„Žalgiris“ ir „One Team“ skiepija tikslus naujai jaunuolių gyvenimo pradžiai 3

Lino Žemgulio nuotr.
Lino Žemgulio nuotr.

Karolina Stažytė, 15min

„Svajoju turėti kavinę, kurioje maistas būtų pigus“, – Kauno „Žalgirio“ vystomo Eurolygos projekto „One Team“ metu prisipažino Eimantas, 23-ejų metų Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų gyventojas. Siekis įskiepyti gyvenime paslydusiems jaunuoliams norą turėti tikslą – pagrindinė programos, kurią padeda įgyvendinti žymūs krepšininkai, užduotis.

„One Team“ projektą Kauno „Žalgiris“ vysto jau ketverius metus. Prieš tai klubo atstovai, krepšininkai bendradarbiavo su nepilnamečių probacijos tarnyba, socializacijos centru, o nuo pernai metų spalio programa vykdoma Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose. Projekto trukmė – 12 savaičių, susitikimai su atrinkta jaunųjų nusikaltėlių grupe vyksta kas savaitę.

„Turėjome vieną grupę, kurioje dalyvavo geriausiai pataisos namuose besielgiantys, mažiausiai nuobaudų turintys vaikinai. Šiuo metu surinkta antroji, penkiolikos nuteistųjų, grupė. Tai puikiausia kompanija, su kuria iki šiol dirbome, nes jaunuoliai išsiilgę dėmesio, yra motyvuoti“, – teigė projektą kuruojanti Kauno „Žalgirio“ komunikacijos vadovė Akvilė Dagilytė.

Pasak jos, pagrindinis apsilankymų pataisos namuose tikslas – ugdymas per krepšinį. Norima įskiepyti gyvenime paslydusiems paaugliams ir jaunuoliams tikslo siekimo poreikį, idealus, savybes, tokias, kaip mokėjimas dirbti komandoje.

„Kai baigėsi darbas su pirmąja grupe, vykdėme apklausą. Nustebino, jog kai kurie pataisos namų gyventojai nurodė, jog jiems labiausiai patiko taisyklių kūrimas ir jų laikymasis, komandinio darbo skatinimas. Kolonijoje jie pratę būti kas sau. Kiekvienas rūpinasi tik savimi“, – tikino A.Dagilytė.

Šiuos jaunuolius lankė ir „Kauno Žalgirio“ futbolininkai bei sporto psichologė Aistė Žemaitytė. Projekto ambasadoriai – Kauno „Žalgirio“ krepšininkai Antanas Kavaliauskas ir Augustas Lima.

A.Kavaliausko idealas – mama

Balandžio 4 d. pataisos namų sporto salėje vykusio užsiėmimo metu 17-23-ejų metų nuteistieji ambasadorių kalbų klausėsi susėdę ratu. Kadangi vienas svarbiausių dalykų gyvenime – turėti tikslą ir eiti link jo, tiek A.Kavaliauskas, tiek brazilas A.Lima atskleidė savuosius. Tikslo turėjimas bent kartą jau nusikaltusiems jaunuoliams – itin svarbus. Juk daugelis jų kilę iš prastą gyvenimo būdą vedančių šeimų, tad nėra matę gero pavyzdžio, nesutiko savo kelyje asmens-lyderio.

„Visko buvo mano gyvenime. Problemos prasidėjo, kai man buvo 11 metų. Buvau pasikeitęs į blogą pusę, tačiau su mamos ir draugų pagalba viskas pakrypo gerosios pusės link – pavyko atsiskirti nuo blogųjų grupių. Būtent mama padarė didžiulę įtaką. Ji užaugino mane ir sesę“, – susitikimo su jaunaisiais nusikaltėliais metu atviravo 32-ejų metų „Žalgirio“ vidurio puolėjas A.Kavaliauskas.

Taigi šio krepšininko idealas – keliuose darbuose vienu metu dėl vaikų gerovės plušusi mama. O štai brazilui A.Limai sektinas pavyzdys – jo tėtis. 25-erių metų „Žalgirio“ legionierius papasakojo jaunuoliams apie savo karjerą, apie tai, kaip futbolo šalyje – Brazilijoje, buvo nelengva pasirinkti krepšinį, o po 8-erių metų, praleistų Ispanijos krepšinio lygoje – persikelti žaisti į šaltą Lietuvą.

„Brazilijoje visi nori tapti ronaldais, žaidžiau futbolą ir aš. Tačiau kai buvau vienuolikos, per metus išstypau 20 cm. Ir nenustojau augęs, tad galiausiai atsidūriau krepšinio aikštelėje. Kai atvykau į Lietuvą, tris mėnesius vyko adaptacija. Šalta, tamsu jau trečią valandą dienos. O dabar jau net pasiilgstu to šaltuko“, – šmaikštavo 208 cm ūgio Ispanijos bei Pietų Amerikos čempionas.

