Čia dominuoja krepšinis 0

Kiek anksčiau oficialiai atidarę BBL sezoną, praėjusią savaitę žalgiriečiai startavo ir LKL čempionate. Dar maloniau, kad šis startas buvo pažymėtas pergale – šeimininkai Kauno sporto halėje įtikinamai nugalėjo Kėdainių „Nevėžio“ komandą. Nors iki didžiosios pertraukos svečiai bandė sukurti intrigą ir atkakliai priešinosi kauniečiams, tačiau per likusius du ketvirčius mačo baigtis buvo išspręsta pastarųjų naudai. „Po pertraukos žaidėme beveik be klaidų, visi, kurie buvo aikštėje, padarė savo darbą. Tik man labiausiai nepatiko nereikalinga kai kurių žaidėjų pagalba ginantis. Žaidžiant LKL čempionato rungtynes su tokiomis komandomis pagalba ginantis nereikalinga”, – „Kauno dienai“ sakė A.Bagatskis

„Žalgirio“ komandos žaidimas dar nėra efektyvus optimaliai, jis yra banguotas. Kauno klubo vyr.treneris A.Bagatskis dažnai keitė žaidėjus ir aikštėje leido pabuvoti visiems be išimties krepšininkams. Strategas pažymėjo, jog nori žaidimo laiką išskirstyti taip, kad nė vienam žaidėjui netektų aikštėje praleisti daugiau kaip 20 minučių. Gali būti, kad tai truputį išmuša kai kuriuos krepšininkus iš ritmo, bet jie turės prie to įprasti. Laukia labai daug rungtynių, todėl negali būti taip, kad vieni žais tol, kol nebegalės, o kiti nežais visai. Aš žaidėjams aiškinu, kad svarbu, ne su kuo ir kiek žaidi, o kaip žaidi. Meistriškumas priklauso ne nuo minučių skaičiaus aikštėje, bet kaip jas sužaidei”, – „Kauno dienai“ kalbėjo A.Bagatskis.

Pastarosiose rungtynėse dėl nedidelių kojos skausmų nežaidė tik Jonas Mačiulis.

Dvikova su „Nevėžiu“ buvo labai įdomi ir dar dėl vienos priežasties – šiose rungtynėse, žalgiriečių gretose, debiutavo naujokas Kirk Penney ir savo komandai pelnė 12 taškų. “Įvertinus tai, kad Kirkas atskrido prieš pusantros dienos ir turėjo tik vieną lengvą treniruotę, rungtynėse su “Nevėžiu” jis žaidė tiesiog nuostabiai. Pagal savo amžių jis dar nėra labai patyręs, tačiau pagal žaidimo stilių ir pasitikėjimą gynėjas aikštėje atrodė labai solidžiai. Jis darė tai, ko mums iš jo reikia, – metė į krepšį”, – gyrė “Kivį” “Žalgirio” vyriausiasis treneris Ainaras Bagatskis.

Pats K.Penney buvo kuklus ir sakė, jog tiesiog stengiasi kuo greičiau įsilieti į žaidimą, padėti komandai ir būti naudingas. Gynėjas pripažino, jog jam labai patinka trenerių kolektyvas, komanda yra labai energinga ir entuziastinga.

Konkurentas M.Machadui?

„K.Penney ir M.Machado yra skirtingo tipo žaidėjai. Pirmasis yra labiau patyręs, gerai išnaudoja visas progas – tiek gynyboje, tiek puolime, jis gali atlikti rezultatyvų perdavimą. Kirkas yra labiau atakuojantis žaidėjas, pirmas uždavinys jam yra užpulti.

Bet čia visi vieni kitiems ir draugai, ir konkurentai, visi stengiasi įrodyti, kad yra pajėgūs žaidėjai. „ – tikino „Žalgirio“ treneris.

LKL čempionate be pralaimėjimų žengia Panevėžio “Panevėžys” iškovojęs visas tris pergales. Paskutiniame mače aukštaičiai įveikė Klaipėdos “Neptūno” krepšininkus, su pastaraisiais jau rytoj susitiks ir žalgiriečiai. Po vieną pergalę turi Vilniaus “Sakalai” ir “Lietuvos rytas”, dvi savo sąskaitoje – Kėdainių “Nevėžis”, o pergalės džiaugsmo per dvejas rungtynes dar nepatyrė “Šiauliai”, debiutantė “Sūduva” ir Kauno “Atletas”.

“Žalgiris” praėjusią savaitę papildė pergalių skaičių BBL čempionate. Išvykoje Kauno klubo krepšininkai, ekstremaliomis sąlygomis, ant labai slidžių “Šiaulių” salės grindų nepaslydo ir nugalėjo šeimininkus. Jau po pirmojo ketvirčio žalgiriečiai pirmavo keturiolikos taškų skirtumu, dar po dešimties minučių – turėjo 24 taškų persvarą ir iniciatyvos nepaleido iki pat finalinės sirenos.

