Krepšinio metamorfozės 0

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai praėjusią savaitę mums visiems iškrėtė nesmagų pokštą. Atrodė, jog per televizorių matėme ne žalgiriečius, ne tą komandą, kuri visai neseniai demonstravo tokį gražų žaidimą su Barselonos klubu – atkaklią kovą, ryžtą ir charakterį. Turkijoje, prieš Stambulo „Fenerbahce – Ulker“ komandą žaidė tik ano „Žalgirio“ šešėlis. Tokio „Žalgirio“ daugiau matyti ir nesinorėtų – tikiu, jog tokio daugiau ir nematysime. Kauniečiai ketvirtadienį žaidė tarsi su švininėmis kojomis ir žvilgsniais, nukreiptais ne į varžovus, o nežinia kur.

Daug kritikos gavę krepšininkai patys sau, matyt, jos taip pat negaili bei stengsis reabilituotis ekipos vadovų, trenerių, visų krepšinio mėgėjų ir „Žalgirio“ gerbėjų akyse.

“Tikrai nesame silpnesni už “Fenerbahce-Ulker”, ypač tiek, kiek atsilikome per pirmuosius du kėlinius (47:29). “ – “Kauno dienai” kalbėjo “Žalgirio” vyriausiasis treneris Ainaras Bagatskis.

“Kodėl komanda nekovojo, sunku pasakyti, bet žaidėjams reikėtų turėti daugiau savigarbos, nes jie tik trečiajame kėlinyje pradėjo žaisti taip, kaip gali. Iki tol nerodė jokio agresyvumo ir kovingumo. Manau, gali būti dvi priežastys – žaidėjai pasijuto labai gerais ir neįvertino varžovų, pamiršę, kad jie žais namuose ir pergalė jiems žūtbūt reikalinga. Antroji – neišlaikė atsakomybės. “ – “Kauno dienai” pabrėžė A.Bagatskis.

“Daugiausia rūpesčių mums kėlė individuali gynyba – beveik visus taškus varžovai rinko žaisdami vienas prieš vieną. Kaip jau esu ne kartą sakęs, viskas priklauso nuo noro ir nusiteikimo. Išmokyti ir priversti gintis žaidėją vienas prieš vieną, jeigu jis nerodo noro, labai sunku. Praleidome skausmingus metimus ir paskutinėmis kėlinių sekundėmis. Tai irgi iliustruoja žaidėjų nenorą kovoti, – tvirtino strategas.

Vienintelis pliusas, kad trečiajame kėlinyje dar pakilome į kovą ir parodėme, kad galime žaisti”. A.Bagatskis sakė, kad nesėkmės nesugadino žaidėjų tarpusavio santykių, jie nepradėjo ieškoti kaltų: “Vieni kitus palaikome ir tai šiuo metu yra svarbiausia”.

Tanoka Beardas, tose rungtynėse pelnęs aštuoniolika taškų ir atkovojęs trylika kamuolių, buvo geriausias žaidėjas Kauno ekipos gretose, jis surinko 26 naudingumo balus ir pateko į naudingiausių Eurolygos krepšininkų dešimtuką (8).

Taigi, apie paskutines „Žalgirio“ Eurolygos rungtynes nebėra reikalo kalbėti daugiau.

……………………………………………………………………………………………………………………

O Eurolyga nebūtų Eurolyga, jei ir praėjusią savaitę ji nebūtų davusi netikėtų, tačiau labai įdomių rezultatų. Ir pradėsiu nuo Sopoto „Prokom Trefl“ ir Maskvos „Dynamo“ dvikovos. Namie rungtyniavę lenkai dviženkle persvara įveikė ULEB taurės čempionus, nors jei kas būtų paklausęs, kuri iš komandų yra favoritė – neabejodama įvardinčiau maskviečius. Tomas Masiulis Sopoto klubui pelnė keturis taškus, atkovojo septynis kamuolius, tačiau net keturis kartus suklydo. Iš viso Sopoto komanda suklydo dvidešimt kartų, bet tai jai nesutrukdė laimėti. Kitas „Prokom Trefl“ lietuvis Donatas Slanina prie pergalės pridėjo septynis taškus ir du rezultatyvius perdavimus.

Labiausia intrigavusia ir atkakliausia dvikova išrinkau dviejų Adrijos lygos komandų susitikimą – Zagrebo „Cibona“ ir Belgrado „Partizan“. Šios poros nugalėtojui nepakako keturiasdešimties žaidimo minučių (75:75), o po dviejų pratęsimų gražią pergalę išplėšė „Partizan“ krepšininkai. Atkaklią ir bekompromisę kovą iliustruoja dar vienas faktas – penki Belgrado ekipos žaidėjai surinko po penkias pražangas ir nebaigė rungtynių. Keturis krepšininkus toks likimas ištiko Zagrebo klube.

