Pergalės bus kitokios vertės 0

Praėjusią savaitę Kauno „Žalgiris“ paskutinį kartą pasitikrino jėgas prieš šio sezono startą Eurolygoje. Žalgiriečiai sužaidė vienerias BBL ir dvejas LKL čempionato rungtynes ir visose pasiekė triuškinančias pergales. Turbūt patį geriausią šio sezono mačą, kokybės atžvilgiu, kauniečiai sužaidė šeštadienį, kuomet nuo pirmųjų minučių, tarsi uraganas, tiesiog nušlavė Šiaulių klubą. Toje dvikovoje nesustabdomas buvo kroatas Marko Popovičius, pataikęs septynis ir aštuonių tritaškių, atlikęs keturis rezultatyvius perdavimus ir iš viso pelnęs net 30 taškų. „Žalgirio“ pergalę ir šį įspūdingą M.Popovičiaus pasirodymą stebėjo pastarojo krepšininko mama, kuri galėjo būti ta šalutine aplinkybe tokio sėkmingo sūnaus žaidimo. Tačiau galima išskirti ne tik „Žalgirio“ herojumi jau tapusio M.Popovičiaus žaidimą. Su šiauliečiais visa „Žalgirio“ komanda atrodė tikrai galinga. Tiek stabiliai naudingai rungtyniaujantis Kirkas Penney (17 tšk.), tiek Mantas Kalnietis (16 tšk.), o taip pat aukštaūgiai Tanoka Beardas, beje, tame mače amerikietis buvo tikras kamuolių vagis, iš varžovų jų atėmęs net penkis ir Hanno Mottola, kuris kartu su M.Popovičiumi buvo daugiausiai rezultatyvių perdavimų (4) atlikęs krepšininkas.

Ir nors krepšinis yra neprognozuojamas, tačiau „Žalgirio“ ir „Atleto“ dvikovos baigtį buvo galima nuspėti dar neprasidėjus mačui. Ryškus komandų meistriškumo skirtumas nei akimirkai neleido suabejoti „Žalgirio“ sėkme, klausimas išliko tik toks – kokiu skirtumu bus pasiekta pergalė. Rungtynėse nežaidė M.Popovičius ir T.Beardas, kuriems buvo leista pailsėti. „Žalgirio“ treneriai leido daugiau laiko aikštelėje praleisti antro penketo žaidėjams. Savo šansu puikiai pasinaudojo puolėjas V.Pečiukas, kuris savo komandai pelnė 26 taškus. 10 įmetė ir tris rezultatyvius perdavimus atliko Vytenis Jasikevičius.

Tačiau ar tokie mačai, kuomet varžovai nesugeba rimčiau pasipriešinti „Žalgiriui“, na nebent išskyrus „Sakalus“, kurie trisdešimt minučių dar priešinosi Kauno klubo krepšininkams, tačiau per likusį laiką sparnai jiems buvo aplaužyti, padėjo pasiruošti pačioms svarbiausioms kovoms Europoje. Apie tai pasišnekėjome su ekipos vyriausiuoju treneriu Ainaru Bagatskiu. Strategas sakė, jog LKL ir BBL mačai padėjo pasiruošti būsimoms Eurolygos kovoms ir nors iš šalies atrodė, jog tos rungtynės buvo lengvos, tačiau tokios jos nebuvo. A.Bagatskis pažymėjo, jog komanda labai gerai pasiruošė dvikovai su „Šiauliais“, žaidėjai nusiteikė, jog tai bus vienas paskutinių jėgų patikrinimų prieš Eurolygą ir tos rungtynės tikrai buvo labai geros. Aišku Eurolygoje teks susigrumti su aukštesnio lygio varžovais, pergalės bus kitokios vertės.

„Pasitikiu visais žaidėjais, vienais mažiau, kitais daugiau – kiekvieno krepšininko išėjimas į aikštę ir nuveiktas darbas priklauso nuo situacijos – kada jis gali būti naudingas“, – teigė „Žalgirio“ strategas.