Svečiai pranoko varžovus visuose žaidybiniuose komponentuose – geriau kovojo dėl atšokusių kamuolių, taikliau metė dvitaškius ir tritaškius bei mažiau klydo.

“Žalgirio” lyderių trejetas

M.Popovičius – šis įžaidėjas BBL turnyre vidutiniškai pelno po 18 taškų, atlieka tris rezultatyvius perdavimus ir perima po keturis varžovų kamuolius. Pirmose LKL rungtynėse kroatas įmetė 17 taškų ir atliko keturis rezultatyvius perdavimus.

H.Mottola – aukštaūgis prie “Žalgirio” pergalių Baltijos lygoje prisideda pelnydamas po 13.5 taško, atkovodamas šešis kamuolius bei atlikdamas 3.5 rezultatyvaus perdavimo.

Pirmajame LKL mače suomis nugalėtojams pelnė 17 taškų.

T.Beardas – “Žalgirio” kapitonas puikiai rungtyniauja gynyboje, per kiekvienas rungtynes atkovodamas po 10.5 kamuolio. Centras taip pat pelno po 9.5 taško ir atlieka 2.5 rezultatyvaus perdavimo. Dvikovoje su „Nevėžiu“ T.Beardas atliko dvigubą dublį – pelnė 17 taškų ir atkovojo dešimt kamuolių.

BBL čempionato A grupės viršuje be žalgiriečių įsitaisė Valmieros “Lacplesu Alus” komanda, kuri taip pat kaip ir žalgiriečiai iškovojo dvi pergales. B grupėje lyderiauja latviai – Ramūno Butauto treniruojami Rygos “ASK Riga” ir Venspilio “Venspils” krepšininkai, turintys po tris pergales.

Baltijos krepšinio lyga paskelbė įdomiausius praėjusios savaitės momentus. Naudingiausiu praėjusios savaitės žaidėju buvo išrinktas Latvijoje rungtyniaujantis Steponas Babrauskas, o jo komandos Rygos "ASK Riga" pergalė prieš Vilniaus "Lietuvos rytą" gavo savaitės rungtynių nominaciją.

BBL pažymi, jog vos tik prasidėjus čempionatui jaučiamas Latvijos komandų progresavimas. Atkreipiamas dėmesys ir į estų klubus, kurie šį sezoną atrodo kur kas pajėgiau nei pernai.Kaimyninių šalių krepšinis auga ir tas posakis, kad lietuviai moko latvius ir estus žaisti krepšinį nėra jau toks teisingas. Netgi kalbant apie infrastruktūrą, salių kokybę Latvijos ir Estijos krepšinis čia juda greičiau.

NKL čempionate kol kas nesuklupo tik dvi komandos ir abi iš antrojo pogrupio. jog čia pergalių seriją pratęsė “Žalgirio” jaunimas. Trečiojo turo rungtynėse, namų aikštėje, tiesa, kiek neįprastoje (mačas vyko Kauno sporto halėje), po atkaklios kovos, kurios sėkmingą atomazgą lėmė Kauno krepšininko Roko Ūzo dvi rezultatyvios atakos iš eilės įpusėjus ketvirtajam kėliniui, kai “Žalgiris-A.Sabonio mokykla” įgijo devynių taškų persvarą nugalėjo Vilniaus “SSK-Perlas” komandą. Iš viso R.Ūzas buvo trečias pagal rezultatyvumą žalgiriečių gretose, puolėjo sąskaitoje buvo 18 taškų. “Žalgirio” dukterinės komandos vyriausiasis treneris Rimvydas Samulėnas pripažino, jog šio puolėjo žaidimas palieka neblogą įspūdį, tačiau jam dar trūksta stabilumo. Nugalėtojams 22 taškus pelnė Artūras Milaknis, 19 pridėjo Donatas Motiejūnas.

O savaitgalį Kauno klubo krepšininkai palaužė Jonavos “SK Dextera” komandą. Nors šeimininkai įtikinamai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių 51-32, pergalės siekti sutrukdė pernelyg didelis klaidų skaičius -16 prieš 8 kauniečių klaidas. Kauno komandoje du žaidėjai (Š.Vasiliauskas 32, D.Motiejūnas 21) pelnė daugiau nei pusė ekipos taškų.

Būtent šie abu krepšininkai R.Samulėnui palieka geriausią įspūdį, strategas negailėjo jiems komplimentų.

2-ojoje grupėje nė vienos dvikovos kol kas nepralaimėjo ir Alytaus “Alytus”, kuris kartu su žalgiriečiais tapo čempionato lyderiais.

Anot R.Samulėno, komandai labai trūksta tiek K.Kalvaičio, tiek P.Butkevičiaus, kurie turi nugaros traumas. Beje. Treneris sakė, jog šią savaitę P.Butkevičius jau pradės po truputį treniruotis ir kitą savaitę jau gali išbėgti į aikštelę. “Susilpnėjo mūsų individuali gynyba – kaip matosi ir iš rezultatų, įmetam daug, tačiau ir praleidžiam per daug. Per treniruotes dabar didelį dėmesį skirsime gynybai, žaidimui vienas prieš vieną. Neturiu priekaištų krepšininkams dėl kovingumo, dėl noro laimėti, kurio jiems netrūksta, tačiau man nepatinka vaikiškos klaidos, dėl nesusikaupimo, dėl žioplumo, tokių žalgiriečiai neturėtų daryti.

