Atsakymai į klausimus 0

Kauno „Žalgiris“ toliau atsako į klausimus – kokią ekipą matysime naujajame sezone. Jau tapo aišku, kad kauniečių gretose nebus Simono Serapino. Gynėjas, „Žalgiryje“ žaidęs pastaruosius trejus metus,  nusprendė pradėti legionieriaus karjerą ir pasirašė kontraktą su Eurolygoje rungtyniausiančiu graikų Salonikų „Aris“ klubu.

Tačiau Kauno klubas greitai rado pamainą Simonui. Pastarąjį pakeis buvęs Klaipėdos „Neptūno“  žaidėjas Vaidotas Pečiukas. Vienas klaipėdiečių lyderių buvo  patraukęs ir Italijos elitinės krepšinio lygos klubų dėmesį. Gegužės mėnesį lietuvį į peržiūrą pakvietė Emilijos Redžo „Bipop Carire“ ekipa. Italijos klubo vadovai buvo patenkinti dvi savaites komandos treniruotėse dalyvavusio V.Pečiuko pasirodymu. Puolėjas buvo gavęs pasiūlymų iš Ukrainos ir Vokietijos klubų, tačiau pasirinko „Žalgirį“. 

Praėjusį sezoną Pečiukas vidutiniškai per Lietuvos krepšinio lygos rungtynes pelnydavo 15,3 taško, atkovodavo 4,2 kamuolio, atlikdavo 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir perimdavo 1,3 kamuolio.  Tačiau kiek verti šie skaičiai  parodys tik pats krepšininkas, kuomet išbėgs į aikštę su žaliai balta apranga. Todėl visiems mums teks kantriai laukti sezono pradžios, kuri, kartu su tokiu atsinaujinusiu „Žalgiriu,  žada būti tikrai įdomi.

Nauji naujai iškepti čempionai

Turkijoje baigėsi jaunimo (iki 20m.) Europos krepšinio čempionatas, atsakęs į visus mano klausimus. Izmyras nebuvo svetingas lietuviams. Sėkmingai prasibrovę į ketvirtfinalį mūsiškiai sustojo. Iš pradžių serbai,  (be abejo prie jų dar grįšime), kurie uraganišku puolimu ištaršė visą žaidimą, kurį Lietuvos rinktinės treneriai ir krepšininkai buvo sukūrę. Antroji nesėkmė mače su slovėnais buvo dar skaudesnė – pastaroji užkirto visus kelius. Sėkmė iš mūsų šalies krepšininkų rankų išslydo po dviejų pratęsimų. Į akis krito tai, kad lietuviai (ir ne tik per šias rungtynes)  nesugebėdavo išsaugoti savo pranašumo, dažnai pirmaudami net ir dviženkle persvara mūsiškiai baigiantis dvikovai susikomplikuodavo savo padėtį.   Pavyzdžiui, ir su serbais rungtynių pradžia Lietuvos rinktinei nežadėjo nieko blogo. Lietuviai nuo pirmų mačo akimirkų perėmė iniciatyvą ir beveik visą pirmą kėlinuką diktavo žaidimo taisykles. Vis dėlto, iki ketvirčio pabaigos likus mažiau nei minutei, serbams pavyko išlyginti ir persverti rezultatą. Mače su slovėnais lietuviai dar iki didžiosios pertraukos pirmavo dešimties taškų skirtumu, tačiau vėl neišlaikė persvaros iki galo. Būtent šie abu Lietuvos varžovai ir pateko į turnyro pusfinalį.

Paskutiniame mūšyje lietuviai, jau atsisveikinę su viltimis patekti į pusfinalį, susirėmė su prancūzais. Ir vėl mūsiškiai po dviejų kėlinukų turėjo dviženklę persvarą, ir vėl iki rungtynių galo ją „ištaškė“. Tragiškai susiklostęs paskutinis ketvirtis, kuomet 15 taškų lietuvių pranašumas kartu su finaline dvikovos sirena virto Prancūzijos rinktinės pergale, kuri paliko mūsų šalies krepšininkus paskutinėje, ketvirtoje E grupės vietoje. Liko kovoti dėl 5-8 vietų. Nusivylusiems lietuviams iššūkį metė kroatai ir, pastarieji matyt labiau norėjo laimėti. Spurtavę antrajame kėlinyje mūsiškių varžovai taip ir liko priekyje. 

Galutinė Lietuvos rinktinės vieta paaiškėjo po mačo su graikais. Beje, pastarieji pakrikštijo lietuvius pirma nesėkme tik prasidėjus čempionatui. Taigi gal dar jausdami kažkokį sportinį pyktį mūsiškiai įveikė Graikijos bendraamžius ir Europos čempionate užėmė septintą vietą.

