybos  darbo rezultatas – Kroatijos krepšinio žvaigždė ir talentas – M.Popovičius.  

Šis jaunas, 24-erių metų Balkanų šalies atstovas Lietuvoje jau spėjo parodyti savo vertę  – šių metų sausio pabaigoje, Eurolygos dvikovoje  „Lietuvos rytui“  kroatas įmetė 27 taškus, atkovojo ir perėmė po 6 kamuolius, išprovokavo 7 pražangas, o rungtynės baigėsi jo buvusios komandos, „Efes Pilsen“ pergale. „M.Popovičius – vienas iš geriausių įžaidėjų Europoje. Geras šios pozicijos krepšininkas labai svarbus kiekvienai komandai – jis formuoja ekipos veidą. M.Popovičius stiprus fiziškai, greitas, turintis motyvaciją ir norintis žaisti aukščiausiame lygyje krepšininkas“ – sakė „Žalgirio“ generalinis direktorius Ginas Rutkauskas.

 „Jaunas, ambicingas ir talentingas. Jis jau pasiekė daug, tačiau nori įrodyti, kad gali dar daugiau“ – gerų žodžių naujajam „Žalgirio“ pirkiniui negailėjo A.Bagatskis. „M.Popovičius praėjusiame sezone labai sėkmingai rungtyniavo „Efes Pilsen“ ekipoje, šis įžaidėjas man paliko įspūdį Serbijoje ir Juodkalnijoje vykusiame Europos čempionate. Europoje yra ryškus pajėgių įžaidėjų deficitas, o M.Popovičius pagal visus savo parametrus yra puikus šios pozicijos krepšininkas. Nors ir jaunas, tačiau subrendęs kaip žaidėjas, galintis tapti komandos lyderiu, nebijantis atsakomybės“ – apie M.Popovičių sakė „Žalgirio“ vyriausiasis treneris. 

 Šiuo metu „Žalgiris“ intensyviai dairosi sunkiojo krašto pozicijoje galinčio žaisti krepšininko, kuris pakeis komandą palikusį D.Lavrinovičių. Opiausias klausimas – lietuviai krepšininkai. „Žalgirio“ vadovai pripažino, kad rasti pajėgų ir finansiškai prieinamą laisvą mūsų šalies žaidėją yra didelis galvos skausmas. Norai ne visada atitinka galimybes. Sporto verslo sąlygas, kaip ir bet kokio kito verslo, taip pat diktuoja rinka.

 Lietuviškumo paradoksai

 Tačiau „Žalgiris“ jau parodė, kad lietuviškumas yra vienas iš klubo priorotetų. Praėjusį penktadienį vykusiame LKL balsavime internetu dėl naujojo lygos sezono nuostatų patvirtinimo, kuriame svarbiausias klausimas buvo dėl latvių ir estų statuso, Kauno ekipa ir Kėdainių „Nevėžis“ , prie kurių prisijungė ir neutralią poziciją išlaikęs „Atletas“ bandė užkirsti kelią „Lietuvos ryto“ paruoštam akibrokštui.  Estų ir latvių statusas naujojo sezono Lietuvos krepšinio čempionate. Dar prieš kelis mėnesius šis klausimas nebūtų kėlęs jokių diskusijų – juk mūsų kaimynai kaip ir ispanai, italai ar amerikiečiai yra užsieniečiai, todėl ir jų statusas mūsų šalies pirmenybėse daugiau nei aiškus. Buvo.. Tačiau  dabar, kuomet 9 LKL valdybos nariai, visi, išskyrus „Žalgirį“ , „Nevėžį“ ir „Atletą“ balsavo už tai, jog Latvijos ir Estijos piliečiai būtų laikomi lietuviais, viskas susipainiojo. Sunku rasti logišką paaiškinimą, įdomu, gal latviai ir estai galės dalyvauti  ir Lietuvos Seimo rinkimuose? Aišku, aš juokauju, tačiau šis juokas pro ašaras. Susidaro toks įspūdis, jog vienam subjektui pamojus ranka, gali įvykti dar daug „stebuklų“ – jei reikės ir rusai, ir lenkai taps lietuviais. Tfu, tfu, tfu, nuoširdžiai tikiuosi šie mano žodžiai niekada neišsipildys. “Kur prasideda nevaržoma užsienio žaidėjų invazija, ten pradeda nykti vietos krepšininkų meistriškumas.“ – yra pasakęs Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas V.Garastas. Tai žodžiai, po kurių komentarų daugiau ir nereikia.

