Europos krepšinio deriniai 0

Kas patraukė mano dėmesį praėjusią savaitę? Kaip ir dera atostogų metui – buvo kelionių ir  – daugiausia tik šiam laikotarpiui būdingų naujienų – tikėtų arba nelabai krepšinio pirkinių ir mainų.

 Antoni Gaudi i Cornet šedevrai arba Barselona visada yra Barselona

 Visai neseniai Ispanijoje, Barselonos mieste buvo susibėgusi visa Generalinė ULEB, kuri surengė asamblėją ir išsprendė kelis labai svarbius klausimus bei  dar kelis paliko išspręsti ateičiai.

Asamblėjos metu buvo patvirtintos visos 24 komandos, kurios žais stipriausiame Senojo žemyno turnyre.

Gera žinia turkų krepšnio mėgėjams – vietoj bankrutavusios Stambulo „Ulker“ komandos, Eurolygoje dalyvaus jungtinė to paties miesto „Ulker – Fenerbahce“ ekipa.

 Ką gi, pagaliau oficialiai aiškūs ir žinomi visi „Žalgirio“ varžovai, aišku, ne su visais teks varžytis, bet neaišku, su kuo neteks, bent jau iki burtų traukimo, kurie vyks rugsėjo 14 dieną, Atėnuose, Graikijos sostinėje.

Taip pat ULEB galvos nusprendė, jog nuo 2007/08 m. sezono, vietoj Eurolygos atidarymo rungtynių, bus rengiamos Super taurės varžybos, kurių metu susitiks ULEB taurės ir Eurolygos čempionai. Taigi jau iškart, nuaidėjus Eurolygos startiniam šūviui,  gausime labai gardų krepšinio  kąsnį. 

Naujieji nuostatai kaip niekad labai pagerbs Eurolygos nugalėtoją. Pastarasis, nepaisant jo pasirodymo nacionaliniame čempionate,  gaus laikiną licenziją (dar vienam sezonui) rungtyniauti Eurolygoje.  Tačiau, jei kažkam buvo duota, tai – kitam bus atimta. Kai Eurolygos čempionas vėl žais – nežais ULEB taurės čempionas. 

Tačiau Barselonoje visiems labai rūpėjo Eurolygos plėtra, tema, apie kurią šnekama ir ja spekuliuojama jau labai ilgai. Pagal pristatytą projektą, kuris jau šį rudenį gali būti patvirtintas ir oficialiai pateiktas svarstyti gerbiamajai FIBA – Lietuvai, kaip ir anksčiau, skiriama viena vieta, kurią galima   išsikovoti tik pagal trijų sezonų rezultatus nacionalinėse pirmenybėse, jei paprasčiau, pagal Eurolygos reitingo taškus. Kas jų turi daugiau, tas ir žaidžia.

Dabar tokį vardinį trijų sezonų Eurolygos bilietą  turi  Kauno „Žalgiris“. Tačiau pagal naująjį projektą dar viena vieta planuojama duoti Baltijos lygai (BBL). 

Todėl Lietuvos krepšinio mėgėjai, jei aišku šis projektas įsigalios, turės nemažai vilčių prestižiškiausiame Europos krepšinio turnyre matyti dar vieną komandą iš Lietuvos. Tačiau realu, kad tokia galimybė paspartins ir kitų Baltjos lygos komandų vystymąsi bei stiprėjimą.

Turbūt ne viena Latvijos ir Estijos komanda svajoja pasivaržyti su Europos grandais. Tokiu būdu stiprės konkurencija tarp klubų ir augs pati Baltijos lyga, o mums bus daug įdomiau į visa tai žiūrėti. Juk neveltui Eurolytgos vykdantysis direktorius J.Bertomeu po asamblėjos priėmė Baltijos lygos pirmuosius asmenis, kuriems iki Eurolygos vado kabineto durų padėjo nueiti ir „Žalgirio“ vadovai. Susitikimo dalyviai dar kartą viską aptarė, dar kartą vienas kitam prisistatė, pasirodė.  Dabar lieka laukti rezultatų.