Lietuvos rinktinėje rezutatyviausias buvo Martynas Pocius, kuris per kievienas rungtynes vidutiniškai pelnė po 20 taškų. Tarp visų čempionato krepšininkų pagal šią statistinę kategoriją jis užėmė trečiąją vietą.

Daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliko žalgirietis Mantas Kalnietis – po 4.8 per kievieną mačą. Tarp visų turnyro krepšininkų M.Kalnietis pagal šią statistinę kategoriją taip pat užėmė „bronzinę“ poziciją.

Daugiausiai kamuolių, po aštuonis per rungtynes,  mūsiškių gretose atkovojo kitas žalgirietis Povilas Butkevičius. Tarp visų čempionato dalyvių P.Butkevičius užėmė šeštąją vietą. Šis krepšininkas Lietuvos rinktinėje blokavo daugiausiai varžovų metimų – vidutiniškai beveik po du per kiekvieną dvikovą. Pagal šią statistinę kategoriją tarp visų turnyro žaidėjų žalgirietis buvo antras.


Turkijoje ant pačios aukščiausios pakylos užlipo Serbijos ir Juodkalnijos jaunimas. Finale serbai  nugalėjo šeimininkę Turkiją ir visų tenykščių skausmui pasistengė, kad visa Europa būtų priversta stebėti jų triumfą. Guostis turkai gali tuo, jog  šalies rinktinės puolėjas  Ersan Ilysasova buvo pripažintas naudingiausiu čempionato žaidėju. Per finalinę dvikovą turkas įmetė  21 tašką ir atkovojo 6 kamuolius.

Į geriausiųjų penketą taip pat pateko dar vienas Turkijos, Slovėnijos, Serbijos ir Juodkalnijos bei Italijos atstovas.

Serbai Europos čempionais tapo po aštuonių metų pertraukos. Balkanų jėga  – vėl karaliauja Europoje. Bronzos medaliais pasidabino slovėnai, sugebėję įvekti italus.

 Lietuvos jaunių sirtakis

Graikijoje vykstančiame Europos jaunių (iki 18 metų) vaikinų krepšinio čempionate  visas tris pergales pirmajame etape iškovoję Lietuvos jaunieji krepšininkai ketvirtfinalio E grupėje taip pat dar nepatyrė pralaimėjimo. Rūtenio Paulausko auklėtiniai įveikė bendraamžius iš Prancūzijos ir Italijos, o šiandien sulauks ir paskutiniųjų priešininkų – šeimininkės Graikijos, kuri kol kas turi vieną pergalę. Vieną ketvirtfinalio mačą sėkmingai užbaigė ir Prancūzija, o E  grupės dugne pasiliko Italija.

 Dvi geriausios grupės komandos pateks į pusfinalį. Kitoje ketvirtfinalio F grupėje žaidžia  Turkijos, Serbijos ir Juodkalnijos bei Ispanijos komandos. Pastaroji ekipa kaip ir Lietuva iškovojo dvi pergales ir dabar užima pirmąją vietą grupėje, viena pergale mažiau turi serbai ir turkai, atsaiderių etiketė prilipo bulgarams, kurių pergalių sąskaitoje – nulis.

Lietuvių gretose daugiausiai –  taškų pelno marijampolietis Marius Valukonis (17.6 tšk.), rezultatyvių perdavimų atlieka Žygimantas Janavičius (4.6 rez. perd.), kamuolių po krepšiais sugriebia  Pranas Skurdauskas (12 at.kam.). Pagal šią statistinę kategoriją tarp visų čempionato krepšininkų jis yra antras. Trečias –  jau anksčiau minėtas M.Valukonis, kuris per kievienas rungtynes atkovoja po 10.4 kamuolio. 

Paskutinėse varžybose su italais Lietuvos rinktinę į priekį ir vedė būtent priekinės linijos žaidėjai, pastarieji yra didelė mūsiškių komandos jėga. 21 tašką tąkart pelnė ir 13 kamuolių atkovojo Marius Valukonis. 20 taškų įmetė ir 15 kamuolių sugriebė Pranas Skurdauskas.

