K.Maksvytis: „AS Monaco“ – viena iš Eurolygos elito komandų“ (VIDEO) 1

Jonas Lekšas, BasketNews žurnalistas

Kauno „Žalgiris“ tarpušvenčiu išvyksta į Monaką, kur laukia vieno iš turnyro favoritų iššūkis.

„AS Monaco“ šiuo metu su 10 pergalių ir 5 pralaimėjimais Eurolygoje dalinasi 1-5 vietas, o prieš išvyką „Žalgirio“ vyr. treneris Kazys Maksvytis pažymėjo savo komandos netektis ir gražiai atsiliepė apie būsimą varžovą.

„Laukia sunki išvyka, viena iš šio ir praėjusio sezono Eurolygos elito komandų, – spaudos konferenciją pradėjo K.Maksvytis. – „AS Monaco“ – labai fiziška ir talentinga komanda puolime, nemažai priklausanti nuo savo gynėjų – Mike‘o Jameso ir Elie Okobo. Jie yra apsupti fiziškų, atletiškų žaidėjų, kurie jiems padeda, laukia sunkios rungtynės.

Iš mūsų pusės, nesame pilnos sudėties, žaisime taip pat, kaip žaidėme paskutines rungtynes. Vis dar laukiame Tylerio Cavanaugh sugrįžtančio, toliau negali žaisti Mantas Kalnietis ir Lukas Lekavičius. Rotacija yra šiek tiek limituota, bet tikimės, kad susitvarkysime ir nesvarbu, jog žaidžiame prieš topinę komandą, bandysime kovoti dėl pergalės.“

Išsiplėtęs apie T.Cavanaugh ir L.Lekavičiaus situacijas, K.Maksvytis atskleidė, jog klubas gali ieškoti papildymo priekinėje linijoje.

„Tylerio situacijoje sunkiausia yra neapibrėžtumas. Mes laukiame, kada jam pasibaigs skausmai, bet vis dar nesulaukiame. Dėl Luko – jis turėjo kelias nekontaktines treniruotes ir optimistiniu variantu tikimės sulaukti jo prisijungusio mums grįžus iš Monako, – dėstė K.Maksvytis. – Su Tyleriu taip pat tikimės, kad jis optimistiniu atveju prisijungs prie mūsų po kelionės.

Tikimės, kad liga neišsiprogresuos, bet jei toliau reiks verstis be jo, tai gal žiūrėsime ir kažkokio papildymo.“

„Yra laikas, kai galimi perėjimai tarp Eurolygos klubų, atrodo, po sausio 5 dienos, – apie terminą, kada klubas gali imtis veiksmų sudėtyje, pratęsė K.Maksvytis. – Kažkiek dar lauksime Tylerio, norime išsiversti su tuo, ką turime, bet jei su gynėjais turime didesnę rotaciją ir jie vienas kitą papildo, tai tarp aukštaūgių taip nėra. Tikimės, kad nereikės papildymo, bet jei viskas užsitęs, visko gali būti.“

Komandos vedliu, kaip ir praėjusį sezoną, išlieka M.Jamesas (18,2 tšk., 19,5 naud.), tačiau amerikietis mače prieš „Žalgirį“ neturės savo Robino – antro naudingiausio komandos žaidėjo Jordano Loydo.

Po 13,3 naudingumo balo Eurolygoje renkantis J.Loydas praėjusią savaitę grįžo ant parketo po nosies traumos, tačiau vėl iškrito. Šį kartą jis nežais tris savaites dėl peties traumos.

Kiek tai keičia varžovų žaidimą?

„Kažkiek keičia, nes jis – ir taškų žaidėjas, ir kūrėjas. Dar vienas žmogus, žaidžiantis su kamuoliu, ir dabar jie turi mažiau variantų puolime. Bet jo vaidmenį pilnai išpildo M.Jamesas ar E.Okobo, o nuo suolo pakilę žaidėjai duoda fiziškumo“, – sakė „Žalgirio“ strategas.