Pasak A.Bagatskio, lyderiai yra aiškūs – T.Beardas, M.Popovičius, P. Jankūnas, H.Mottola. Tačiau svarbiausia, kad būtų komanda. Jei bus pergalės, visi bus geri, jei pralaimėsime – visi bus blogi.

Pirmose Eurolygos rungtynėse šį ketvirtadienį Italijoje žalgiriečiai susitiks su Trevizo „Benetton“ komanda. A.Bagatskis sakė, jog „Benetton“ ne itin sėkmingai pradėjo sezoną šalies aukščiausioje lygoje, todėl varžovas, kaip sužeistas žvėris, yra dvigubai pavojingesnis. Italijos klube „žaidimą daro“ septyni žaidėjai. „Žalgirio“ treneris išskyrė du pajėgius amerikiečius bei pažymėjo, jog ten žaidžia Italijos ir Graikijos rinktinių žaidėjai.

Ar labai svarbus komandai sėkmingas startas Eurolygoje? – paklausiau trenerio.

Visi susitikimai bus svarbūs, būtų kvaila skirstyti, kuris iš jų bus svarbesnis ar svarbiausias. Aišku, pirma pergalė suteiks daugiau pasitikėjimo komandai.

„Žalgirio“ komandos kapitonas Tanoka Beardas antrino treneriui ir sakė, jog sėkmingas startas Eurolygoje yra svarbus komandai psichologiškai, tačiau puolėjas tikino, jog tiek, pergalės, tiek pralaimėjimo atveju žalgiriečiai tęs savo darbą – kiekvieną kartą į aikštę išeis kovoti tik dėl pergalės.

„Sulig kiekviena savaite mes žaidžiame vis geriau – jei lyginant komandą nuo sezono pradžios ir dabar – pakilome penkiais lygmenimis. Geriau ginamės, o tai yra mūsų sėkmės raktas.Pradedam vis geriau suprasti vienas kitą ir tuo pačiu nesustojame, vis judame į priekį.“ – sakė T.Beardas.

Prieš Eurolygos startą sau noriu sau palinkėti būti visuomet pasiruošusiam, pasiruošusiam atiduoti viską komandai, daryti tai, ką galiu geriausia. To paties norėčiau palinkėti ekipos draugams bei pasitikėjimo savimi, savo jėgomis, nes jei taip bus, turėsi labai daug šansų nugalėt bet kokį varžovą.

O baigiant apie „Žalgirį“, tradiciškai pažvelkime ar pasikeitė „Žalgirio“ lyderių trejetas, o jis nuo praėjusios savaitės nesikeitė.

1. Pirmoje pozicijoje toliau išlieka kroatas Marko Popovičius, per kiekvienas LKL rungtynes įžaidėjas pelno po 24 taškus ir atlieka tris rezultatyvius perdavimus. BBL turnyre kroatas prideda po 16.6 taško ir 3.4 rezultatyvaus perdavimo.

2. Antroje lyderių trejeto vietoje – komandos kapitonas Tanoka Beardas. “Žalgirio”centras LKL čempionate įmeta po 14 taškų ir atkovoja po septynis kamuolius.

BBL turnyre jis prideda dar po 13.5 taško ir atkovoja 10.7 kamuolio ir Baltijos lygoje pirmauja pagal šią statistinę kategoriją. Beje, LKL čempionate amerikietis pirmauja pagal perimtus kamuolius, vidutiniškai 3.5 karto per rungtynes jis taip nuskriaudžia varžovus.

3. Trečioje pozicijoje lieka Kirkas Penney. Zelandas per kiekvienas LKL rungtynes pelno po 12.7 taško, o BBL čempionate prie pergalių prisideda dar 13.7 taško.

