Truputis šilumos ir gerumo 0

„Žalgiriui“ Eurolygos čempionai akimirką leido patikėti, jog yra nugalimi. Nugalimas Maskvos klubas atrodė iki trečiojo kėlinuko pabaigos, kuomet žalgiriečiai atsilikinėjo tik penkiais taškais. Tačiau per paskutines dešimt minučių tai, ką žalgiriečiai buvo sukūrę, sugriuvo kaip kortų namelis.

Žalgiriečių puolimas pradėjo strigti, o dėl nemažo rungtynių tempo pavargę pagrindiniai Kauno klubo krepšininkai nebespėjo gynyboje.

CSKA parodė nugalėtojų charakterį ir išsivežė pergalę į Maskvą. Ši dvikova buvo matoma net trijuose žemynuose – nuo Š.Amerikos iki Azijos. „Žalgirio“ ir CSKA mačą rodė tokie transliuotojai kaip NBA TV ir Al Jazeera Sport , o vaizdo įrašą matė net ir Filipinų gyventojai.

“Manau, kad esame gera komanda. CSKA yra viena pajėgiausių šio sezono Eurolygos komandų ir yra neabejotina favoritė rungtyniauti čempionato finale. Finalo ketvertas įvyks Atėnuose, mano gimtajame mieste, todėl stengsiuosi padaryti viską, kad mano ekipa ten žaistų.” – po pergalės kalbėjo vienas Maskvos klubo lyderių Theodoros Papoloukas. “CSKA yra puiki komanda, ko gero jų du žaidėjai kainuoja daugiau nei mūsų visa komanda, bet tai ne pasiteisinimas. Aikštėje vienu metu būna 10 žaidėjų ir jie kaunasi. Tačiau paskutiniame kėlinyje mūsų puolimas strigo ir varžovai už tai nubaudė.” – sakė Marko Popovičius.

Vis dėlto nei „Žalgirio“ krepšininkams, nei ekipos gerbėjams dar nereikia laidoti vilčių patekti į TOP 16 etapą. Per likusias devynerias rungtynes Kauno klubas, jei nepralaimės daugiau nei du kartus, užsitikrins vietą Eurolygos atkrintamosiose varžybose. O susiklosčius palankiai situacijai, gali užtekti tik penkių pergalių. Aišku, visa tai mūsų laukia ateityje – laukia intriguojantys krepšinio vakarai.

Eurolygos penktojo turo rungtynėse aikščių šeimininkai dažniau skriaudė svečius nei svečiai šeimininkus. Iš dvylikos sužaistų mačų devynias pergales šventė šeimininkai ir tik trys dvikovos baigėsi svečių naudai.

Praėjusios savaitės labiausiai netikėtas rezultatas užfiksuotas Zagrebe, kur vietos „Cibona“ penkių taškų skirtumu palaužė Tel Avivo „Maccabi“ komanda. Abi komandos tiek pat kartų suklydo (12), atkovojo tiek pat kamuolių (31), pataikė tiek pat tolimų metimų iš tiek bandymų (7/15), tačiau kroatai buvo taiklesni nuo dvitaškio ir baudų metimų linijos. Simas Jasaitis Izraelio klubui pelnė 12 taškų ir atkovojo keturis kamuolius. „Aš nemanau kad „Cibona“ yra geresnė komanda už „Maccabi“ – po mačo sakė Tel Avivo gynėjas Willie Bynumas, tačiau tąkart iš tikrųjų stipresni buvo būtent kroatai.

Netikėtai Eurolygos rungtynės baigėsi ir Stambule, kur „Efes Pilsen“ krepšininkai 18 taškų skirtumu tiesiog nušlavė Pirėjo „Olympiacos“ komandą. Šią dvikovą išrinkau žaviausiu šio etapo maču. Antrajame kėlinyje graikų klubas turėjo, regis, saugų 16 taškų pranašumą, tačiau kas nutiko vėliau, to turbūt daugiau Eurolygoje nebepamatysime.

Per paskutines dešimt minučių turkai sumetė net 39 taškus, kai tuo tarpu graikai tik 17. Stambulo klubas fantastiškai metė tritaškius, per tas paskutines dešimt minučių turkai pataikė net aštuonis tolimus metimus iš eilės, o iš viso paskutiniame ketvirtyje 11 iš 12 bandymų. Tritaškiai jiems krito net netyčia. Sykį Ermalis Kugo, beveik nežiūrėdamas į krepšį, bandė “pakabinti” kamuolį virš lanko, kad įsibėgėjęs komandos draugas jį įspūdingai įdėtų. Tačiau kamuolys perskrodė tinklelį.

