K.Maksvytis: apie Milano komandą ir gerą žalgiriečių darbą treniruotėse (VIDEO) 0

Martynas Žiūrys, BasketNews žurnalistas

Kauno „Žalgiris“ penktadienio vakarą stos į dar vieną Eurolygos dvikovą prieš Eurolygos grandą – Milano „EA7 Emporio Armani“.

Prieš laukiančią akistatą Kazys Maksvytis aptarė būsimų varžovų prasto žaidimo priežastis, žalgiriečių atostogas FIBA lango metu, Lietuvos rinktinės iškovotą vietą pasaulio čempionate bei sirgalių tikėjimą komanda.

„Atvažiuoja vienas iš Eurolygos grandų. Reikia pripažinti, kad ši komanda turi šiek tiek problemų ir traumuotų žmonių, – kalbėjo K.Maksvytis. – Mes ir patys aiškinamės, su kuriais žaidėjais jie atvažiuos. Be abejo, atvažiuoja vienas iš grandų su elitiniu treneriu. Eilinį sykį turėsime sausakimšą areną, todėl bus smagu, nes sirgaliai prisideda prie to.“

– Kaip komandai pavyko išnaudoti FIBA langą ir kas jo metu buvo akcentuojama?
– Davėme keletą laisvų dienų, nes turime tokį tarpą, kai galime sau tai leisti. Kiek žinau, vieni net trumpam išskrido į užsienį, kiti Lietuvoje atsipūtė su šeimomis. Kai kurie krepšininkai treniravosi. Bent jau kažkiek pailsėjome vieni nuo kitų, pakeitėme rutiną, o dabar grįžome ir visai neblogai treniravomės. Likau patenkintas tuo, kaip komanda treniruojasi prieš rungtynes. Matau gerų ženklų.

– Šis langas turėjo daug specifinių situacijų, kai vieni klubai išleido žaidėjus, o kiti ne. Koks jūsų požiūris į šį praėjusį langą?
– Man sunku vertinti tas situacijas, nes esu „Žalgirio“ ir rinktinės treneris. Aš kažkiek pritariu Vokietijos rinktinės treneriui, kuris minėjo, jog reiktų daryti vieną pertrauką – langą vasario mėnesį. Per šiek tiek ilgesnį langą sužaisti trejas ar ketverias rungtynes. Tokiu būdu suderintume tvarkaraštį ir galbūt būtų patogiau visiems.

– Ar stebėjote atrankos langą ir ką per šias trumpas atostogas pats nuveikėte?
– Stebėjau. Akcentas turbūt tapo rungtynės išvykoje. Džiaugiausi už visus. Yra labai sunku visa tai stebėti iš šono ir žymiai lengviau aikštelėje. Manau, kad visi lietuviai džiaugiasi, kad Lietuva išsikovojo vietą į pasaulio čempionatą. Galiu tik pasveikinti visus kolegas ir žaidėjus. Vasarą pasimatysime ir tikiuosi, kad turėsime gerą laiką.

– Kaip jūsų manymu turėtų atrodyti vasario PČ atrankos lango sudėtis?
– Nežinau, gal čia kitos spaudos konferencijos klausimas. Labiau norėčiau kalbėti apie „Žalgirį“.

– Milano ekipa renka vos po 71 tašką per rungtynes. Kur didžiausios šios komandos puolimo problemos?
– Manau, kad tai dėl sezono pradžios. Talento jie turi pakankamai. Šioje komandoje yra nemažai mums pažįstamų veidų – buvusių žalgiriečių. Žinome, ką jie gali tiek gynyboje, tiek puolime. Jų potencialas yra gana nemažas. Jiems galbūt kažkiek trūksta puolimo žaidėjų, pavyzdžiui, Shavono Shieldso. Kiek žinome, kad Billy Baronas nežais, bet nežinome dėl Luigi Datome. Šie žaidėjai prirenka komandai taškų. Kai jie vėl bus visos sudėties, tai viskas grįš į savo vėžes.

