Traumų išretintas “Žalgiris” iškovojo dvi pergales, „Kauno diena“ 0

Kauno “Žalgiris”, dviem pergalėmis pradėjęs naują Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezoną, gerbėjams dar nepateikė labiausiai laukiamo deserto, o varžovams neatskleidė visų tikrųjų savo galimybių.

Legionieriams – čempionų žiedai

Ryškiausia 11-ojo LKL čempionato figūra – kauniečių vidurio puolėjas Arvydas Sabonis – nei Mažeikiuose, nei Kaune dėl kirkšnies traumos nebuvo registruotas rungtynėms, tačiau tai nesutrukdė tik aštuoniese žaidusiems žalgiriečiams įveikti “Naftos” (93:72) ir Klaipėdos “Neptūno” (95:79) ekipas.

Kaip žinoma, traumas gydosi, todėl taip pat negali rungtyniauti Mindaugas Timinskas bei Darjušas Lavrinovičius, o ir Europos čempionas Giedrius Gustas su “Neptūnu” žaidė teipais subintuota koja.

Prieš šeštadienio mačą su uostamiesčio ekipa “Žalgirio” klubas Kauno sporto halėje surengė komandos pristatymą. Sutikdami A.Sabonį, dauguma žiūrovų jam plojo stovėdami.

LKL prezidentas Šarūnas Kliokys ir direktorius Zenonas Kamarūnas čempionų aukso žiedus įteikė “Žalgirio” legionieriams Tanokai Berdui ir Edui Kotai, kurių jie negavo pavasarį, nes, vos pasibaigus finalinėms varžyboms, išvyko į JAV. T.Berdas taip pat apdovanotas LKL naudingiausiojo praėjusio sezono žaidėjo prizu.

Po rungtynių šventinį tortą A.Sabonis pjaustė kartu su Pietų Korėjos elektronikos ir telekomunikacijų bendrovės “LG Electronics” generaliniu vadybininku Baltijos šalims K.Hueng Namu, nes ši garsi kompanija tapo “Žalgirio” rėmėja.

“Mums malonu ir didelė garbė remti Kauno klubą. Gerai žinome, kad “Žalgiris” – vienas Lietuvos pasididžiavimo simbolių. Tikimės, kad mūsų parama padės žalgiriečiams siekti aukščiausių tikslų”, – sakė K.Hueng Namas. “LG Electronics” Kauno klubui šį sezoną planuoja skirti 300 tūkstančių litų.

Artimiausiu metu “Žalgiris” pratęs bendradarbiavimo sutartį su generaliniu rėmėju – “Utenos alumi”.

Trys kėliniai nerimo

Mačas su klaipėdiečiais Kauno sporto halėje, skirtingai nei Mažeikiuose su “Nafta”, kauniečiams klostėsi sunkiai ir permainingai – tik baigiantis trečiajam kėliniui “Žalgiriui” pavyko išlyginti ir persverti rezultatą savo naudai (62:61). Pademonstravę, kaip iš tikrųjų sugeba gintis, žalgiriečiai padidino persvarą iki dviženklio skaičiaus (83:71, 93:77).

Tanokos Berdo ir Pauliaus Jankūno tandemas, žinoma, kitoks nei pernykštis amerikiečio ir vengro Kornelio Davido duetas, tačiau tais atvejais, kai jaunasis žalgirietis žaisdavo drąsiai ir agresyviai, varžovai turėdavo daugiau rūpesčių.

Stabiliai rungtyniavo Dainius Šalenga (beje, Mažeikiuose ir Kaune baudas mėtęs be klaidų – atitinkamai 5/5 ir 6/6). Komandos draugams padėjus sukurti patogias pozicijas metimams, Simonas Serapinas blykstelėdavo tritaškiais (Kaune – 4/7, 57 proc.).

Paklaustas, kaip vertina sezono pradžią, A.Sabonis spaudos konferencijoje atsakė: “Viskas gerai: dvejos rungtynės – dvi pergalės. Geriau sužaisti Kaune, matyt, sutrukdė jaudulys prieš savus žiūrovus. Vis dėlto trečiasis kėlinys parodė, kad sirgaliams nebuvo dėl ko nerimauti”.

Panašios nuomonės buvo ir G.Gustas, pridūręs, jog sezono atidarymo renginiai, kuriuose šeštadienį dalyvavo žalgiriečiai, šiek tiek išblaškė, todėl nepavyko laiku tinkamai susikaupti.

Vakar į “Žalgirį” atvyko pasaulio ir dukart Europos čempionas bei olimpinis vicečempionas, atakuojantis gynėjas serbas Miroslavas Beričius, kuris, kaip ir A.Sabonis, LKL varžybose debiutuos kitą savaitgalį.

Vicečempionai triuškina autsaiderius

Sėkmingai LKL čempionatą pradėjo Vilniaus “Lietuvos krepšininkai”, 70:46 sutriuškinę Kėdainių “Nevėžį” ir 110:49 – Kauno “TOPO centrą-Atletą”.

LKL vicečempionai tapo dviejų šio sezono rekordų autoriais: jie leido “Nevėžiui” per pirmąjį kėlinį pelnyti tik 2 taškus, o jų pergalė prieš Kauno ekipą yra iškovota kol kas didžiausiu – 61 taško – skirtumu.

Efektyviai rungtyniavo po traumos atsigavęs vilniečių vidurio puolėjas Robertas Javtokas, per du susitikimus pelnęs 26 taškus ir 15 kartų atkovojęs kamuolį bei rezultatyvumu nustelbęs tituluotą “Lietuvos ryto” legionierių L.Simpkinsą (12 taškų ir 15 kamuolių).

Dar vieną staigmeną pateikė Alytaus “Alita”. Antrajame ture savo aikštėje pralaimėję Panevėžio “Aukštaitijai” 74:75, praėjusį savaitgalį alytiškiai namuose 88:90 nusileido ir “Nevėžiui”. Iki mačo pabaigos likus 1 min. 20 sek., “Alita” dar pirmavo aštuoniais taškais, tačiau po to nesustabdė kėdainiškių, kurių gretose išsiskyrė pergalės taškus pelnęs Arvydas Straupis, spurto.

Nedaug trūko, kad “Alita” būtų turėjusi keturis “riestainius”, nes Kaune trenerio Algirdo Brazio auklėtiniai tik ketvirtajame kėlinyje palaužė “TOPO centrą-Atletą”. Alytaus ekipoje puikią sportinę formą demonstruoja žalgirietis Tadas Klimavičius, tačiau kol kas neįsižaidžia pasaulio jaunimo vicečempionas vidurio puolėjas Darius Šilinskis.

“TOPO centro-Atletas” Vilniuje žaidė be patyrusio Dariaus Sirtauto. Kauniečiai rengiasi sustiprinti savo gretas taiklią ranką turinčiu atakuojančiu gynėju Viliumi Gabšiu (ūgis 200 cm) ir galbūt vidurio puolėju Nerijumi Lisausku (208 cm).

Kitų rungtynių rezultatai: Vilniaus “Sakalai” – Klaipėdos “Neptūnas” 106:72, Panevėžio “Aukštaitija” – Šiaulių “Šiauliai” 62:66, “Sakalai” – Mažeikių “Nafta” 87:69.

Komentarai