Iššūkiai įveikti: „One Team“ programos įkvėpto Tado istorija 0

Jau nuo 2012 metų Eurolygos ir Europos taurės klubų vykdomą „One Team“ programą „Žalgirio“ organizacija tęsė ir per pandemiją – anksčiau gyvai vykdyti sportinio pobūdžio ugdomieji susitikimai su intelekto vystymosi sutrikimų turinčiais dalyviais iš „Specialioji Olimpiada Lietuva“ organizacijos kiekvieną savaitę buvo vedami nuotoliniu būdu.

Užsiėmimuose vykdyta efektyvi fizinių pratimų programa, leidusi dalyvių energiją nukreipti į sportines veiklas, taip pat įvairūs užsiėmimai ir užduotys, skatinusios lavinti komandinio darbo bei kitus gyvenimiškus įgūdžius. Už nepriekaištingą darbą vietos bendruomenėse 2020–2021 metų sezono metu Kauno „Žalgirio“ organizacija pateko ir į šio socialinio projekto apdovanojimų kandidatų septintuką.

Nors nuotoliniuose užsiėmimuose dalyvius įtraukti sudėtingiau, visgi net ir per atstumą vykdyta programa suteikė įspūdingų pokyčių, atsispindėjusių sparčiame ir įvairiapusiškame dalyvių progrese.

Vienas iš didžiausią progresą pademonstravusių programos dalyvių – Tadas Baveras. Būdamas 37-erių metų, jis tapo vyriausiu specialiosios olimpiados žaidynių sportininku „One Team“ grupėje, taip pat vyriausiu žmogumi, kada nors dalyvavusiu „Žalgirio“ vykdytoje programoje.

Nors Tadas susiduria su intelektualiniais iššūkiais, jis nuo pat pradžių nekantravo prisijungti prie programos. Prasidėjus užsiėmimams, jam buvo sudėtinga išbandyti naujus dalykus, atsiverti jį supantiems žmonėms ir susirasti bendraminčių, o po vieno nesėkmingo bandymo dalyvis dažnai ir atsisakydavo vykdyti užduotis.

Tačiau programai įgavus pagreitį bei sulaukus „One Team“ vadovų grupės, ambasadorių ir kitų komandos narių palaikymo bei įkvėpimo, Tadas pamažėle ėmė auginti tokias charakterio savybes kaip atkaklumą bei pasitikėjimą savimi. Paskutiniųjų užsiėmimų metu Tadas įrodė padaręs didelę pažangą bei įveikęs jį prieš projektą slėgusį drovumą. Jis netgi savanoriškai pristatė žaidimus, demonstravo veiklą žiūrovams ir atkakliai vykdė visas užsiėmimuose dalyviams pateiktas užduotis.

Šio sezono „One Team“ ambasadoriaus rolę perėmęs bei vienu pagrindinių projekto veidų tapęs Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Joffrey Lauvergne, aktyviai lankęsis nuotoliniuose užsiėmimuose, taip pat pastebėjo bei išskyrė teigiamus Tado pokyčius programos metu.

„Nuo tada, kai prisijungė prie šios programos veiklų, Tadas tapo vienu iš grupės lyderių. Dabar jis geba ne tik pasiekti savo asmeninius tikslus, bet ir padeda atlikti užduotis kitiems komandos draugams, jiems patardamas ir juos motyvuodamas. Jo mėgstamiausias posakis yra: „Mes visi esame viena komanda, mes turime tai padaryti“. Akivaizdu, kad būdamas šios programos ir bendruomenės nariu, Tadas yra geriau pasirengęs savarankiškam gyvenimui, tuo pačiu jis yra puikus pavyzdys visiems, jog įveikti asmenines problemas bei išsiugdyti tam tikras charakterio savybes gali kiekvienas“, – teigė J.Lauvergne.

Teigiamus Tado pokyčius pastebėjo ir „Specialioji Olimpiada Lietuva“ atstovė Vaiva Abramavičiūtė: „Kai pakvietėme Tadą prisijungti prie „One Team“ programos, jis atrodė nudžiugęs, bet kartu ir sutrikęs, kadangi žinojo, jog bus vyriausias dalyvis, be to, buvo ypač nekalbus ir drovus. Ši programa jį labai pakeitė. Tadas tapo komandos lyderiu, raginančiu visus nepasiduoti ir būti fiziškai aktyvesniems. Jį labai įkvepia šio projekto dvasia, nes „One Team“ jam padėjo įveikti daugelį baimių ir susirasti naujų draugų visam gyvenimui.“

Nuo 2012-ųjų „One Team“ programa visoje Europoje jau padėjo daugiau nei 22 tūkstančiams dalyvių bei tikimasi, jog artėjant naujiems projekto sezonams, programoje dalyvaujančiųjų skaičius sparčiai augs.

Šį sezoną „One Team“ projektą finansavo ne tik ilgametis partneris „Ramirent“, bet ir Sporto rėmimo fondas, kurio finansavimas sudarė galimybes kokybiškiems nuotoliniams užsiėmimams, taip pat leido projekto dalyviams pasiūlyti įvairesnių veiklų ir užsiėmimų.

Būtent projektui skirtos lėšos leido įsigyti modernią konferencijų įrangą, kurios dėka „One Team“ treneris galėjo aiškiai ir kokybiškai nuotoliniu būdu tiksliai parodyti fizinius pratimus, tuo pat metu ekrane stebėdamas, ar programos dalyviai gerai atlieka pratimus savo namuose.

Komentarai