Apie „Žalgirio“ jaunimą taip pat galima kalbėti tik gerai arba labai gerai. Vienvaldžiai NKL čempionato lyderiai toliau skina pergales. Praėjusią savaitę žalgiriečių kelyje pasimaišęs Druskininkų klubo barjeras nebuvo kauniečiams nei per aukštas, nei per tvirtas. Pirmajame mače išvykoje „Žalgirio“ jaunimas nugalėjo varžovus devynių taškų skirtumu. Kauniečių kapitonas Artūras Milaknis per 38 minutes įmetė į varžovų krepšį 33 taškus. Kapitono asistento pareigas šiose rungtynėse sėkmingai ėjo Donatas Motiejūnas, pelnęs 28 taškus.

Šeštadienį namuose Kauno „Žalgiris-Sabonio mokykla“, užmėtė „Druskininkus“ ne kepurėmis, bet pelnytais taškais 103:73. „Druskininkai“ suklydo 22 kartus, kai kauniečiai tiktai 8 kartus prarado kamuolį. „Druskininkai“ gali šaukti SOS, jie vieninteliai lygoje liko pergalių grafoje su apvaliu nuliu.

Dabar pažvelkime kai “Žalgirio” varžovams Eurolygos C grupėje sekasi nacionaliniuose čempionatuose. Priminsiu, jog žalgiriečiai reguliariajame sezone kovos su Barselonos “Barcelona”, Maskvos CSKA, Trevizo “Benetton”, Salonikų “Aris”, Stambulo “Fenerbahce”, prancūzų „Pau Orthez” ir Neapolio “Eldo Basket” krepšininkais.

Pradėkime nuo favoritėmis laikomų ekipų . ACB čempionate Barselonos klubas užima aštuntąją poziciją. Katalonai per penkerias rungtynes iškovojo dvi pergales. Paskutiniame mače “Barca” vos vienu tašku įveikė lygos vidutiniokę “Polaris World CB Murcia” ekipą. Lyderis “Barcelonos” klubo gretose aišku yra ispanas J.C.Navarro, kuris per kiekvieną mačą savo komandai pelno po 12.5 taško, atkovoja po 2.3 kamuolio ir atlieka 1.8 rezultatyvaus perdavimo.

ACB lygoje pirmauja trys ekipos, nepatyrusios pralaimėjimo kartėlio – Madrido „Real“, Vitorijos „Tau Ceramica“ ir Žeronos „Akasvayu“.

Italijos LEGA čempionate „Žalgirio“ varžovams Trevizo „Benetton“ ir Neapolio „Eldo Basket“ krepšininkams sekasi panašiai. Abu klubai iškovojo po dvi pergales iš keturių, tačiau dėl geresnio įmestų/praleistų taškų santykio, „Eldo Basket“ komanda užima devintąją, o „Benetton“ 11 poziciją. Paskutinėse rungtynėse Trevizo klubas vienuolikos taškų skirtumu nugalėjo „Legea Scafati“ ekipą, o Neapolio krepšininkai neatsilaikė prieš Sienos „Montepaschi“ ir pralaimėjo jiems rezultatu 80:77. “Eldo Basket” gretose išsiskiria amerikietis įžaidėjas Tierre Brown, kuris vidutiniškai pelno po 16.8 taško ir atlieka 3.3 rezultatyvaus perdavimo.

„Benetton“ komandoje lyderiauja graikų gynėjas Nikos Zisis, kuris per kiekvieną mačą pelno po 11.8 taško ir atlieka po tris rezultatyvius perdavimus.

Rusijos Super lygoje Maskvos CSKA žengia pergalingai ir per ketverias rungtynes pasiekė tiek pat pergalių bei čempionate užima pirmąją vietą. Paskutiniame mače raudonarmiečiai 25 taškų skirtumu sutriuškino Rutenio Paulausko treniruojamus Maskvos srities „Dinamo“ krepšininkus. Naudingiausiai Maskvos klubo gretose žaidžia atakuojantis gynėjas Trajanas Langdonas, kuris pelno po 13.5 taško ir atkovoja 2.5 kamuolio.

