K.Maksvytis: apie išvyką į Italiją ir naujokų integraciją į komandą (VIDEO) 5

Dominykas Meškauskas, BasketNews žurnalistas

Pokyčius sudėtyje atlikęs Kauno „Žalgiris“ pasitinka dar vieną, jau ketvirtąją dvigubą Eurolygos savaitę šiame sezone.

Keenaną Evansą praradę, tačiau Isaiah Tayloru ir Achille Polonara pasipildę kauniečiai vyks į Italiją, kurioje antradienį susitiks su Bolonijos „Virtus“, o penktadienį mes iššūkį Milano „EA7 Emporio Armani“ krepšininkams.

Kalbėdamas apie pirmąjį savaitės varžovą, žalgiriečių vyr. treneris Kazys Maksvytis išskyrė varžovų dydį bei paminėjo svarbų žaidėją, kurio nebuvo pirmajame tarpusavio susitikime.

„Laukia dviguba Eurolygos savaitė, nebuvo daug laiko pasiruošti. Pirmiausia susitiksime su „Virtus“. Turbūt pagrindinis pasikeitimas nuo pirmojo rato tai, kad žais vienas jų lyderių Tornikė Šengelija, kurio nebuvo pirmajame mače, – apie laukiantį mačą kalbėjo K.Maksvytis. – Mes žaisime be Evanso, kuris tame susitikime buvo, tad minimalių pasikeitimų yra. „Virtus“ lieka ta pati didelė komanda, su dideliais gabaritais, su kūrėju Teodosičiumi, su Šengelija po krepšiu. Patyrusi ir atletiška komanda, vadovaujama patyrusio trenerio Sergio Scariolo. Porą pastarųjų rungtynių Eurolygoje laimėjo, tad bus sunkios rungtynės.“

– Po 10 taškų renkantis T.Šengelija yra rezultatyviausias „Virtus“ žaidėjas, tačiau 9 žaidėjai renka tarp 6 ir 10 taškų. Kiek sunkiau yra pasiruošti rungtynėms su komanda be išreikšto lyderio?
Varžovų komandoje visi labai lygiai išsidalinę taškus ir naudingumo balus. Nuo 10 ir žemiau, bet naudoja labai didelę rotaciją ir visi po kruopelytę įneša savo indėlį į pergalę. Visi gali iššauti. Pastarosiose rungtynėse su „Barcelona“ tai buvo Lundbergas, o Teodosičius metimais ketvirtajame kėlinyje pakeitė rungtynių eigą. Kiekvieną sykį gali iššauti vis kitas žaidėjas, beveik visi žaidžia vienodai.

– Rudenį su Sergio Scariolo teko susitikti Europos čempionato aštuntfinalyje. Ar įžvelgiate panašumų tarp Ispanijos rinktinės ir „Virtus“?
– Nepasakyčiau, kad tai yra kopija. Ispanijos rinktinės buvo kitas modelis, nebuvo tokių išreikštų talentų, buvo labiau komandinis žaidimas, todėl jie ir laimėjo čempionatą. Čia labiau viskas priklauso nuo individualių žaidėjų, yra daugiau aukšto lygio krepšininkų. Tiek puolimo, tiek gynybos taktika kažkiek skiriasi, atsižvelgiant į žaidėjus. Be abejo yra vienas kitas išlikęs niuansas, tačiau nemanau, kad tai yra kopija.

– Ar be K.Evanso smarkiai keisis žaidybinis planas nuo to, ką darėte viso sezono metu?
– Nemanau, iš pirmo vaizdo atrodo, kad gynyboje ir toliau neturėtume turėti problemų, nes pasirašėme du gerai besiginančius žaidėjus. Puolime reikės atrasti balansą, pastarosiose Eurolygos rungtynėse pavyko tai padaryti. Keenanas buvo mūsų lyderis, dabar reikės pasidalinti tą naštą, kažkas atsakomybę turės pasiimti ant savo pečių.

– Ar netekus K.Evanso treniruočių metu išryškėja, kas galėtų perimti lyderio vaidmenį komandoje?
– Pastaruoju metu labai daug visko įvyko, sunku atsakyti. Be abejo ieškosime, reaguosime, kam tą dieną einasi geriausiai.

