„Žalgirio“ jaunimas pradeda kovas Eurolygos jaunimo turnyre 0

Zigmas Jurevičius, „Kauno diena“

Į karščiu alsuojantį Madridą atvykusi Kauno „Žalgirio“ jaunimo komanda šiandien pradės svarbiausius sezono mūšius. Žalgiriečių dubleriai Madride jau 11-ąjį kartą istorijoje stos į kovą dėl jaunimo Eurolygos čempionų titulų.

Į Ispanijos sostinę trečiadienį išskridę jaunieji žalgiriečiai daug laiko repeticijoms neturėjo. Tačiau savo jėgomis finalo aštuoneto turnyre jie neabejoja. Jų naudai liudija ne tik dvi čempionų taurės, laimėtos 2003 ir 2007 metais, tačiau ir per keletą sezonų tvirtai susilipdęs komandos branduolys.

„Jauniems žaidėjams tai svarbiausias karjeros turnyras. Tad ir vaikinų požiūris bus labai rimtas“, – patikino ekipos treneris Tomas Masiulis.

Jo auklėtiniai, sausį laimėję atrankos turnyrą Kaune, pateko į finalo varžybų B grupę. Joje žalgiriečiai kibs į atlapus Sarajevo „Spars“ (Bosnija ir Hercegovina), Malagos „Unicaja“ (Ispanija) ir pernykštei čempionei Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija) ekipai.

A grupėje susidurs šeimininkai Madrido „Real“, Paryžiaus INSEP (Prancūzija), Romos „Stella Azzurra“ (Italija) ir Rygos VEF (Latvija).

Pagal turnyro sistemą tolyn žengs tik grupių nugalėtojai, sekmadienį Madrido „Barclaycard“ arenoje sužaisiantys finalo mačą.

Jaunimo turnyras taps įžanga į pagrindines Eurolygos finalo ketverto varžybas, kurios Madride startuos rytoj.

Į jaunimo varžybų finalo etapą komandos pateko dviem būdais. 4 klubai įveikė atrankos barjerus laimėdami atrankos turnyrus, o dar 4 ekipos, tarp jų ir antras turnyre Kaune likęs Rygos VEF, sulaukė vardinių kvietimų.

Pernai kauniečiai finalo turnyre Milane pasiekė vieną pergalę bei du pralaimėjimus ir B grupėje liko treti. Ekipos sunkusis puolėjas Martynas Echodas, būsiantis vienu komandos lyderiu ir šiemet, tąsyk buvo išrinktas į simbolinį turnyro geriausių žaidėjų penketą.

– Kaip vyko komandos pasirengimas turnyrui Madride? – „Kauno diena“ pasiteiravo T.Masiulio.
– Neturėjome daug laiko padirbėti kartu, bet komandos branduolys drauge rungtyniavo Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Tad galima sakyti, kad su jais ruošėmės visą sezoną. Tačiau pastaruoju metu vaikinams teko žaisti Moksleivių lygų lemiamus mačus. Didelis būrys, gal 8 žaidėjai, su Lietuvos rinktine ir treneriu Sauliumi Štombergu dalyvavo turnė po Kiniją. Ten jie turėjo nemažai varžybų, tad yra neblogai susižaidę. Tikiuosi, kad ta ilgalaikė išvyka jiems bus naudinga, nes vaikinai pamatė kitokio krepšinio, užsigrūdino, įgavo patirties, kuri pravers ir Madride.

– Ar po tokio intensyvaus sezono finišo nesijaus nuovargis?
– Nemanau. Eurolygos turnyro grafikas gana palankus, nes žaisime po vieną mačą per dieną. Nėra kada aimanuoti, turime prisiderinti prie tvarkaraščio.

– Ar komandos sudėtyje įvyko permainų?
– Pasikvietėme už mūsų senbuvius dviem metais jaunesnį Arną Veličką, kuris gerai pasirodė Moksleivių lygoje. Norime jam suteikti šansą, nuvežti į aukščiausio lygio turnyrą, kad pamatytų kuria kryptimi reikia dirbti.

– Kaip vertinate varžovus grupėje?
– Pirmąsias rungtynes žaidžiame su Sarajevo „Spars“ . Bosnius teko matyti žaidžiant. Jie turi kelis tikrus lyderius, rungtyniauja pasitelkdami gal tik 6 krepšininkus, o kitų indėlis kur kas mažesnis. Antra akistata bus su Malagos „Unicaja“. Iš 12 jų žaidėjų, pusė – ne ispanai. Yra keli afrikiečiai. Jie atletiški, ne pagal amžių subrendę, taip, kad teks paprakaituoti. „Unicaja“ vykdo populiarią Ispanijoje strategiją atsivežti daug talentų iš kitų šalių. Pasirodymą grupėje baigsime su Belgrado „Crvena zvezda“. Jie išlaikė didelę dalį čempioniškos komandos. Žodžiu, grupė tikrai sunki, bet ir mes esame pasiruošę. Turime ką priešpastatyti. Vaikinai supranta, kad atstovaujame legendinį klubą.

– Ar vaikinų neslėgs aplinka, juk toje pat arenoje vyks ir Eurolygos finalo ketverto turnyras?
– Grupės varžybas žaisime ne pagrindinėje arenoje. Joje vyks tik finalo mačas. Be to, matysime ir suaugusiųjų varžybas, nes mūsų rungtynės vyks anksčiau. Turėsime progos pasimokyti iš aukščiausio lygio Europos krepšininkų.

Komentarai