Jaunieji žalgiriečiai triumfavo pirmą sykį organizuotame „Olimpinės taurės“ čempionate 0

Kauno „Žalgirio“ dublerių komandos žaidėjai Kristupas Žemaitis ir Martynas Sajus Moksleivių krepšinio lygos pirmą sykį organizuotame „Olimpinės taurės“ turnyre pasipuošė aukso medaliais. Jaunieji žalgiriečiai atstovavo Kauno Arvydo Sabonio krepšinio centro komandai, o finalines kovas akylai stebėjo „Žalgirio“ viceprezidentas Ginas Rutkauskas ir „Žalgiris-2“ treneris Tomas Masiulis.

„Olimpine taure“ pavadintose pirmenybėse rungtyniauja perspektyviausi Lietuvos krepšininkai, kuriems šis finalas tai paskutinis žingsnis link profesionalų krepšinio.

„Olimpinėje taurėje“ dalyvauja aštuoniolikos-devyniolikos metų vaikinai, kurie anksčiau tokio amžiaus jau būdavo priversti baigti krepšinio mokyklas. Šį kartą jiems suteikta galimybė sportuoti dar vienerius metus. „Olimpinės taurės“ ambasadorius yra olimpinis čempionas Šarūnas Marčiulionis, projektą palaiko ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė bei Lietuvos krepšinio lyga (LKL).

Finalo rungtynėse žalgiriečių vedami „saboniukai“ 86:60 sutriuškino Kauno krepšinio mokyklą „Perkūnas“. M.Sajus per 34 minutes pelnė 23 taškus ir atkovojo 8 kamuolius, o K.Žemaitis įmetė 19 taškų ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus. Pusfinalyje kauniečiai 78:57 įveikė Palangos sporto centro komandą. M.Sajus prie pergalės prisidėjo pelnydamas 19 taškų ir atkovodamas 12 kamuolių, o K.Žemaitis surinko 10 taškų ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

„Finalas tikrai nebuvo lengvas, turėjome sunkiai kautis, tačiau šįkart buvome geresnė komanda, – sakė vienas rezultatyviausių nugalėtojų žaidėjų K.Žemaitis. – Mačo pradžia buvo nervinga, atsilikinėjome, tačiau parodėme charakterį. Patikėjau mūsų pergale trečio kėlinio viduryje, kai Mintautas Bulanovas pataikė tritaškį su bauda. Tada pirmavome 18 taškų skirtumu ir galvojau, kad pergalės nepaleisime.“

„Stengėmės išlikti ramūs, nes varžovai buvo labiau užsivedę. Tačiau patirtis padarė savo. Gynyboje stengėmės sustabdyti jų prasiveržimus ir daug dėmesio skyrėme kovai dėl kamuolių“, – sakė vidurio puolėjas M.Sajus.

Tiek M.Sajus, tiek K.Žemaitis pateko į geriausių finalo ketverto žaidėjų penketuką.

„Visus tuos kartu praleistus metus vertinu tik teigiamai. Buvo pergalių, buvo pralaimėjimų, buvo labai skaudžių pralaimėjimų, – prisiminė K.Žemaitis. – Tačiau mes nuo pat mažų dienų ėjome kartu ir įrodėme, kad Sabonio krepšinio centro 1996 metais gimusių vaikinų komanda dvejus metus yra stipriausia Lietuvoje.“

Dar vienas „Žalgiris-2“ komandos žaidėjas Martynas Varnas turėjo tenkintis bronzos medaliu. Kauno krepšinio mokyklai „Aisčiai“ atstovavęs puolėjas pelnė 28 taškus ir atkovojo 6 kamuolius, o „Aisčiai“ mače dėl trečiosios vietos 80:68 įveikė palangiškius. Pusfinalyje M.Varnas įmetė 15 taškų ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus, tačiau „Aisčiai“ 60:76 nusileido „Perkūno“ komandai.

„Buvo labai įdomus finalo ketvertas, intriga laikėsi iki paskutinių rungtynių minučių, vyko atkakli kova, buvo daug emocijų, – kalbėjo buvęs Lietuvos rinktinės ir „Žalgirio“ puolėjas Tomas Masiulis, kuris yra šalies dvidešimtmečių rinktinės treneris. – Tikrai smagu, susirinko daug žiūrovų. Manau, kad toks „Olimpinės taurės“ turnyras tikrai reikalingas, vieni vaikai po vienuolikos klasės nepatenka į profesionalius klubus, tai jiems puiki galimybė dar vienerius metus dirbti ir visiems save parodyti. Jie turi nepradingti iš krepšinio žemėlapio“.

Vyriausiųjų Moksleivių lygos čempionato geriausiųjų „Olimpinės taurės“ kovas stebėjo ne tik didelis būrys NKL trenerių, sporto mokyklų atstovų ir krepšinio visuomenės narių, tačiau ir daugybė krepšinio sirgalių. Sabonio krepšinio centro salėje finalo kovas stebėjo beveik 600 žiūrovų, o internetinę transliaciją apie 12 000 krepšinio mylėtojų.

„Matėsi, jog visi, kurie jau sportuoja su vyrais, finalo ketverte jautėsi užtikrinčiau“, – teigė „Žalgirio“ dublerių komandos treneris T.Masiulis. – „Saboniukai“ K.Žemaitis ir M.Sajus buvo savo komandos lyderiai, palangiškis E.Bružas valdė savo komandos žaidimą. Jie šiek tiek aukštesnio lygio žaidėjai. Tačiau įdomaus jaunimo tikrai yra, vaikinai gali papildyti NKL ir RKL komandas, svarbiausia, kad būtų noras, jie sunkiai dirbtų ir gyventų krepšiniu. Tada jiems ir pasiseks.“

Komentarai