– Veteranų komanda su patyrusiu treneriu, tačiau šį sezoną žaidžia nestabiliai. Kas lemia tą bangavimą?
– Sunku pasakyti, reikėtų klausti jų trenerio. Sezono pradžioje trūko keletos žaidėjų. Pastarosiose Eurolygos rungtynėse trūko Danielio Hacketto, nežaidžia ir Isaia Cordinier. Reikėtų labiau klausti jų trenerio.

– Ar dvigubos savaitės metu iš naujokų jau tikitės apčiuopiamos naudos, ar dar tik įvedinėsite juos į komandą?
– Pačiupinėsiu juos labiau prieš išvykstant, dar tik pasisveikinome ir susipažinome. Neplanuojame, kad jie jau pirmosiose rungtynėse užims pagrindinį vaidmenį. Planuojame juos po truputį integruoti į komandą. Mes, kad ir pastarosiose rungtynėse neblogai susitvarkėme su netektimi. Aišku, jei naujokai duos naudos, duosime jiems daugiau pasitikėjimo. Su kiekvienomis rungtynėmis ir treniruotėmis juos įterpsime į komandą.

– Ar Achille Polonara tiesiogiai pakeis Tylerį Cavanaugh, ar turės papildomų funkcijų?
– Praktiškai čia yra pakeitimas į poziciją. Tikriausiai darysime taip, kaip ir darėme sezono pradžioje. Bus momentų, kai Šmits keis Polonarą, gal bus momentų, kai jie abu bus aikštelėje. Dar tik projektuojame, o kaip bus pamatysime.

– Baigėsi pirmasis Eurolygos ratas, susitikote su visomis komandomis ir treneriais. Koks įspūdis? 
– Stiprus turnyras, paskutinėje konferencijoje minėjau, kad iki pilnos laimės trūksta 2-3 pergalių, tačiau pažiūrėjus į lentelę, su jomis būtume pirmose pozicijose. Lygiai taip pat 2-3 pralaimėjimai galėjo mus nublokšti į lentelės apačią. Visos komandos yra apylygės, atletiškos. Labai geras lygis, geri žaidėjai, geri treneriai. Smagu būti tarp geriausių ir varžytis.

– Sezono pradžioje Šarūnas Jasikevičius minėjo, kad „Žalgiriui“ reikės padirbėti norint susigrąžinti komandų pagarbą. Ar jaučiatės padaręs pažangą šiuo klausimu?
– Pagarba yra vienas dalykas, o mūsų tikslai – kitas. Kad ir kiek norisi pagarbos iš varžovų, turime savo tikslus – laimėti visas rungtynes. Nemąstome apie visumą, pagarbą, norime išeiti ir parodyti, kokie esame. Mes sunkiai dirbame treniruotėse, susikaupę 100 proc. ir nedaliname lengvų progų. Bandysime taškas po taško ir toliau tai įrodinėti, o apie pagarbą galėsime šnekėti po sezono.

– Ar iškritus K.Evansui nekrito komandos motyvacija, ar treniruočių intensyvumas?
– Jei atvirai, tai be jo turėjome tik vieną treniruotę ir rungtynes LKL. Nepasakyčiau, kad krito motyvacija, kaip tik matėsi, kad buvo susitelkimas. Neplanuoti pasikeitimai viduryje sezono nėra malonūs, kalbėjome ir su pačiu Evansu, atrodo, nesuprantame, ar tai sapnas. Tačiau labai gerai sureagavome, klubas taip pat nepaliko mūsų nelaimėje be dviejų žaidėjų, iš karto pasirašėme du krepšininkus ir badysime toliau kibti į kovą.

– Kokia yra likusių žaidėjų sveikata? 
– Mantas Kalnietis jau pradėjo treniruotis su kontaktu, tačiau dar nežais. Visi likę, įskaitant ir naujokus, yra pasiruošę vykti į kelionę ir tikiuosi, kad negrįšime iš ten tuščiomis.

Komentarai

  1. tomas333

    pralaimiesit

  2. Ram

    Kaip Kalnietis galejo traumuotis besededamas visa laika ant suolelio.

  3. IIENE \ IAGLE ,

    EIK GIAREU Y SAVO RRYTAS ,

  4. nukrito

    nuo suolelio ir susitrenke uzpakali

  5. Linas

    Italijoj bus nelengva, viena pergale butu geras rezultatas.