Neįkainuojamas krepšinio grožis 0

Ne tiek jau mažai žalgiriečių pergalių buvo ir praėjusią savaitę. Tiek Kauno klubo jaunimas, tiek pagrindinė komanda, apie kurią pirmiausia ir pakalbėsime, tęsia sėkmingą pasirodymą šiame sezone ir tampa vis didesniu galvos skausmu visiems varžovams.

Antradienį „Žalgirio“ krepšininkai trečiojo turo BBL čempionato rungtynėse 24 taškų skirtumu sutriuškino Klaipėdos „Neptūno“ komandą, nors po dviejų kėlinukų pirmavo tik septyniais taškais.Beje, jei jau kalbant apie tą besivystantį „Žalgirio“ dviejų ketvirčių sindromą, kuomet pirmąsias dvidešimt minučių žalgiriečiai buksuoja, o per likusį laiką įsivažiuoja ir nugali priešininkus – Kauno klubo vyriausiasis treneris Ainaras Bagatskis įvardijo priežastis, dėl ko taip nutinka – pirma priežastis yra ta, jog krepšininkai skirsto varžovus į silpnus, silpnesnius ir kitus „-esnius“, dar prieš rungtynes pradeda galvoti, kad pergalė jau yra iškovota. Kita priežastis – vis dažniau žaidėjai jau mąsto apie artėjančią Eurolygą, pareikalausiančią žymiai daugiau jėgų. Vadinasi, mintys yra ne ten, kur turėtų būti.

Kitos BBL čempionato rungtynės, jau išvykoje, klostėsi sudėtingiau. Ainaras Bagatskis turėjo priimti buvusio jo klubo Rygos „Barons“ mestą iššūkį. Šis Latvijos klubas dar ir dabar griežia dantį, jog A.Bagatskis persikėlė į Kauną, todėl nebuvo labai svetingas lietuviams. Visų pirma, norėjo pakišti mažą treniruočių salę, nors patys namų rungtynes žaidžia didžiulėje „Riga“ arenoje. Tačiau asmeninėmis A.Bagatskio pastangomis, pažinčių pagalba žalgiriečiams pavyko pasitreniruoti šioje arenoje, į kurią, pasižiūrėti „Žalgirio“ ir „Barons“ dvikovos susirinko net 11 200 žiūrovų. Tik įdomu, ko jie susirinko pažiūrėti – ar A.Bagatskio pralaimėjimo, ar „Barons“ pergalės – vienaip ar kitaip nepamatė nei vieno, nei kito. Nors Rygos klubas du kėlinius priešinosi žalgiriečiams, tačiau vėliau buvo priverstas kapituliuoti. „Lėtai pradėjome rungtynes, tačiau ištvermingai gindamiesi ir sėkmingai puldami netrukus įsiveržėme septyniais taškais, bet per greitai ir per lengvai juos iššvaistėme. Labai sėkmingai „Barons“ gretose žaidė A.Škele ir C. Mashall, kurių pasirodymas tapo šiokiu tokiu siurprizu mums.“ – sakė „Žalgirio“ treneris A.Bagatskis. „Tačiau noriu pabrėžti, jog po didžiosios pertraukos mes tvirtai kontroliavome žaidimą, o skirtumas svyravo todėl, jog žalgiriečiai norėjo sužaisti kuo gražiau ir suteikti malonumą visiems susirinkusiems žiūrovams, todėl kai tik atsiplėšdavome, netrukus gaudavome atgal. Tačiau mes visiškai neutralizavome pirmųjų dviejų ketvirčių „Barons“ didvyrius A.Škele ir C.Marshall. „Žalgiryje“ žaidė tik septyni krepšininkai, o esame pripratę aikštėje matyti vienuolika, todėl gal pritrūko tų pajėgų. Stigo sirguliuojančio V.Ginevičiaus, kuris neblogai rungtyniavo prieš „Neptūną“. Apskritai, „Barons“ klubas šiame mače buvo labai motyvuotas, ir sužaidė turbūt geriausias savo rungtynes. Kiek teko kalbėtis su komandos atstovais, jų pagrindinis tikslas tapti Latvijos čempionais, BBL turnyre užimti trečiąją vietą ir kuo geriau pasirodyti tarptautiniuose turnyruose. Taigi latvių siekiai yra išties ambicingi, o ir dauguma mūsų kaimyninių šalių komandų atrodo sustiprėjusios. Paklaustas, gal kaip nors kitaip žaisdamas prieš Barons jautėsi, Bagatskis atsakė, jog jautėsi gerai – juk laimėjome – pridūrė. Ir nusijuokė. „Turime kelis lyderius komandoje, kurias galime pasikliauti lemiamais momentais. Štai šiose rungtynėse iš pradžių tiesiog idealiai sužaidė M.Popovičius, vėliau jį pakeitė T.Beardas, H.Mottola ir K.Penney. Iki Eurolygos starto liko kiek daugiau nei savaitė – kokiame lygmenyje dabar yra komanda paklausiau A.Bagatskio. Treneris sakė, jog fiziškai ekipa jaučiasi labai gerai, tačiau ne visi žaidėjai dar yra pasiruošę psichologiškai, dar nevisi yra atsigavę po rinktinių, dar neužtenka savitarpio supratimo. Visam tam reikia laiko, o mes jo neturime. Stengsimės startuoti Eurolygoje kaip galima didesnėmis pajėgomis ir kovoti tik dėl pergalių, tačiau, mano manymu, 100 proc. efektyviai pradėsime žaisti žiemą.“ – pažymėjo strategas.