Jo svajonė – NBA, o autoritetas – Michaelas Jordanas. Tad neatsitiktinai jo marškinėliai pažymėti 23-iuoju numeriu. Artimiausi tikslai – Lietuvos čempionų vardai ir kuo aukštesni pasiekimai Europoje. Tam, kad tai pasiektų, brazilas treniruojasi net ir laisvu metu: „Reikia daug dirbti ir tuomet žiūrėti, pavyksta kas ar ne“.

Dažno tikslas – baigti mokslus

Paskatinti žymių krepšininkų kalbų, lengviau atviravo ir pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje laiką leidžiantys jaunuoliai.

„Man patinka maistas. Svajoju turėti kavinę, kurioje patiekalai būtų pigūs“, – prisipažino Eimantas.

Šalia sėdintis jo draugas teigė norintis būti ūkininku, nes ilgą laiką augo kaime.

„Nenoriu dirbti kitiems, noriu, kad dirbtų man. Tačiau suvokiu, kad nuo kažko reikia pradėti. Mama turi kebabinę, tad gal padirbėčiau pas ją“, – kalbėjo trečias.

Vis dėlto, didžiosios dalies vaikinų artimiausi tikslai – vienodi: pagaliau išeiti iš pataisos namų, baigti mokslus ir bandyti įsidarbinti. „Aš turiu brolį, gyvenantį Anglijoje. Vykčiau pas jį“, – prasitarė vienas jų.

Kai kurie vaikinai ateitį sieja su krepšiniu: „Noriu atstovauti gimtiesiems Mažeikiams“. Kai kurie – su informacinėmis technologijomis ar nuosava parfumerijos parduotuve.

Dalindamiesi svajonėmis, jie vienas kitą vis papildydavo, parodydami, kad likimo draugus pažįsta: „Jam kirpėju, stilistu būti – pažiūrėkit, kokia šukuosena. O šitas išties stalius – pasidarė skrynią“.

Stilistu pavadintas vaikinas teigė, jog jo tikslai – paprasti ir žemiški. Kadangi dėl žemo ūgio krepšininku būti negali, nori išsilaikyti vairavimo teises ir pakeliauti po JAV.

Keliems vaikinams prisipažinus, jog nori būti kulinarais, tai, kad mėgsta gaminti, atskleidė ir A.Kavaliauskas: „Jei ne NBA, bučiau kulinaras. Tik turėtų kas kitas indus plauti, nes labai nemėgstu. Su žmona pakaitomis tai darome. Firminis patiekalas? Ant grilio kepta mėsa ir žuvis“.

Paklusniausi rungtynes stebi „Žalgirio“ arenoje

Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkas Almantas Atkočaitis patikino, jog daugelis jo prižiūrimų jaunųjų kalinių apie mokslus kalba dėl to, kad prieš patekdami į įkalinimo įstaigą dėl vienokių ar kitokių priežasčių buvo išmesti ar nelankė mokyklos. Kolonijoje jie mokytis privalo.

„Projektas labai reikalingas. Norisi pakeisti visuomenės požiūrį į sėdinčius vaikinus. Juk kiekvienas jų dar gali pasikeisti. Tereikia jiems girdėti sėkmės istorijas. Paslydus kartą, reikia atsikelti ir eiti tolyn. Artimiausias vaikinų tikslas – gegužę sudalyvauti krepšinio turnyre“, – teigė A.Atkočaitis.

Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų komanda dalyvauja Kauno krepšinio mėgėjų lygoje. Tiek namų, tiek išvykų rungtynės vyksta pataisos namuose. Penkiems geriausiai besielgiantiems buvo sudarytos sąlygos su prižiūrėtojais apsilankyti Eurolygos varžybose – jie buvo išleidžiami į „Žalgirio“ areną. Pačioje kolonijoje tiesiogiai stebėti rungtynių jiems galimybių nėra – neįvesta reikiama programa. Tačiau sudaromos galimybės pažiūrėti vėliau rodomą įrašą.

Susitikimas baigtas A.Kavaliausko vesta treniruote – krepšininkas parodė jaunuoliams, kaip vyksta „Žalgirio“ klubo apšilimo procesas. Pataisos namų gyventojai vilkinėjo Kauno krepšinio klubo marškinėliais, o užbaigė treniruotę šūkiu „One Team“.

Komentarai

  1. GeDiminas. Kaciunas. 30 edgras. Iustas

    Gediminas.kaciunas. edgras. Iustas

  2. GeDiminas. Kaciunas. 30 edgras. Iustas

    Susti BiLta 3=3

  3. GeDiminas. Kaciunas. 30 edgras. Iustas

    Susti BiLta 3=3. Kauno. ZaLgiras. Arena