Vitorijos „Tau Ceramica“ savoje arenoje vargais negalais susitvarkė su Stambulo „Efes Pilsen“ komanda. Didžiausią pranašumą baskai susikrovė iki didžiosios pertraukos, tačiau per likusį laiką turkai kaip reikiant patampė nervus ispanams, kol pagaliau pastarieji išvargo trijų taškų pergalę. Baskus į priekį toliau veda nepailstantis komandos kapitonas argentinietis Luisas Scola.

Bolonijos „Climamio“ namuose turėjo laimėti prieš debiutantus Kelno „Rhein Energy“ – tik tokiu atveju postą būtų išsaugoję dabar jau buvęs italų vyriausiasis treneris Fabrizio Frates. Tačiau Bolonijos klubas pralaimėjo, pralaimėjo savo žiūrovų akivaizdoje,o strategas pasirašė sau nuosprendį. Jį pakeitė buvęs Sienos Mdp, Stambulo „Ulker“ treneris Erginas Atamanas. Tačiau pastarojo laukia velniškai sunkūs laikai – „Climamio“ yra absoliutus Eurolygos autsaideris, su apskritu nuliu pergalių grafoje. Ar pavyks naujajam treneriui prikleti Eurolygos senbuvį į lemiamą kovą?

Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkai, stebimi net 15.000 žiūrovų, nesunkiai nugalėjo Romos „Lottomaticą“. Net penki graikų klubo atstovai pelnė dviženklį taškų skaičių, o antras pagal naudingumą komandoje buvo lietuvis Ramūnas Šiškauskas, pelnęs keturiolika taškų ir atkovojęs tris kamuolius. Robertas Javtokas žaidė tris minutes ir nespėjo pasižymėti. Nukritusi į paskutinę B grupės vietą Romos komanda stiprinasi – į savo gretas italai pasikvietė amerikietį gynėją Mire Chatmaną, kuris prieš pat sezoną buvo atleistas iš Maskvos „Dynamo“. Praėjusį sezoną M.Chatmanas kartu su „Dynamo“ ekipa tapo ULEB taurės turnyro laimėtoju bei iškovojo teisę rungtyniauti Eurolygoje. M.Chatmanas ruošėsi sezonui Rusijos klube, tačiau galiausiai jo paslaugų neprireikė. Praėjusį sezoną jis sužaidė 14 ULEB taurės turnyro dvikovų ir vidutiniškai pelnydavo 19 taškų. Į Europą amerikietis atvyko 2002 metais, pasirašydamas sutartį su „Ventspils“ ekipa. Latvijos ekipoje žaidėjas praleido du sezonus.
Vieną ryškiausių ULEB taurės turnyro žaidėjų pastebėjo Eurolygoje žaidęs „Pau-Orthez“ klubas, pasirašęs su žaidėju sutartį 2004-05 metų sezonui. Tais metais M.Chatmanas buvo daugiausiai rezultatyvių perdavimų per rungtynes atliekantis Eurolygos žaidėjas (vidutiniškai po 6,2 perdavimo).

Barselonos “Winterthur FCB” komanda namuose dvidešimties taškų skirtumu sutriuškino Neapolio “Eldo Basket” krepšininkus ir įsitvirtino C grupės viršuje. Katalonų gretose labiausiai išsiskyrė snaiperis J.C.Navarro, jam puikiai talkino italų veteranas Denisas Marconato. Dabar jau galima skelbti lažybas – kuriai Eurolygos komandai pavyks neutralizuoti Barselonos “La Bomba”.

Maskvos CSKA, jau už poros dienų atvyksianti į Kauną (11.23), praėjusią savaitę čempionišku stiliumi susitvarkė su Trevizo „Benetton“ krepšininkais. Italai neleistinai prastai metė baudų metimus (9/15) ir pataikė vos keturis tolimus metimus iš devyniolikos – tris iš jų – Marco Mordente. „Benetton“ palūžo paskutiniame ketvirtyje po trijų iš eilės J.R.Holdeno tritaškių . Pastarąjį galima pasveikinti su sugrįžimu – Holdenui tai kol kas geriausios rungtynės Eurolygoje.

Salonikų „Aris TT Bank“ namuose vos dviem taškais palaužė pakiliai rungtyniavusius Pau Orthezo „Elan Bernais“ krepšininkus. Simonas Serapinas per devynias minutes nei karto nemetė į krepšį, tačiau spėjo atkovoti vieną kamuolį. Lietuvis neranda vietos po saule Graikijoje, buvusiam žalgiriečiui belieka laukti geresnių laikų.

Pirėjo „Olympiacos“ išvykoje turėjo paplušėti mače su Le Mano „Sarthe“ komanda. Po trijų kėlinukų prancūzai pirmavo vienu tašku, tačiau per likusį laiką į finalinį ketvertą pretenduojantys graikai neatidavė taško šeimininkams. Esu nepatenkintas žaidimu, bet patenkintas pergalė – sakė „Olympiacos“ strategas Pinhi Gershonas. Komplimentai Le Mano treneriui Vincent Collet.