“Tai gali atsitikti vieną kartą gyvenime” – spaudos konferencijoje sakė Pirėjo ekipos startegas Pinhi Gershonas. Tačiau geriau pralaimėti vieną kartą aštuoniolikos taškų skirtumu, nei aštuoniolika kartų vieno taško skirtumu.

Traumų kamuojami ULEB taurės čempionai Maskvos „Dynamo“ savo aikštėje, nors ir žaidė banguotai, tačiau įtikinamai nugalėjo Le Mano „Sarthe“ komandą iš Prancūzijos bei reabilitavosi po pralaimėjimo Sopoto „Prokom Trefl“. Tačiau ir toliau maskviečiai negali pasigirti savais žiūrovais – palaikyti „Dynamo“ komandos susirinko vos 1500 žiūrovų.

Kelno „Rhein Energie“ ekipa namuose keturiais taškais palaužė Sopoto „Prokom Trefl“ krepšininkus. Nors Lenkijos komandoje visi vienuolika žaidėjų pelnė taškus, tačiau net ir to neužteko sėkmingai baigčiai. Donatas Slanina buvo antras pagal rezultatyvumą „Prokom Trefl“ komandoje, pelnęs 13 taškų. Tomas Masiulis pridėjo septynis ir atkovojo du kamuolius.

Vyriausiąjį trenerį pakeitusi Bolonijos „Climamio“ komanda toliau neranda pergalių kelio. Aišku, šįkart jiem tai padaryti buvo ne taip jau paprasta, nes išvykoje italams teko susigrumti su Vitorijos „Tau Ceramicos“ krepšininkais. Baskai aikštėje dominavo nuo pirmos iki paskutinės minutės, o Bolonijos klubas, neiškovojęs nei vienos pergalės Eurolygoje, lieka absoliučiu šio turnyro autsaideriu. „Kartu su komanda turėjau tik vieną treniruotę“ – po pralaimėjimo sakė „Climamio“ vyriausiasis treneris Erginas Atamanas, todėl vargu ar galima jį kaltinti dėl eilinės nesėkmės. Beje, nesiseka Bolonijos ekipai ir Italijos čempionate. Čia „Climamio“ užima vos dvyliktąją poziciją.

Graikijos čempionai Atėnų „Panathinaikos“ užtikrintai, penkiolikos taškų skirtumu, nugalėjo Ispanijos čempionus Malagos „Unicaja“ krepšininkus. Atėnų klubą į pergalę vedė du krepšininkai, simboliška jog tie du krepšininkai buvo graikai. Nikolaos Hatzivretttas pelnė 21 tašką, 20 pridėjo Dimitrios Diamantidis. Abu lietuviai, tiek Ramūnas Šiškauskas, tiek Robertas Javtokas mažai žaidė ir mažai prisidėjo prie graikų triumfo. Pirmasis įmetė penkis, antrasis – vos du taškus.

Neapolio „Eldo Basket“ ir Po Ortezo „Elan Bernais“ rungtynėse nugalėtojui išaiškinti neužteko keturiasdešimties minučių (77:77), o per pridėtą laiką daugiau jėgų išsaugoję prancūzai šventė dar vieną pergalę. Svečiai per papildomas penkias minutes sumetė devyniolika taškų, o italai sugebėjo atsakyti vos septyniais.

Romos „Lottomatica“ beveik visas rungtynes vijosi vijosi ir paskutinėmis minutėmis iškrapštė pergalę iš Badalonos „Joventut“ krepšininkų rankų. Panašu, kad Romos klubo krepšininkus įkvėpė didžiosios pertraukos metu pasakyta vyriausiojo trenerio Jasmino Repešos kalba: „Kiekvienas iš jūsų esate pasiruošęs sugrįžti į aikštę ir kovoti dėl pergalės, tie, kurie taip galvojate galite likti persirengimo kambaryje.“ Grįžo visi. Visi ir laimėjo.