 Krepšinio mugės prekystalis

 Kokie permainų gandai sklando kitų Eurolygos klubų stovyklose? Pirmiausia pažvelikime į tuos, kurie yra arčiausiai mūsų. Sopoto „Prokom Trefl“, jau anksčiau apsiskelbę, kad didins komandos biudžetą ir pirks visus „vujčičius“ ir „lavrinovičius“, kol kas derasi pagal tikruosius pajėgumus –  kol kas – su  belgu T.Van Der Spiegeliu. Nors kontraktas su žaidėju dar nėra pasirašytas, tačiau tai turėtų būti padaryta artimiausiu metu, skelbia Lenkijos žiniasklaida.  „Gazeta Wyborcza“ skelbia, jog Sopotas reiškia susidomėjimą Sevilijos „Caja San Fernando“  lietuviu  Donatu Slanina.

Tuo tarpu kur kas rimtesnės permaino Pirėjo „Olympiacos“ stovykloje. Graikijos vicečempionus, po Kinijos krepšinio federacijos stumtelėjimo, paliko J.Kazlauskas. O Graikijos spauda realiausiu pretendentu užimti lietuvio vietą vadina buvusį Maccabi strategą P.Gershoną.

Aišku, naujojo trenerio ieško ir Tel Avivo „Maccabi“. Juo galėjo tapti apie vadovavimą Izraelio čempionams svajojantis D.Blattas, Tačiau Izraelio spauda teigia, jog vyriausiasis Rusijos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės ir Trevizo „Benetton“ klubo strategas atsisakė Eurolygos vicečempiono pasiūlymo.
Atrodo, pastarajam palikti šiltą, čempionišką Italijos klubo vietą pasidarė pernelyg sunku.

Italijos čempionate Trevizo „Benetton“ nukarūnavo Bolonijos „Climamio“ ir penktąjį kartą klubo istorijoje pasipuošė aukso medaliais. Naudingiausiu finalo serijos žaidėju buvo pripažintas lietuvis R.Šiškauskas, kuris per ketverias rungtynes (3:1 “Benetton” naudai), pelnė 76 taškus, o paskutiniame mače jo mestas baudos metimas lėmė Trevizo klubo triumfą. Pasak Graikijos spaudos, „Maccabi“ klubui pavyks išsaugoti vidurio puolėją N.Vujčičių, nebent šį aukštaūgį „pasigrobtų“ kuri nors NBA komanda.  Su tokia išlyga kroatas lieka Tel Avive.  Kaip spaudai teigė „Maccabi“ klubo prezidentas Shimonas Mizrahi,  komandoje ir kitą sezoną rungtyniaus amerikietis W. Solomonas. Tuo tarpu šešis sezonus „Maccabi“ gretose žaidęs ir komandos kapitonu buvęs Talis Buršteinas gali atsidurti Ispanijoje. Šiuo žaidėju susidomėjimą rodo Žeronos „Akasvayu“ klubas.

ACB lygoje  – andalūzų fiesta. Malagos „Unicaja“ finalo serijoje iki trijų pergalių „sausu“ rezultatu įveikė Vitorijos „Tau Ceramica“ krepšininkus ir pirmą kartą klubo istorijoje tapo pirmenybių čempione. Naudingiausiu finalo serijos žaidėju buvo pripažintas ispanas Jorge Garbajosa, demonstravęs puikų žaidimą. Per kiekvienerias rungtynes puolėjas vidutiniškai pelnė 15.3 taško ir atkovojo 7.3 kamuolio. Lemiamame trečiajame mače J.Garbajosa varžovus „nubaudė“ 22 taškais ir aštuoniais atkovotais kamuoliais.

Iškovoję čempionų titulus „Unicaja“ krepšininkai atsirevanšavo „TAU Ceramica“ komandai už pralaimėjimą 2002-ųjų metų finale. Būtent 2002 metais Vitorijos klubas iškovojo vienintelį šalies čempiono titulą.

„Unicaja“ tapo šeštuoju ACB lygos čempionu šalia tokių komandų kaip „FC Barcelona“, „Real Madrid“, „Joventut“, „Manresa“ ir „Tau Ceramica“.

Praėjus vos 20 valandų po nesėkmės Ispanijos čempionato finale, Vitorijos „Tau Ceramica“ klubas nusprendė pratęsti sutartį su puolėju Sergi Vidaliu. Pagal naują kontraktą krepšininkas baskų ekipoje liks iki 2009/2010 m. sezono pabaigos. S.Vidalis, kartu su argentiniečių Luisu Scola, yra vienintelis žaidėjas „Tau Ceramica“ komandoje, rungtyniaujantis nuo 2000/2001 m. sezono.