– Istoriškai M.Jamesas pridaro daug nemalonumų „Žalgiriui“. Ar įmanoma M.Jamesą sustabdyti, ar tai labiau žaidėjas, kuris nebent pats save gali pristabdyti?
– Absoliučiai uždengti jo neįmanoma. Jis surinks savo taškus. Be abejo, svarbu jį kažkiek limituoti ir atkirsti nuo komandos draugų, bet visiškai jį uždengti turbūt yra neįmanoma.

– M.Jamesas po rungtynių su Berlyno ALBA piktinosi, kad varžovai visas rungtynes prieš jį naudojo „box and one“ gynybą. Galbūt ir jūs esate numatę panaudoti kažką panašaus?
– Turime planą A, turime planą B, bandysime jais naudotis. O tose rungtynėse M.Jamesas įmetė tik 5 metimus, bet komanda laimėjo. Svarbu pristabdyti ne tik jį, bet ir komandos draugus.

– Jūsų geras draugas Donatas Motiejūnas pastaruoju metu demonstruoja stabilią ir solidžią sportinę formą. Jūsų akimis, kaip jam sekasi antrajame sezone Monake?
– Manau, kad gerai. Per tiek laiko, kiek jis žaidžia, susirenka gerą statistiką. Žinau jį, jis visada nori laimėti, profesionalas. Svarbus jų žaidėjas ir bus smagu pirmą kartą karjeroje žaisti prieš savo buvusį auklėtinį.

– D.Motiejūno tema pastaraisiais metais buvo dažna, kai kalbama apie Lietuvos rinktinę. Ar jūs matytumėte jį komandoje šalia Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio?
– Matyčiau. Čia galbūt kita tema, bet, teoriškai, būtų galima visus juos tris sutalpinti. Nežinau, kaip tai praktiškai būtų įgyvendinta, apie tai galvojome dar praėjusią vasarą, bet šis planas nesigavo.

– Kaip komandai pavyko pailsėti per šventes ir kaip vyko treniruočių procesas?
– Gera nuotaika išsiskirstėme po pergalės, turėjome porą dienų laisvų. 26 dieną jau kibome į darbus, pailsėjome nuo krepšinio ir vienas nuo kito. Didelės pertraukos nedarėme, nes rungtynes seka rungtynės ir kuo ilgiau sėdėsi prie Kalėdų stalo, tuo vėliau bus sunkiau aikštelėje. Tikiuosi, kad iš ritmo neišsimušėme.

– Saša Obradovičius turbūt yra pirmasis treneris, kuris sutaria su M.Jamesu. Kokios būdo savybės tai leidžia daryti?
– Ne paslaptis, kad M.Jamesas yra labai talentingas, bet ir sunkus treneriams žaidėjas. Tiek jis treneriui, tiek treneris jam duoda daugiau laisvės ir nestato į griežtus rėmus, kas nesukelia konfliktinių situacijų. Jiems pernai tai puikiai sekėsi, tad jie nusprendė nieko nekeisti ir važiuoti ta pačia linkme.

– M.Jamesas yra vienas tų žaidėjų, kuris užsidegęs gali nuskandinti varžovus. Jūs pats, matote tikslą tokį žaidėją išerzinti?
– Dėl erzinimo, taip, kartais yra pavojinga. Trashtalkinti prieš rungtynes ar panašiai. Yra visokių filosofijų, kaip minėjote ALBA pavyzdį. Kiti leidžia jam pelnyti taškus, bet atkerta nuo komandos draugų. Turime ir mes paruošę planą ir tikimės, kad jis suveiks.

– Johnas Brownas labai skambiai debiutavo Eurolygoje, bet šiemet jis yra mažiau linksniuojamas. Ar pasikeitė vaidmuo ar krito žaidimo kokybė?
– Nemanau, kad krito. Jį pažįstu nuo tų laikų, kai jis žaidė UNIKS. Jis yra pastangų žaidėjas, kuris yra visur – ir kovoja, ir perima kamuolius, gali dengti nuo pirmos iki penktos pozicijos. Kartais atrodo, kad kur kamuolys, ten yra ir jis. Kiekvienam treneriui gera turėti tokį žaidėją komandoje. Jis įsipaišė komandoje, rodikliai sumažėjo, bet jis yra svarbus jų žaidėjas.

Komentarai

  1. Saulius

    Jei suskaudo nugara – ženklas, kad gali būti atleistas