O dabar pažvelkime ar labai pasikėtė „Žalgirio“ lyderių trijulė nuo praėjusios savaitės?

1. Pirmoje vietoje ir toliau lieka kroatas Marko Popovičius, BBL čempionate įžaidėjas vidutiniškai pelno po 18.8 taško, atlieka 2.5 rezultatyvaus perdavimo, beveik po tris kartus pavagia kamuolį iš varžovo ir 3.5 jų atkovoja.

2.Į antrą vietą iš trečiosios pakilo komandos kapitonas Tanoka Beardas, per kiekvienas BBL rungtynes pelnydamas po 13.5 taško ir atkovodamas po 10.5 kamuolio

3. Į trečią vietą šoktelėjo Kirkas Penney, nors gynėjas sužaidė tik dvejas rungtynes, tačiau pasižymėjo pelnydamas po 13 taškų ir atkovodamas 4 kamuolius.

Dar tiesa, baigiant apie „Žalgirio“ pagrindinę komandą – V.Ginevičius jau sveikas, šiandien (10.16) dalyvavo lengvoje rytinėje treniruotėje.

Dabar trumpai norėčiau apžvelgti BBL čempionato turnyrinę padėtį. A grupės lyderiais su keturiomis pergalėmis iš tiek pat galimų kaip ir priklauso yra „Žalgirio“ krepšininkai, antroje vietoje su trejomis laimėtomis rungtynėmis ir vienu pralaimėjimu žengia „Šiauliai“, po jų seka „Neptūnas“. B grupės viršuje įsitaisė abi Latvijos komandos – čempionai Venspilio „Venspils“, kurie praėjusią savaitę kaip reikiant pasipriešino „Lietuvos rytui“ ir nusileido vilniečiams tik dviem taškais, tai buvo pirmasis „Venspils“ komandos pralaimėjimas per penkis mačus ir Rygos ASK klubas, iškovojęs visas keturias pergales. Trečias lieka Vilniaus „Lietuvos rytas“.

BBL išrinko ir savaitės geriausius – geriausio savaitės pasirodymo autorius iš Estijos, naudingiausias krepšininkas – iš Latvijos, o geriausia komanda – iš Lietuvos.Geriausio savaitės pasirodymo autoriumi išrinktas Tartu „Rock“ ekipos puolėjas George Tsintsadze, kuriam rungtynėse su Rygos „ASK Riga“ ekipa iki trigubo dublio pritrūko dviejų atkovotų kamuolių. Tą kartą žaidėjas per 36 minutes pelnė 14 taškų, atkovojo 8 ir perėmė 2 kamuolius bei atliko 11 rezultatyvių perdavimų.
Naudingiausiu savaitės žaidėju pripažintas „Ventspils“ ekipos legionierius iš JAV Eddie Shannonas. Gynėjas per dvi šios savaitės rungtynes (su „Nevėžiu“ ir „Lietuvos rytu“) vidutiniškai pelnė po 17 taškų, atkovojo po 3 kamuolius, atliko po 5 rezultatyvius perdavimus.
Įdomiausiomis savaitės rungtynėmis pripažinta dvikova Latvijoje tarp Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir „Ventspils“ komandų. Tik paskutinėmis susitikimo sekundėmis pergalę rezultatu 77:75 iškovojo SEB BBL čempionų titulą ginanti Lietuvos ekipa. Beje, „Lietuvos ryto“ klubas ir praėjusią savaitę gavo tokią pačią nominaciją. Tąkart įdomiausiomis savaitės rungtynėmis pripažinti Rygos „ASK Riga“ ekipos pergalė prieš vilniečius.
Geriausia savaitės komanda pripažinta „Šiauliai“. Nors aš tai “Žalgiriui” visuomet duočiau geriausios komandos nominacija. Šią savaitę šiauliečiai iškovojo abi pergales (60:54 prieš „Barons“ ir 78:64 prieš „Kalev/Cramo“).