Pirmas blynas

Iki pasaulio čempionato liko mažiau nei mėnuo. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė baigė ilgiausią pasirengimo ciklą ir praėjusią savaitę išvyko į turnyrą Prancūzijoje. Strasbūre lietuviai sužaidė trejas rungtynes – su Jono Kazlausko vadovaujama Kinijos rinktine, Prancūzijos komanda ir Senegalu. 
Pagrindinis uždavinys Prancūzijoje buvo atskleisti tų pozicijų žaidėjus, kurios kelia daugiausia nerimo komandos treneriams. Ne paslaptis, jog opiausia mūsų rinktinės problema – įžaidėjas. Anot Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio A.Sireikos, pagrindinis pretendentas į šią vietą yra Giedrius Gustas. Pasak stratego, jis atrodo tvirtas žaidėjas, patobulėjęs. „Taip pat turime Tomą Delininkaitį, iš antrosios rinktinės pasikvietėme Gediminą Maceiną ir Artūrą Jomantą. Pastarasis krepšininkas galbūt pabandys užimti Šiškausko vietą.“ – „Kauno dienai“ sakė A.Sireika.  

Visgi atrodo, kad  kol kas Šiškausko „palikta našta“  Jomantui yra per sunki.

Į turnyrą Strasbūre buvo išvykę 13 krepšininkų. Gynėjai – Giedrius Gustas, Tomas Delininkaitis, Gediminas Maceina, Renaldas Seibutis, Mindaugas Lukauskis.
Lengvieji ir sunkieji krašto puolėjai – Simas Jasaitis, Artūras Jomantas, Mindaugas Žukauskas, Linas Kleiza.
Vidurio puolėjai – Robertas Javtokas, Marijonas Petravičius bei broliai Kšyštofas ir Darjušas Lavrinovičiai.

Rungtyniaujančių Lietuvos rinktinėje kol kas dar nematėme Arvydo Macijausko, Dariaus Songailos (beje, pastarasis puolėjas jau pasirašė  penkerių metų, per kuriuos, neoficialiais šaltiniais, uždirbs 23 milijonus dolerių kontraktą su NBA Vašingtono „Wizards“ klubu, todėl jau gali ramiai ruoštis pasaulio čempionatui) bei Pauliaus Jankūno, kuris prie komandos prisijungė kiek vėliau ir turi praeiti fizinio pasirengimo ciklą. Į Prancūziją taip pat nevažiavo čiurną pasitempęs Simonas Serapinas.
Nežinau, gal Lietuvos rinktinės pasirodymas Prancūzijoje ir išgąsdino mūsų krepšinio mėgėjus, tačiau geriau pralaimėti dabar, nei Japonijoje. Šioje stadijoje mūsiškiai dar tik braižo žaidimo schemas, todėl nesėkmės yra daugiau nei suprantamos ir apie tikrąjį komandos pajėgumą kalbėti dar anksti, juolab kad ir galutinė jos sudėtis dar nepaskelbta.

Prancūzijoje lietuviai, patyrę pralaimėjimus prieš Prancūziją ir Senegalą,  liko antri. Pirmą poziciją užėmė visas tris pergales iškovoję šeimininkai.

Rinktinė pasirengimą pasaulio čempionatui tęs stovykloje Druskininkuose. Lietuviai turės šansą pasiekti revanšą prieš Senegalo rinktinę Federacijų Super taurės turnyre Vilniuje, kuris vyks liepos 31 – rugpjūčio 2 dienomis. Be minėtų ekipų turnyre dalyvaus Izraelio ir Rusijos rinktinės.

Kūrybos procesai Europoje 4

Užsienio žiniaslaida kalba (o dūmų be ugnies nebūna), jog „Lietuvos ryto“ ekipą gali palikti latvis R. Štelmaheris. Neoficialiais duomenimis, naujajame sezone vilniečiams neatstovaus ir F.House, kuris derasi su ispanų Valensijos „Pamesa“.

Dukart Eurolygos čempionas Nikola Vujčičius lieka Tel Avivo „Maccabi“ komandoje. Izraelio čempionų klubas pratęsė sutartį su krepšininku dar dviems sezonams – iki 2008-ųjų.
Puolėjas Tel Avivo ekipai atstovaus jau penktąjį sezoną iš eilės. Vienas daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliekantis aukštaūgis Europoje praėjusį sezoną buvo vienu pagrindinių žaidėjų atvedusių „Maccabi“ iki Eurolygos finalo, o du sezonus prieš tai padėjo komandai tapti stipriausia Senajame žemyne.Kroatas yra vienintelis žaidėjas per Eurolygos istoriją, kuriam pavyko atlikti trigubą dublį. Praėjusio sezono atidarymo rungtynėse su Sopoto „Prokom Trefl“ krepšininkas įmetė 11 taškų, atkovojo 12 kamuolių ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų.Tel Avivo “Maccabi” taip pat  paskelbė, kad 34 metų įžaidėjas Derrickas Sharpas lieka klube dar trims sezonams. Ateinantis sezonas D.Sharpui bus jau vienuoliktas Tel Avivo klube.