Ispanijos čempionai Malagos „Unicaja“ namuose įveikė Liublijanos „Olimpija“ klubą. Saulius Kuzminkas Slovėnijos ekipos gretose žaidė devynias minutes, per kurias atkovojo du kamuolius ir penkis kartus prasižengė. Beje, lietuvis pretenduoja į Adrijos lygos žvaigždžių dieną, tačiau su tokiu žaidimu jis Žvaigždžių dieną pretenduoja stebėti nebent per televizorių.

O Tel Avivo „Maccabi“ įsirašė dar vieną pergalę mače su Badalonos „Joventut“ komanda. Po pirmųjų dešimties minučių žydai pirmavo 26:5, o Simas Jasaitis iš viso pelnė trylika taškų , atkovojo penkis kamuolius ir atliko tris rezultatyvius perdavimus. „Maccabi“ gretose nesustabdomas buvo Nikola Vujčičius, atlikęs dvigubą dublį – 20 taškų ir 10 kamuolių.

……………………………………………………………………………………………………………………

Šį savaitgalį Kauno „Žalgiris“ namuose sužaidė vienerias LKL čempionato rungtynes. Šeimininkai savoje aikštėje priėmė „Panevėžio“ krepšininkus ir įtikinamai juos įveikė. Tai buvo šeštoji „Žalgirio“ pergalė Lietuvos krepšinio lygoje. Tiek pat pergalių turi Vilniaus „Lietuvos rytas“, kuris praėjusią savaitę čia iškovojo dvi pergales. Abi pergales vilniečiai šventė kartu su naujuoju treneriu slovėnu Zmago Sagadinu. Pastarasis pakeitė iš komandos atleistą Sharoną Druckerį. Vilniaus klubo vadovybė motyvavo savo sprendimą tuo, jog nesutapo jos ir trenerių požiūris į lietuvių ir legionierių vaidmenį ekipoje – S.Druckeris turėjo palikti Lietuvą ne dėl savo , bet dėl ant suolo užsisėdėjusio aukštaūgio Eurelijaus Žukausko nugaros skausmų. Būtent E.Žukauskas buvo viena svarbiausių nesutarimų priežasčių. Z.Sagadinas į Vilnių atvyko penktadienį po pietų ir iškart skubėjo į Marijampolę, į jau minėtas rungtynes su „Sūduva“. Kitą pergalę namuose „Lietuvos rytas“ įsirašė dvikovoje su Klaipėdos „Neptūnu“, nors iki didžiosios pertraukos svečiai dar pirmavo keturiais taškais.

Praėjusią savaitę krito ir dar viena trenerio galva. Abipusiu susitarimu iš Kauno „Atletą“paliko vyriausiasis treneris Darius Sirtautas, o jo vietą netrukus užėmė sezoną kaip žaidėjas šiame klube pradėjęs Darius Dimavičius. Šį sezoną „Atletas“ yra užtikrintas Lietuvos ir Baltijos krepšinio lygų autsaideris. LKL Kauno klubas pralaimėjo visas penkias dvikovas, o BBL – laimėjo vienerias rungtynes iš devynių.

Trenerių galvos krenta ne tik LKL čempionate, bet ir NKL lygoje. Po ketvirtadienį patirto pralaimėjimo NKL autsaideriams Kauno „LKKA-Atletui“, pirmojo NKL sezono bronzos medalių laimėtojas Anykščių „Puntukas-Jarimpeksas“ abipusiu susitarimu nutraukė kontraktą su vyriausiuoju treneriu Sergejumi Jovaiša.

O jei jau prakalbome apie NKL čempionatą, kuriame rungtyniauja ir „Žalgirio“ jaunimas – pastarasis šeštadienį pagaliau nutraukė ilgą pralaimėjimų seriją, namuose įveikęs Joniškio „Delikateso“ komandą, nors dar prieš porą dienų gavo antausį nuo sustiprėjusio Šilutės klubo, kuris pasipildė amerikiečiu Aaronu Curtis. Iškovoję dešimtą pergalę kauniečiai rikiuojasi trečioje B pogrupio vietoje.

Ir pabaigai – kadras iš NBA gyvenimo. Į Roną Artestą puodelį metęs bei išprovokavęs plačiai nuskambėjusias muštynes per Detroito „Pistons“ ir Indijanos „Pacers“ rungtynes Johnas Greenas visą likusį savo gyvenimą negalės lankytis „Pistons“ namų rungtynėse.

41-erių J.Greenas buvo pripažintas kaltu dėl šio įvykio. Jis buvo nuteistas 30 parų laisvės atėmimo bausme, gavo 500 JAV dolerių baudą bei 2 metus lygtinio nuteisimo. Taip pat jis buvo įpareigotas lankyti anoniminių alkoholikų susirinkimą bei pykčio tvardymo kursus.

Komentarai