„Žalgirio“ jaunimas po savaitgalio rungtynių tapo vienvaldžiais NKL čempionato lyderiais. Iš pradžių, ketvirtadienį žalgiriečiai namuose nugalėjo Vilniaus „Akademija – MRU“ krepšininkus, ginančius šio turnyro nugalėtojų vardus. Ypatingo rezultatyvumo rungtynėse, per pirmąsias dešimt minučių kauniečiai varžovams įmetė net 37 taškus, tačiau šioje dvikovoje pralaimėjo kovą dėl kamuolio (47:34), bet rungtynes laimėjo devyniais taškais – 109:98, NBA kovų vertas galutinis rezultatas.

Kauniečių gretose tarpusavyje dėl naudingiausio žaidėjo prizo lenktyniavo A.Milaknis ir D.Motiejūnas. Pirmasis pelnė 31, antrasis 30 taškų.

Dar saldesnę pergalę, vėl gi namuose, Kauno klubo krepšininkai pasiekė dvikovoje su pagrindiniais konkurentais dėl lyderių vardų – Alytaus “Alytus” komanda. Tik trečiojo kėlinio pabaigoje, po tolimo Š.Vasiliausko šūvio, įsiveržę į priekį žalgiriečiai pademonstravo tvirtą charakterį ir likę be penkias pražangas susirinkusio D.Motiejūno, sugebėjo įveikti varžovus šešiais taškais, nors tiesą sakant galėjo alytiškius nugalėti ir dviženkle persvara, tačiau žalgiriečiai pradėjo neapgalvotai svaidyti tolimus metimus, o svečiai tuo naudojosi. Rezultatyviausias ir vėl buvo A.Milaknis, pakartojęs priešpaskutinių rungtynių su “Akademija – MRU” pasiekimą – puolėjas pelnė 31 tašką. 19 pridėjo ir net 7 rezultatyvius perdavimus atliko Š.Vasiliauskas.

Didžiausia kol kas mus kamuojanti problema – kova dėl atšokusių kamuolių.

Šioje pozicijoje mes nusileidžiame varžovams, kurie, po krepšiu sėkmingiau kovodami dėl kamuolių, susikuria tuos vadinamus antruosius šansus ir dėl to mes per rungtynes praleidžiame tiek daug taškų. Viena šios problemos priežastis yra aukštaūgių trūkumas, kita – žalgiriečiai neatsitveria nuo varžovo.Ties šiuo elementu labiausiai dabar dirbame treniruočių metu. Su komanda jau pradėjo treniruotis P.Butkevičius, kuris į aikštę turėtų išbėgti kitą savaitgalį. Nenorime forsuoti įvykių, leisime visiškai atgauti sportinę formą vienam mūsų lyderių. Dėl K.Kalvaičio kol kas dar nėra aišku. „Žalgirio“ jaunimas čempionato lyderiais tapo be kelių pagrindinių žaidėjų. Ar pajėgs Kauno klubui varžovai pasipriešinti tuomet, kai jis bus stipriausios sudėties? R.Samulėnas sakė, jog komandoje galioja taisyklė – „kuo blogiau, tuo geriau“. Dabar žaidėjai susikaupę, žino, kad reikės atiduoti visas jėgas ir žaisti ne tik už save, bet ir už traumuotus komandos draugus. Svarbiausia, kad jiems grįžus, visi kiti neatsipalaiduotų, o rungtyniautų tuo pačiu ritmu, kad nesuverstų visos iniciatyvos ant lyderių pečių. Tuomet viskas bus gerai.