Graikijos čempionate Salonikų „Aris“, kuriame žaidžia buvęs žalgirietis Simonas Serapinas, demonstruoja neblogą formą. Šis klubas per trejas žaistas rungtynes iškovojo dvi pergales ir užima ketvirtąją vietą. Paskutiniame mače „Aris“ gana nesunkiai, 23 taškų skirtumu, nugalėjo Kozanės „Makedonikos“ krepšininkus. Rezultatyviausias Salonikų komandos gretose yra amerikietis Terrel Castle, kuris įmeta po 13 taškų, į rezultatyviausių penketą patenka ir S.Serapinas, kuris „Aris“ komandai pelno po 7.5 taško.

Turkijos aukščiausioje krepšinio lygoje lyderiauja keturios komandos tarp kurių yra ir „Fenerbahce“. Kartu su „Efes Pilsen“, „Turk Telekom“ ir „Galatasaray Cafe Crown“ Fenerbahce krepšininkai savo sąskaitoje turi tris pergales iš tiek pat galimų. Paskutiniame mače Stambulo klubas įtikinamai, 19 taškų skirtumu, nugalėjo „Oyak Renault“ komandą.

„Fenerbahce“ ekipos gretose išsiskiria A.Bagatskio tautietis Kasparas Kambala, kuris yra labiausia išsiskirianti figūra Stambulo klube. Jis vidutiniškai pelno po 17 taškų. Tiesa, jis sužaidė tik dvejas rungtynes, tačiau paskutinėse pelnė net 20 taškų.

Prancūzijos čempionate Pau Ortezo klubas kol kas sunkiai skina pergales.

Ši komanda užima vos 15 poziciją tarp 18 dalyvių, tris kartus laimėjusi ir patyrusi keturis pralaimėjimus. Paskutiniame mače Pau Ortezas vargais negalais, trim taškais įveikė ketvirtoje vietoje esančią „Adecco Asvel“ ekipą. O rezultatyviausias būsimų „Žalgirio“ varžovų gretose yra amerikietis Britton Johnsen, kuris vidutiniškai pelno po 13 taškų.

Na ir pabaigai dar pasilikau Tel Avivo Maccabi klubą, kuris praėjusią savaitę viešėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose ir ten sužaidė dvejas draugiškas rungtynes su NBA klubas. Tačiau saldu Tel Avivo klubui Amerikoje tikrai nebuvo.

Pirmuoju žydų klubo varžovu buvo Žydrūno Ilgausko Klyvlendo „Cavaliers“ klubas, pastarasis sutriuškino „Maccabi“ rezultatu 93: 67. R.Bufordas pelnė svečiams 19 taškų, 13 pridėjo W.Bynumas ir 10 S.Jasaitis.

Dar vieną pralaimėjimą „Maccabi“ patyrė draugiškose rungtynėse Toronte su vietos “Raptors”, kurie Izraelio čempionus suvalgė rezultatu 118:84 ir atsirevanšavo už pralaimėjimą 2 taškais pernai. Pusę rungtynių „Maccabi“ žaidė lygiai, tačiau antrą mačo pusę pralaimėjo net 29:65. Trečiajame kėlinyje 6 minutes žydai negalėjo pelnyti nė taško. Aštuoni „Raptors“ žaidėjai pelnė po dviženklį taškų skaičių: C.Boshas ir F.Jones – po 16, T.J.Fordas – 13, J.M.Calderonas – 12, A.Parkeris – 11, A.Bargnani – 11, J.Grahamas – 11, D.Martinas – 10. „Maccabi“ gretose rezultatyviausi buvo naujokai: F.Noelas pelnė 19 taškų, W.Bynumas – 14.
S.Jasaitis svečiams pelnė 13 taškų ir buvo trečias savo komandoje pagal rezultatyvumą.

Komentarai