Nors BBL turnyre pastaruosius du metus dominavo lietuviški klubai – užmigti ant laurų  būtų pavojinga.

Pagal šį naują plėtros projektą būtų įgyvendinta dar viena naujovė, kuri praplėstų kelius į Eurolygą visoms komandoms. Pastarosios visos  turės galimybę patekti į ULEB taurės varžybas – bus rengiamos kvalifikacinės varžybos.

Nuo Turkijos iki „Tekančios Saulės šalies“

Jau po dviejų dienų Izmire, Turkijoje  startuos Europos vaikinų jaunimo čempionatas. Lietuvos rinktinė jau išskrido  – išskrido medalių. D grupėje lietuviai, vadovaujami R.Kurtinaičio, penktadienį susitiks su Graikija, šeštadienį – su Bulgarija, o sekmadienį  –  su Ispanijos komanda.

Į Europos vaikinų krepšinio čempionatą išvyko A.Viskontas, „Sakalams“ paskolintas žalgirietis Ž.Kelys, M.Pocius, G.Kurtinaitis, „Žalgirio“ gynėjas M.Kalnietis; puolėjai – žalgiriečiai A.Aleksandrovas, T.Barštys, P.Butkevičius ir V.Dilys, buvęs žalgirietis, „Panevėžio“ ekipoje žaidžiantis P.Abramavičius,  M.Simonavičius R.Trakimas.

Tuo tarpu vyrų krepšinio rinktinės stovykla jau sulaukė P.Jankūno ir D.Songailos. Savaitgalį baigę vien fizinio pasirengimo treniruotes, krepšininkai jau paėmė į rankas kamuolį bei pradėjo šlifuoti naujus derinius. – rašo dienraštis „Klaipėda“. Krepšininkai treniruojasi rytą ir vakare, o kas antrą dieną sužaidžia rungtynes su antrąja – rezervine – Lietuvos rinktine, kuri sudaryta daugiausia iš jaunų žaidėjų, šiuo metu besitreniruojančių Giruliuose.

Jau po mažiau nei savaitės praleistos pajūryje, krepšininkų laukia draugiški užsienio šalių turnyrai. Liepos 19 dieną Prancūzijoje lietuviai rungtyniaus su prancūzais ir kinais. Liepos 30 dieną – su Rusijos, Izraelio ir Senegalo rinktinėmis. Rugpjūčio 4-7 dienomis varžysis su ispanais, rusais ir argentiniečiais. Rugpjūčio 10-14 dienomis bandys jėgas su Pietų Korėjos ir JAV krepšininkais.

Pasirengimą pasaulio krepšinio čempionatui Lietuvos krepšininkai užbaigs rugpjūčio 14-17 dienomis stovyklaudami Seule.

Kūrybos procesai Europoje 2

Kauno „Žalgirio“ strategas A. Bagatskis išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas. Kauno klubo treneris  išvažiavo dirbti, tačiau neišsigąskite, tai tik stažuotė, treneris tikrai sugrįš liepos pabaigoje ir stos prie „Žalgirio“ komandos vairo.
Per  25 dienas, kurias praleis JAV, latvis,  kartu su NBA, NCAA lygos treneriais  dalinsis žiniomis, kaups patirtį bei semsis naujų patyrimų. „Šios  išvykos  metu tobulinsiu savo įgūdžius, esu tikras, kad pastaroji  kelionė bus labai naudinga tiek man, tiek „Žalgiriui“ ir vėliau  duos savo vaisių. „ – prieš kelionę sakė A.Bagatskis.