Komandos komplektacijos darbus pradeda ir  Atėnų „Panathinaikos“ klubas, kuris iškėlė ultimatumą  pagrindiniam komandos įžaidėjui J. Lakovičiui. Pastarasis krepšininkas iki ketvirtadienio turi apsispręsti ar lieka Graikijos klube. J.Lakovičiaus delsimas susijęs su NBA. Krepšininkas laukia atsakymo ir už Atlanto ir tuomet priims galutinį sprendimą.  

Graikijos spaudoje taip pat primenama, kad J.Lakovičius tarpsezonio metu jau gavo keletą pasiūlymų iš kitų Europos komandų. Vienas rimčiausių pasiūlymų atkeliavo iš Ispanijos. Barselonos „Winterthur FCB“ J.Lakovičiui pasiūlė dviejų metų kontraktą pagal sistemą 1+1, sutikdamas mokėti 1,2 milijono eurų už sezoną. Vis dėlto J.Lakovičiaus teigimu, negavęs pasiūlymų iš NBA komandų, jis liks ištikimas Atėnų „Panathinaikos“ komandai.

Bankrutavus Stambulo „Ulker“ ekipai, trijų šios ekipos lyderių kontraktai buvo perduoti to paties miesto „Fenerbahce“ klubui. Saldumynų gamintojo „Ulker“ remiamoje „Fenerbahce“ komandoje tris sezonus rungtyniaus  Ibrahimas Kutluay, Mirsadas Turkčanas ir Omeras Onanas.

Bankrutavusio „Ulker“ ir atgimti bandančio „Fenerbahce“ klubų vadovai jau buvo susitikę su Eurolygos direktoriumi Jordi Bertomeu. Jis teigiamai įvertino „Fenerbahce“ ekipos galimybes kitą sezoną Eurolygoje pakeisti „Ulker“ klubą.
„Fenerbahce“ ekipa pratęsė sutartį puolėju Rasimu Basaku ir bando prisivilioti jaunąjį Turkijos talentą, 19 metų 208 cm ūgio vidurio puolėją Oguzą Savasą, kuris, pasak turkų spaudos, turi nemažai pasiūlymų iš kitų ekipų.Visus kontraktus „Fenerbahce“ klubas pasirašo trims metams.

Be to, ekipoje dar vienam sezonui lieka sutartis turintys komandos lyderis vidurio puolėjas iš Latvijos Kaspars Kambala ir veteranas gynėjas Damiras Mrsičius.

Į krepšinio „disneilendą“

Dar nespėjus atšalti čempioniškoms aistroms NBA pasaulyje, kuomet ketvirtis milijono Majamio „Heat“ klubo gerbėjų džiaugėsi numylėtinių sėkme (beje pirma tokia),  jau netrukus įvyks naujokų biržos loterija, kurioje pirmo šaukimo teisę turės Toronto „Raptors“ klubas, o pagal specialistų vertinimus, realiausias kandidatas papildyti šį klubą yra auganti Italijos žvaigždė Andrea Bargnani.

Per visą NBA naujokų biržos istoriją, prasidedančia 1947 metais į stipriausią pasaulio lygą pirmuoju šaukimu nebuvo pasirinktas europietis.

Praėjusiais metais pirmuoju šaukimu į NBA pateko taip pat ne amerikietis. Australas Andrew Bogutas papildė Milvokio „Bucks“ gretas, tačiau šis krepšininkas studijavo Valstijose nebuvo naujokas – jis studijavo Jutos universitete ir rungtyniavo NCAA.

Šiais metais NBA naujokų biržos istorija gali pasikeisti. Istoriją bandys keisti italas, kuris net nėra studijavęs  JAV aukštojoje mokykloje.

Romoje užaugęs aukštaūgis šį sezoną buvo pripažintas geriausiu jaunu krepšininku Eurolygoje. Per 18 Eurolygos rungtynių A.Bargnani aikštelėje praleisdavo vidutiniškai 21 minutę, per kurią surinkdavo 10,9 taško, 4,1 atkovoto ir 1,3 perimto kamuolio bei blokuodavo varžovo metimą. Ne prasčiau krepšininkui sekėsi ir Italijos pirmenybėse (34 rungt., 23 min., 11,9 tšk., 5,5 atk.kam.).

Kalbant apie Lietuvos atstovus NBA naujokų biržoje, jų šiais metais nebuvo tiek daug kiek praėjusiais.

Pirėjo „Olympiacos“ gynėjas Renaldas Seibutis duodamas interviu patvirtino, jog paraišką į NBA naujokų biržą pateikė siekdamas atkreipti į save dėmesį. Jis paraišką jau spėjo atsiimti ir naujokų biržos loterijoje nedalyvaus. Net jeigu lietuvis nuspręstų išbandyti jėgas NBA naujokų biržoje, jo galimybės buvo vertinamos ne itin palankiai.