ULEB Eurolygoje kitą sezoną rungtyniausiantys debiutantai Ispanijos ir Prancūzijos klubai komplektuoja komandų sudėtis. Badalonos „DKV Joventut“ išlaikė vidurio puolėją Andrew Bettsą, o Le Mano „Sarthe Basket“ pratęsė kontraktą su amerikiečiu puolėju Ericu Campbellu.
A. Bettsas padėjo „DKV Joventut“ patekti į Ispanijos čempionato pusfinalį pirmąjį kartą nuo 1997 metų bei laimėti FIBA Europos taurę. Tuo tarpu Le Mano ekipa su  E.Campbellu praėjusį sezoną laimėjo Prancūzijos čempionatą bei tokiu keliu iškovojo vietą kitų metų Eurolygoje.
„DKV Joventut“ taip pat pranešė, jog pratęsė sutartis su vyriausiuoju treneriu Aito Garcia Renesesu bei amerikiečiu įžaidėju Elmeru Bennettu.59 metų strategas A.Garcia Renesesas – vienas garsiausių trenerių Europoje. Jis padėjo Barselonos „FC Barcelona“ net devynis kartus tapti šios šalies čempionu bei keturis sykius laimėti karališkąją Ispanijos taurę.

Arvydas Macijauskas galutinai priėmė Pirėjo „Olympiacos“ klubo pasiūlymą ir pasirašė ketverių metų trukmės kontraktą.Graikų spaudos duomenimis, Macas Pirėjuje per sezoną uždirbs po 2,2 milijono eurų, tačiau sutartyje nėra numatyta sąlyga ją nutraukti anksčiau laiko ar išvykti į NBA. Beveik 9 milijonus sieksianti bendra kontrakto suma – viena didžiausių Senajame žemyne.Pirėjo „Olympiacos“ susitarė ir su įžaidėju Jamesu Scoonie Pennu. 29 metų krepšininkas, praėjusį sezoną žaidęs Zagrebo „Cibona“ klube, komandoje pakeis Tyusą Edney.

 
Neseniai Simoną Serapiną įsigijęs Salonikų „Aris“ klubas pasikvietė į komandą dar vieną naują veidą – graiką aukštaūgį Giannį Giannoulį.Po keturiolikos metų į ULEB Eurolygos varžybas grįžtantis „Aris“ siekia suburti stiprią ir su pajėgiausiais klubais konkuruoti galėsiančią komandą.
2001-2002 metų sezone G.Giannoulis atstovavo Atėnų „Panathinaikos“ ekipai ir tapo Eurolygos čempionu. Salonikų „Aris“ taip pat pasirašė sutartį su geriausiu praėjusio sezono Graikijos lygos kovotoju dėl kamuolių Jeremiah Massey.


Balkanų spauda skelbia, kad  Roko Leni Ukičius pasirašė 3 metų kontraktą su Barselonos „Winterthur FCB“.Barselonos klubas turėjo sumoketi apie 850.000 eurų išpirką Vitorijos „Tau Ceramica“ klubui.

Trevizo „Benetton“ pasirašė kontraktą su amerikiečiu Terrellu Lyday. Praėjusį sezoną T.Lyday atstovavo Permės „Ural-Great“ ekipai, su kuria laimėjo FIBA Europos iššūkio taurę. Ateinantį sezoną „Benetton“ rungtyniaus ULEB Eurolygoje ir gins Italijos čempionų titulą.

Ir pabaigai – žydų pastangos gelbėti nacionalinį krepšinį. Izraelio krepšinio federacija nusprendė imtis permainų. Nuo šiol kiekvienoje Izraelio lygos komandoje per rungtynes aikštėje turės būti po du žydus. Taip šalis nori sustiprinti nacionalinę rinktinę. Problemų dėl naujos taisyklės neturėtų turėti Tel Avivo „Maccabi“ komanda, kuri neseniai į savo gretas pasikvietė NBA naujokų biržoje pašauktą Liorą Eliyahu. Greičiausiai ekipoje liks ir Yotamas Halperinas.“Maccabi“ taip pat rungtyniauja Sharonas Sassonas, Yanivas Grynas bei natūralizuoti žydai Jamie Arnoldas ir Derrickas Sharpas.Tuo tarpu kitos ekipos gali turėti problemų.

 Ir vis labiau artėjant naujam krepšinio sezonui, vis daugiau klausimų ras savo atsakymus.

Komentarai