Naująjį „Žalgirio“ vedlį pristatęs P.Motiejūnas: „Suprantame, kad reikės kantrybės ir pasitikėjimo“ (VIDEO) 0

Paulius Cubera, LRT.lt

Kauno „Žalgirio“ klubas žengia naują žingsnį savo istorijoje. Antradienį Lietuvos čempionų direktorius Paulius Motiejūnas žiniasklaidai pristatė naująjį komandos vyr. trenerį, 38-erių austrą Martiną Schillerį.

P.Motiejūnas teigė, kad su M. Schilleriu pasirašyta garantuota dviejų metų sutartis. Treneris į Lietuvą turėtų atvykti rugpjūčio viduryje, pirmą arbą antra rugpjūčio savaitę.

Kalbėdamas apie trenerio paieškas, P.Motiejūnas atskleidė, kad išplaukus į tarptautinę rinką „Žalgiris“ turėjo kelias dešimtis kandidatų, o su Kaziu Maksvyčiu jau buvo sutarta, tačiau lietuvio nepaleido Permės „Parma“ ekipa.

„Džiaugiamės, kad radome trenerį, manome, kad jis yra ambicingas, šiuolaikinis, jis matė komandą, jam tiko ta sudėtis, kurią turime. Nekantraujame pradėti darbą“, – spaudos konferenciją pradėjo P.Motiejūnas.

– Kiek kandidatų turėjote ir su kiek derėjotės dėl sutarties?
– Jei atvirai, niekada neturėjome tiek kandidatų, vien spaudoje kiek buvo pavardžių, rašė agentai, rašė patys treneriai. Pradėjome nuo lietuvių, bet supratome, kad visų pirma reikia trenerio, kuris siektų rezultatų. Kai išėjome į tarptautinę rinką, pavardžių buvo 30–40, bet kalbėjome su keturiais, kurie buvo galutiniame etape.

– Kiek arti buvote susitarimo su Kaziu Maksvyčiu?
– Sunku išmatuoti. Su Kaziu buvome viską sutarę, bet klubas nepaleido ir tiek. Treneriui buvo gerai, viskas tiko, bet turi kontraktą įsipareigojimus ir tiek.

– Koks bus M.Schillerio trenerių štabas, ar klube liks skautas Evaldas Beržininkaitis?
– Pradėsime šiandien kalbėti, manau, kad per savaitę pavyks išgryninti. Renkame pasiūlymus, ką galime rekomenduoti, leisime jam kalbėtis ir atsirinkti. Greičiausiai dauguma bus lietuvių, bet gali būti ir užsieniečių. Tikimės, kad liks ir Evaldas, ir daktarai, ir kiti žmonės, kurie buvo šalia komandos.

– Sakėte anksčiau, kad ieškote alkano ir motyvuoto trenerio. Ar M.Schilleris iškart buvo numeris vienas?
– Negaliu pasakyti, kad numeris vienas. Tikrai dirbome su štabu, daug pavardžių turėjome, dėliojome pliusus ir minusus. Metai buvo aktualus klausimas, norėjosi, kad jis būtų susipažinęs su naujomis technologijomis.

Nenorėjome, kad ateitų treneris su susiformavusia sistema ir visi turėtų taikytis prie jo. Užaugome kaip organizacija su Šaru, o dabar metas eiti toliau.

– Ar nėra rizikos kviesti trenerį, kuris Europoje iš esmės nėra dirbęs? Kaip jis pats reagavo į tokį pasiūlymą?
– Rizika yra, bet tai mums yra privalumas, kad jis nėra žinomas Europoje, nėra išskautintas, taip nelietuviškai sakant.

Suprantame, kad reikės palaikymo ir esame pasirengę jam tai duoti. Jis norėjo ateiti ir pasinaudoti šansu, jautėsi tas jo alkanumas. Kalbėjome apie JAV ir Europos krepšinio skirtumus, sutarėme, kad nėra vieno geriausio stiliaus ir ieškosime geriausio variantų pergalei. Tai šviežias kraujas, su kuriuo kartu galėsime augti.

Treneris galėjo likti ten ir pretenduoti NBA asistento darbą, bet mes turime parodyti pasitikėjimą. Suprantame, kad greitai rezultatų nebus, reikės kantrybės, reikės dirbti – mes pasirengę.

– Kokia dabar situacija su žaidėjų kontraktais?
– Liko kelios dienos pagrindiniams žaidėjams, kurie turi pliusus. Yra Jockas, kuris nori išvykti, labiausiai nori išvykti į NBA, bet tik spalio 15-ąją prasidės laisvų agentų rinka, mes nenorim tiek laukti. Su jo agentais vyksta atviras kalbėjimas, kaip jam sudaryti sąlygas, bet kad klubas spalį neliktų tokioje situacijoje, kad apie sprendimą sužinome tik spalį.

Visi kiti – vedame derybas, gandų nekomentuojame, nes jų yra daug. Treneriui prisijungus galvojame, kad viena kita pozicija bus ir jo. Jam tiko mūsų sudėtis.

– Ar J.Landale`o ir Nigelo Hayeso situacijos yra tokios, kad jie gali išvykti tik į NBA?
– Nenoriu eiti į detales. Jocko atveju jis gali išeiti bet kur. Jokio kontakto su „Barcelona“ neturėjome, čia yra agentų kalbos. Kiek kalbėjome anksčiau, kai rašėmės irgi žinojome, kad jo galutinis tikslas yra NBA.

Su Nigelu, T.Walkupu ir jų agentais vyksta kalbos, tikimės ir panašu, kad jie grįš ir tęs darbą su mumis. Reikia išlaukti kelias dienas. Kai bus parašai, tada paskelbsime ir matysime.

– Kokia yra Artūro Milaknio situacija?
– Kol kas jis yra be kontrakto, mes tikrai norime, kad jis liktų, vedame derybas, manau, kad trenerio paskyrimas buvo tas etapas, kurio jis laukė. Tikimės greitai pasiekti susitarimą ir kad jis liks „Žalgiryje“.

Komentarai