Finansinių sunkumų kamuojama Liublijanos „Olimpija“ komanda apmaudžiai, vos vienu tašku pralaimėjo svečiams iš Serbijos – Belgrado „Partizan“ klubui, o šioje dvikovoje traumą patyrė šeimininkų gretose žaidęs Saulius Kuzminskas. Pasak Slovėnijos spaudos, 26 susitikimo minutę Liublianos ekipos lietuvis S.Kuzminskas patyrė smegenų sutrenkimą ir iš aikštelės buvo išneštas ant neštuvų. Iki traumos Saulius per 11 minučių buvo pelnęs tašką ir atkovojęs 4 kamuolius.Liublijanos klubo turbūt neguodžia ir tas faktas, jog jų gynėjas Teemu Rannikko buvo pripažintas naudingiausiu Eurolygos penkto turo žaidėju. Suomis pelnė 26 taškus, po krepšiais atkovojo 1 ir perėmė 3 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, kartą suklydo bei išprovokavo net 10 varžovų pražangų.

O štai būsimi „Žalgirio“ varžovai Salonikų “Aris TT Bank” krepšininkai išvykoje buvo bejėgiai prieš Trevizo “Benetton” gynybą. Graikai per keturiasdešimt minučių įmetė vos 42 taškus, o su tokiu puolimu Eurolygoje ne kažin ką galima padaryt. Lietuvis Simonas Serapinas „Aris TT Bank“ gretose žaidė kiek daugiau nei dešimt minučių, per kurias nieko nenuveikė.

Barselonos „Winterthur FCB“ komanda namuose įtikinamai, keturiolikos taškų skirtumu, nugalėjo Stambulo „Fenerbahce – Ulker“ komandą, o rezultatyviausias nugalėtojų gretose ir vėl buvo nesustabdomasis „La Bomba“ J.C.Navarro, pelnęs 19 taškų. Anot turkų veterano Ibrahimo Kutluay, „Fenerbahce – Ulker“ komandai trūko sėkmingo atsarginių krepšininkų žaidimo: „Geros Eurolygos komandos turi dešimt ar vienuolika panašaus lygio krepšininkų, labai sunku laimėti, kuomet žaidi tik penkiese ar šešiese“.

Šį savaitgalį „Žalgiris“ sužaidė dvejas BBL čempionato rungtynes. Namuose kauniečiai sutriuškino Rygos „Barons“ klubą, o išvykoje, tik keturiais taškais įveikė Klaipėdos „Neptūną“. Iškovojęs dešimt pergalių iš tiek pat galimų, Kauno klubas lieka vienvaldžiu BBL čempionato lyderiu.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai paskutinį lapkričio sekmadienį pratęsė gražią tradiciją ir prieš Kalėdų šventes aplankė likimo nuskriaustus vaikus. Šįkart kauniečiai atvažiavo į Šilutės rajone įsikūrusius Saugų globos namų vaikus. Atvykusius žalgiriečius iš karto apspito būrys vaikų, kurie nieko nelaukdami prašė krepšininkų autografų, kalbinio juos. Vėliau vaikai surengė trumpą koncertą, kurio metu ne tik dainavo, bet ir šoko. Tuo pat metu kiti fotografavosi su žaidėjais ir treneriais.

Žalgiriečiai pas vaikus atvyko ne tuščiomis rankomis – Saugų globotiniai gavo „Žalgirio“ suvenyrų, knygelių bei įvairių skanėstų. Vaikai, atsidėkodami žalgiriečiams, padovanojo jiems pačių darytas atvirutes.

„Žalgirio“ gynėjas Vidas Ginevičius: Visi žalgiriečiai myli vaikus, visuomet su malonumu nori juos aplankyti. Tai džiaugsmas ne tik jiems, bet ir mums patiems. Negalime būti abejingi likimo nuskriaustiems vaikais, norėtųsi, kad visos jų svajonės išsipildytų, kad jie rastų laimę – būtų patys laimingiausi vaikai pasaulyje. O jei prie to mes nors menka dalimi taip pat prisidedame, esame taip pat labai laimingi.“.

„Žalgirio“ viešnagė Saugų globos namuose dar kartą parodė kaip lengva ir smagu daryti gera ir reikia tiek nedaug norint išvysti vaikų šypsenas ir džiaugsmą – tik truputį šilumos ir gerumo.

Nuotraukos: zalgiris.lt

Komentarai