– Kevinas Pangosas sunkiai įsilieja į komandą, bet vis dar yra pagrindinė ekipos ašis. Kas akcentuojama gynyboje prieš jį?
– Be abejo, jis – elitinis metikas ir puikiai du prieš du situacijas skaitantis gynėjas. Norėsime jį kuo labiau varginti, kad įmestų kuo mažiau taškų. Sieksime, kad jam būtų sunku organizuoti žaidimą. Jeigu jis gauna laisvės ir gerai jaučiasi, tai jis gali nulemti rungtynes.

– Varžovai taiko susikeitimo gynybą, kuri anksčiau „Žalgiriui“ buvo labai didelė problema. Kas dabartinėje komandoje gali būti raktu į pergalę prieš šią gynybos sistemą?
– Negalėčiau sakyti, kad jie labai dažnai naudoja šią gynybą. Pavyzdžiui, Pirėjo „Olympiakos“ naudoja dažniau šią gynybos sistemą. Jie turi vieną iš pasirinkimų keistis ginamaisiais, nes sudėtyje turi tokius mobilius žaidėjus kaip Kyle’ą Hinesą ir Brandoną Daviesą. Man atrodo, kad visų pirma nereiks ieškoti, kaip atakuoti jų gynybos sistemą, o atakuoti žmones, kuriuos norime. Yra labai gerų gynybos specialistų, kuriuos sunku apžaisti vienas prieš vieną. Turėsime gerai paieškoti jų silpnų vietų.

– Kaip Brandonui Daviesui sekasi įsilieti į Milano komandą?
– Gerai. Jis prieš savo buvusią komandą („Barceloną“) ir buvusį trenerį (Šarūną Jasikevičių) sužaidė labai gerai. Dabar žais prieš kitą buvusią komandą („Žalgirį“ – aut. past.), todėl vėl norės taip pat gerai sužaisti. Milano treneris išnaudoja Davieso stipriąsias savybes tiek po krepšiu, tiek perimetre. Jis – vienas iš komandos lyderių.

– Ar Dovydui Giedraičiui esate suplanavęs minučių?
– Minučių jam dar nesame suplanavę. Tai kažkiek pakoregavo nedidelė Manto Kalniečio trauma. Vis dar nežinome, ar vietoje jo registruosime jį, ar Motiejų Krivą. Žiūrėsime, kaip seksis mūsų aukštaūgiams, nes taupėme Kevarriusą Hayesą, kuris turėjo nedidelę traumelę. Bet dabar jau yra pasiruošęs. Dar nežinau, ar Dovydas bus dvyliktuke, todėl apie minutes taip pat negaliu pasakyti.

– Dabar paaiškėjo, kad Milano komandai padėti negalės Billy Baronas, Shavonas Shieldsas, Luigi Datome ir Stefano Tonutas. Kaip tai keis jūsų žaidimą?
– Kažkiek varžovai tapo riboti, nes neteko keletos svarbių metikų. Jie tapo riboti taškų rinkime ir žaidimo organizavime. Be abejo, jei visi likę žaidėjai žais geroje formoje, tai jie neturės problemų. Mūsų tikslas bus apkarpyti jų taškų rinkimą ir viską padaryti, kad jiems sektųsi kuo blogiau organizuoti žaidimą. Ne visada tai pavyksta, bet tikimės, kad dirbsime ir iškovosime pergalę.

– Už dviejų savaičių rungtynės Kaune su Atėnų „Panathinaikos“ jau yra išparduotos. Ką manote apie tai?
– Geros mintys. Pasikartosiu, kad yra smagu. Galime tai palyginti su pirmosiomis rungtynėmis, kai visi žiūrovai abejojo „Žalgiriu“. Aš ir pats džiaugiuosi matydamas tokią komandą. Galiu pasakyti, kad ir vakar turėjome labai gerą treniruotę. Seniai jau taip nesimėgavau treniruote kaip treneris. Komanda sparinguojasi ir kaunasi dėl kiekvieno treniruočių žaidimo ar metimų pratimo. Viskas prasideda nuo treniruočių. Manau, kad žaidėjai ir komanda įrodė, kad kaunasi kiekvienose rungtynėse, o tai fanams turbūt patinka. Džiaugiuosi, kad fanai mato mūsų pastangas, tikimės jų nenuvilti.

Komentarai