Paklaustas, ką labiausiai iš krepšininkų norėtų pagirti, R.Samulėnas atsakė, jog visi žaidėjai, kurie buvo aikštėje, verti gerų žodžių. Strategas pasidžiaugė, jog D.Motiejūnas žaidžia vis stabiliau, estas S.Vene demonstruoja naudinga žaidimą, jis atlieka juodą, nematomą darbą gynyboje. Jei nedings noras laimėti – sėkmė bus mūsų rankose – pridūrė treneris.

Dabar keliamės į Ispaniją, kur tęsiasi ACB lygos čempionatas. Po ketvirtojo turo rungtynių pirmauja tris komandos, iškovojusios visas pergales – tai Žeronos “Akasvayu”, kurie be traumuoto D.Šalengos įveikė šalies čempionę Malagos „Unicają“, Madrido „Real“ ir Vitorijos „TAU Ceramica“ klubai. Šiems įkandin seka Eurolygos dalyvė Badalonos “Joventut” ir Madrido “Estudiantes”, kurie vakar (10.15) dešimties taškų skirtumu nokautavo Barselonos komandą, “Žalgirio” varžovę Eurolygos C grupėje. Iškovojusi tik vieną pergalę, katalonai užima vos vienuoliktą poziciją ACB čempionate.
Beje, “Barcelona” komanda turėjo versti be vieno iš lyderių J.C. Navarro pagalbos. Ispanas patyrė kojos traumą, o kiek laiko žaidėjas negalės rungtyniauti kol kas nėra žinoma.
Dvikovoje tarp Barselonos ir Valensijos „Pamesa“ klubų, kuris baigėsi triuškinančia katalonų pergale, J.C.Navarro antrajame kėlinuke prasiverždamas link krepšio netyčia užmynė ant gynėjo kojos bei susižeidė kulkšnį.
Pagal išankstines medikų prognozes, trauma gali būti pakankamai rimta.Taigi pirmoji “Barcelonos” pergalė katalonams kainavo tikrai labai daug.

O štai dar vieni „Žalgirio“ varžovai Eurolygoje -Maskvos CSKA krepšininkai pergalingai pradėjo šalies čempionatą. Raudonarmiečiai trimis taškais palaužė Vladivostoko „Spartak – Primorje“ komandą.

Maskvos klubas taip pat turi nuostolių – po draugiškų NBA Europe live projekto finalinių rungtynių su Filadelfijos „76ers” traumą gavo graikas Teodoras Papaloukas. Beje jau jau užsiminiau apie šį didelio susidomėjimo susilaukusį bendrą Eurolygos ir NBA projektą, turiu pasakyti, kad amerikiečiai čia užėmė pirmą ir trečią vietas.

Jau minėta Filadelfijos komanda finale nugalėjo Eurolygos čempionus, o mažajame finale Fynikso „Suns“ suvalgė Tel Avivo „Maccabi“.

NBA lygos komisaras Davidas Sternas spaudos konferencijoje Vokietijoje teigė, jog „NBA Europe Live“ turnyras pasiteisino, o NBA ir ateityje ruošiasi rengti įvairaus pobūdžio turnyrus bendradarbiaujant su Europos komandomis. „Tai buvo nepakartojamas šou krepšinio sirgaliams bei galimybė Europos komandoms įgyti neįkainojamos patirties,“ – Sternui antrino Eurolygos generalinis direktorius Jordi Bertomeu. Tačiau apie patį D.Sterną nelabai maloniai atsiliepia NBA lygos žaidėjai. Nebeturim teisės ginčytis su arbitrais, o jie nenori mūsų klausytis. Viskas kaip komunizme. Toks jausmas, kad viską valdytų Fidelis Castro.“ – taip lygoje susidariusią situaciją įvertino vienas geriausių NBA žaidėjų Kevinas Garnettas po to, kai D.Sternas dar labiau padidino sankcijas žaidėjams, mėgstantiems rinktis technines pražangas. Nuo šiol už kiekvieną techninę pražangą teks susimokėti. Pirmosios penkios pražangos kainuos po 1000 JAV dolerių, o kaina po 500 JAV dolerių didės sulig dar 5 pražangomis. Tai reiškia, kad nuo 16 techninės pražangos krepšininkams teks mokėti po 2500 JAV dolerių. Nors žinant, kiek uždirba NBA žvaigždės, ši suma jiems neturėtų atrodyti didelė. Ir šiaip, krepšinio grožis, su visais šiais ir kitais niuansais, juk yra neįkainuojamas.

Komentarai