Dabar persikelkime į Ispaniją, kur po truputį įsibėgėja šalies čempionatas. ACB lygoje komandos sužaidė jau po dvi rungtynes, po kurių be pralaimėjimų žengia šešios ekipos – Madrido „Real“, Vitorijos „Tau Ceramica“, „Gran Canaria“, Žeronos „Akasvayu“ (beje, kalbant apie šią komandą, buvęs žalgirietis Dainius Šalenga mače su Badalonos „DKV Joventut gavo kairės rankos traumą, tiksliau susilaužė pirštą ir negalės padėti savo komandai mažiausiai tris savaites), Alikantės“ Etosa“ ir Madrido „Estudiantes“. Sezonas labai nesėkmingai prasidėjo „Žalgirio“ varžovams Eurolygos C grupėje Barselonos „Winterthur FCB“ krepšininkams, kurie dar nei karto nelaimėjo. Paskutiniame mače katalonai turėjo pripažinti lygos vidutiniokės „Gran Canaria“ komandos pranašumą. Na, prie Barselonos klubo dar grįžime, kuomet kalbėsime apie NBA Europe live projektą. Stebėjau katalonų dvikovą su NBA Filadelfijos 76ers komanda ir tuomet ispanai man paliko tikrai gerą įspūdį, todėl toks prastas startas ACB lygoje truputį stebina. Ir tai ne vienintelės problemos Barselonos klube. Jau minėtame mače su Filadelfijos klubu, dešinės kojos traumą gavo ir iki trijų savaičių iš rikiuotės iškrito atakuojantis atakuojantis gynėjas Rogeris Grimau.

O štai, pavyzdžiui, Malagos „Unicaja“ stovykloje kur kas linksmesnės žinios. Puerto Riko nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės vidurio puolėjas Danielis Santiago nesusitarė su Minesotos "Timberwolves" ekipa dėl kontrakto ir grįžta į Ispaniją, Malagos "Unicaja" komandą.
Teigiama, jog aukštaūgis su "Unicaja" komanda pasirašys naują, ilgalaikį kontraktą ir jame nebus galimybės išvykti į NBA ekipą.
Pats žaidėjas dar prieš išvykdamas į JAV sakė, jog jeigu nuspręstų rungtyniauti Europoje, pirmiausiai svarstytų "Unicaja" komandos pasiūlymą. Tiesa, šio savaitgalio ACB rungtynėse aukštaūgis dar nežaidė, o Malagos “Unicaja” vienu tašku pralaimėjo San Sebastijano „Bruesa“ komandai.

Ketvirtadienį trejomis rungtynėmis Ispanijoje, Prancūzijoje ir Rusijoje startavo pirmasis "NBA Europe Live" krepšinio projektas, kuriame komandos išmėgina jėgas su vienais pajėgiausių Senojo žemyno klubais.

Jau pirmąją projekto dieną istorinę pergalę iškovojo "Winterthur FC Barcelona" klubas savo žiūrovų akivaizdoje 104:99 įveikė praėjusį sezoną į NBA atkrintamąsias varžybas nepatekusią Filadelfijos "76ers" komandą.

Tai buvo tik penktoji Europos klubų pergalė prieš NBA ekipas per 35 tarpusavio susitikimus, tačiau prieš tai visas keturias pergales Senajam žemynui iškovojo Tel Avivo "Maccabi" komanda.

Kitose ketvirtadienio rungtynėse 2005 metų NBA čempionė San Antonijaus "Spurs" ekipa Prancūzijoje sutriuškino Liono-Vilerbano "Adecco Asvel" ekipą. Sekmadienį Paryžiuje San Antonijaus komanda neturėjo didesnio vargo ir su Tel Avivo “Maccabi”.

Europos garbę svariai apgynė Eurolygos čempionas Maskvos CSKA. Raudonarmiečiai, vedami amerikiečio Trajano Langdono, sutraiškė Los Andželo “Clippers” komandą. Pastaroji prieš tai vargais negalais , septynių taškų skirtumu nugalėjo Maskvos srities “Chimki”.

Fynikso "Suns" klubas penktadienį Italijos sostinėje 100:93 nugalėjo Romos "Lottomatica" krepšininkus, šiemet dalyvausiančius Eurolygos turnyre

Taigi per šešias sužaistas „NBA Europe live“ rungtynes, Amerika pirmauja prieš Europą rezultatu 4:2. Tačiau atsižvelgiant į tai, kaip klostėsi visi mačai, galima sakyti, jog amerikietiškas krepšinis jau nėra dominuojantis, Europa jam yra lygiavertis priešininkas.

Komentarai