„Lietuvos ryto“ komanda paleido kroatą N.Spahiją. Pastarasis iškeliavo į Tel Avivo „Maccabi“. 43 metų strategas Izraelio čempionus treniruos dvejus metus. N.Spahija vyriausiojo „Maccabi“ komandos trenerio poste pakeis Pinį Gershiną, kuris išvyko į Pirėjo „Olympiacos“ ekipą. Tuo tarpu vilniečiai netruko pakeisti Spahiją,  artimiausius du metus „Lietuvos rytui“ vadovaus izraelietis Sharonas Druckeris. Strategas jau buvo susitaręs su Atėnų „Panionios“ klubu, tačiau vilniečiai pasiūlė graikams išpirką už strategą. Praėjusiame sezone S.Druckeris dirigavo Permės „Ural Great“ krepšininkams. 

Taip pat jau skelbiama, jog S.Jasaitis pasirašė 3 metų sutartį su Eurolygos eks ir vicečempione Tel Avivo “Maccabi” komanda. Tačiau pastaroji ekipa neteko vieno savo lyderių, naudingiausio Eurolygos viso sezono žaidėjo, amerikečio A.Parkerio, kuris naujajame sezone apsivilks Toronto „Raptors“ (NBA)  ekipos marškinėlius. NBA klubas „Maccabi“ ekipai už šį žaidėją turės sumokėti 500 tūkstančių dolerių sumą, o dar milijoną dolerių A.Parkeriui gali tekti paaukoti iš savo kišenės.

Tomas Masiuliui ir toliau atstovaus Lenkijos čempionui – Sopoto „Prokom Trefl“. Lietuvis kontraktą su pajėgiausiu lenkų klubu pratęsė dar dviem metams. Kitas sezonas Sopote T.Masiuliui bus jau penktasis.

Ispanijos lygos čempionas Malagos „Unicaja“ klubas pratęsė sutartis su dviem žaidėjais: įžaidėju Pepe Sanchezu ir puolėju Florentu Pietrusu. Su abiem krepšininkais pasirašytos naujos vienerių metų sutartys.

Kaip teigia vienas Argentinos šaltinių,  vienas geriausių Europos krepšininkų, argentinietis Luisas Scola nusprendė nevykti į San Antonijaus „Spurs“ komandą ir dar metam pasilikti Vitorijos „Tau Ceramica“ ekipoje. L.Scola išpirka būtų kainavusi 4 mln. eurų.

Praėjusio sezono rezultatyviausias ULEB Eurolygos reguliaraus sezono krepšininkas Drew Nicholasas palieka Trevizo „Benetton“ komandą ir keliasi į Turkiją. Atakuojantį gynėją perviliojo Stambulo „Efes Pilsen“ klubas.

Vienas geriausių praėjusio Eurolygos sezono įžaidėjų suomis Teemu Rannikko pratęsė sutartį su Liublianos „Olimpija“ komanda. Pagal naują kontraktą krepšininkas dar 2 sezonam lieka Slovėnijos čempionų komandoje.

Graikijos lygos čempionai Atėnų „Panathinaikos“ pasirašė 2 metų sutartį, su galimybe pratęsti dar vieneriems, su Dimosu Dikoudžiu.

Ateinantį sezoną ULEB Eurolygoje rungtyniausiantis Salonikų „Aris“ pasirašęė kontraktus su dviem patyrusiais gynėjais – Spyrosu Panteliadžiu ir Giorgosu Kalaitziu. G.Kalaitzis į Salonikus persikels iš Atėnų „Panathinaikos“,  S.Panteliadis pernai žaidė kitoje Atėnų ekipoje – AEK.

Vienas perspektyviausių šiuo metu Serbijos krepšinio mokyklos gynėjų Milenko Tepičius kitą sezoną rungtyniaus Serbijos ir Juodkalnijos čempiono, Belgrado „Partizan“, klube.19 metų 200 cm ūgio jaunasis talentas jau šiemet turės progą debiutuoti ULEB Eurolygos varžybose. „Partizan“ klubas su jaunuoju krepšininku pasirašė ketverių metų kontraktą.

 O pabaigai linkiu didžiausios sėkmės mūsų jaunimui Turkijoje. Fortūnos, kursiančios pergales.   

Komentarai