Antrus metus iš eilės NBA naujokų biržoje dalyvauja Kauno „Žalgirio“ puolėjas Paulius Jankūnas, tiesa, praėjusiais metais krepšininkas atsiėmė paraišką.

Dar vienas Lietuvoje nemažai žaidęs NBA naujokų biržos dalyvis – šį sezoną Rygos „Barons“ ekipos garbę gynęs Michailas Anisimovas. 21 metų aukštaūgis taip pat neatsiėmė paraiškos dalyvauti NBA naujokų biržoje, tačiau JAV krepšinio specialistų teigimu, jo patekimas į NBA yra mažai tikėtinas.

Iš viso šiais metais NBA naujokų biržoje dalyvauja 31 JAV nestudijavęs kitos šalies pilietis. Iš šių žaidėjų didesnes galimybes patekti į NBA turi vos šeši krepšininkai.

Be A.Bargnani, neblogus šansus patekti į NBA taip pat turi sunkusis krašto puolėjas ukrainietis Aleksejus Pečerovas, kurį 14 šaukimu gali pakviesti Jutos „Jazz“ klubas. Įžaidėjas iš Ispanijos Sergio Rodriguezas gali būti pašauktas Sakramento „Kings“ komandos 19 numeriu, atakuojanti gynėją šveicarą Thabo Sefolosha 26 numeriu gali pasikviesti Los Andželo „Lakers“ komanda, o sunkujį krašto puolėją iš Anglijos Joelą Freelandą 28 numeriu gali pašaukti Dalaso „Mavericks“ komanda.

53 dienos

O dabar grįžkime į  Lietuvą. Mūsų šalies rinktinė tęsia pasiruošimą rugpjūčio pabaigoje Japonijoje startuosiančiam Pasaulio krepšinio čempionatui. Planetos pirmenybėse veikiausiai nematysime žalgiriečio V.Ginevičiaus, kuris neseniai išgyveno didelę gyvenimo tragediją. Tik išskirtiniu atveju šis gynėjas pažadėjo padėti Lietuvos rinktinei – jei nebus kam ten važiuoti.

Šį savaitgalį į Druskininkus jau susirinko didelė dalis pagrindinių rinktinės kandidatų: gynėjai – Giedrius Gustas, Tomas Delininkaitis, Simas Jasaitis, Mindaugas Lukauskis, Arvydas Macijauskas, Renaldas Seibutis ir Simonas Serapinas. Puolėjai – Linas Kleiza, Mindaugas Žukauskas, Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai. Vidurio puolėjai – Robertas Javtokas ir Marijonas Petravičius.

Darius Songaila kol kas liko JAV ir nenori dalyvauti treniruotėse, kol neturi sutarties naujajam sezonui.  Tik neseniai iš už Atlanto sugrįžo  P.Jankūnas, dalyvavęs NBA klubų peržiūrose.Treniruotis kol kas negali ir turnyre Italijoje traumą patyręs Artūras Jomantas. Ramūnui Šiškauskui reikalingas poilsis po sunkaus sezono Italijoje.

Antroji Lietuvos rinktinė treniruojasi Palangoje. Jaunieji rinktinės kandidatai sužais keletą kontrolinių rungtynių, o treniruočių ciklą baigs po liepos 30 – 31 dieną vyksiančių draugiškų rungtynių su Lenkijos rinktine.

Palangoje treniruojasi šie žaidėjai: Stepas Babrauskas, Pavelas Čukinas, Vytenis Jasikevičius, Aurimas Kieža, Gediminas Maceina, Jonas Mačiulis, Darius Pakamanis, Vladimiras Severovas, Darius Šilinskis, Valdas Vasylius.

Pirmasis  naujokų jėgų išmėginimas  – tarptautinis turnyras Italijoje. Riečio mieste vykusiame turnyre, lietuviai užėmė antrąją vietą. Lemiamose rungtynėse lietuviai keturiolikos taškų skirtumu pralaimėjo  Italijos rinktinei, pastaroji ir tapo turnyro nugalėtoja.

Pirmosiose dvejose turnyro Italijoje  lietuviai, nors ir sunkiai, tačiau  įveikė Čekiją ir  ir Venesuelą.

Iki Pasaulio krepšinio čempionato liko 53 dienos. Mažiau nei po dviejų mėnesių vasaros štilį vėl pakeis  lietuviškai aistringa manija krepšiniui.

 

Komentarai